Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Πουκάμισο με δορυφορική λήψη



Πρόσφατες έρευνες που διεξάγονται στον χώρο της ηλεκτρονικής τεχνολογίας της ένδυσης «E–Textile» καταπιάνονται με ευέλικτες κεραίες που μπορούν να ενσωματωθούν σε πουκάμισα, επιτρέποντας στο χρήστη να επικοινωνεί ασύρματα με χαμηλής τροχιάς δορυφόρους (Low Earth Orbit, LEO) όπως οι Iridium και να ανταλλάσσει πληροφόρηση σε υψηλότερο και ευρύτερο πεδίο, συμπεριλαμβανομένης της ενδεικνυόμενης GPS θέσης του.
Δεν πρόκειται για νέα ιδέα ούτε για εύκολο εγχείρημα. Οι κεραίες που φοριούνται ή αλλιώς «wearable antennas» αποτελούν εγχείρημα της εταιρείας Wearable Antenna Technologies Inc που ιδρύθηκε και λειτουργεί από βετεράνους πολέμου, με σκοπό να δημιουργήσουν κεραίες που εφαρμόζουν στα γιλέκα προστασίας που χρησιμοποιούν τα σώματα ασφαλείας των ΗΠΑ στις τακτικές επιχειρήσεις τους.
Ο σκοπός αυτού του εγχειρήματος είναι να βοηθήσει στην απόκρυψη της ταυτότητας του χειριστή ασυρμάτου, που αποτελεί τον κύριο σύνδεσμο επικοινωνίας μεταξύ των χερσαίων δυνάμεων, των μονάδων υποστήριξης, των αεροσκαφών, των ειδικών δυνάμεων, των μονάδων άμεσης δράσης κ.λπ.. Επίσης, ο συγκεκριμένος ρουχισμός βελτιώνει την κινητικότητα των δυνάμεων, αφού μειώνει τον εξοπλισμό που είναι αναγκασμένη να φέρει η κάθε μονάδα.
Έρευνα που διεξάγεται από κοινού μεταξύ της φινλανδικής άμυνας και της αεροδιαστημικής μονάδας «Patria» από τη μία πλευρά και του Φινλανδικού Κέντρου Ασύρματης Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου του Oulu από την άλλη, προσπαθεί να αποδείξει την επίτευξη προσωπικής δορυφορικής επικοινωνίας με δορυφόρους όπως οι Iridium. Η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να βρει πρόσφορο έδαφος σε στρατιωτικές εφαρμογές ή εκτεταμένες επιχειρήσεις διάσωσης.
Μεγάλο μέρος της μελέτης έχει αφιερωθεί στην εξεύρεση του κατάλληλου υλικού υποστρώματος που θα εκπέμπει τα σήματα. Διότι το ύφασμα θα πρέπει αφενός να είναι αρκετά ελαστικό και αφετέρου να τηρεί τον κώδικα στρατιωτικής ενδυματολογίας (άκαμπτο & ατσαλάκωτο), ενώ ο χρήστης θα πρέπει να μη θυσιάζει την άνεσή του για αυτό. Μέχρι στιγμής, αρκετά δείγματα έχουν ανταποκριθεί στις προσδοκίες και τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά.
Η κεραία που πρόκειται να ενσωματωθεί στο ύφασμα θα πρέπει να βρίσκεται σε πλήρη αρμονία τόσο με το ρούχο όσο και με τις κινήσεις του σώματος του χρήστη. Συνεπώς, οι κεραίες θα πρέπει να είναι ευέλικτες αλλά ταυτόχρονα, να παραμένουν σε καλή κατάσταση όπως και σε πλήρη λειτουργία.
Το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και 18 μήνες. Μέχρι σήμερα, έχει ολοκληρωθεί η έρευνα για την εξεύρεση της κατάλληλης κεραίας και έχουν επιλεγεί αρκετά δείγματα. Η έκδοση των αποτελεσμάτων για την επιλογή των κατάλληλων υλικών που θα φέρουν την κεραία, όπως και τα συμπεράσματα όσον αφορά στις τεχνικές που θα χρησιμοποιηθούν, θα δοθούν μέχρι τα τέλη του μήνα.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

http://xesemesa.blogspot.com/

Το "made in..." διασπά πάλι την Ευρώπη
Το «made in Greece» επιστρέφει στις συσκευασίες των ελληνικών προϊόντων. Και όχι μόνο του. Οι περισσότερες χώρες της νέας διεύρυνσης, στηριζόμενες πρωτίστως από τη Γαλλία και ακολούθως από την Αυστρία, διεκδικούν για τα δικά τους προϊόντα το αντίστοιχο «made in...» η καθεμιά. Η οικονομική ύφεση οδηγεί σε κατάρρευση το «made in ΕU» που επί μία περίπου εικοσαετία κυριάρχησε στην ευρωπαϊκή αγορά. Η προστασία των εθνικών κλάδων παραγωγής, του αγροτικού και μεταποιητικού τομέα, αποτελεί πλέον «σωσίβιο σωτηρίας» για κάθε μία από 11 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που έχουν συμπαραταχθεί με το εθνικό «made in...». Πρωταρχικός στόχος είναι η επανακατάκτηση των εσωτερικών αγορών από τα εισαγόμενα, χρησιμοποιώντας ως συγκριτικό πλεονέκτημα και δέλεαρ για τους καταναλωτές την αναγραφή της εθνικής ταυτότητας στις συσκευασίες των προϊόντων. Σε αυτό το πλαίσιο ευελπιστεί η ελληνική κυβέρνηση ότι θα κατορθώσει να κάνει υποχρεωτική την αναγραφή της φράσης «ελληνικό προϊόν» σε μια σειρά αγροτοκτηνοτροφικά και βιομηχανικά προϊόντα, με πρώτο το γάλα.

Ειδικότερα, η αρχική πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- με βάση τα πρωτόλεια σχέδια κανονισμού- σε ό,τι αφορά την αναγραφή της χώρας προέλευσης ήταν να διατηρηθεί το ίδιο καθεστώς που ισχύει σήμερα, δηλαδή «η ένδειξη της καταγωγής ή της προέλευσης ενός τροφίμου είναι υποχρεωτική μόνο στην περίπτωση που η παράλειψη της σχετικής ένδειξης μπορεί να οδηγήσει σε πλάνη τον καταναλωτή ως προς τον πραγματικό τόπο παραγωγής ή προέλευσης του τροφίμου». Με βάση όμως αυτή τη διάταξη η Ελλάδα, αν δεν ακύρωνε την αγορανομική διάταξη που εξέδωσε το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και αφορούσε την αναγραφή της χώρας προέλευσης των γαλακτοκομικών προϊόντων (εκτός των τυροκομικών), επρόκειτο να οδηγηθεί στο εδώλιο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Οι Έλληνες κτηνοτρόφοι έχουν επίμονα ζητήσει από την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κυρία Μιλένα Αποστολάκη να στηρίξει την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης του προϊόντος. Φαίνεται όμως ότι αντίστοιχες «ευαισθησίες» με την Ελλάδα είχαν και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης- πρόκειται για τις Γαλλία, Αυστρία, Σλοβακία, Τσεχία, Ουγγαρία, Ιταλία, Εσθονία, Λιθουανία, Κύπρο και Λετονία. Ετσι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπαναχώρησε... Και όταν στις 16 Ιουνίου 2010 ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο αυστηρά. Από τους ευρωβουλευτές ψηφίστηκε η υποχρεωτική αναγραφή της χώρας καταγωγής ή του τόπου προέλευσης στο κρέας, στα πουλερικά, στα γαλακτοκομικά προϊόντα, στα νωπά οπωροκηπευτικά και σε άλλα τρόφιμα που αποτελούνται από ένα συστατικό, π.χ. ελιές, σύκα, καθώς και κρέας, πουλερικά και ψάρια όταν χρησιμοποιούνται ως συστατικό σε μεταποιημένες τροφές.

Η ελληνική θέση είναι η υποχρέωση της αναγραφής της χώρας καταγωγής να επεκταθεί σε όλα τα μη επεξεργασμένα προϊόντα, στο γάλα και στο γάλα ως συστατικό στα γαλακτοκομικά προϊόντα, στα ενός συστατικού προϊόντα, στα συστατικά που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 50% του τροφίμου με την επιφύλαξη να διερευνηθούν από τα κράτη-μέλη ή την Επιτροπή οι κατηγορίες προϊόντων όπου θα θεωρηθεί αιτιολογημένη η υποχρέωση αναγραφής της χώρας καταγωγής - π.χ., την Ελλάδα την ενδιαφέρει η υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης συστατικών όπως είναι οι ελιές, οι ξηροί καρποί και τα σύκα.
[ΤΟ ΒΗΜΑ]