Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

‘Ο Πλανήτης των Πιθήκων’ : Το δυστοπικό blockbuster και η παρακμή του Δυτικού Πολιτισμού


Από: Southern Nationalist Network / μετ. ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

Ο άνθρωπος έχει ως στόχο να κατακτήσει τη φύση και οι πίθηκοι να κληρονομήσουν τη γη

Η νούμερο 1 ταινία του Χόλιγουντ για τη δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα είναι το "Ο Πλανήτης των Πιθήκων: Η Εξέγερση» (“Rise of Planet of the Apes”).

Η ιστοσελίδα Alternative Right έχει μια ενδιαφέρουσα ανασκόπηση της ταινίας, από παραδοσιοκρατική άποψη, από τον Mark Hackard, που ονομάζεται "The Descent of Man." Επισημαίνει ότι η ταινία έχει ‘μη πολιτικά ορθά’ θέματα και, έστω και ακούσια, κάνει ένα εξαιρετικό σχόλιο για την παρακμή του Δυτικού Πολιτισμού. Το ‘ψητό’ της κριτικής του Hackard είναι το παρακάτω απόσπασμα:


Τα τέρατα όπως ο Κινγκ Κονγκ δεν είναι απλά αρχέγονοι εισβολείς. Μάλλον, προκύπτουν από την αναρχία των δικών μας αποφάσεων. Ο τεράστιος γορίλας που έκανε πάταγο στα μέσα της δεκαετίας του 1930 στη Νέα Υόρκη και σκαρφάλωσε στο Empire State Building για να χτυπήσει τα αεροπλάνα, μεταφέρθηκε στην Αμερική για το σκοπό του κέρδους και της ψυχαγωγίας. Με τον ίδιο τρόπο, τα σούπερ-πρωτεύοντα απεικονίζονται στο νέο prequel του Πλανήτη των Πιθήκων να μην είναι τίποτα άλλο από δικά μας δημιουργήματα.

Το ‘Rise’ μπορεί να είναι ένα προϊόν από το γνωστό εργοστάσιο παραγωγής μαζικής κατήχησης της κοινωνίας, του Χόλιγουντ, αλλά ο εφιάλτης που προκαλεί πηγάζει από το πολιτικά ορθό υποσυνείδητο. Όποιες και αν είναι οι προθέσεις του σκηνοθέτη, Rupert Wyatt, η ταινία λειτουργεί ως κατηγορητήριο της ποπ-κουλτούρας της νεωτερικότητας. Η άνευ αξίας ελευθερία, η ισότητα και ο ωφελιμισμός, όλα αυτά αποδεικνύονται ότι έχουν εντελώς πτωχεύσει.

Παράλληλα με άλλες ιστορίες επιστημονικής φαντασίας, το ‘Rise’ αποπνέει ένα - όχι ασυνήθιστο αλλά που ακόμα αξίζει τον κόπο – θέμα: την πορεία προς την κυριαρχία πάνω στη φύση, που δεν έχει κάποιο υψηλότερο σκοπό από το να αντλεί ενέργεια από τη γνώση, και που καταλήγει σε μια σπασμωδική κίνηση χάους και θανάτου. Ο επιστήμονας περιοχής Bay Will Rodman (James Franco) εργάζεται ακατάπαυστα για να βρει μια θεραπεία για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, κάνοντας πειράματα σε πίθηκους, αλλά, αυτά όμως θα έχουν ως αποτέλεσμα την ταχεία νοητική εξέλιξη του υποτελούς ζωικού είδους, το οποίο θα εξεγερθεί για να εξαφανίσει την ανθρωπότητα.

Κατά τη διάρκεια της ιστορίας, υπάρχουν επίσης υπενθυμίσεις ότι η NASA έχει ξεκινήσει μια πτήση στον Άρη. Ο άνθρωπος έχει ως στόχο να κατακτήσει τον κόκκινο πλανήτη, και οι πίθηκοι να κληρονομήσουν τη γη.

Είναι στις λεπτομέρειες του ‘Rise’ που το φιλελεύθερο project αποδεικνύεται αναξιόπιστο. Η εξέλιξη της ιστορίας βρίσκεται στο Σαν Φρανσίσκο, μια πόλη που συναγωνίστηκε ίσως μόνο το Άμστερνταμ, ως ένα σύμβολο της δυτικής παρακμής. Ο χώρος εργασίας του Rodman, μία βιοτεχνολογική εταιρεία, είναι άψογα "διαφορετική", όπως είναι η επιλογή του συντρόφου του. Η Open Society προτείνει την ισότητα των ατόμων, ξεριζώνει και καταργεί τους λαούς και ισοπεδώνει τον πολιτισμό που υποβιβάζεται σε εμπόρευμα. Τίποτα δεν είναι ιερό, εκτός από ένα πολύ συγκεκριμένο είδος ‘ανοχής’, την πράξη της ψηφοφορίας και την αγορά καταναλωτικών αγαθών. Εμείς γεμίζουμε από φόβο και σύγχυση, όταν το πρωτόγονο και το άγριο ​​επαναβεβαιώνει τα δικαιώματά του με όλο και μεγαλύτερη βία. Γιατί όμως τέτοια έκπληξη, αν ο άνθρωπος δεν είναι παρά ‘ένας έξυπνος πίθηκος’ χωρίς ψυχή ή κάποιο ανώτερο σκοπό, αλλά ένα ον που ζει για την ικανοποίηση των επιθυμιών του και τη αποθέωση του εαυτού του;

Το δυστοπικό ‘Rise of the Planet of the Apes’ δεν είναι η κοινωνία των πιθήκων, αλλά ο σύγχρονος πολιτισμός που μέσα από μία τιτάνια ύβρη θα γράψει τη δική του θανατική καταδίκη.


RISE OF THE PLANET OF THE APES gr sub by athinorama

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: