Από το περιοδικό: Περιοδικό Παρακαταθήκη
Υπάρχει μία ιστορία για κάποιον άνεργο φιλόλογο που έκανε τον τσοπάνη για να ζήσει. Όταν κάποια μέρα βρέθηκε στο δικαστήριο, στην ερώτηση του Προέδρου τί επαγγέλλεται απάντησε ‘αίπολος’. Κανείς από τους δικαστές και τους δικηγόρους δεν γνώριζε τί σημαίνει η λέξη αίπολος. Με τα πολλά, τους είπε ο τσοπάνης-φιλόλογος ότι η λέξη είναι ομηρική και σημαίνει τον αιγοβοσκό.
Αυτή η ιστορία μας ήλθε στο μυαλό καθώς διαβάζαμε το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών με ημερομηνία 22 Νοεμβρίου με το οποίο ξεκινά η διαβούλευση που θα συνεχιστεί μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου 2010 για την Κάρτα του Πολίτη. Στο Δελτίο Τύπου στο κεφάλαιο «Τεχνικά χαρακτηριστικά της Κάρτα του Πολίτη» αναφέρεται ότι η κάρτα «θα φέρει πλινθίο μέσω του οποίου θα προσφέρεται για όποιον πολίτη το επιθυμεί η δυνατότητα ψηφιακής αυθεντικοποίησης κατά τη χρήση ηλεκτρονικών υπηρεσιών στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα καθώς και η δυνατότητα παραγωγής ψηφιακής υπογραφής εγγραφών…».
Αν βγει κανείς στο δρόμο να ρωτήσει τι είναι το πλινθίο αποκλείεται να βρεθεί άνθρωπος να απαντήσει ότι μία από τις σημασίες της λέξης είναι και το ηλεκτρονικό μικροτσίπ!
Αντιθέτως όσοι κάτι γνωρίζουν από την λόγια γλώσσα θα πουν ότι πλίνθο σημαίνει τούβλο. Και πράγματι, ως φαίνεται, η κυβέρνηση θεωρεί τους πολίτες για τούβλα. Αλλιώς δεν εξηγείται πως αντί για την απλή και από όλους κατανοητή λέξη μικροτσὶπ χρησιμοποιεί τη λέξη πλινθίο! Αυτό, βέβαια, δείχνει δόλο αλλά και κουτοπονηριά και πανικό, διότι μόλις το βράδυ της 15ης Νοεμβρίου οι τρεις κυβερνητικοί αξιωματούχοι, που πήγαν να ενημερώσουν τις δύο συνοδικές επιτροπές που συνεδρίαζαν για το θέμα της περιβόητης κάρτα του πολίτη, διαβεβαίωναν ότι η κάρτα δεν θα είναι ηλεκτρονική, δεν θα περιέχει ούτε μικροτσίπ, ούτε μαγνητική λωρίδα εγγραφής, ούτε γραμμωτό κώδικα (bar code). Ποιος να τους πιστέψει πλέον όταν πριν περάσει μία εβδομάδα συλλαμβάνονται ψευδόμενοι;
Η Ιερά Σύνοδος κατόπιν αυτού φρονούμε ότι πρέπει να διαμαρτυρηθεί εντόνως, διότι σκοπίμως η κυβέρνηση την παραπλάνησε με αποτέλεσμα να εκδώσει την καθησυχαστική ανακοίνωσή της με ημερομηνία 17 Νοεμβρίου 2010 και στο μέλλον να είναι άκρως επιφυλακτική και δύσπιστη στις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις.
Πάντως στην διαβούλευση η οποία φοβούμεθα ότι θα είναι μόνο για να δώσει επίφαση δημοκρατικότητας στις ήδη ειλημμένες αποφάσεις της κυβέρνησης θα πρέπει η Ιερά Σύνοδος να ζητήσει να είναι συνομιλητής σε θεσμικό επίπεδο μέσω κατάλληλων συμβούλων της, εμπειρογνωμόνων, τεχνικών και νομικών και όχι να πει απλώς μέσω διαδικτύου μία γνώμη όπως μπορεί να κάνει και κάθε απλός πολίτης.
Οι καιροί είναι δύσκολοι και δεν πρέπει να φανούμε κατώτεροι των περιστάσεων. Στην Αγγλία οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατάφεραν να κάνουν την κυβέρνησή τους να πάρει πίσω τον νόμο για την εκεί κάρτα του πολίτη. Εμείς εδώ τι θα κάνουμε;
Παρακαταθήκη / Πηγή
1 σχόλιο:
και βεβαια πισω απο τουσ χυδαιους ποσοι ακομη...
Δημοσίευση σχολίου