Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

ΚΑΝΑΔΑΣ: Απαγορεύεται η καθιερωμένη πασχαλιάτικη λιτανεία εξ αιτίας των εντάσεων με τους Χασιδικούς Εβραίους


Η καθιερωμένη πασχαλιάτικη λιτανεία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στη συνοικία Outremont του Μόντρεαλ – που τελείται εδώ και μισό αιώνα - ακυρώθηκε, λόγω σύγκρουσης σε "θέματα που αφορούν την πίστη και τους δημόσιους χώρους".

Σε μια ασυνήθιστη κίνηση, ο Δήμος απαγόρευσε τις παρελάσεις και τις πομπές, ως απάντηση στην κλιμάκωση των εντάσεων που αφορούν μια θρησκευτική ομάδα – την υπερ-ορθόδοξη κοινότητα των Χασιδικών Εβραίων, η παρουσία της οποίας είναι έντονη στην περιοχή.

Η απόφαση προήλθε ως αποτέλεσμα της πρόσφατης διαμάχης μεταξύ της αυξανόμενης χασιδικής κοινότητας και των κυρίως ‘κοσμικών’ τους γειτόνων στο Outremont, μια κεντρική συνοικία του Μόντρεαλ που είναι το σπίτι της πνευματικής και πολιτικής τάξης του Κεμπέκ.

Ο δήμαρχος και η πλειοψηφία των συμβούλων του Outremont ψήφισαν τη Δευτέρα να παγώσουν τις πομπές μετά από μια δυσάρεστη αντιπαράθεση τον περασμένο μήνα, μεταξύ ενός δημοτικού συμβούλου που είναι γνωστός για την επιτήρηση της χασιδικής κοινότητας, και τα μέλη αυτής της κοινότητας. Η σύγκρουση – που δημοσιεύτηκε στο YouTube – κατέληξε σε φωνές, εκτόξευση χαρακτηρισμών και τελικά, την παρέμβαση της αστυνομίας.

Σε απάντηση, το Outremont αποφάσισε ότι δεν θα επιτρέψει στην χασιδική αίρεση να διοργανώσει μια πομπή που είχε προγραμματίσει αυτό το μήνα για να σηματοδοτήσει την επίσκεψη ενός μεγάλου ραβίνου από την πολιτεία της Νέας Υόρκης. Στην πομπή θα συμμετείχαν πάνω από 1.000 οπαδοί.

«Δεν νομίζω ότι είναι η στιγμή τώρα για να κάνουμε νυχτερινές λιτανείες», είπε η Δήμαρχος Marie Cinq-Mars σε συνέντευξή της την Πέμπτη. "Πρέπει να είμαστε συνετοί αυτή την στιγμή. Οι εντάσεις δεν μπορούν να συνεχίσουν να αυξάνονται. Πρέπει να αναλάβω τις ευθύνες μου".

Ο δήμος επισημαίνει την υψηλή συγκέντρωση τόπων λατρείας διάφορων θρησκευτικών δογμάτων, στα όριά του και ότι το μορατόριουμ ισχύει για όλους. Αυτό σημαίνει ότι το «πάγωμα», θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι την 1η Ιουνίου.

Στην λιτανεία του Αγίου Νικολάου συμμετέχουν εκατοντάδες ενορίτες που γυρνάνε γύρω από την εκκλησία, μετά τα μεσάνυχτα της 14ης Απριλίου, κρατώντας κεριά. Μέλη της εκκλησίας λένε ότι ποτέ κανείς στη γειτονιά δεν διαμαρτυρήθηκε για τις πομπές, οι οποίες άρχισαν το 1964.

Ο πατέρας Γεώργιος Lagodich, εφημέριος του ναού, είπε ότι η σύγκρουση μεταξύ του δήμου και της χασιδικής κοινότητας "δεν έχει τίποτα να κάνει με εμάς."

«Είναι τρέλα», είπε. «Η πομπή μας είναι ήσυχη και γαλήνια. Δεν είναι απλά μία γιορτή, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της λειτουργίας μας».

Η σύγκρουση υπογραμμίζει τις ευρύτερες εντάσεις με την χασιδική κοινότητα του Outremont, όπου αντιπροσωπεύει το ένα πέμπτο έως το ένα τέταρτο του πληθυσμού της περιοχής. Πέρυσι, οι κάτοικοι ψήφισαν σε δημοψήφισμα να απορριφθεί η επέκταση της Χασιδικής συναγωγής στα σύνορα με το Μόντρεαλ.

Σχ. ΚΟ: Δηλαδή, σας φαίνεται μακρινό και ακραίο το σενάριο κάποιος φιλο-πολυπολιτισμικός Ελληνόφωνος δήμαρχος να απαγορεύσει την περιφορά του Επιταφίου, λόγω «εντάσεων» που αφορούν πομπές «άλλων θρησκειών και δογμάτων»…

Διότι για αυτά τα άτομα - στα πλαίσια της νέας πολυπολιτισμικής και πολυθρησκευτικής πραγματικότητας - όλες οι θρησκείες και τα δόγματα είναι «ίσα». Το ίδιο και οι "πομπές" τους.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Όταν ξυπνήσουν οι Έλληνες θα είναι πολύ αργά φίλε μου.
Δυστυχώς η παραίτηση που δείχνουν είναι καθοριστική.