Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Το ‘Δυτικό Φθινόπωρο’ και η αντίληψη του «μας οφείλετε»


Tου Vishal Mangalwadi*

Ήταν το Blackberry, το Twitter και το Facebook που έφεραν στο προσκήνιο τους ταραχοποιούς των Κοινωνικών Μέσων (Social Media rioters), τον Αύγουστο που μας πέρασε, που κόστισε στην Βρετανική οικονομία περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια. Βάσει του Βρετανικού νόμου, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν το πραγματικό ασφαλιστικό κόστος για τα κτήρια και τα λεηλατημένα αγαθά. Οι κλέφτες δεν ενδιαφέρθηκαν για τα βιβλιοπωλεία που κατέστησαν τη Βρετανία μεγάλη. Ούτε λιμοκτονούσαν, ώστε να ψάξουν για τρόφιμα ή φάρμακα. Οι συμμορίες έψαχναν για ηλεκτρονικές συσκευές, μοδάτα ρούχα κι επώνυμα παπούτσια.

Οι ταραχές στο Λονδίνο ξεκίνησαν γιατί τμήμα της Μητροπολιτικής αστυνομίας που είχε την ευθύνη εγκλημάτων με πυροβόλα όπλα στην κοινότητα των μαύρων, πυροβόλησε θανάσιμα τον 29χρονο Mark Duggan. Η αστυνομία τον παρακολουθούσε για αρκετό καιρό, καθώς πίστευε ότι σχεδίαζε να εκδικηθεί αυτούς που είχαν δολοφονήσει τον καλύτερό του φίλο, τον 23χρονο ράπερ Kevin Easton. Οι δολοφόνοι είχαν χρησιμοποιήσει ένα σπασμένα μπουκάλι σαμπάνιας για να τον πληγώσουν θανάσιμα, ενώ βρισκόταν στο νυκτερινό κέντρο ‘Boheme’, στο Mile End, του ανατολικού Λονδίνου. Η αστυνομία αναφέρει ότι ο Mark και ο Kevin συνδέονταν με την Star Gang (συμμορία), κομμάτι της αναδυόμενης κουλτούρας των συμμοριών του Λονδίνου, η οποία ελάχιστα σέβεται τις Βρετανικές παραδοσιακές αξίες όπως, της νόμιμης εργασίας και της οικογένειας.

Η αστυνομία ισχυρίζεται πως οι άνδρες της πυροβόλησαν τον Mark βρισκόμενοι σε αυτοάμυνα. Ίσως, να ήταν θύμα λανθασμένης εκτίμησης του αστυνομικού που θεώρησε πως έπρεπε να πυροβολήσει αυτός, πριν προλάβει να τον πυροβολήσει ο Mark. Εντούτοις πρέπει να αναρωτηθούμε : ο Mark Duggan και οι ταραχοποιοί είναι τα αθώα θύματα της φτώχειας ή μιας μεταμοντέρνας κοσμικής κουλτούρας η οποία έχει καταστρέψει την ψυχή ενός άλλοτε λαμπρού πολιτισμού;

Ο Mark ήταν ένας νεαρός που έπαιζε το διαδίκτυο στα δάχτυλα και χρησιμοποιούσε το Facebook με το ψευδώνυμο Starish Mark. Στην αρχική του σελίδα είχε φωτογραφίες του που τον έδειχναν να φοράει ένα μπλουζάκι με τις λέξεις Star Gang. Ενδεχομένως να ήταν νομοταγής πολίτης, αλλά μηνύματα από φίλους, καθώς κι άλλες αναφορές, μαρτυρούν ότι θα μπορούσε να είναι έμπορος ναρκωτικών, ότι είχε διασυνδέσεις με την Star Gang και ότι σχετιζόταν και με άλλες συμμορίες του Βόρειου Λονδίνου. Επίσης, φαίνεται πως ο Mark δεν είχε δουλειά. Δεν ήταν παντρεμένος, αλλά ήταν πατέρας τουλάχιστον τριών παιδιών τα οποία είχε γεννήσει με την ερωμένη του, Semone Wilson.

Πολλοί άνθρωποι αγαπούσαν και σέβονταν τον Mark. Στις 6 Αυγούστου, διακόσιοι από αυτούς διαδήλωσαν στους δρόμους της Τόττεναμ, εναντίον της δολοφονίας του. Ίσως κάποιοι από αυτούς να τον ενθάρρυναν να αναλάβει τις ευθύνες του ως άνδρας και να παντρευτεί την γυναίκα που αγαπούσε. Τελικώς, όμως, ακόμη κι αν υπήρξαν αυτές οι φωνές, αυτές πνίγηκαν από το κακό που κυριαρχεί στο Χόλυγουντ, που μυθοποιεί τις εκτός γάμου ερωτικές σχέσεις, ενώ προωθεί μια έννοια ηρωισμού που δεν έχει τίποτα το ηρωικό ώστε κάποιος να αγαπήσει και να υπηρετήσει την οικογένειά του.

Οι ταραχοποιοί ήσαν θύματα ενός κοσμικού πολιτισμού που διδάσκει ότι οι φτωχοί έχουν το δικαίωμα να διεκδικούν τον πλούτο των παραγωγικών ανθρώπων. Ότι ένα δημοκρατικό κράτος υπάρχει για να παίρνει από εκείνους που δημιουργούν πλούτο και να τον αναδιανέμει στις οικογένειες των οποίων οι πατεράδες ξημεροβραδιάζουν στα νυχτερινά κέντρα. Όλος αυτός ο όχλος διακατέχεται από την αντίληψη του «μας οφείλετε» (“entitlement culture”).

Μέχρι τις 13 Αυγούστου η αστυνομία είχε συλλάβει 2.275 ανθρώπους, εκ των οποίων σε περισσότερους των χιλίων απαγγέλθηκαν κατηγορίες. Οι ταραχές κόστισαν την ζωή σε πέντε ανθρώπους. Τρεις άνδρες, που πρόσεχαν τ’ αμπαρωμένα καταστήματά τους, σκοτώθηκαν όταν οδηγός, που κινούνταν με υπερβολική ταχύτητα, τους χτύπησε με το αυτοκίνητό του και τους εγκατέλειψε.

Ταραχοποιοί χτύπησαν έναν 20 χρονο φοιτητή για να του πάρουν το ποδήλατο. Με κάποια χροιά σαδιστικής ευγένειας βοήθησαν τον αιμόφυρτο νεαρό να σταθεί στα πόδια του, ώστε στη συνέχεια να τον ταπεινώσουν ξαφρίζοντας από τον σάκο του το τηλέφωνό και το πορτοφόλι του.

Μια έφηβη εξήγησε τις ταραχές στον ανταποκριτή του BBC, λέγοντας: «Ληστεύουμε για να πούμε στους πλούσιους και την κυβέρνηση πως μπορούμε να κάνουμε οτιδήποτε θέλουμε». (Άραγε πόσο «πλούσιος» ήταν ο 20χρονος φοιτητής);

Στις 7 Αυγούστου, οι ταραχές και οι ληστείες είχαν απλωθεί και σε άλλες περιοχές του Λονδίνου, ενώ η αστυνομία απλώς στεκόταν και παρακολουθούσε. Αυτή η απραγία της αστυνομίας ενθάρρυνε τους κλέφτες να ξεκινήσουν τις βιαιότητες τους στις 8 Αυγούστου σε πόλεις όπως το Μπίρμινχαμ, τη Λίβερπουλ, το Νόττινχαμ, την Μπρίστολ, την Μέντγουεη και Λέστερ. Στις 9 Αυγούστου, όταν όχλοι άρχισαν να ληστεύουν στο κέντρο του Μάντσεστερ και του Σάλφορντ, ο θάνατος του Mark δεν ήταν πια καν το θέμα. Οι πλειοψηφία των ταραχοποιών, έγχρωμοι και λευκοί, οι περισσότεροι γεννημένοι στην Βρετανία και μορφωμένοι εκεί, είχαν μετατραπεί σε «Σομαλούς πειρατές».

Οι διαμαρτυρίες, που μετατράπηκαν σε βίαιες ταραχές, ήταν το αποτέλεσμα μιας κοσμικής εκπαίδευσης που συστηματικώς κατέστρεψε κάθε σεβασμό στο νόμο, στην ηθική συνείδηση, στην αγάπη για την πατρίδα και τον φόβο του Θεού. Η μαζική εγκληματικότητα των όχλων ξεμπροστιάζει την ανοησία της πολιτιστικής ελίτ, που θεώρησαν πως μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την εκπαίδευση, τα μέσα ενημέρωσης και την ψυχαγωγία ώστε από την μια να καταστρέψουν τον φόβο του Θεού, μαζί με άλλες βιβλικές ιδέες όπως, η αλήθεια, η ηθική, η συνείδηση, η αυτό-διοίκηση (self government), η αγάπη, ο γάμος, η οικογένεια, η προσωπική ευθύνη, η κοινωνική πειθαρχία, η εργασία, η καλή γειτονία, η πατρίδα και ο πατριωτισμός κι από την άλλη, ταυτοχρόνως να κρατήσουν τις ελευθερίες και την κοινωνική τάξη που ενθαρρύνει την οικονομική αύξηση.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / * Απόσπασμα από άρθρο του Vishal Mangalwadi. Ο Mangalwadi είναι Ινδός χριστιανός ομιλητής, συγγραφέας και πολιτικός αναλυτής. Σπούδασε φιλοσοφία σε διάφορα πανεπιστήμια της χώρας του και σε Ινδουιστικά άσραμ. Το τελευταίο του βιβλίο λέγεται «Το Βιβλίο που Δημιούργησε Τον Κόσμο Σου: Πως η Βίβλος Δημιούργησε την Ψυχή του Δυτικού Πολιτισμού» ("The Book that Made Your World: How the Bible Created the Soul of Western Civilization.") Όλο το άρθρο είναι στο περιοδικό Αστήρ της Ανατολής (Σεπτέμβριος 2011).

2 σχόλια:

Γεώργιος Φ. Κιντσάκης είπε...

Από τα χειρότερα άρθρα του Κόκκινου ουρανού. Η καπιταλιστική ηθική του συγγραφέα είναι προφανές ότι μόνο σε προτεστάντη θα μπορούσε να ταιριάζει. Αθάνατε Max Weber...

ΚΗΡΟΠΟΙΟΣ είπε...

Οταν οι άρχοντες σπέρνουν αδικία θα θερίσουν αντίδραση.