Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Ιράν: Φυλάκιση 11 χρόνων σε δικηγόρο υπερασπίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα 5 χρόνια γιατί δεν φορούσε μαντίλα


Ο σύζυγος μίας γνωστής Ιρανής δικηγόρου υπερασπίστριας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, λέει ότι η γυναίκα του καταδικάστηκε σε 11 χρόνια φυλάκιση με κατηγορίες, ανάμεσα στις οποίες είναι αδικήματα κατά της ασφάλειας και της διάδοσης προπαγάνδας ενάντια στους κυβερνήτες της χώρας.

Η Nasrin Sotoudeh συνελήφθη το Σεπτέμβριο και πέρασε πάνω από τρεις μήνες στην απομόνωση σε φυλακή της Τεχεράνης. Θεωρείται ότι είναι μία από τους πρώτους δικηγόρους που φυλακίζονται, από την ομάδα εκείνη που εκπροσώπησε ακτιβιστές και πολιτικές προσωπικότητες το 2009 κατά τη διάρκεια των ταραχών που ακολούθησαν την επανεκλογή του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

Σε συνέντευξή του στην VOA (Φωνή της Αμερικής) ο Hadi Ghaemi, Εκτελεστικός Διευθυντής της Διεθνούς Εκστρατείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν, αναφέρει ότι 5 χρόνια επιβλήθηκαν στην Sotoudeh γιατί δεν φορούσε την μαντίλα.

Ο σύζυγός της, Reza Khandan, είπε τη Δευτέρα ότι έμαθε από τους δικηγόρους της Sotoudeh ότι είχε καταδικασθεί και της απαγορεύτηκε να εργάζεται ως δικηγόρος για 20 χρόνια. Είπε ότι η απόφαση της απαγορεύει επίσης, να ταξιδεύει στο εξωτερικό.

Η Διεθνής Εκστρατεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν που έχει την βάση της στη Νέα Υόρκη, αποκάλεσε την καταδίκη ότι αντιβαίνει σε κάθε έννοια δικαιοσύνης και ανέφερε ότι η Sotoudeh φυλακίστηκε επειδή υποστήριξε το Ιρανικό και το διεθνές δίκαιο.

Η Ιρανή κάτοχος Νόμπελ Σιρίν Εμπαντί (Shirin Ebadi - φώτο) ζήτησε την απελευθέρωσή της Sotoudeh τον περασμένο μήνα, κάνοντας έκκληση προς τον Ύπατο Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα τυο ΟΗΕ να πιέσει τις ιρανικές αρχές να την αφήσουν ελεύθερη.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

Στο μεταξύ, όπως γράφει το ΒΗΜΑ, οι ιρανικές αρχές αποφάσισαν να επιβάλλουν αυστηρότερους ενδυματολογικούς κανόνες σε ορισμένα πανεπιστήμια της χώρας όπου μεταξύ άλλων θα απαγορεύεται στις φοιτήτριες να φορούν ρούχα με φωτεινά χρώματα, να έχουν τατουάζ ή μακριά νύχια.

Μεταξύ άλλων απαγορεύεται στις γυναίκες «να φορούν καπέλα χωρίς μαντίλες, στενά και κοντά τζιν και σκουλαρίκια σε όλο το σώμα εκτός από τ' αυτιά». Εκτός... νόμου τίθενται επίσης τα τατουάζ, τα μακριά νύχια, τα αυτοκόλλητα κοσμήματα δοντιών, τα στενά πανωφόρια και τα φωτεινά χρώματα στα ρούχα.

Στους άνδρες απαγορεύεται στο εξής να βάφουν τα μαλλιά τους, να βγάζουν τα φρύδια τους, να φορούν στενά ρούχα, πουκάμισα με «πολύ κοντά μανίκια» και κοσμήματα.

Οι αρχές συνήθως εκδίδουν απαγορεύσεις ενόψει του καλοκαιριού, όταν οι γυναίκες φορούν πιο ελαφρά ρούχα και πολύχρωμες μαντίλες. Τα τελευταία χρόνια όμως οι κανόνες έχουν επεκταθεί και στη χειμερινή μόδα. Οι σκληροπυρηνικοί πιέζουν για πιο αυστηρούς ελέγχους στην «ανήθικη συμπεριφορά» των φοιτητών αφότου ανήλθε στην εξουσία ο νυν πρόεδρος της χώρας, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: