Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Blind Willie Johnson


Η blues είναι η μουσική της ψυχής. Με ρίζες στην Αφρική και ανάμιξη με gospel και spirituals γεννήθηκε στην Αμερική του Νότου και κυρίως στο δέλτα του βόρειου Μισισιπή, μετά από τον αμερικανικό "εμφύλιο" πόλεμο. Τα blues πήραν το όνομά τους από την αμερικάνικη έκφραση ‘blue devils’ που σημαίνει «ακεφιά, απελπισία, μελαγχολία, θλίψη».

Κάποιοι είπαν ότι τα blues είναι η "μουσική του διαβόλου". Ενώ η gospel η μουσική των αγγέλων. Υπήρξε όμως κάποιος μουσικός που έπαιζε gospel-blues. Ένας τραγουδιστής που με την τραχιά φωνή και την «κλαψιάρικη» slide κιθάρα δημιουργούσε μουσική που σου έκοβε την ανάσα και, ναι, σε έστελνε στον Παράδεισο! Η μουσική του μάλιστα ταξιδεύει στο διάστημα! Είναι ο Blind Willie Johnson.

Ο Blind Willie Johnson γεννήθηκε στο Μάρλιν του Τέξας, στα τέλη του 19ου αιώνα (γύρω στο 1897), και στη μουσική του καριέρα συνδύασε με αξιοθαύμαστο τρόπο τα gospel με τα blues. Έχασε την όρασή του στην τρυφερή ηλικία των 7 ετών. Ο μύθος λέει ότι ο πατέρας του έπιασε τη (θετή) μητέρα του να τον απατά και άρχισε να την χτυπά. Αυτή, οργισμένη, πέταξε αλισίβα (νερό βρασμένο με στάχτη από καμένα ξύλα, το οποίο χρησιμοποιούσαν ως σαπούνι και απορρυπαντικό) στο πρόσωπο του μικρού Willie, με αποτέλεσμα αυτός να τυφλωθεί.

Ο Johnson έμαθε μόνος του κιθάρα και άρχισε να βγάζει το ψωμί του τραγουδώντας στο δρόμο, ενώ εργάστηκε και ως Βαπτιστής ιερέας. Το 1927 παντρεύτηκε και μετακόμισε στο Ντάλας, και έως το 1930 πραγματοποίησε το σύνολο των (λιγοστών) ηχογραφήσεών του. Πρόκειται για πραγματικά θρυλικές ηχογραφήσεις, στις οποίες διακρίνεται καθαρά το ξεχωριστό ταλέντο του καλλιτέχνη και άσκησαν σημαντική επιρροή στους μουσικούς του αμερικανικού Νότου — ειδικότερα του Τέξας.

Σύνδεσμος

Η φωνή του Johnson ήταν ασυνήθιστα βαθιά και τραχιά, ενώ το κιθαριστικό παίξιμό του διακρινόταν από μια ξεχωριστή τεχνική slide. Το γνωστότερο και πλέον χαρακτηριστικό κομμάτι του Blind Willie Johnson είναι το περίφημο Dark Was The Night, Cold Was The Ground, (ηχογράφηση του 1927, Columbia 14303), το οποίο ταξίδεψε με το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο Βόγιατζερ έξω από το ηλιακό μας σύστημα, με σκοπό να αποτελέσει στοιχείο των διαπιστευτηρίων του ανθρώπινου γένους σε τυχόν επαφή με εξωγήινους πολιτισμούς (Απο εκεί εμπνεύστηκε και η ταινία "Starman" του 1984).

Το “Dark was the Night, Cold was the Ground” ("Σκοτεινή ήταν η Νύχτα, Κρύα ήταν η Γη"), που με ένα βουβό βουητό τραγουδάει θρηνώντας για τη σταύρωση του Ιησού Χριστού, χρησιμοποιήθηκε για το soundtrack της υποψήφιας για όσκαρ ταινίας του Pier Paolo Pasolini «Το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο», στις σκηνές όπου ο Ιούδας ο Ισκαριώτης προδίδει τον Χριστό και ένας παράλυτος ζητεί να θεραπευτεί.

Στίχοι: Dark was the night, cold was the ground, on which my Lord was laid. / Mine was the debt, mine was the crime for which my Saviour paid. / How could He die? How could He die to save a soul like mine? / To save a soul like mine?

Cold was the night, black was the tomb. They sealed it with a stone. / Still was the air, stilled was His breath, and there He lay alone. / Body and blood, broken and shed; the price of love divine. / The price of love divine.

Dark is my mind, cold is my heart, and black my sin stained soul. / Can it be true, can it be real, that God would make me whole? / Deep is the pain, deep is the fear, so deep the sin in me. / So deep the sin in me.

Earthquake and light, wonder and fear, the stone was rolled away! / Mighty He rose up from the grave. Oh great and joyful day! / Saviour and Lord! Saviour and Lord! His love has set me free! / His love has set me free.

Μερικά από τα πιο γνωστά τραγούδια του Johnson είναι τα : "Jesus Make Up My Dying Bed", "It's Nobody's Fault but Mine", "Let Your Light Shine On Me" και (μαζί με την πρώτη του γυναίκα Willie B Harris) "Church I'm Fully Saved Today", "John the Revelator", "You'll Need Somebody on Your Bond", "Soul of a Man" και "Keep Your Lamp Trimmed and Burning" .

Το "John the Revelator" που μιλάει για τον Ιωάννη τον Θεολόγο και είναι εμπνευσμένο από βιβλίο της Αποκάλυψης έχει παιχτεί από πάρα πολλούς καλλιτέχνες, όπως : The Blues Brothers, Nick Cave, Gov't Mule, R.E.M., και μια δυνατή εκτέλεση από τους James Brown, Taj Mahal και Sam Moore στην ταινία ‘Blues Brothers 2000’.

Το οικονομικό κραχ του Οκτωβρίου του 1929 αναγκάζει τον Johnson να σταματήσει τις ηχογραφήσεις, και, σε κατάσταση ανέχειας, να προσπαθεί να βγάλει τα προς το ζην ως μουσικός του δρόμου. Κάθε βήμα της ζωής του τού επεφύλασσε και μια ατυχία, και τελικά πέθανε το 1945 όχι από την πυρκαγιά που κατέκαψε το σπίτι του, αλλά από σοβαρό κλονισμό τας υγείας του εξαιτίας των άθλιων συνθηκών διαβίωσής του..

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: