Περίπου 20 Βούλγαροι διανοούμενοι, μεταξύ των οποίων και τρεις που κατάγονται από τα Σκόπια, απέστειλαν αναφορά προς την UNESCO, ζητώντας από την παγκόσμια οργάνωση να σταματήσει η τηλέοραση των Σκοπίων να καταχράται συνεχώς τη βουλγαρική γλώσσα, την ιστορία και τον πολιτισμό της Βουλγαρίας.
Η αναφορά που κατατέθηκε προς τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO, Ειρήνα Μπόκοβα, καλεί να αποκαταστήσει την αλήθεια για τη βουλγαρική γλώσσα την οποία η σκοπιανή κρατική τηλεόραση αποκαλεί ως ‘μακεδονική’.
«Επί 65 χρόνια διαδίδει ψέματα σε όλον τον κόσμο πως υπάρχει ξεχωριστή ‘μακεδονική’ γλώσσα, μακεδονική ιστορία και μακεδονικός πολιτισμός".
»Η Μακεδονία του Βαρδάρη,( Βαρντάρσκα Μακεντόνια ) περιοχή την οποία καταλαμβάνει σήμερα η πΓΔΜ, υπήρξε πάντοτε ένας γεωγραφικός όρος ενιαίος με τον βουλγαρικό πολιτισμό και την βουλγαρική ιστορία.
»Υπάρχουν πολλά ιστορικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν αυτή την θέση, αναφέρει η επιστολή. Στη δήλωση αναφέρονται τα ονόματα των Ιωακείμ Καρτσόφσκι, Κύριλλου Πεϊτσίνοβιτς, των αδελφών Μιλαντινοβι, Κούζμαν Τσαπκάρεβ, Γκότσε Ντέλτσεφ και άλλων.
Οι Βούλγαροι καθηγητές υποστηρίζουν ότι καθημερινά στην πΓΔΜ καταστρέφονται ιστορικά μνημεία, τάφοι στρατιωτών, εκκλησίες και πολλά άλλα αντικείμενα τα οποία σχετίζονται με τη Βουλγαρία.
Στην καταγγελία τους αναφέρουν ακόμη ότι οι Σκοπιανοί τους έκλεψαν τη λαϊκή μουσική, τις εκδηλώσεις, τους βούλγαρους βασιλιάδες, τους ήρωες, τις μάχες και τους επαναστάτες και τους ανακήρυξαν ως ‘Μακεδόνες’.
O Βούλγαρος Τσάρος, Σαμουήλ τον οποίο οι Σκοπιανοί, "βάφτισαν" Μακεδόνα !
Υπογραμμίζουν το γεγονός ότι στην τελευταία απογραφή, υπήρξε στήλη ξεχωριστή για τους Βουλγάρους. Δεκάδες έχουν συλληφθεί και τρομοκρατούνται όσοι λένε ότι είναι Βούλγαροι.
Η επιστολή προς την UNESCO αναφέρει ακόμη ότι στην κρατική σκοπιανή τηλεόραση ο επικεφαλής της «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας», αρχιεπίσκοπος Στεφάν, αποκάλεσε τον Μητροπολίτη Αχρίδας Γιοβάν Βρανισκόφσκι ως Σπάρκα Μίτροβα, της σκοπιανής εκκλησίας.
Τίτλος: «Български интелектуалци поискаха от ЮНЕСКО да спре присвояването на българския език и култура от страна на Македония»
Δημοσίευση: Агенция "Фокус", 24.1.2011.
Πηγή: http://www.echedoros-a.gr/2011/01/unesco.html
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΑ:
1,4 εκατομμύρια Σκοπιανοί ζητούν βουλγαρικό διαβατήριο
Συνολικά 1,4 εκατ. πολίτες της πΓΔΜ, σλαβικής προέλευσης, αλλά και 300.000 Τούρκοι, οι οποίοι εκδιώχθηκαν δια της βίας από τη Βουλγαρία στη δεκαετία του '80, ζητούν βουλγαρικό διαβατήριο, το οποίο θα τους επιτρέψει να αποκτήσουν Ευρωπαϊκή υπηκοότητα από την πίσω πόρτα, αναφέρει δημοσίευμα της Le Figaro.
……..
Η Βουλγαρία χορηγεί υπηκοότητα σε Σκοπιανούς οι οποίοι μπορούν να αποδείξουν βουλγαρική εθνικότητα. Η διαδικασία απαιτεί το όνομα της οικογένειας τους, πιστοποιητικό γέννησης και την συμπλήρωση αρκετών εγγράφων. Βάσει των κανόνων της Βουλγαρίας, περίπου τα δύο τρίτα του πληθυσμού της πΓΔΜ είναι ικανά για βουλγαρική υπηκοότητα, καθώς η Βουλγαρία θεωρεί (και πολύ σωστά) ότι οι Σκοπιανοί είναι Βούλγαροι στην καταγωγή.
«ΕΙΝΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΚΑΙ ΜΙΛΟΥΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ»
Ειδικά για τα Σκόπια η γαλλική εφημερίδα αναφέρει ότι θα μπορούσαν να πάρουν Βουλγαρικό Διαβατήριο 1.400.000 Σκοπιανοί, δηλαδή τα 3/4 του συνολικού πληθυσμού του κρατιδίου, αφού όπως σημειώνει χαρακτηριστικά «λαμβάνοντας υπόψη κάποιους ιστορικούς, η “Μακεδονία” είναι μία από τις βαθμίδες του βουλγαρικού έθνους. Η σλαβο“μακεδονική” γλώσσα δεν είναι επίσης τίποτε άλλο από μια βουλγαρική διάλεκτος»!
Boυλγαρικό διαβατήριο και για τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ;
Σάλο έχει προκαλέσει βίντεο στο Youtube στο οποίο εμφανίζεται ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Α. Μilososki να συμμετέχει σε εθνικές εκδηλώσεις της Βουλγαρίας και να έχει λάβει το βουλγαρικό διαβατήριο από τον Βούλγαρο υπουργό άνευ χαρτοφυλακίου Bojidar Dimitrov. Σκοπιανοί δημοσιογράφοι υποστηρίζουν ότι η σημερινή πραγματικότητα στη ΠΓΔΜ είναι κωμικοτραγική καθώς η πλειονότητα των φανατισμένων Σκοπιανών που αυτοπροσδιορίζονται “Μακεδόνες” κατέχουν και τη βουλγαρική υπηκοότητα, και υπολογίζονται ήδη σε 10.000. Τουλάχιστον 60.000 αιτήσεις για έκδοση βουλγαρικών διαβατηρίων εκκρεμούν στη Διεύθυνση έκδοσης βουλγαρικής ιθαγένειας του Υπουργείου Δικαιοσύνης (Πηγή).
Άλλη περίπτωση είναι αυτή του πρώην πρωθυπουργού (1998 – 2002) Λιούπτσο Γκεοργκιέφσκι (Ljubčo Georgievski). Ο Γκεοργκιέφσκι, ίδρυσε το εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE και το 2006 αποχώρησε από το κόμμα, λόγω «ιδεολογικών διαφορών» με τον διάδοχο Νίκολα Γκρούεφσκι. Το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου αιτήθηκε στην Βουλγαρία, βουλγαρική υπηκοότητα και ταυτότητα! Ο Γκεοργκιέφσκι, απέκτησε τα αιτούμενα δηλώνοντας «Είμαι Βούλγαρος», αφού (προφανώς) απέδειξε την βουλγαρική καταγωγή των γονιών του και άλλαξε το επώνυμό του σε Γκεοργκίεφ. Την κίνηση του Γκεοργκιέφσκι, φρόντισαν να μιμηθούν αμέσως μετά, πάνω από 50.000 «Μακεδόνες», οι οποίοι μάλλον αποφάσισαν ότι είναι Βούλγαροι τελικά. Το καταπληκτικό της υπόθεσης, είναι ότι ο Γκεοργκιέφσκι-Γκεοργκίεφ διατήρησε και την «μακεδονική» υπηκοότητα (όπως και άλλοι «Μακεδόνες» πολιτικοί που ακολούθησαν τα παράδειγμά του), καθώς εξακολουθούσε να είναι βουλευτής της «μακεδονικής» βουλής, ενώ παράλληλα συμμετείχε στην πολιτική σκηνή της Βουλγαρίας! Τα «νόστιμα» με τον Γκεοργκιέφσκι-Γκεοργκίεφ, δεν σταματούν εδώ, καθώς αργότερα εκδήλωσε την επιθυμία να διοριστεί πρεσβευτής της Βουλγαρίας στα Σκόπια, προκαλώντας την οργή των «Μακεδόνων»!
1 σχόλιο:
Είμαι με καταγωγή από Ελλάδα, ζω στην ΠΓΔΜ, το όνομά μου και το όνομα της οικογένειας είναι σλαβική τώρα, γιατί είμαι γεννημένος στη γενέτειρας των σλαβικών χωριό πολιτισμού στην Πελαγονία, η οικογένειά μου ήταν Έλληνες μέχρι το 1941 πανουργία ναζιστική ocuppation των Βουλγάρων, και άλλαξε όνομα στην οικογένεια και το επίθετό μου, από τα ελληνικά στα βουλγαρικά, μετά στη Γιουγκοσλαβία Σέρβοι αλλάξει, και χάσαμε την ταυτότητα, επειδή η οικογένειά όνομα έχει αλλάξει 5 φορές.
Στη Γιουγκοσλαβία χάσαμε την ελληνική γλώσσα,
Ελληνική Πρεσβεία στα Σκόπια δεν μας έδωσαν τα διαβατήρια, ούτε καν απαντήσεις.
Έχω ακούσει καλά νέα για την Μονή ελληνικό προξενείο, που ενδιαφέρονται περισσότερο για τους Έλληνες στην ΠΓΔΜ
Τι πρέπει να κάνω ενώ η Αθήνα και η Ελλάδα δεν μας δίνουν διαβατήρια. Δεν έχω τίποτα να κάνω εκτός από το να υποβάλουν αίτηση για Βουλγαρική υπηκοότητα, δεν είναι δυνατόν του να ζουν στην ΠΓΔΜ πια.
Δημοσίευση σχολίου