Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

ΔΑΝΙΑ: «Τα Χριστούγεννα δεν είναι επικίνδυνα», λέει Μουσουλμάνος πολιτικός


Τα σχολεία στην Δανία αλλάζουν όλο και περισσότερο την παράδοση των Χριστουγέννων, προκειμένου, λέει, να ληφθεί υπόψη ένας αυξανόμενος αριθμός δίγλωσσων (αλλοδαπών) παιδιών.

Στο σχολείο Klostervænget στην Κοπεγχάγη, η διοίκηση του σχολείου άλλαξε μερικούς στίχους του ύμνου «Ένα παιδί γεννιέται στη Βηθλεέμ» που τραγουδάνε τα παιδιά, επειδή σκέφτηκαν ότι θα παρά-ήταν κήρυγμα για τα δίγλωσσα παιδιά.

Σε σχολείο στο Aarhus η διοίκηση του σχολείου ζήτησε από έναν δάσκαλο μουσικής να επιλέξει ύμνους αφού λάβει υπόψη τους μουσουλμάνους μαθητές, και να μην ψάλλουν το "Here come your little ones, Jesus".

Σε σχολείο στο Slagelse, η διοίκηση του σχολείου ακύρωσε την τελετή των Χριστουγέννων στην εκκλησία, γιατί ο ιερέας επέμενε να πει το Πάτερ Ημών, και η διοίκηση του σχολείου σκέφτηκε ότι θα ήταν προσβολή για ορισμένους μαθητές.

Αυτά τα παραδείγματα δείχνουν ότι διάφορα σχολεία που έχουν πολλούς μαθητές από οικογένειες μεταναστών αλλάζουν τον τρόπο εορτασμού των Χριστουγέννων. Τα σχολεία αισθάνονται ότι είναι σε δίλημμα ανάμεσα στις χριστιανικές παραδόσεις και στο γεγονός ότι υπάρχει αυξημένος αριθμός μαθητών που είναι μουσουλμάνοι.

Όμως ο γεννημένος στην Τουρκία Κουρδικής καταγωγής Serdal Benli, γιορτάζει τα Χριστούγεννα και λέει ότι τα σχολεία δεν θα πρέπει να λογοκρίνουν τα Χριστούγεννα, έτσι ώστε να μην προσβάλλουν μερικούς μαθητές.

"Τα Χριστούγεννα είναι μια όμορφη και αβλαβής παράδοση. Τα Χριστούγεννα δεν είναι επικίνδυνα. Οι Μουσουλμάνοι αναγνωρίζουν τον Ιησού ως προφήτη πάρα πολύ και είναι περίεργη αυτή η πρακτική κάποιων σχολείων εδώ, που αποτελεί μεγάλη παρεξήγηση στο όνομα της ιερής ανοχής."

Ο Serdal Benli έχει κουρδικές ρίζες και γεννήθηκε στην Τουρκία. Ήρθε στη Δανία όταν ήταν τεσσάρων.

Είναι επίσης πρόεδρος της επιτροπής Απασχόλησης και Ενσωμάτωσης στο Gladsaxe, και υποψήφιος βουλευτής για το SF.

Ο Serdal Benli διαφωνεί έντονα με την τακτική των σχολείων. Εκείνος πάντως, τραγουδάει όλους τους στίχους στο «Ένα παιδί γεννιέται στη Βηθλεέμ», και του αρέσει οι Δανέζικες και χριστιανικές παραδόσεις των Χριστουγέννων.

«Τα Χριστούγεννα ήταν ένα μεγάλο δώρο για μένα σε όλη την παιδική μου ηλικία σε αυτή τη χώρα. Το να πηγαίνω στην εκκλησία και να έχω την εμπειρία των Χριστουγέννων, το να μάθω για τον Χριστιανισμό και τους ύμνους, και οι διαφορές μεταξύ των θρησκειών είναι ένα θετικό πράγμα, και νιώθω αποτροπιασμό για το μήνυμα που στέλνουν οι άνθρωποι σε αυτά τα παιδιά με την λογοκρισία τους.

Νομίζει ότι τα σχολεία που λαμβάνουν υπόψη τα παιδιά των μεταναστών δεν βοηθάνε ούτε στην ενσωμάτωση ούτε στην πολυμορφία.

"Τα παιδιά πρέπει να μάθουν χριστιανικές, εβραϊκές, μουσουλμανικές και άλλες παραδόσεις, αντί οι άνθρωποι να στέλνουν αρνητική και λάθος μηνύματα στα παιδιά, κάτι που θα αυξήσει τις διαφορές.

Ο 32χρονος Serdal Benli γιορτάζει ένα είδος Χριστουγέννων με την 28χρονη σύζυγό του, που έχει καταγωγή από την Τουρκία, αλλά γεννήθηκε στη Δανία.

"Τα Χριστούγεννα, ακόμη και να συναντιόμαστε, όπως και τόσοι άλλοι, κάνουμε γλυκά και καλό φαγητό. Προτιμούμε την πάπια ή κάτι άλλο νόστιμο και δίνουμε ο ένας τον άλλον δώρα», λέει ο Serdal Benli, ο οποίος επίσης διακοσμεί για τα Χριστούγεννα πεύκα και βάζει χριστουγεννιάτικα φώτα.

«Τα παιδιά είναι εκ φύσεως περίεργα, και είναι λάθος να τα κρατήσουμε μακριά από τις γιορτές ο ένας του άλλου, αντί να αναγνωρίσουμε τις διαφορές και την ανάδειξη των παραδόσεων του άλλου. Βασικά πιστεύω ότι η γνώση του Ιουδαϊσμού, του Χριστιανισμού, του Ισλάμ και άλλων θρησκειών εξοπλίζει τα παιδιά να συμμετάσχουν στην πολυμορφία. Δεν καταλαβαίνω το φόβο που έχουν αυτά τα σχολεία. Δεν υπάρχει τίποτα επικίνδυνο» καταλήγει ο Benli.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

1 σχόλιο:

ΚΗΡΟΠΟΙΟΣ είπε...

Το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να διδάξουν τον Χριστιανισμό.