Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Ο Σούπερμαν αποκηρύσσει την εθνική του ταυτότητα και γίνεται πιο «παγκόσμιος», στο νέο τεύχος


Από The Vigilant Citizen / μετ. ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

Από τη δεκαετία του 1930, η DC comics πλημμύριζε από τον αμερικάνικο πατριωτισμό, την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, όπου ήταν απαραίτητο προκειμένου να εμφυσήσει στους νεαρούς αναγνώστες τις αμερικάνικες αξίες. Λοιπόν, οι καιροί έχουν αλλάξει και η ατζέντα των ελίτ επίσης. Σήμερα, είναι η εποχή της κατάργησης των εθνικών συνόρων και της μιας παγκόσμιας κυβέρνησης. Πρόκειται για μια Νέα Παγκόσμια Τάξη.

Έτσι, στο τελευταίο τεύχος της Action Comics που έφτασε στα περίπτερα στις 27 Απριλίου 2011, ο Σούπερμαν λέει ότι σκοπεύει να παραιτηθεί από αμερικανική υπηκοότητα του, σε ομιλία του ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών. Οι συμβολικές επιπτώσεις αυτής της κίνησης πραγματικά καθορίζουν την κατεύθυνση όπου η αυτή η "Ατζέντα" οδηγεί.

Superman Renounces U.S. Citizenship in ‘Action Comics’ #900

Μετά ένα ταξίδι που έκανε πρόσφατα με τα πόδια – χωρίς να πετάξει - στις Ηνωμένες Πολιτείες στην ιστορία “Grounded” και την επανασύνδεσή του με τη χώρα και τους καθημερινούς Αμερικανούς, ο Superman, φαίνεται ότι κάνει ένα ακόμη βήμα που θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες για την εθνική ταυτότητά του: στο Action Comics Κόμικς # 900 ...

... ο Superman ανακοινώνει ότι πρόκειται να αφήσει την αμερικανική του υπηκοότητα. Παρόλο που στην ουσία είναι εξωγήινος μετανάστης, ο Superman, έχει από καιρό θεωρηθεί ως ένα πατριωτικό σύμβολο της «αλήθειας, της δικαιοσύνης, και του ‘American way’», από την υιοθέτηση των παραδοσιακών αμερικάνικων ιδεωδών μέχρι την εικόνα του κόκκινου και μπλε της στολής του. Το να στηρίζεις το «αμερικανικό τρόπο» αποτελεί κάτι ολοένα και πιο πολύπλοκο, τόσο στον πραγματικό κόσμο όσο και στα comics των σούπερ ηρώων, των οποίων οι ιστορίες έχουν όλο και περισσότερο φαίνεται να αντικατοπτρίζουν τα τρέχοντα γεγονότα και να αντιμετωπίζουν τις ηθικές και πολιτικές περιπλοκές όχι με μία μονόπλευρη ηθική.

Η βασική σκηνή λαμβάνει χώρα στο "The Incident", μια μικρή ιστορία στα Action Comics# 900 που γράφτηκε από τον David S. Goyer με τα σκίτσα του Miguel Sepúlveda. Σε αυτή, ο Superman διαβουλεύεται με τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Αμερικάνου Προέδρου, ο οποίος έχει εξοργιστεί που ο Σούπερμαν εμφανίστηκε στην Τεχεράνη υποστηρίζοντας μη βίαιους διαδηλωτές να διαδηλώνουν κατά του ιρανικού καθεστώτος, που χωρίς αμφιβολία μία αναφορά στις πρόσφατες πραγματικές διαμαρτυρίες στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, δεδομένου ότι ο Superman αντιμετωπίζεται ως μια αμερικανική φιγούρα στο DC Universe όπως και σε εμάς, η ιρανική κυβέρνηση ερμήνευσε τις ενέργειές του ως τη βούληση του Αμερικανού προέδρου, και μάλιστα, ως μια πράξη πολέμου.

Ο Superman απαντά ότι ήταν ανόητο να πιστεύουμε ότι οι ενέργειές του δεν θα αντανακλούσαν πολιτικά την αμερικανική κυβέρνηση, και ότι προτίθεται συνεπώς να αποκηρύξει την αμερικανική του υπηκοότητα στα Ηνωμένα Έθνη την επόμενη ημέρα - και να εξακολουθήσει να εργάζεται ως υπερήρωας από μια πιο παγκόσμια παρά στενά εθνική σκοπιά. Από μια «ρεαλιστική» άποψη, είναι λογικό. Θα ήταν πράγματι αδύνατον για ένα σχεδόν-παντοδύναμο που είναι ιδεολογικά ευθυγραμμισμένος με την Αμερική να παρεμβαίνει κατά της αδικίας πέρα ​​από τα αμερικάνικα σύνορα χωρίς να δημιουργεί τεράστιες πολιτικές επιπτώσεις για την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Αν και αυτό δεν είναι η πρώτη φορά που μία φιγούρα ενός βαθιά αμερικάνικου κόμικ διαχωρίζεται από την εθνική της ταυτότητα - θυμάστε όταν ο Captain America έγινε Nomad; (που σημαίνει "man without a country" άνθρωπος χωρίς πατρίδα, όπου ο Κάπτεν Αμέρικα αφαιρεί κάθε αμερικάνικο σύμβολο από την στολή του) - Αυτό θα μπορούσε να είναι μια πολύ σημαντική καμπή για τον Superman εάν έχει επιπτώσεις και σε άλλες ιστορίες.

Πράγματι, λέγοντας απλώς ότι «η αλήθεια, τη δικαιοσύνη και ο αμερικανικός τρόπος δεν είναι αρκετά πια» είναι μια αρκετά εντυπωσιακή δήλωση από τον άνδρα αυτόν που πάντοτε αντιπροσώπευε πλήρως αυτές τις αξίες. Δεν φαίνεται ότι εγκαταλείπει αυτές τις αξίες, μόνο όμως, που προσπαθεί να τις εφαρμόσει σε μεγαλύτερη κλίμακα και διαχωρίζει τον εαυτό του από τις πολιτικές περιπλοκές του εθνικισμού. Ο Superman λέει επίσης ότι πιστεύει πως ο ίδιος ήταν πολύ «στενόμυαλος», ότι ο κόσμος είναι «πάρα πολύ συνδεδεμένος» γι 'αυτόν ώστε να περιοριστεί με μια καθαρά εθνική ταυτότητα. Ως ένας εξωγήινος που γεννήθηκε σε άλλο πλανήτη, μετά από όλα, ο ίδιος «δεν μπορεί παρά να δει τη γενικότερη εικόνα." Νομίζετε ότι η στροφή προς ένα πιο «παγκόσμιο ρόλο» έχει νόημα για το Σούπερμαν; Αν πρόκειται πραγματικά να αποκηρύξει την αμερικανική του υπηκοότητα, προκειμένου να λειτουργήσει ως μία πιο διεθνής φιγούρα, πώς νομίζετε ότι θα επηρεάσει τον χαρακτήρα;

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.