Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Τρίτη 20 Απριλίου 2010

'Αντισυνταγματική' η Εθνική Ημέρα Προσευχής στις ΗΠΑ


Η ‘Εθνική Ημέρα Προσευχής’ που γιορτάζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες για περισσότερο από μισό αιώνα, είναι πλέον 'αντισυνταγματική', σύμφωνα με την απόφαση ομοσπονδιακού δικαστή του Wisconsin.


Σε ένα κείμενο 66 σελίδων που εξέδωσε την Πέμπτη, η Επαρχιακή Δικαστής των ΗΠΑ, Barbara Crabb, δήλωσε ότι η αργία αυτή παραβιάζει τη «θεμελιώδη ρήτρα», της Πρώτης Τροπολογίας("establishment clause" of the First Amendment), η οποία δημιουργεί διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους.


«Καταλαβαίνω ότι πολλοί μπορεί να διαφωνούν με το συμπέρασμα αυτό και μερικοί μπορεί να το δουν ακόμη και ότι επικρίνει την προσευχή ή εκείνους που προσεύχονται", δήλωσε η Crabb. "Αυτή είναι ατυχής σκέψη. Ο προσδιορισμός ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να εγκρίνει ένα θρησκευτικό μήνυμα δεν είναι μια διαπίστωση ότι το ίδιο το μήνυμα είναι επιβλαβές, ασήμαντο ή ανάξιο διάδοσης."


Η γνωμοδότηση αυτή εκδόθηκε εξαιτίας της υπόθεσης που κίνησε το λεγόμενο 'Ίδρυμα για την Ελευθερία από τη Θρησκεία’ (Freedom From Religion Foundation), με έδρα το Wisconsin, τα μέλη του οποίου αυτοπροσδιορίζονται ως "αθεϊστές" και "αγνωστικιστές."


Η Crabb είπε απόφαση της βασίζεται σε "σχετική νομολογία και δεν εμποδίζει τις διάφορες θρησκευτικές ομάδες από το να οργανώνουν προσευχές ή εμποδίζει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να συζητά τις απόψεις του για προσευχή.


"Το μόνο ζήτημα που αποφασίσθηκε στην περίπτωση αυτή είναι ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να εγκρίνει την προσευχή σαν θεσμό», είπε η Crabb.


Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δεν έχει κάνει γνωστό εάν περιμένει να ασκήσει έφεση κατά της απόφαση της Crabb.


"Εξετάζουμε την απόφαση του δικαστηρίου," δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Μέσα σε λίγες ώρες από την απόφαση, η πλευρά των Ρεπουμπλικάνων στο Σώμα της Δικαστικής Επιτροπής κάλεσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης να προβεί αμέσως στην άσκηση έφεσης.


«Η απόφαση υπονομεύει τις αξίες της θρησκευτικής ελευθερίας πάνω στις οποίες ιδρύθηκε η Αμερική", είπε ο Ρεπουμπλικάνος Lamar Smith, από το Τέξας (φωτο).

"Τι θα ακολουθήσει; Δήλωση ότι η ομοσπονδιακή αργία των Χριστουγέννων είναι αντισυνταγματική;"


Η Crabb δήλωσε ότι η απόφαση δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα μέχρι να εξαντληθούν τα περιθώρια για τυχόν προσφυγές.


Επέμενε ότι η απόφαση αυτή δεν αφορά την αξία της προσευχής.


«Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η προσευχή στην πνευματική ζωή του πιστού," δήλωσε η Crabb στη γνωμοδότησή της. "Στην καλύτερη περίπτωση οι άνθρωποι μπορεί να προσεύχονται ως μέσον για να εκφράσουν τη χαρά τους και τις ευχαριστίες τους. Σε περιόδους θλίψης, πολλοί διαπιστώνουν ότι η προσευχή φέρνει ανακούφιση. Άλλοι μπορεί να προσεύχονται για να δώσουν δόξα, να ζητήσουν συγχώρεση, να ζητήσουν καθοδήγηση ή να βρουν την αλήθεια.. .. Ωστόσο, αναγνωρίζοντας τη σημασία που έχει η προσευχή σε πολλούς ανθρώπους, δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση μπορεί να θεσμοθετήσει την υποστήριξή της, όπως δεν μπορεί η κυβέρνηση να ενθαρρύνει τους πολίτες να νηστεύουν κατά τη διάρκεια του μήνα του Ραμαζανιού, να παραβρεθούν σε μια συναγωγή, να αγνίσουν τους εαυτού στους μέσα σε μία ‘τελετουργική σάουνα’ (αποτελούσε πρακτική των Ινδιάνων) ή να εξασκήσουν μαγεία με ρούνους". (Ομολογουμένως, φοβερή ισοπέδωση!)


Η Εθνική Ημέρα Προσευχής θεσπίστηκε για πρώτη φορά από το Κογκρέσο το 1952, και ως μια πιο συγκεκριμένη ημερομηνία για αργία το 1988. Τώρα εορτάζεται την πρώτη Πέμπτη του Μαΐου.


Ο Smith είπε ότι μπορεί να "διαβεβαιώσει" τους Αμερικανούς ότι "το Κογκρέσο θα κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να προστατεύσει την Εθνική Ημέρα Προσευχής."


Κατά την εορτή, το περασμένο έτος, ο Πρόεδρος Obama έκανε μια δήλωση λέγοντας ότι οι Αμερικανοί πάντοτε «ενώνονται σε στιγμές μεγάλης πρόκλησης και αβεβαιότητας για να προσευχηθούν ταπεινά."


"Το 1775, καθώς το πρώιμο αμερικανικό Κογκρέσο ξεκινούσε το έργο της σφυρηλάτησης ενός νέου έθνους, οι άποικοι κλήθηκαν να τηρήσουν μια ημέρα ταπείνωσης και ήσυχης προσευχής," ανέφερε η δήλωση του Ομπάμα. "Σχεδόν έναν αιώνα αργότερα, καθώς οι φλόγες του εμφυλίου πολέμου έκαιγαν από τον Βορρά ως το Νότο, ο Πρόεδρος Λίνκολν και το Κογκρέσο για μια ακόμη φορά ζήτησαν από τον αμερικανικό λαό να προσευχηθεί, καθώς η τύχη του έθνους τους βρισκόταν σε τεντωμένο σχοινί".


ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή


2 σχόλια:

Δημήτρης είπε...

Προσπαθούν να βγάλουν από παντού τον Θεό απ' έξω, και αυτοί που θέλουν να τον βγάλουν έξω από την κοινωνία και από την ζωή μας, έκαναν μία κοινωνία αποτυχημένη που το βλέπουμε καθημερινά στις μέρες μας όπου τίποτα δεν πάει πλέον καλά.
Τι να πρωτοπεί κανείς, στην οικονομία, στις αξίες των πολιτικών και της πολιτικής μας ζωής, σε αυτά που διαβάζουμε καθημερινά στις εφημερίδες;
Να την χαίρονται την κοινωνία τους, που κάθε μέρα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, σε εμάς τους χριστιανούς, το πολίτευμά μας είναι άγιο και περιμένουμε καλύτερες ημέρες με τον Κύριό μας αιώνια, κοιτάμε ψηλά προς Εκείνον που έδωσε την ζωή Του για να μας σώσει και να μας έχει αιώνια κοντά Του.

SkyWatcher είπε...

Έτσι είναι Dimitris. Παρεπιπτόντως καιρό είχα να σε δω στον ΚΟΚΚΙΝΟ ΟΥΡΑΝΟ..