Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Η PETA θέλει μία ‘φιλική προς τα ζώα’ μετάφραση της Αγίας Γραφής


Η οργάνωση για τα δικαιώματα των ζώων ‘PETA’, (‘People for the Ethical Treatment of Animals’ - Άνθρωποι για την Ηθική Μεταχείριση των Ζώων), έχει ζητήσει μία νέα μετάφραση της Βίβλου που να έχει ορολογία πιο ‘φιλική’ προς τα ζώα.

Η οργάνωση ζήτησε από τους μεταφραστές της Νέας Διεθνούς Έκδοσης (NIV) να αφαιρέσουν αυτό που αποκαλεί γλώσσα των «ειδών» (‘speciesist’ language). Αντί να αναφέρεται στα ζώα, ως «αυτό», θα πρέπει να ονομάζονται είτε «αυτός» ή «αυτή», προτείνει η PETA.

Μια ενημερωμένη έκδοση της Βίβλου από την NIV, μία από τις πιο δημοφιλείς μεταφράσεις της Αγίας Γραφής, κυκλοφόρησε αυτό το μήνα.

Αν και οι μεταφραστές, δήλωσαν ότι το 95 τοις εκατό της μετάφρασης του 1984 παρέμεινε η ίδια, η επιτροπή των μελετητών έκανε προσπάθειες για να περιλαμβάνει καλύτερα τα φύλα (gender-inclusive) στη μετάφρασή τους στα αγγλικά από τα αρχικά εβραϊκά και ελληνικά κείμενα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Επιτροπής Μετάφρασης της Βίβλου : "Σε γενικές γραμμές, πολύ πιο συχνά από ό, τι όχι ...οι λέξεις « Άνθρωποι » (People) και «άνθρωποι» humans (και «ανθρώπινα όντα» - human beings) χρησιμοποιούνταν ευρέως από τον ελληνικό και εβραϊκό αρσενικό όρο, αναφερόμενες σε άνδρες και γυναίκες. ... Οι «πρόγονοι» κατά προτίμηση είναι οι «πατεράδες», εκτός στοχεύει σε κάποιες σπάνιες περιορισμένες αναφορές σε πατριάρχες ή σε μια άλλη ομάδα αντρών.

Η PETA λέει ότι τώρα ελπίζει, οι μεταφραστές θα δείξουν επίσης την ίδια ευαισθησία, όταν πρόκειται για ζώα.

"Όταν η Βίβλος κινείται προς τη σφαιρικότητα σε μια περιοχή ... δεν ήταν τραβηγμένο να προτείνω να κινηθούν προς την σφαιρικότητα σε αυτόν τον τομέα," λέει στο CNN ο Bruce Friedrich, αντιπρόεδρος της PETA, ο οποίος θεωρεί ότι όλοι οι χριστιανοί πρέπει να είναι χορτοφάγοι.

"Η γλώσσα παίζει ρόλο. Καλώντας τα ζώα «αυτό» τους αρνιούνται κάτι. Είναι αγαπημένα από το Θεό. Δοξάζουν τον Θεό", είπε ο Friedrich.

«Η Διαθήκη του Θεού είναι με τον άνθρωπο και τα ζώα. Ο Θεός νοιάζεται για τα ζώα», δήλωσε ο Friedrich. "Θα ήθελα να πιστεύω ότι είναι μια μάλλον ομόφωνη γνώμη των βιβλικών μελετητών σήμερα, όπου αυτό δεν θα μπορούσε να είχε συμβεί πριν από 200 χρόνια".

ΣύνδεσμοςΟ David Lyle Jeffrey, διακεκριμένος καθηγητής της λογοτεχνίας και των ανθρωπιστικών επιστημών στο Baylor University, διδάσκει για τα αρχαία κείμενα και τη σχέση της Βίβλου με τη λογοτεχνία και τις τέχνες.

«Συμφωνώ με τον ισχυρισμό τους ότι ο Θεός νοιάζεται για όλη τη δημιουργία», δήλωσε ο Jeffrey. "Είναι αλήθεια ότι έχουμε την ευθύνη να αντικατοπτρίζουμε αυτή την αγάπη.

"Στην gender-inclusive Βιβλική μετάφραση οι γενικοί όροι για την ανθρωπότητα, ας πούμε, στη συνέχεια αντικαταστάθηκαν με έμφαση στα ‘αυτός’ ή ‘αυτή’. Αντί του γενικού ‘αυτός’, λέμε ‘αυτός’ και ‘αυτή’. Δεν βλέπω πώς αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει με τα ζώα », δήλωσε ο Jeffery.

«Μήπως πρέπει να γνωρίζουμε το φύλο του λιονταριού που σκότωσε ο Σαμψών; Τι θα μας βοηθήσει;" , είπε.

Ο Jeffery δήλωσε πως συμμερίζεται και συμφωνεί με τη θέση της PETA ότι ο Θεός καλεί τον άνθρωπο να φροντίζει τα ζώα, αλλά είπε, «Όταν φτάσουμε στο σημείο που λέμε «Μην λες ‘αυτό’, να λες ‘αυτός’ ή ‘αυτή’, όταν το κείμενο δεν το κάνει, καταστρέφουμε το κείμενο και χάνουμε το κυρίως μήνυμα".

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φανταστικό!Στη Σουηδία κάποιοι επιδιώκουν την κατάργηση της συνειδητοποίησης των φύλων ανάμεσα στους ανθρώπους μέσω της ουδέτερης προσφώνησης τους και αυτή η οργάνωση επιδιώκει την συνειδητοποίηση των φύλων στα ζώα μέσω της προσφώνησής τους!Έχει σαλτάρει ο πλανήτης.

SkyWatcher είπε...

ΣΩΣΤΟΣ! Δεν το σκέφτηκα!