Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Ταινία Θωρ: Παρακινούν σε μποϋκοτάζ για τον μαύρο θεό της Σκανδιναβικής μυθολογίας


Πριν λίγες ημέρες έκανε την επίσημη πρεμιέρα της στους κινηματογράφους (και στην Ελλάδα) η αμερικάνικη ταινία Thor (‘Θωρ’).

Ο Θωρ (Thor ή στα Γερμανικά Donar/Donner) είναι ο κοκκινομάλλης και γενειοφόρος θεός του κεραυνού και της αστραπής στη Γερμανική και Σκανδιναβική μυθολογία. Είναι γιος του Οντίν και της Γιορντ. Ενώ ο Οντιν είναι θεός των ισχυρών και αριστοκρατικός, ο Θωρ είναι περισσότερο ένας κοινός άντρας, που συχνά συνασπίζεται με τους ανθρώπους εναντίον άλλων θεών. Η ημέρα του Θωρ ή Τορ (Tor's Day ή Thor's Day) έδωσε το Thursday (δηλ. Πέμπτη) στα αγγλικά, το Donnerstag (που σημαίνει η ημέρα του κεραυνού) στα Γερμανικά, το Donderdag στα Ολλανδικά και το Torsdag στα Σουηδικά, Δανέζικα και Νορβηγικά.

Η αμερικάνικη ταινία βασίζεται στον χαρακτήρα του κόμικ με το ίδιο όνομα που κυκλοφόρησε η Marvel Comics. Στην ταινία πρωταγωνιστούν ο Chris Hemsworth (ως Θωρ), η Natalie Portman, ο Tom Hiddleston, ο Anthony Hopkins και ο Stellan Skarsgård. Η σκηνοθεσία είναι του Kenneth Branagh.

Σύμφωνα με το σενάριο: Ο Thor (Chris Hemsworth) είναι ένας πανίσχυρος αλλά αλαζόνας μαχητής. Το υπέρμετρο πάθος να αποδείξει την αξία του στον πατέρα του και βασιλιά του Asgard, Odin (Anthony Hopkins), θα τον οδηγήσει στην εξορία, όντας πια υποχρεωμένος να ζήσει στη Γη σα θνητός, ανάμεσα στους ανθρώπους. Εκεί θα γνωρίσει και θα ερωτευτεί μία νεαρή επιστήμονα, τη Jane (Natalie Portman), το να μάθει όμως να ζει ως φυσιολογικός άνθρωπος δεν θα είναι παρά ένα μικρό διάλλειμα, αφού ένας προαιώνιος πόλεμος θα τον ακολουθήσει από τη μακρινή πατρίδα του. Εκεί πια, καλείται να αποδείξει ότι είναι γεννημένος ήρωας, υπερασπιζόμενος τόσο το Asgard όσο το νέο του σπίτι.

Δείτε το trailer της ταινίας:

Στο κάστ της ταινίας βρίσκεται και ο μαύρος Βρετανός ηθοποιός και DJ του Hip Hop, Idris Elba, στον ρόλο του θεού Heimdall (Χέιμνταλ) ενός από τους θεούς της Σκανδιναβικής μυθολογίας.

Η συμμετοχή και ο ρόλος του Elba ξεσήκωσε διαμαρτυρίες από πολλούς που βλέπουν μία χοντροκομμένη παραποίηση της Σκανδιναβικής μυθολογίας και την προώθηση (για μια ακόμη φορά) της ατζέντας του πολυπολιτισμικού, πολυφυλετικού ‘ιδεώδους’.

Η αμερικάνικη παλαιοσυντηρητική οργάνωση Council of Conservative Citizens (Συμβούλιο των Συντηρητικών Πολιτών) ζήτησε το μποϊκοτάζ της ταινίας, για τον λόγο ότι ένας μαύρος υποδύεται ένα σκανδιναβικό θεό.

Το Συμβούλιο (ή CoCC) δημοσιοποίησε μία δήλωση στην ιστοσελίδα του, αναφέροντας:

Αυτή την εβδομάδα τα Marvel Studios, μια εταιρεία που είναι ήδη γνωστή για την προώθηση της αριστερής ιδεολογίας στις ταινίες της, κυκλοφόρησε το trailer για την ταινία Thor. Η ταινία γράφει εκ νέου την γερμανική μυθολογία με μια πολυ-πολιτισμική κλίση. Ο Θεός Heimdall παίζεται από έναν μαύρο άνδρα. Εκτός αυτού έχουμε και έναν Κινέζο που προστίθεται στο πάνθεον.

Έτσι, η Σκανδιναβική μυθολογία παίρνει μια πολυ-πολιτισμική νέα έκδοση στην επερχόμενη ταινία "Thor", της Marvel Studios. Δεν αρκεί ότι η Marvel επιτίθεται στις συντηρητικές αξίες και προωθώντας τις αριστερές, (η Marvel Comics κυκλοφόρησε πρόσφατο επεισόδιο του Captain America, στο οποίο μιλάει υποτιμητικά για το κίνημα του Tea Party!) τώρα οι θεοί της μυθολογίας πρέπει να ξανά –δημιουργηθούν με μαύρο δέρμα.

Φαίνεται ότι η Marvel Studios πιστεύει ότι οι λευκοί άνθρωποι δεν θα πρέπει να κρατήσουν τίποτα που να είναι μοναδικό για τον εαυτό τους. Η ταινία, με βάση το κόμικ Thor, προσδίδει στη Σκανδιναβική μυθολογία μία υβριστική πολυ-πολιτισμική επανέκδοση. Έναν από τους Θεούς θα παίξει ο Hip Hop DJ, Idris Elba.

Ήδη υπάρχει σελίδα με τον τίτλο ‘Boycott Thor by Marvel Studios’, με την σελίδα στο facebook να έχει ξεπεράσει τα 1.000 μέλη. Περίπου το 24% του συνόλου των οπαδών της σελίδας στο facebook είναι από τη Σουηδία.

Στις φωτογραφίες διάφορες απεικονίσεις του θεού Heimdall και όπως αυτός εμφανίζεται στο κόμικ.

Ο Elba υπερασπίστηκε τον εαυτό του μιλώντας στην εφημερίδα The Guardian:

Υπήρξε μια μεγάλη συζήτηση γι 'αυτό: μπορεί ένας μαύρος να παίξει ένα σκανδιναβικό χαρακτήρα; Για μισό λεπτό. Ο Thor είναι μυθικό πρόσωπο, σωστά; Ο Thor έχει ένα σφυρί που τον κάνει να πετά όταν κάνει κλικ με τα δάχτυλά του. Αυτό είναι ΟΚ, αλλά το χρώμα του δέρματός μου είναι λάθος;

Μπήκα στο καστ του Thor και παίζω ένα θεό των Βορείων Χωρών. Αν ξέρετε τίποτα για τους Βόρειους (Nords), δεν μοιάζουν με μένα, αλλά εκεί είναι το θέμα. Νομίζω ότι είναι ένα σημάδι των καιρών για το μέλλον. Νομίζω ότι θα δούμε πολυεπίπεδα κάστινγκ. Νομίζω ότι θα το δούμε και νομίζω ότι αυτό είναι καλό.

Σε άλλο σημείο ο Idris Elba, είπε ότι είναι δικαιολογημένο για το στούντιο να παίξει ένας μαύρος στο ρόλο ενός Βόρειου θεού, επειδή και «Ελίζαμπεθ Τέιλορ έπαιξε την Κλεοπάτρα».

Η απάντηση από το Boycott Thor είναι η εξής: το ότι η "Κλεοπάτρα ήταν μια μαύρη" είναι ένας διάτρητος μύθος που διατυπώνεται από την οργάνωση των μαύρων Αμερικάνων μουσουλμάνων «Το Έθνος του Ισλάμ» και άλλα ριζοσπαστικών “black power παρακλάδια. Η Κλεοπάτρα ήταν Ελληνίδα Μακεδόνισα. Στην πραγματικότητα, πολύ λίγα άτομα από την υποσαχάρια Αφρική (νέγροι) ζούσαν στη Βόρεια Αφρική πριν από την έναρξη του δουλεμπορίου από τους Άραβες.

Το γεγονός είναι, ότι ξέρουμε ακριβώς με τι μοιάζει η Κλεοπάτρα. Πολυάριθμες απεικονίσεις της, έγιναν ενώ ήταν ακόμη ζωντανή. Αυτές οι απεικονίσεις γεφυρώνουν τρεις πολιτισμούς, τον ρωμαϊκό, τον αιγυπτιακό και τον συριακό. Όλες την απεικονίζουν με παρουσιαστικό καυκάσιας.

Αν ο Elba θέλει να υπερασπιστεί την απόφαση της Marvel να τον βάλει στο καστ, είναι μια χαρά. Ωστόσο, το επιχείρημα του δεν πρέπει να βασίζεται σε ένα μύθο που εύκολα αποδεικνύεται πόσο αστήρικτος είναι.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

re file stin prwth photo einai o ermeis mipos sou leei tipota auto. pou to pane i sionistes?

SkyWatcher είπε...

Εάν εννοείς την δεύτερη από την αρχή είναι, από τον πίνακα Thor's Battle Against the Ettins (1872) του Mårten Eskil Winge. Πήγαινε στον σύνδεσμο της Wikki για τον Θωρ και θα το δεις.

Ανώνυμος είπε...

Τι να πουν και οι Πέρσες οι οποίοι έμοιαζαν με "αδερφές" της κακιάς ώρας στους "300;

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω πως η λύση σ' αυτά είναι να μην παίρνουμε πολύ σοβαρά τα χολυγουντιανάκια...
Στη μεγάλη τηλεταινία (;) "Οδύσσεια" με τον Αρμάντ Ασάντε, η Κλεοπάτρα ήταν νέγρα. Ο Ορφέας ήταν νέγρος σε ανάλογη υπερπαραγωγή για την Αργοναυτική Εκστρατεία. Οι Έλληνες όμως δεν ξεσηκωθήκαμε (ούτε οι εξ Αμερικής). Ήταν σωστό ή λάθος μας;
Για την "Τροία" με τον Μπραντ Πητ-Αχιλλέα έπρεπε να ξεσηκωθούμε, που παρουσιάζουν τους Ατρίδες σαν αρκούδες & ιμπεριαλιστικά γουρούνια;
Φυσικά δεν ξέρω. Προβληματίζομαι. Εσείς τι λέτε;
Όσο για το μαύρο ...σκανδιναβικό θεό, πού τελειώνει η λογική και αρχίζει ο ρατσισμός; Λεπτή (κόκκινη) γραμμή...

SkyWatcher είπε...

Φίλε μου, εμείς μπορεί να μην τα παίρνουμε σοβαρά, αλλά πόσοι τα παίρνουν; Άλλωστε αυτή είναι η δύναμη του Χόλιγουντ, που επίτρεψέ μου να μην το θεωρώ "αθώο".
Η μαύρη στον Οδυσσέα δεν είναι η Κλεοπάτρα (σε έπιασα αδιάβαστο), αλλά η Καλυψώ. (Ο Αγαμέμνονας στην Τροία μια χαρά μου φάνηκε). Πως θα μας φαινόταν άραγε ο Ηρακλής Κινέζος να βαράει με κουνγκ φου ή ο Απόλλωνας με μαλιά ράστα; (!) Και δεν είναι μόνο το αισθητικό. θα συμφωνήσω ότι είναι στα σύνορα του ρατσισμού. Αλλά από την ανάποδη.

Και για τον παραπάνω φίλο: Αδελφή έμοιαζε μόνο ο Ξέρξης. Και ΝΑΙ ξεσηκώθηκαν οι Πέρσες κατά της ταινίας που την είδαν και ως προσπάθεια δαιμονοποίησής τους από τις ΗΠΑ και προετοιμασία για επίθεση...

Ανώνυμος είπε...

http://www.protothema.gr/culture/cinema/article/436613/mauros-o-epomenos-james-bond-apokaluptoun-oi-haker-tis-sony/
Τάσος