Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Johnny Cash (1932 - 2003)


Σ
τις 12 Σεπτεμβρίου 2003 «έφυγε» ο μεγάλος Johnny Cash.


Το πιο πάνω video clip του τραγουδιού "Ain’t No Grave" είναι μία σύνθεση από animation σχεδιασμένα από χρήστες του διαδικτύου.

Μέσα από την ιστοσελίδα Johnny Cash Project, οι δημιουργοί επεμβαίνουν, χρησιμοποιώντας τα δικά τους εργαλεία σε αρχικές εικόνες του τραγουδιστή και διαμορφώνουν το νέο video.

Η βάση του video πάνω στην οποία δημιούργησαν οι καλλιτέχνες είναι στιγμιότυπα από διάφορες λιγότερο γνωστές εμφανίσεις του Cash, όπως οι σκηνές από την ταινία "Gospel Road", μία ταινία δρόμου του 1973, σε σενάριο και σκηνοθεσία δική του.

Το video clip αλλάζει καθημερινά, καθώς όλο και περισσότεροι επεμβαίνουν και προσθέτουν την δική τους αισθητική άποψη.


Ο «άνθρωπος με τα μαύρα» ("The Man in Black"), όπως έμεινε γνωστός, λόγω της επιλογής του να ντύνεται στα μαύρα, γεννήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 1932, στο Kingsland του Arkansas, το δεύτερο από τα επτά παιδιά της οικογένειας Cash.

Ο Cash συνήθιζε να ανοίγει τις συναυλίες του λέγοντας στο κοινό «Γεια σας. Είμαι ο Johnny Cash».

Ο Cash, ο οποίος πάλεψε με τις εξαρτήσεις των ναρκωτικών και του αλκοόλ, συνήθιζε να λέει ότι είναι «ο μεγαλύτερος αμαρτωλός», ενώ έμεινε γνωστός για το ενδιαφέρον του και την συμπάθειά του για τους φυλακισμένους, οι οποίοι τον αγαπούσαν, του έστελναν χιλιάδες γράμματα, και τον θεωρούσαν δικό τους άνθρωπο. Στην ιστορία της μουσικής έμεινα οι δυο μνημειώδεις συναυλίες που έδωσε στις 13 Ιανουαρίου του 1968, στην κρατική φυλακή υψίστης ασφαλείας, Folsom, στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Ο δίσκος με τα 16 τραγούδια, τον οποίο πολλοί χαρακτηρίζουν ως την καλύτερη ζωντανή ηχογράφηση όλων των εποχών. Ο Cash επανέλαβε το εγχείρημα και στις 24 Φεβρουαρίου του 1969 έδωσε μια συναυλία στην φυλακή του San Quentin, κυκλοφορώντας στη συνέχεια και άλμπουμ με τίτλο «At San Quentin».


Αν και έμεινε γνωστός πιο πολύ ως τραγουδιστής μουσικής country, ο Cash τραγούδησε rockabilly, rock and roll, blues, folk και gospel.


Στο τέλος της καριέρας του έβγαλε καταπληκτικούς δίσκους (‘American Recordings’) παίζοντας τραγούδια των Depeche Mode, U2, Neil Diamond, Nick Cave, Nine Inch Nail κ.α.


Το 1986, ο Cash κυκλοφόρησε το μοναδικό βιβλίο που έγραψε, το ‘Man in White’, (‘Ο Άνθρωπος με τα Άσπρα’), που αναφέρεται στην μεταστροφή του διώκτη της Εκκλησίας Σαούλ, σε Απόστολο Παύλο. Το 1990 ηχογράφησε επίσης την ανάγνωση ολόκληρης της Καινής Διαθήκης, διάρκειας 19 ωρών, ενώ το 1973 ηχογράφησε το ‘The Gospel Road’, ένα διπλό album που είναι στην ουσία το soundtrack του ομώνυμης ταινίας της Twentieth Century Fox. Η ταινία και το soundtrack αφηγούνται την ιστορία του Ιησού Χριστού. Το 1969 ηχογράφησε το άλμπουμ ‘Holy Land’, μετά την επίσκεψή που έκανε, μαζί με την γυναίκα του June, στο Ισραήλ.



Παντρεύτηκε την Vivian Liberto το 1954 με την οποία απέκτησε τέσσερις κόρες: την Rosanne, την Kathy, την Cindy και την Tara.. Χώρισαν το 1966 και το 1968 παντρεύτηκε τον μεγάλο του έρωτα την τραγουδίστρια της country, June Carter, με την οποία απέκτησε ένα γιο, τον John Carter Cash. Η June πέθανε το 15 στις Μαΐου του 2003. Τέσσερις μόλις μήνες μετά, ‘έφυγε’ και ο Johnny.



Ο Nick Cave με τον οποίον συνεργάστηκε o Cash θυμάται: «Τρεις φορές είπε ότι είχε πνευμονία εκείνο το χρόνο, και μια μέρα είχε ξυπνήσει και η φωνή του είχε φύγει τελείως. Έπεσε κάτω στα γόνατα και είπε στον Θεό: «Δεν ζήτησα ποτέ τίποτα στη ζωή μου, ποτέ δεν ζήτησα τίποτα, αλλά θέλω να μου δώσεις πίσω τη φωνή μου! Έτσι θα μπορώ να πάω και να τραγουδήσω με τον Nick Cave". " Ξύπνησε την επόμενη μέρα και τραγουδούσε σαν πουλί! " Και η June άρχισε τα «Αλληλούια! Αλληλούια!»






1 σχόλιο:

citizenbasil είπε...

Go Johnny go!

Ωραίο το άρθρο σου Κόκκινε Ουρανέ. Το έβαλα στα blogs μου.