Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Σάββατο 21 Απριλίου 2012

ΗΠΑ: Τρεις στους τέσσερις γιατρούς πιστεύουν στα θαύματα


 
Έρευνα στους γιατρούς της Αμερικής αποκαλύπτει ότι τρεις στους τέσσερις πιστεύουν στα θαύματα.

Η δημοσκόπηση έγινε σε 1.100 γιατρούς από τους οποίους βρέθηκε ότι το 74 τοις εκατό πιστεύει ότι έχουν συμβεί στο παρελθόν θαύματα, και το 73 τοις εκατό πιστεύει ότι μπορεί να συμβούν σήμερα.

Η έρευνα διεξήχθη από το HCD Research και το Ινστιτούτο Louis Finkelstein της Νέας Υόρκης.

"Η εικόνα που αναδύεται είναι ότι οι γιατροί, αν και πιθανώς με πιο υψηλό μορφωτικό επίπεδο από το μέσο όρο των ασθενών τους, δεν είναι αναγκαστικά πιο κοσμικοί ή ριζικά διαφοροποιημένοι σε θρησκευτικά θέματα από το υπόλοιπο κοινό», είπε ο δρ Alan Mittleman, διευθυντής του ινστιτούτου.

Η δημοσκόπηση αναφέρει επίσης ότι οι Αμερικανοί γιατροί είναι «εκπληκτικά θρησκευόμενοι», με ένα 72 τοις εκατό από αυτούς να πιστεύουν ότι η θρησκεία παρέχει ένα αξιόπιστο και απαραίτητο οδηγό για τη ζωή.

Οι ερωτηθέντες αντιπροσωπεύουν γιατρούς τόσο Χριστιανούς (Ρωμαιοκαθολικούς, Προτεστάντες, Ορθόδοξους και άλλους), όσο και Ιουδαίους (Ορθόδοξους, Συντηρητικούς, Μεταρρυθμιστές και κοσμικούς), Μουσουλμάνους, Ινδουιστές και Βουδιστές.

"Ίσως το πιο εκπληκτικό αποτέλεσμα της έρευνας", σημειώνει η έκθεση, «είναι ότι η πλειοψηφία των γιατρών (55 τοις εκατό) δήλωσε ότι έχουν δει αποτελέσματα θεραπείας σε ασθενείς τους που θα τα χαρακτήριζαν θαυματουργικά (το 45 τοις εκατό δήλωσε ότι δεν έχει δει). Οι περισσότεροι γιατροί προσεύχονται για τους ασθενείς τους ως ομάδα (51 τοις εκατό). Ακόμα περισσότεροι, το 59 τοις εκατό προσεύχονται για μεμονωμένους ασθενείς. "

Τα δύο τρίτα ενθαρρύνουν τους ασθενείς τους να προσευχηθούν. Από αυτούς τους γιατρούς, το 5 τοις εκατό το έκανε ώστε ο Θεός να απαντήσει στις προσευχές τους, το 32 τοις εκατό για ψυχολογικά οφέλη και το 63 τοις εκατό και για τους δύο λόγους. Το ένα τρίτο δεν ενθαρρύνει τους ασθενείς τους να προσευχηθούν.

Όσον αφορά τις απόψεις τους σχετικά με τα θαύματα που αναφέρονται στην Αγία Γραφή:

Το 37 τοις εκατό πιστεύει ότι οι ιστορίες που αναφέρονται σε θαύματα στην Αγία Γραφή είναι κυριολεκτικά αληθείς, ενώ το 50 τοις εκατό πιστεύει ότι είναι αληθείς μεταφορικά. Δώδεκα τοις εκατό δήλωσε ότι δεν πιστεύει στην περιγραφή της Αγίας Γραφής για τα θαύματα.

Το 9 τοις εκατό πιστεύει ότι η Βίβλος γράφτηκε από τον Θεό, το 58 τοις εκατό πιστεύει ότι η Βίβλος είναι εμπνευσμένη από τον Θεό και το 34 τοις εκατό θεωρεί ότι αποτελεί ανθρώπινη αρχαία λογοτεχνία.

και το 55 τοις εκατό πιστεύει ότι η ιατρική πρακτική θα πρέπει να καθοδηγείται από τη θρησκευτική διδασκαλία (αντίθετη άποψη έχει το 44 τοις εκατό).

Πρόσθετα ευρήματα δείχνουν:

Περισσότεροι από τους μισούς, το 58 τοις εκατό, παρακολουθήσουν θρησκευτικές λειτουργίες, τουλάχιστον μία φορά το μήνα.

Το 46 τοις εκατό πιστεύει ότι η προσευχή είναι πολύ σημαντική στη ζωή τους.

Σχ. ΚΟ 1: Όπως αναφέρει στο 130ο τεύχος του περιοδικού ΕΠΙΚΑΙΡΑ (12/4-18/4/2012), στο άρθρο «Περιμένοντας το θαύμα», ο ομότιμος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννης Καραβιδόπουλος, «πολλοί περιμένουν ένα θαύμα για να πιστέψουν. Ο Χριστός, όμως, έχει διαφορετική αντίληψη περί της σχέσεως θαύματος και πίστεως. Κάνει θαύματα -και έχουμε στα Ευαγγέλιο πολλές περιγραφές θαυμάτων -, όταν βρει στον άνθρωπο πίστη. Αν η πίστη μας ήταν αποτέλεσμα θαύματος, θα ήταν μια καταναγκαστική πίστη. Τα θαύματα είναι ρωγμές, ανοίγματα, στα οποία βλέπει κανείς τον καινούριο κόσμο που υπόσχεται ο Θεός στον άνθρωπο. Άλλωστε, γίνονται θαύματα σε όλες τις εποχές, πέρα από αυτά που περιγράφουν τα Ευαγγέλιο».
Ο κ. Δημήτρης Παπαθανασίου, ψυχολόγος - ψυχοθεραπευτής, διαφωνεί λέγοντας: «Τα θαύματα υπάρχουν, αλλά δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που πιστεύει ο κόσμος. Δεν είναι αποτέλεσμα της επίκλησης υπερφυσικών δυνάμεων. Οι υπερφυσικές δυνάμεις το μόνο ρόλο που παίζουν είναι να μας δίνουν την πίστη ότι μπορεί να αλλάξει κάτι στα πράγματα που επιθυμούμε να αλλάξει. Αυτό φέρνει τις βιολογικές μεταβολές που μπορούν να πιστοποιηθούν ως θαύμα. Ο Ιερός Αυγουστίνος είχε πει ότι τα θαύματα δεν είναι αντίθετα με τη φύση είναι αντίθετα με αυτά που νομίζουμε εμείς για τη φύση. Θεωρώ ότι αυτό τα λέει όλα... Επίσης, σήμερα - από άποψη βιοεπιστημών και ψυχολογίας - είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πως τα θαύματα ιάσεως είναι απολύτως ερμηνεύσιμα, ακόμα κι όταν πρόκειται για ασθένειες που θεωρούνται ανίατες».
Ωστόσο ο ομότιμος καθηγητής Ιατρικής στην ειδικότητα της Ακτινοθεραπευτικής - Ογκολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Αριστοτέλης Βρίτσιος τονίζει στα «Επίκαιρα»: «Έχω συναντήσει θαύματα σε ασθενείς. Οι πιθανότητες, όμως, είναι λίγες. Αλλά επειδή κάποτε συμβαίνουν, οι πάντες Καταφεύγουν σ’ αυτά». Ο κ. Καραβιδόπουλος δίνει και την ακόλουθη ερμηνεία: «Ορισμένοι λένε ότι τα θαύματα ίασης είναι αυθυποβολή. Αυτό δεν μπορεί να σταθεί. Αλλά στην περίπτωση που ευσταθεί, γιατί να μην είναι αυτή η αυθυποβολή το μέσο που χρησιμοποιείται από το Θεό για να βιώσει ο άνθρωπος το θαύμα;»...


Σχ. ΚΟ 2: Σύμφωνα με πρόσφατη πανευρωπαϊκή έρευνα οι Έλληνες έχουν τον υψηλότερο δείκτη θρησκευτικότητας μεταξύ των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι Έλληνες χαρακτηρίζονται ως ο πιο “πιστός” λαός της Ευρώπης, με το ποσοστό των πολιτών που δηλώνουν ότι πιστεύουν στον Θεό, να ανέρχεται στο 81%. Το αντίστοιχο ποσοστό των πολιτών της ΕΕ που δηλώνουν ότι πιστεύουν στον Θεό, είναι 52%.  Επίσης, οι Έλληνες δηλώνουν ότι προσεύχονται σε υψηλότερο ποσοστό από τους άλλους Ευρωπαίους, ενώ 56% δηλώνουν ότι σκέφτονται συχνά για το νόημα και τον σκοπό της ζωής σε σχέση με 35% στην υπόλοιπη ΕΕ. Πάντως, τα ποσοστά του εβδομαδιαίου εκκλησιασμού στη χώρα μας είναι χαμηλότερα από αυτά άλλων χωρών.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: