Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?

kolokotronis

kolokotronis

Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2012

Το χρέος των ΗΠΑ «καλπάζει» πιο γρήγορα από αυτό της ΕΕ


The Blaze / ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

Παρά την τραγική κατάσταση στην ευρωζώνη, το χρέος των ΗΠΑ μεγαλώνει ταχύτερα από αυτό της Ε.Ε.

"Το χρέος στην Αμερική πρόκειται να τριπλασιαστεί σε σχέση με το χρέος στην ευρωζώνη τα επόμενα 5 έτη", σύμφωνα με ένα νέο διάγραμμα που παρουσίασε το μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Γερουσίας των Ρεπουμπλικάνων, Jeff Sessions (R-AL):

«Ήδη, όπως φαίνεται στο διάγραμμα, το χρέος της Αμερικής ξεπερνά, αυτό της ευρωζώνης, με περίπου 16,6 τρισεκατομμύρια δολάρια έναντι 13,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων», γράφει ο Daniel Halper του Weekly Standard.

«Αλλά μέχρι το 2017, το χάσμα αναμένεται να διευρυνθεί, και το χρέος της Αμερικής αναμένεται να είναι 22,3 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το χρέος της ευρωζώνης θα είναι 15,2 τρισεκατομμύρια δολάρια», προσθέτει.

Αυτό σημαίνει ότι εάν τα πράγματα δεν αλλάξουν, η Αμερική θα διευρύνει κατά 5,7 τρισεκατομμύρια δολάρια το δημόσιο χρέος της, ενώ η ΕΕ το δικό της μόνο κατά 1,9 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Φυσικά, λέμε «μόνο» $ 1,9 τρισεκατομμύρια σαν να μην είναι καμία μεγάλη υπόθεση. Είναι μια μεγάλη υπόθεση. Είναι μια μεγάλη παράλογη υπόθεση.

«Ενώ η κρίση της Ευρωζώνης δεν αφορά με κανένα τρόπο μόνο το χρέος», γράφει ο Halper, «το νέο αυτό διάγραμμα δείχνει ότι η Αμερική θα πρέπει επίσης να εξετάσει τα δικά της δημοσιονομικά προβλήματα, καθώς προσπαθεί να επιλύσει τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα."

Πράγματι, εάν δεν πραγματοποιηθούν σημαντικές αλλαγές στις δαπάνες, η Αμερική θα είναι σε μια πολύ πιο επικίνδυνη κατάσταση από αυτήν της ευρωζώνης σε μακροπρόθεσμη βάση. Αλλά και πάλι, όπως ο οικονομολόγος Τζον Μέιναρντ Κέινς ήθελε να πει, το μόνο πράγμα που γνωρίζουμε για τα «μακροπρόθεσμα» είναι ότι θα είμαστε όλοι νεκροί.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

1 σχόλιο:

konion είπε...

Σὲ ἄσχημη κατάσταση μέσω τοῦ χρέους θὰ περιέλθουν μόνο ὅταν ἡ αὔξισις τοῦ χρέουν πάψει νὰ σημαίνει καταλήστευσι τῶν ἄλλων.