Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Κοινές θρησκευτικές λειτουργίες χριστιανών, μουσουλμάνων και ιουδαίων σε ευαγγελική εκκλησία


Εκείνο το πρωινό του Γενάρη η Κυριακάτικη πρωινή λειτουργία στην Βαπτιστική εκκλησία Northwood στο Keller του Τέξας ήταν κάπως ασυνήθιστη. Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι και Ιουδαίοι συναντήθηκαν σε αυτήν την ευαγγελική ‘megachurch’ για να ακούσουν τον ευαγγελικό πάστορα να κηρύττει για τον Ιησού.


Οι τρεις θρησκευτικές ομάδες είχαν ήδη επισκεφθεί το Ισλαμικό Κέντρο του Irving της προηγούμενης ημέρας και το Ναό Σαλόμ του Βόρειου Ντάλας, την Παρασκευή πριν συναντηθούν μέσα στο χριστιανικό χώρο λατρείας. Και δεν σκοπεύουν να είναι αυτό ένα μοναδικό γεγονός.


Όπως ο ανώτερος πάστορας της εκκλησίας του Northwood, Bob Roberts, δήλωσε, οι τρεις ομάδες έχουν κάνει μια προσπάθεια να γνωρίσουν ο ένας τον άλλο, να κατανοήσουν τις διαφορετικές διδασκαλίες και κοσμοθεωρίες, και να γίνουν φίλοι.


Αν και τέτοιες ‘πολυθρησκευτικές’ (‘multifaith’) λατρευτικές συνάξεις έχουν βγάλει πολλούς έξω από τα ρούχα τους, ο Roberts δήλωσε ότι δεν προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν τις διαφορές τους ή να συμβιβάσουν τις πεποιθήσεις τους. Στην πραγματικότητα, ο ευαγγελικός πάστορας αυτό το αποθαρρύνει.


Θέλει και οι τρεις θρησκευτικές ομάδες να είναι ειλικρινείς σχετικά με τις διαφορές τους και να παραμείνουν στον δικό τους πυρήνα πίστεως.


«Θέλω να σε γνωρίσω. Γιατί; Επειδή αναζητάς τον Θεό," δήλωσε ο Roberts από τον άμβωνα της Northwood την Κυριακή, απευθυνόμενος στο πολυθρησκευτικό του ακροατήριο, στο οποίο βρισκόταν ο Ραβίνος Jeremy Schneider και ο Ιμάμης Zia Sheikh.


"Αν μπορέσουμε να πάμε καλά ... θέλω να κατανοήσω τον πυρήνα των πεποιθήσεών σου και πως αυτές έχουν αντίκτυπο στην κοσμοθεωρία σου ... και θέλω κι εσύ να καταλάβεις τον χριστιανισμό», τους είπε. "Θέλω να είμαστε ειλικρινείς σχετικά με τις διαφορές μας, ώστε να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε μια σχέση".


Οι multifaith εκδηλώσεις είναι το πνευματικό τέκνο του Roberts που έχει παρατηρήσει μια αυξανόμενη ποικιλομορφία θρησκειών στην περιοχή Dallas-Fort Worth. Ο αριθμός των τεμενών στην περιοχή έχει αυξηθεί από δύο περίπου πριν από τριάντα χρόνια σε 40, δήλωσε ο Ρόμπερτς, σύμφωνα με το Fort Worth Star-Telegram.


Οι τρεις θρησκευτικές λειτουργίες που πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο δεν ήταν ‘διαθρησκευτικές’ λειτουργίες. Ήταν αυστηρά ιουδαϊκές, μουσουλμανικές και χριστιανικές λειτουργίες, αντίστοιχα.


Το πέρασμα από το ‘διαθρησκειακό’ (‘interfaith’) στο ‘πολυθρησκευτικό’ (‘multifaith’) είναι κρίσιμης σημασίας για τον 21ο αιώνα, είπε ο Roberts.


"Η παλιές διαθρησκευτικές συζητήσεις, βασικά έλεγαν, ότι αν όλοι συμφωνούμε σε όλα, τότε μπορεί να προχωρήσουμε μαζί. Έτσι, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ελαχιστοποιήσουμε τις διαφορές μας ... και να μιλάμε μόνο για αυτά που μας κάνουν να συμφωνούμε," είπε ο βαπτιστής πάστορας. «Αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα με αυτό. Αυτό είναι πολύ ωραίο εάν είσαι φιλελεύθερος (δηλαδή ‘ανοιχτός’ ή ‘μοντέρνος’), εάν είσαι φιλελεύθερος μουσουλμάνος ή φιλελεύθερες χριστιανός ή φιλελεύθερος Ιουδαίος, τότε όλα είναι μια χαρά".


"Αλλά ο Ιμάμης Ζία κατέστησε σαφές χθες ότι ο Μωάμεθ ήταν ο προφήτης για την εποχή του. Έτσι, εάν πρόκειται να γίνεις μουσουλμάνος θα πρέπει να αποδεχθείς τη διδασκαλία και τη θέση του προφήτη Μωάμεθ», συνέχισε.


«Ως Χριστιανός πιστεύω, επίσης, το χωρίο, όπου ο Ιησούς λέει: «Εγώ είμαι η οδός, η αλήθεια και η ζωή. Κανένας άνθρωπος δεν έρχεται στον Πατέρα, παρά μέσω εμού». Αν λοιπόν πρόκειται να είμαι πιστός Χριστιανός δεν μπορώ να εντοπίσω και να επιλέξω ποιο μέρος της Αγίας Γραφής θα ήθελα να πιστεύω.


"Αν πρόκειται να είμαι ένας πιστός Μουσουλμάνος, δεν μπορώ να εντοπίσω και να επιλέξω ποια μέρη του Κορανίου πιστεύω. Ή αν είμαι Ιουδαίος, για την Τορά."


"Επειδή η αλήθεια είναι αλήθεια. Η αλήθεια δεν είναι σχετική", είπε ο Roberts. Το multifaith λέει ότι έχουμε διαφορές".

"Αυτό που το multifaith λέει είναι «δεν θέλω να προσπαθήσω να είμαι ‘πολιτικά ορθός’. Θέλω να είμαι ειλικρινής σχετικά με το τι πιστεύω. Θέλω να μείνω πιστός στην αλήθεια μου. ... Θέλω να οικοδομήσω σχέσεις πάνω στην ειλικρίνεια", πρόσθεσε.


Η μεγαλύτερη σύγκρουση σήμερα στον κόσμο, τόνισε, είναι μεταξύ φονταμενταλιστών χριστιανών και φονταμενταλιστών μουσουλμάνων.

"Πρέπει να υπάρξει μια νέα πλατφόρμα", τόνισε ο Roberts.


"Εάν πρέπει όλοι να ασπαστούμε Μία θρησκεία δεν πρόκειται ποτέ να τα πάμε καλά σε αυτό τον κόσμο. Αλλά αν μπορούμε να μάθουμε να σεβόμαστε ο ένας τον άλλο, κρατώντας καλά την πίστη μας, ακολουθώντας τις εντολές του Ιησού και τι μας διδάσκει ως Χριστιανούς .. . τότε υπάρχει ελπίδα. "


Καθ 'όλη την Κυριακάτικη λειτουργία, ο Roberts δεν δίστασε να κηρύξει το Ευαγγέλιο, να κηρύξει το Σταυρό και την Ανάσταση χωρίς να έχει απολογητικό ύφος. Ήταν επίσης ευδιάθετος και ανάλαφρος σε μία υποτίθεται ‘βαριά’ λειτουργία και έτσι μπόρεσε και αστειεύτηκε με τον Ραβίνο και τον Ιμάμη.


"Υπάρχει αυτή το αίσθημα να μάθει ο κόσμος την πίστη μας ... για να ακούσουν την αλήθεια μας και να πιστέψουν στην αλήθεια μας", είπε ο πάστορας. "Δεν θα θέλατε όλοι εδώ να γίνουν μουσουλμάνοι (απευθυνόμενος στον Ιμάμη Ζία); Να είστε ειλικρινείς ... ήδη σκέφτεστε ότι αυτή η αίθουσα θα ήταν ένα πολύ ‘cool’ τζαμί. Δεν είμαι προσβεβλημένος ότι αισθάνεστε κατά αυτό τον τρόπο. Είστε ειλικρινείς μουσουλμάνοι. Είσαι αληθινός για αυτό που είσαι".


Ανέφερε, επίσης, τη δυσκολία που είχε με την εύρεση αναψυκτικών και ορεκτικών που θα ήταν κατάλληλα τόσο για τους Εβραίους όσο και για τους Μουσουλμάνους.

"Είμαστε νευρικοί για το μαγείρεμα, για αυτό να παίρνετε μόνο ένα μικρό μπισκότο και λίγο χυμό πορτοκάλι», είπε γελώντας. «Έχουμε μπερδευτεί με όλες αυτές τις ιστοσελίδες. Δεν ξέρουμε τι μπορείτε να φάτε και τι όχι. Δεν θέλουμε να σας στενοχωρήσουμε. Για αυτό να μας συγχωρήσετε".


Μερικοί πάστορες έχουν επικρίνει τον Roberts για την multifaith εκδήλωση και συμμετοχή όλης της κοινότητάς του σε διάφορους θρησκευτικούς χώρους. Όμως, ο πάστορας της Northwood είπε ότι θα απαντήσει στους επικριτές του με την ερώτηση, «Γιατί πάτε σε εστιατόρια, όπου οι άνθρωποι μεθούν; Γιατί πηγαίνετε σε ταινίες όπου οι άνθρωποι γδύνονται και κάνουν πράγματα στην οθόνη που πονάνε την καρδιά του Θεού ... Γιατί θέλετε να μπείτε σε ένα αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε από μια βιομηχανία αυτοκινήτων που καθοδηγείται από την απληστία; Αλλά όμως δεν θέλω να έχω καμία σχέση με κάποιον που προσπαθεί να αναζητήσει τον Θεό; Αυτό είναι λογικό; "


Σε κάθε μία από τις τρεις multifaith θρησκευτικές λειτουργίες ακολούθησαν ερωτήσεις και απαντήσεις στις οποίες και οι τρεις θρησκευτικοί ηγέτες συμμετείχαν. Στα μέλη της εκκλησία Northwood είχε γίνει παράκληση να φορούν σεμνά ενδύματα από σεβασμό.


ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή


ΣΧΟΛΙΟ: Κι έτσι ο νέο –Οικουμενισμός πέρασε από το ‘interfaith’ στο ‘multifaith’. ‘Δεν είναι Γιάννης είναι Γιαννάκης’… Ο ευδιάθετος καλοντυμένος πάστορας με τα αστειάκια του στην ‘coolmegachurch του είμαι σίγουρος ότι έχει και την απάντηση στο γιατί εκείνη η 17χρονη Σομαλή πρέπει να μένει αλυσοδεμένη σε ένα δέντρο και να την δίνουν μία ξύλο και μία ψυχοφάρμακα, μόνο και μόνο επειδή έγινε χριστιανή. Γιατί απλά είναι ‘φονταμενταλίστρια’. Για αυτό τα παθαίνει αυτά. Γιατί δεν μοιράζεται την Αλήθεια της με την ‘αλήθεια’ του τοπικού Ιμάμη. Χάνει έτσι την μοναδική ευκαιρία να φτιάξει μια ‘πλατφόρμα’ μαζί του και να γίνουν ‘φίλοι’. Άσε που χάνει και το μπισκοτάκι…


Δεν υπάρχουν σχόλια: