Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Υπάρχει «αθεϊστικό γονίδιο» στους Εβραίους;



Στις 20 Οκτωβρίου 2012 πέθανε ο Πολ Κουρτς (Paul Kurtz -φώτο) που θεωρείται ένας από τους κορυφαίους Αμερικανούς φιλοσόφους, καθώς και ο "Πρόδρομος του κινήματος του Νέου Αθεϊσμού", το οποίο αντιπροσωπεύεται από φυσιογνωμίες όπως ο Βρετανός βιολόγος Ρίτσαρντ Ντόκινς, ο Γάλλος φιλόσοφος Μισέλ Ονφρέ και ο Αμερικανός καθηγητής Ντάνιελ Ντένετ.

Πρώην καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο, ο Κουρτς, ο οποίος γεννήθηκε το 1925 στη Νέα Υόρκη σε μια εβραϊκή οικογένεια και το 1945 είχε συμμετάσχει ως νεαρός στρατιώτης στην απελευθέρωση του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Νταχάου, είχε επίσης ιδρύσει το 1969 τον εκδοτικό οίκο Prometheus Books.

Το 1987, ο διάσημος Βρετανός άθεος Christopher Hitchens (πέθανε στις 15 Δεκεμβρίου 2011, σε ηλικία 62 ετών), ανακάλυψε σε ηλικία 38 ετών, ότι ήταν Εβραίος. Όταν το ανακάλυψε, ένιωσε, όπως έγραψε αργότερα «ικανοποίηση που διαπίστωσα ότι μου άρεσε». Αυτή του η ανακάλυψη οδήγησε τον άθεο να επικοινωνήσει με το μόνο Ραββίνο που γνώριζε προσωπικά να διερευνήσει τι πιθανόν είχε χάσει. Από τις συναντήσεις του με τον Ραβίνο Robert Goldburg δεν ταρακούνησε τον Χίτσενς από την απιστία, αλλά, όπως έγραψε σε ένα δοκίμιο του 1998,  τον έκανε να νομίζει ότι "ο Ιουδαϊσμός μπορεί να αποδειχθεί  ο πιο ηθικά εξεζητημένος παραπόταμος του Ουμανισμού (αθεϊσμού)".

Ήσυχα, Χίτσενς άρχισε να επισκέπτεται τοπικές συναγωγές, και ταξίδεψε «σε ορισμένες τοποθεσίες έντονης εβραικής παρουσίας όπως Κωνσταντινούπολη, Σαράγεβο, Θεσσαλονίκη, Δαμασκός».

Σύμφωνα με τον Χίτσενς οι Εβραίοι μεταφέρουν ένα «αθεϊστικό γονίδιο».

Την ίδια ώρα που πολλοί Εβραίοι είναι άθεοι (ενώ αρκετοί –αν και άθεοι - παραμένουν θρησκευόμενοι και παρακολουθούν Συναγωγές), φαίνεται ότι πολλοί διάσημοι άθεοι είναι Εβραϊκής καταγωγής. 

Για το θέμα γράφει ο Ραβίνος Levi Brackman στην εβραϊκή Ynet, που αποδίδει τον μεγάλο αριθμό άθεων στην "έλλειψη κατανόησης του ιουδαϊσμού".

Γράφει στο άρθρο του: "Είναι αναμφισβήτητο ότι ένα δυσανάλογο ποσοστό κοσμικών Εβραίων αυτό-προσδιορίζονται ως άθεοι ή αγνωστικιστές. Ο περίφημος άθεος Christopher Hitchens πρότεινε ότι αυτό συμβαίνει επειδή οι Εβραίοι μεταφέρουν ένα «αθεϊστικό γονίδιο». Αυτό είναι ένα ενδιαφέρον και βασίμως ρατσιστικό συμπέρασμα με το οποίο διαφωνώ απολύτως. Παρόλο που το κάνουν να σκεφτώ ότι ο Χίτσενς ο άθεος με Εβραϊκή καταγωγή και πολλοί από τους μεγάλους Εβραίους θεϊστές.
Τώρα, είναι αδιαμφισβήτητο και ο Χίτσενς συμφωνεί, ότι Εβραίοι είναι παραδοσιακά βαθιά αναλυτικοί ερωτώντες. Αρκεί να μελετήσει κάποιος το Ταλμούδ για να το αναγνωρίσει. Στην πραγματικότητα ολόκληρο το είδος της ραβινικής  λογοτεχνίας είναι γεμάτο ερωτήσεις, επιχειρήματα και πνευματικά ερώτημα".

Παρακάτω οι 50 Top Διάσημοι Αθεϊστές Σήμερα (οι 15 είναι εβραϊκής καταγωγής -ποσοστό 30%):

50. David Silverman (γ. 1966 - φώτο). Πρόεδρος της οργάνωσης των Άθεων (American Atheists), Εβραίος επιχειρηματίας, από την Μασαχουσέτη. Όπως λέει ο ίδιος, υπήρξε στα νιάτα του «ζηλωτής» της Ιουδαϊκής θρησκείας. Η οργάνωσή του κατέθεσε αγωγή υπέρ της αποκαθήλωσης του σιδερένιου σταυρού που σχηματίστηκε μόνος του στα ερείπια στο σημείο της επίθεσης της 11η Σεπτεμβρίου 2001 (Σημείο Μηδέν), καθώς όπως είπαν «Μας αρρωσταίνει καθώς έχουμε υποστεί σοβαρές σωματικές και ψυχικές ασθένειες».

49. Wrath James White (γ. 1970 -φ), Αμερικάνος μαύρος πρώην αθλητής του kickboxing. Στο blog του έχει γράψει «είμαι λυπημένος και κάπως αηδιασμένος από την ιδέα του μαύρου Χριστιανού. Νόμιζα ότι εμείς που ως πρώην σκλάβοι, ξεφύγαμε από τους αφέντες μας, δεν θα θέλαμε άλλους αφέντες».

48. Dan Barker (γ. 1949), πρώην προτεστάντης πάστορας (Κουάκεροι και Assembly of God) και μουσικός. Το 1984 ανακοίνωσε ότι είναι άθεος.

47. Greydon Square (γ. 1981). Μαύρος ράπερ και βετεράνος του Ιράκ.

46. Paul Zachary (“P.Z.”) Myers (γ. 1957). Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Minnesota. Το 2009, ανακηρύχτηκε “Ουμανιστής της χρονιάς” από την American Humanist Association.

45. James (“The Amazing”) Randi (γ. 1928). Καναδο-Αμερικάνος πρώην μάγος /ταχυδακτυλουργός.

44. Polly Toynbee (γ. 1946). Βρετανίδα δημοσιογράφος της εφημερίδας The Guardian.

43. Michael Newdow (γ. 1953). Δικηγόρος και βιολόγος. Εβραίος που γεννήθηκε στο Bronx. Ποταμοί από αγωγές έχουν κατατεθεί από τον Newdow κατά της αμερικάνικης κυβέρνησης για να από-χριστιανοποιήσει κάθε δημόσια δραστηριότητα.

42. Greta Christina (γ. 1961). Λεσβία («παντρεμένη» με γυναίκα) συγγραφέας και blogger.

41. Ophelia Benson (γ. 1948). Συγγραφέας και blogger.

40. Michael Shermer (γ. 1954). Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Claremont της Καλιφόρνια και συγγραφέας. Ιδρυτής της ‘The Skeptics Society’.

39. Susan Blackmore (γ. 1951). Αγγλίδα συγγραφέας. Ασπάζεται την φιλοσοφία του Ζεν, αλλά δεν δηλώνει βουδίστρια.

38. Sumitra Padmanabhan (γ. 1953). Πρόεδρος της Rationalists’ Association της Ινδίας.

37. Ayaan Hirsi Ali (γ. 1969). Σομαλή φεμινίστρια και συγγραφέας που ασκεί κριτική στο Ισλάμ. Ζει στην Ολλανδία όπου και εκλέχτηκε βουλευτίνα.

36. Philip Pullman (γ. 1946). Άγγλος συγγραφέας.

35. Woody Allen (γ. 1935 -φώτο). Εβραϊκής καταγωγής (γεννήθηκε ως Allen Konigsberg) σκηνοθέτης, σεναριογράφος, κωμικός, συγγραφέας και μουσικός.

34. Ian McEwan (γ. 1948). Άγγλος συγγραφέας.

33. Michel Houellebecq (γ. 1958). Γάλλος συγγραφέας και ποιητής.

32. Martin Amis (γ. 1949). Άγγλος συγγραφέας.

 31. Philip Roth (γ. 1933 - φώτο). Συγγραφέας γεννημένος στο New Jersey από Εβραίους γονείς. “Όταν όλος ο κόσμος δεν θα πιστεύει στον Θεό θα είναι ένα υπέροχο μέρος.”

30. Ray Kurzweil (γ. 1948). Συγγραφέας γεννημένος στη Νέα Υόρκη από Εβραίους γονείς.

29. John Brockman (γ. 1941). Αμερικάνος εκδότης βιβλίων.

28. Susan Jacoby (γ. 1946). Αμερικάνα συγγραφέας. Το 2000 έγραψε το βιβλίο
Half-Jew: A Daughter's Search for Her Family's Buried Past”, όπου περιγράφει τις εβραϊκές της ρίζες.

27. Victor Stenger (γ. 1935). Αμερικάνος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Χαβάης και του Κολοράντο.

26. Jennifer Michael Hecht (γ. 1965). Γεννημένη στη Νέα Υόρκη σε εβραϊκή οικογένεια, ποιήτρια και φιλόσοφος.

25. Fang Zhouzi (γ. 1967). Κινέζος βιοχημικός.

24. Jerry Coyne (γ. 1949). Εβραϊκής καταγωγής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο.

23. Robert Wright (γ. 1957). Αμερικάνος δημοσιογράφος.

22. Richard Carrier (γ. 1969). Αμερικάνος ιστορικός και blogger.

21. Michel Onfray (γ. 1959). Γάλλος φιλόσοφος, οπαδός του ηδονισμού και του αναρχισμού.

20. Steven Pinker (γ. 1954). Γεννημένος στο Καναδά, εβραϊκής καταγωγής  ψυχολόγος.

19. Patricia Churchland (γ. 1943). Καναδή καθηγήτρια φιλοσοφίας.

18. Paul Kurtz (γ. 1925). Γεννημένος στο New Jersey, εβραϊκής καταγωγής καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Αποκαλείται ο Πατέρας του Κοσμικού Ουμανισμού.”

17. Peter Atkins (γ. 1940). Βρετανός χημικός.

16. William B. (“Will”) Provine (γ 1942). Αμερικάνος ιστορικός.

15. David Sloan Wilson (γ. 1949). Αμερικάνος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Binghamton.

14. Alexander (“Alex”) Rosenberg (γ. 1946). Καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Duke.

13. Sam Harris (γ. 1967). Γεννημένος στο Los Angeles από μητέρα Εβραία συγγραφέας και τηλεοπτικό πρόσωπο. Θεωρείται ένας από τους «4 καβαλάρηδες του Αθεϊσμού».

12. Anthony Clifford (“A.C.”) Grayling (γ. 1949). Άγγλος φιλόσοφος.
 
11. Lawrence M. Krauss (γ. 1954 - φώτο). Εβραϊκής καταγωγής Αμερικάνος καθηγητής φυσικής. Υπήρξε σύμβουλος του Barack Obama στην προεκλογική περίοδο του 2008 Είπε την φράση : “Ξεχάστε τον Ιησού. Τα αστέρια πέθαναν για να γεννηθείς εσύ.”

10. Christopher Hitchens (1949–2011). Βρετανός - με εβραϊκές ρίζες- συγγραφέας και αρθρογράφος. Ένας από τους «4 καβαλάρηδες του Αθεϊσμού». Πιο γνωστό του βιβλίο το "God is not Great: How Religion Poisons Everything"/"Ο Θεός δεν είναι μεγάλος". Υπήρξε τροτσκιστής την δεκαετία του ‘70. Η μητέρα του αυτοκτόνησε σ' ένα δωμάτιο αθηναϊκού ξενοδοχείου το 1973. Τον Σεπτέμβριο του 2005 κατατάχθηκε πέμπτος σε μια δημοσκόπηση για τους 100 σημαντικότερους διανοούμενους των περιοδικών "Foreign Policy" και "Prospect".

9. Stephen Hawking (γ. 1942). Βρετανός θεωρητικός φυσικός.

8. Steven Weinberg (γ. 1933). Γεννημένος στη Νέα Υόρκη, σε εβραϊκή οικογένεια καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Austin.

7. Richard Dawkins (γ. 1941). Βρετανός ηθολόγος, εξελικτικός βιολόγος και συγγραφέας βιβλίων εκλαϊκευμένης επιστήμης. Ο πιο γνωστός από τους «4 καβαλάρηδες τη Νέου Αθεϊσμού».

6. Edward O. (“E.O.”) Wilson (γ. 1929). Αμερικάνος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Harvard.

5. Daniel Dennett (γ. 1942). Αμερικάνος καθηγητής του Πανεπιστημίου Tufts. Ένας από τους «4 καβαλάρηδες τη Νέου Αθεϊσμού».

4. Quentin Smith (γ. 1952). Αμερικάνος καθηγητής Φιλοσοφίας. Δηλώνει αθεϊστής αλλά ταυτόχρονα πανθεϊστής

3. Kai Nielsen (γ. 1926). Καναδός καθηγητής Φιλοσοφίας.

2. Michael Martin (γ. 1932). Αμερικάνος καθηγητής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Βοστόνης.

1. Peter Singer (γ. 1946). Γεννημένος στην Αυστραλία από Εβραίους γονείς, καθηγητής βιοηθικής.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

3 σχόλια:

Andrew είπε...

Ένας Άγγλος εβραίος (καθηγητής Αγγλικών) μου είχε πει παλιά ότι εμείς οι άθεοι Εβραίοι θεωρούμε πως εάν υπήρχε πράγματι Θεός, εφόσον είμαστε ο λαός του, δε θα επέτρεπε το ολοκαύτωμα.

Ανώνυμος είπε...

Ελπίζω φίλε Andrew να είπες του εβρ. καθηγητή σου ότι ο Θεός δε χρωστάει σε κανέναν.
Πληροφόρησέ τον παρεμπιπτόντως ότι υπάρχει πράγματι Θεός, αλλά εδώ και 2000 χρόνια δεν είναι οι εβραίοι ο λαός του.
Υπάρχει ο νέος Ισραήλ, η Ορθόδοξη Εκκλησία, που τα αίματα των μαρτύρων της από τα ολοκαυτώματα (μόνο του 20ου αιώνα πές του, για να καταλάβει τι σημαίνει ολοκαύτωμα) που έχει υποστεί, αντί να την οδηγούν στην αθεΐα, την λαμπρύνουν και την κάνουν ακόμη πιο θεοφόρα.
Καλή Τεσσαρακοστή

Andrew είπε...

Συμφωνώ, οι Εβραίοι έπαψαν να είναι ο λαός του Θεού την ημέρα που σταύρωσαν τον Μεσσία. Καταδίκασαν μάλιστα τους εαυτούς τους αναφωνώντας προς τον Πόντιο Πιλάτο «το αίμα του στα κεφάλια μας και στα κεφάλια των παιδιών μας». Το θέμα είναι ότι εμείς οι Χριστιανοί το καταλαβαίνουμε αυτό, αυτοί δεν λένε να το καταλάβουν, διότι θεωρούν ότι σταύρωσαν έναν απατεώνα, και ακόμα περιμένουν τον Μεσσία (όσοι από αυτούς πιστεύουν ακόμα).