Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Φυλετικές εντάσεις μεταξύ Σομαλών και Φιλανδών σε πόλη της Ανατολικής Φιλανδίας


Οι μουσουλμανικές προσευχές ξεκινούν στο ισόγειο της αίθουσας των εργαζομένων στην Lieksa, όπου ένα δωμάτιο έχει μετατραπεί σε τζαμί. Κομμάτια από ταινία στις κουβέρτες δείχνουν την κατεύθυνση προς τη Μέκκα. Ίσως να είναι ο σκληρός καιρός του Οκτώβριο που κρατά χαμηλή τη προσέλευση. Υπάρχουν περίπου 20 άνθρωποι εκεί τώρα. Στις πιο πολυσύχναστες ημέρες μέχρι και 90 άτομα θα εμφανιστούν.

Η δημοτικότητα του τζαμιού, το οποίο άνοιξε το καλοκαίρι, δεν έχει περάσει απαρατήρητη στη μικρή πόλη βόρεια Καρελίας.

Με πληθυσμό μόλις πάνω από 12.500, ο αριθμός των αιτούντων άσυλο στους οποίους έχει χορηγηθεί άδεια παραμονής έχει αυξηθεί ραγδαία σε περίπου 220. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι από τη Σομαλία.

Το ποσοστό των εγκεκριμένων αιτούντων άσυλο είναι πολύ χαμηλότερο από ό, τι στο Ελσίνκι, για παράδειγμα, αλλά κυρίως η εμφάνιση των Σομαλών στην κοινότητα έχει οδηγήσει σε μια μεγάλη όξυνση των εντάσεων.

Το πιο σοβαρό περιστατικό μεταξύ των μεταναστών και του τοπικού πληθυσμού κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ήταν όταν ένας Σομαλός μαχαιρώθηκε και ένας ντόπιος κάτοικος της περιοχής τραυματίστηκε με μαχαίρι.

Δύο Φινλανδοί έχουν συλληφθεί και σε ένα μετανάστη έχει απαγορευθεί ο απόπλους.

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας της Βόρειας Καρελίας, Kai Markkula, ανησυχεί. Συγκρίνει την κατάσταση με παρόμοια προβλήματα που έλαβαν χώρα στο κοντινό Joensuu στα μέσα της δεκαετίας του 1990, όταν οι νόπιοι σκίνχεντ συγκρούστηκαν με μετανάστες.

"Οι εντάσεις έχουν αρχίσει λιγότερο από χρόνο», λέει. Η αυξανόμενη ένταση είναι εμφανής.

Η Soile Syrjäläinen, επικεφαλής κοινωνικών υπηρεσιών στη Lieksa, λέει ότι οι έχει δεχτεί απειλές στη πόλη, και ότι τα ελαστικά του αυτοκινήτου της είχαν κοπεί ένα πρωί.

Η επικρατούσα ατμόσφαιρα θυμίζει στο τοπικό σύμβουλο Veijo Itkonen (Κεντρώο Κόμμα) ένα περιστατικό του 1956, όταν κάτοικοι της βιομηχανικής κοινότητας της Pankakoski μπήκαν σε δύο σπίτια που κατοικούνταν από Ρομά. Κρατώντας μπαστούνια, οι κάτοικοι της περιοχής καταδίωξαν τους Ρομά τη νύχτα μέχρι έξω από την περιοχή.

Αν και πολλοί θεωρούν ότι υπάρχουν πάρα πολλοί μετανάστες στην περιοχή, τους κατοίκους της περιοχής λένε ότι η πραγματική βία έχει προκληθεί από μια μικρή ομάδα ανδρών ηλικίας γύρω στα 20. "Ξέρουν πώς να μάχονται μεταξύ τους, πάρα πολύ», λέει ο εργαζόμενη με τη νεολαία Terhi Harviala.

«Δεν ήταν πολύ καιρό πριν που μαχαίρωσε ο ένας τον άλλον σε ένα εστιατόριο."

Άγριες φήμες για τους ξένους που έχουν έρθει πρόσφατα κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, και στα καφέ. Ο Terho Lautanen λέει ότι συζητάνε στις καφετέριες ότι οι μετανάστες έχουν καλύτερες κοινωνικές παροχές από τους Φινλανδούς. "Οι ντόπιοι δεν έχουν κοινωνική ασφάλιση, επειδή τα χρήματα δαπανώνται για τους μετανάστες", προσθέτει ο Aarno Ikonen.

Οι αξιωματούχοι λένε ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. Οι μετανάστες δικαιούνται τις ίδιες παροχές με όλους τους άλλους. Λένε επίσης ότι η πόλη δεν έχει αγοράσει αυτοκίνητα για τους νεοεισερχόμενους, τα διαμερίσματά τους δεν έχουν εξοπλιστεί καλύτερα από εκείνα των άλλων, και δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τις φήμες για βιασμούς που διαπράχθηκαν από τους μετανάστες.

Ο κύριος λόγος για την άφιξη των μεταναστών στην περιοχή είναι εμφανής στην περιοχή της Mähkö. Η Lieksa από καιρό πάσχει από σοβαρή ανεργία, και ο πληθυσμός έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 6.000 σε τρεις δεκαετίες.

Μια μείωση του πληθυσμού αφήνει κενά διαμερίσματα και φέρνει τις τιμές προς τα κάτω. Στο Pankakoski, τα διαμερίσματα τριών δωματίων είναι διαθέσιμα για ευρώ 24 ευρώ. Πριν από μερικά χρόνια η πόλη είχε 100 κενά δημοτικά διαμερίσματα, ειδικά στον τομέα Mähkö.

Τώρα υπάρχουν μερικά κενά διαμερίσματα, επειδή οι μετανάστες έχουν γεμίσει τα περισσότερα από αυτά.

Μερικοί από τους μετανάστες είναι φοβισμένοι από την επικρατούσα κατάσταση.

Ο Jama Yusuf Ahmed, ο οποίος τραυματίστηκε στη σύγκρουση που έλαβε χώρα το βράδυ του Σαββάτου, εξετάζει τα αυτοκίνητα που περνάνε από το διαμέρισμά του.

«Είμαι πολύ φοβισμένος. Είμαστε πολύ φοβισμένοι ακόμα και όταν πάμε για ψώνια τα βράδια».

Ο πρόεδρος Muqtar Moalin Nuur του τοπικού συλλόγου Σομαλών μεταναστών λέει ότι δεν έχει αντιμετωπίσει ο ίδιος περιστατικό ρατσισμού στην Lieksa, και αισθάνεται ότι είναι ένα καλό μέρος για να ζήσει.

Λέει ότι τα προβλήματα προέρχονται κυρίως από εκείνους που επισκέπτονται τα μπαρ και πίνουν.

Σημειώνει ότι οι μετανάστες κυκλοφορούν επίσης με μαχαίρια στην τοπική νυχτερινή ζωή.

"Έχουμε κάνει κι εμείς λάθη. Έχουμε τα ίδια προβλήματα με τους κατοίκους της περιοχής κάνουν – οικογενειακά προβλήματα και άλλα ", αναγνωρίζει ο Muqtar Moalin Nuur.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

2 σχόλια:

ΗΠΕΙΡΟΣ, Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ είπε...

Αγαπητέ Κ.Ο. καλημέρα. Είναι περίπου δύο χρόνια που σε διαβάζω και, περιοδικά, κλέβω θέματά σου πάντα αναφέροντας την πηγή μου. Μου έχει κινήσει την περιέργεια και θα ήθελα να μάθω την θέση σας πάνω στα θέματα που αναρτάτε. Δεν έχετε άποψη; Δεν θέλετε να την κοινοποιήσετε ή δεν σας ενδιαφέρει καθόλου; Ο διαχειριστής του «Ήπειρος, η πατρίδα μας»...Οδυσσεύς

SkyWatcher είπε...

Αγαπητέ Οδυσσέα, ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ, παρουσιάζει κυρίως, ειδήσεις, γεγονότα και αναλύσεις (μέσα από μία συγκεκριμένη θεματολογία) για τις οποίες δύσκολα έχει πληροφόρηση ο «μέσος Έλληνας». Όποτε το κρίνω, προσθέτω κάποια σχόλια (συνήθως, με κόκκινα γράμματα). Έχω επιλέξει γενικά, να είμαι "φειδωλός", αφενός μεν γιατί οι ειδήσεις πολλές φορές "μιλάνε μόνες τους", αφετέρου γιατί προτιμώ να αφήνω αρκετό ελεύθερο χώρο στον κάθε αναγνώστη, για σκέψη, προβληματισμό και εξαγωγή συμπερασμάτων. Πάντως, εφόσον παρακολουθείτε το μπλογκ δύο χρόνια, θα έχετε καταλάβει κάποιες "θέσεις" του, όπως π.χ. στο θέμα της πολυπολιτισμικότητας, στο οποίο εντάσσεται η παραπάνω ανάρτηση.