Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Κρατιδίων εγκώμιο ή Γιατί ο κόσμος θα ήταν πολύ καλύτερος αν υπήρχαν χιλιάδες Λιχτενστάιν


Ένα ενδιαφέρον άρθρο από το Μπλε Μήλο και τον Τηλέμαχο Χορμοβίτη.

Το άρθρο του «Κ» της κυριακάτικης Καθημερινής που αναφέρει, το διάβασα κι εγώ και μου έκανε τεράστια εντύπωση (αφού… αναστέναξα πολλές φορές με θλίψη, συγκρίνοντας την κατάσταση εκεί με το τι βιώνουμε εμείς εδώ). Δυστυχώς, δεν το έχω βρει σε ηλεκτρονική έκδοση. Το Λιχτενστάιν είναι ένας «άλλος κόσμος». Η εγκληματικότητα είναι ανύπαρκτη. Μετανάστες (εννοείται νόμιμους) δέχονται με τα χίλια ζόρια. Οι άνθρωποι ζουν με αρχές και αξίες που θεωρούνται σήμερα ‘αναχρονιστικές’ από την πολιτική/δημοσιογραφική/μιντιακή ελίτ της Ευρώπης. Το επίπεδο ζωής είναι απίστευτα ανεβασμένο. Κάποιος, (αν θυμάμαι καλά, γιατί δεν το κράτησα το περιοδικό) είπε ότι παίρνει 1.600 ευρώ πρώτο μισθό, ως εργάτης! Ζουν γύρω στους 80 Έλληνες και πρόσφατα άνοιξε η πρώτη Ελληνική Τράπεζα, η ‘Lamda’, ή κάπως έτσι. Α, βγήκε πρόσφατα και από την "μαύρη λίστα". Πάμε στο άρθρο του Μπλε Μήλου:

Ξεφυλλίζοντας αυτή την Κυριακή, το "Κ" της Καθημερινής , το μάτι μου έπεσε σε ένα πολύ ενδιαφέρον οδοιπορικό στο πριγκηπάτο του Λιχτενστάιν. Αυτό το μικροσκοπικό κρατίδιο έχει έκταση 160 τχ (όταν ο νομός Λευκάδας, ο πιο μικρός νομός της Ελλάδας, φτάνει τα 356 τ.χ) και πληθυσμό που μόλις αγγίζει τους 36.000 κατοίκους. Όμως το κατα κεφαλήν ΑΕΠ του , με 145.000 ευρώ ανα απασχολούμενο άτομο, είναι το υψηλότερο στον κόσμο και έξι φορές μεγαλύτερο από αυτό της Ελλάδας. Επιπλέον, το Λιχτενστάιν όχι μόνον δεν έχει χρέη αλλά διαθέτει πλεόνασμα ύψους 1,1 δις . Ποιό είναι άραγε το μυστικό της επιτυχίας του;

To Λιχτενστάιν ακολουθεί παραδοσιακά μια πολιτική , που θυμίζει περισσότερο τον κλασσικό φιλελευθερισμό του 19ου αιώνα παρά το σοσιαλδημοκρατικό μοντέλο που κυριαρχεί μεταπολεμικά στο Δυτικό Κόσμο. Αυτή η πολιτική άλλωστε φαίνεται να ταιριάζει και με την ιδιοσυγκρασία των κατοίκων του. Σύμφωνα με τον David Beattie, ιστορικό και πρώην πρεσβευτή της Μ. Βρετανίας στο πριγκιπάτο, "οι κάτοικοι του Λιχτενστάιν διακατέχονται από μια ισχυρή προκατάληψη εναντίον του μεγάλου κράτους" ή όπως λεει στο "Κ" ο Φραντς Γκάσνερ , ένας κοινοτικός υπάλληλος που ζει στο κρατίδιο : "Οι πολίτες του Λίχτενστάιν εκτιμούν την ελευθερία. Είναι ατομικιστές και δεν τους αρέσει να υπακούν σε εντολές." Έτσι, η φορολογία είναι πολύ χαμηλή τόσο για τα νομικά όσο και για τα φυσικά πρόσωπα και μάλιστα με τάση να μειωθεί ακόμη περισσότερο . Από το 2011 θα ισχύσει ενιαίος συντελεστής επί των κερδών των εταιρειών 12,5% , ενώ η φορολογία στα φυσικά πρόσωπα δεν ξεπερνάει το 9,8% . Όταν στις χώρες της Ευρώπης, οι κοινωνικές δαπάνες καλύπτουν πάνω από το 50% του προϋπολογισμού, στο Λιχτενσταϊν δεν ξεπερνάνε το 20%. Επίσης, και οι στρατιωτικές δαπάνες είναι μηδενικές αφού η χώρα έχει καταργήσει το στρατό από το 1868! Τέλος, οι εταιρίες δεν λαμβάνουν καμιά κρατική επιδότηση, η φοροδιαφυγή δεν είναι ποινικό αδίκημα ενώ και οι κοινότητες του Λιχτενστάιν έχουν το δικαίωμα να αποσχιστούν από το κρατίδιο, αν το θελήσουν.

Όμως το Λιχτενστάιν δεν είναι απλά μια ιδιομόρφη εξαίρεση. Και τα υπόλοιπα κρατίδια , τόσο στην Ευρώπη (Σαν Μαρίνο, Ανδόρα , Μονακό ) , όσο και εκτός (Χόνγκ Κόνγκ, Σιγκαπούρη) γνωρίζουν ένα αξιοζήλευτο βιοτικό επίπεδο χάρη σε μια πολιτική χαμηλών κρατικών δαπανών, χαμηλής φορολογίας και ελεύθερου εμπορίου. Στην ίδια κατηγορία θα εντάσσαμε και την Ελβετία, μιας και το ριζικά αποκεντρωμένο της σύστημα, θυμίζει περισσότερο μια συνομοσπονδία κρατιδίων παρά τα σύγχρονα συγκεντρωτικά κράτη του Δυτικού Κόσμου. Στην πραγματικότητα, η ίδια η μικρή έκταση του κράτους ευνοεί μια πολιτική οικονομικού φιλελευθερισμού.

Πρώτα απ'όλα, η μικρή έκταση σημαίνει πως όλες οι περιοχές του κρατιδίου είναι πολύ κοντά στα γειτονικά κράτη. Έτσι ο πολίτης μπορεί εύκολα να ψηφίσει "με τα πόδια του" , και να μετακινηθεί σε άλλη χώρα, όταν δυσαρεστηθεί με την πολιτική της κυβέρνησης του. Κάτι που δεν ισχύει στα μεγάλα κράτη, όπου η επιλογή αυτή είναι πολύ πιο δύσκολη λόγω της απόστασης. Δεύτερον, στις μεγάλες χώρες είναι πιο εύκολο να εφαρμοστεί μια αναδιανεμητική πολιτική αφού το φορολογικό βάρος θα πέσει σε εκατομμύρια πολίτες και έτσι θα αργήσει να γίνει αντιληπτό . Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει στα κρατίδια των μερικών χιλιάδων πολιτών, οπου οι συνέπειες μιας τέτοιας πολιτικής θα γίνουν αμέσως αισθητές. Η πιθανότητα, λοιπόν, μιας μαζικής φυγής των πολιτών τους, αποθαρρύνει τις κυβερνήσεις των κρατιδίων να προχωρήσουν σε πολιτικές υψηλής φορολογίας και αναδιανομής του πλούτου . Τέλος,τα μικροσκοπικά κράτη, δύσκολα ακολουθούν μια πολιτική εμπορικού προστατευτισμού, αφού κάτι τέτοιο μπορεί να αποβεί καταστροφικό ακόμη και για την επιβίωση τους. Ένα μεγάλο κράτος έχει την πολυτέλεια να ακολουθησει προστατευτικές πολιτικές, αφού, λόγω της μεγάλης εσωτερικής του αγοράς, οι αρνητικές συνέπειες θα αργήσουν να φανούν. Αντίθετα, για μια χώρα σαν το Λιχτενσταίν ή το Μονακό, που συνήθως έχει ελάχιστους φυσικούς πόρους, ο προστατευτισμός είναι καθαρή αυτοκτονία αφού το ελεύθερο εμπόριο είναι απαραίτητο για να καλύψει ακόμη και τις πιο βασικές ανάγκες της.

Αυτά τα κρατίδια είναι απομεινάρια μιας άλλης εποχής, πριν τη Γαλλική Επανάσταση και την άνοδο των συγκεντρωτικών εθνικών κρατών, τότε που η Ευρώπη ήταν ένα μωσαϊκό από εκατοντάδες κρατικά μορφώματα λίγων τετραγωνικών χιλιομέτρων (δουκάτα, πριγκηπάτα, πόλεις-κράτη κτλ). Και όπως παραδέχονται σήμερα πολλοί ιστορικοί, αυτός ο πλουραλισμός, ήταν και ένας από τους βασικούς λόγους της ευρωπαϊκής επιτυχίας , αφού δημιούργησε έναν ανταγωνισμό μεταξύ διαφορετικών κρατών και διαφορετικών οικονομικών, πολιτικών συστημάτων και αποθάρρυνε τους πολιτικούς ηγέτες να ασκήσουν απόλυτη εξουσία . Και όμως αυτές οι φαινομενικά ξεπερασμένες μορφές πολιτικής οργάνωσης δείχνουν σήμερα πολύ πιο πετυχημένες και προσαρμοσμένες στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής από τα τεράστια, απρόσωπα και γραφειοκρατικά κράτη-Λεβιάθαν.

Δυστυχώς όμως, αντί να διδαχτούμε από την επιτυχία τους, αντί να προχωρήσουμε σε μεγαλύτερη αποκέντρωση και σε έναν ανταγωνιστικό φεντεραλισμό ακόμη και μέσα στο εσωτερικό των εθνών-κρατών, όλο και περισσότερες φωνές ακούγονται να ζητάνε μια παγκόσμια κυβέρνηση ή μια κοινη φορολογική και δημοσιονομική πολιτική για την Ευρωπαϊκή Ένωση . Μια τέτοια εξέλιξη όμως απλά θα εμβαθύνει και θα επεκτείνει σε ακόμη μεγαλύτερη κλίμακα τη διαδικασία ομογενοποίησης και συγκεντρωτισμού που αρχισε με τα έθνη-κρατη πριν 200 χρόνια . Και αν, ακόμη και κάτω από το σύστημα των εθνών-κρατών, ο πολίτης είχε την , έστω περιορισμένη, δυνατότητα, να αντιδράσει στις πολιτικές των κυβερνήσεων του, μετακινούμενος σε άλλη χώρα, στην εποχή των υπερεθνικών μορφωμάτων δεν θα έχει καν αυτή τη διέξοδο. Έτσι, χωρίς αυτούς τους περιορισμούς, η κρατική εξουσία θα γίνεται όλο και πιο αυταρχική και ανελεύθερη και ο μεγαλός χαμένος θα είναι η ελευθερία αλλά και η ευημερία των πολιτών. Ευτυχώς, στο χάρτη υπάρχουν ακόμη το Λιχτενστάιν , η Ανδόρα, το Μονακό, για να μας θυμίζουν την πραγματική πλουραλιστική ευρωπαϊκή παράδοση . Στο χέρι μας είναι να ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους και όχι τον κατήφορο του συγκεντρωτισμού και της ομογενοποίησης.

[Διαβάστε επίσης "Freedom and Prosperity in Lichtenstein: A Hoppean Analysis"]

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ωραία τα λέει.
Τι παράγουν όμως και επιβιώνουν;
Ή μήπως είναι αυτάρκεις;
Τρόφιμα,καύσιμα,πρώτες ύλες,ενέργεια δεν εισάγουν;
Πως αναπληρώνουν το εξαχθέν κεφάλαιο;
Προφανώς κάποιος πάραγοντας λείπει από την εξίσωση.Κι αυτός είναι που θα χαλάει όλη την ωραία εικόνα που φτιάχνει το άρθρο.
Μήπως ότι Μονακό και Λιχτενστάιν είναι φορολογικοί παράδεισοι (παράνομα πλουτισάντων);
Μήπως ότι η Σιγκαπούρη και το Χονγκ-Κονγκ είναι καταξιωμένα παγκόσμια κέντρα παροχής υπηρεσιών (εκεί τα πράματα μόνο χαλαρά δεν είναι);
Μήπως ότι Ανδόρα και Σαν Μαρίνο είναι παράσιτα επί των γειτονικών κρατών;

SkyWatcher είπε...

Αντιγράφω απάντηση του Τηλέμαχου Χορμοβίτη, σε παρόμοια ένσταση:

....... Σχετικά με το Λιχτενστάιν, που, όπως λες, δεν παράγει τίποτε , αντιγράφω από το "Κ" :
"H ευημερία του Λιχτενστάιν δεν βασίζεται μόνο στο ότι η χώρα αποτελούσε φορολογικό παράδεισο. "Τα θεμέλια της ανάπτυξης σαφώς τα έχει θέσει η βιομηχανία", λέει ο Γκίντερ Μάγιερ. Ο 62χρονος πρώην αρχισυντάκτης της παλαιότερης εφημερίδας, Volksblatt,είναι υπεύθυνος του μηνιαίου περιοδικού Monat. "Οι άνθρωποι δουλεύουν 42 ώρες την εβδομάδα", επισημαίνει. Το 1950 ο βιομηχανικός τομέας απασχολούσε πάνω από το 70% των εργαζομένων. Σήμερα το ποσοστό είναι 40%-εξαιρετικά υψηλό συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Βασικοί κλάδοι είναι η κατασκευή μηχανημάτων και εξοπλισμού, οδοντιατρικών προϊόντων, η παραγωγή τροφίμων και ο κατασκευαστικός κλάδος. Λόγω της πολύ μικρής εγχώριας αγοράς, οι μεγαλύτερες εταιρίες είναι προσανατολισμένες στις εξαγωγές. Εδώ έχουν την έδρα τους τρείς παγκόσμιοι "παίκτες": η κατασκευάστρια μηχανημάτων Hilti, η Ivoclar Vivadent που φτιάχνει... δόντια για διασήμους και μη, και η ThyssenKrupp Pesta από τους μεγαλύτερους προμηθευτές εξαρτημάτων αυτοκινήτων. Υπάρχουν και μικρότερες εξειδικευμένες επιχειρήσεις, όπως η εταιρία καυσίμων Hoval- τα προϊόντα της θερμαίνουν ακόμη και τη βρετανική βασιλική οικογένεια στο Μπάκιγχαμ."

Ανώνυμος είπε...

Θα ηθελα πολυ να δω αν καποια απο αυτα τα κρατη θα μπορουσαν να επιβιωσουν σε περιοχες οπως τα βαλκανια, η μεση ανατολή ή η αφρικη. Μηπως μπορουν και τα κανουν αυτα μονο και μονο γιατι ξερουν οτι δεν θα τους πειραξει ποτε κανεις! Αμα δεν εχουν στρατο και πανε την αλλη μερα να μπουκαρουν 30.000 λαθρομεταναστες ποιος θα τους πεταξει εξω (ή μηπως απλα καποιοι δεν θα τους αφησουν να φτασουν μεχρι εκει). Καλα τα παραδειγματα αλλα με ξενα μοντελα δεν γινεται τιποτα. Επισης το να εχουν εδρα εκει καποιες εταιρειες δεν μου λεει τιποτα, την εδρα την εχεις οπου θελεις και την παραγωγη αλλου.