Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Η Αμερική έχει κάνει στροφή προς τα αριστερά και ο «πολιτιστικός πόλεμος» έχει τελειώσει



ΚΟ 1: Σε μια Αμερική που αλλάζει δημογραφικά με ραγδαίους ρυθμούς, στις τελευταίες εκλογές τον Ομπάμα ψήφισε το 93% των μαύρων, το 72% των Ασιατών, το 71% των Λατίνων, το 69% των Εβραίων. Τον Romney ψήφισε το 59% των λευκών.
2 : Ο «πολιτιστικός πόλεμος» (ή ‘πόλεμος της κουλτούρας’ – ‘culture war’) είναι η πάλη ανάμεσα σε δυο σύνολα αντιφατικών πολιτιστικών αξιών. Ο όρος προέρχεται από το γερμανικό ‘Kulturkampf’ που επινοήθηκε για να περιγράψει τη σύγκρουση μεταξύ των πολιτιστικών και θρησκευτικών ομάδων στην εκστρατεία του 1871-1878 του Καγκελάριου Otto von Bismarck της Γερμανικής Αυτοκρατορίας εναντίον της επίδρασης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Ο όρος χρησιμοποιείται στην Αμερική υπό την έννοια της σύγκρουσης μεταξύ των παραδοσιακών ή «συντηρητικών» αξιών και εκείνων των αξιών που θεωρούνται «προοδευτικές» ή φιλελεύθερες.

The American Dream / ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

Το αποτέλεσμα των πρόσφατων αμερικάνικων εκλογών έδειξε για μια ακόμη φορά ότι η Αμερική κινείται σταθερά προς τα αριστερά. Ναι, ο Barack Obama νίκησε τον Mitt Romney, αλλά υπάρχει κάτι πιο βαθύτερο κάτω από αυτό - ειδικά όταν λάβουμε υπόψιν τα κοινωνικά ζητήματα. Οι ηλικιωμένοι ψηφοφόροι είναι πιο συντηρητικοί, όταν πρόκειται για κοινωνικά θέματα, αλλά σιγά σιγά πεθαίνουν και αντικαθίστανται από νεότερους ψηφοφόρους που τείνουν να είναι πολύ πιο φιλελεύθεροι. Έτσι, σε μια σειρά από αμφιλεγόμενα κοινωνικά ζητήματα, όπως ο «γάμος» των ομοφυλόφιλων, οι εκτρώσεις, η μετανάστευση και η νομιμοποίηση των ναρκωτικών βλέπουμε να λαμβάνει χώρα μια δραματική μετατόπιση. Ο αμερικάνικος λαός στο σύνολό του απορρίπτει τις παραδοσιακές αξίες και καθιερώνει μία περισσότερο «προοδευτική» άποψη ηθικής που προωθείται από το εκπαιδευτικό μας σύστημα, τη βιομηχανία ψυχαγωγίας και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Όσους θέλουν να μείνουν προσκολημμένοι στην ηθική του παρελθόντος τους λένε ότι «βρίσκονται στην λάθος πλευρά της ιστορίας» και ότι πρέπει να έρθουν στον 21ο αιώνα. Την νύχτα των εκλογών πέρασα πολλή ώρα παρακολουθώντας το CNN, και ακόμη και οι «συντηρητικοί ειδήμονες» του καναλιού υποτιμούσαν και απέρριπταν εκείνους που πιστεύουν ακόμα σε παραδοσιακές αξίες. Δυστυχώς, είναι πιθανό για αυτούς που πιστεύουν σε παραδοσιακές αξίες να γίνει ολοένα και πιο δύσκολη μια νίκη στις εθνικές εκλογές. Είναι πολύ πιο εύκολο να κάνουμε τους ανθρώπους να αλλάξουν γνώμη σχετικά με οικονομικά θέματα ή θέματα εξωτερικής πολιτικής, από ό, τι όταν πρόκειται για θεμελιώδη ερωτήματα, για το τι είναι σωστό και τι λάθος. Το δημογραφικό παλιρροιακό κύμα που πιέζει την Αμερική προς τα αριστερά δεν πρόκειται να σταματήσει και κυριολεκτικά θα χρειαζόταν ένα θαύμα για να δείτε τη χώρα αυτή να αρχίσει να μετακινείται προς τα πίσω προς την κατεύθυνση των παραδοσιακών αξιών.

Πριν από είκοσι ή τριάντα χρόνια κάποιος σαν τον Barack Obama δεν θα είχε καμία τύχη να εκλεχτεί. Αλλά τώρα, θεωρείται «μοντέρνος» και κάποιος σαν τον Mitt Romney θεωρείται ότι είναι «συντηρητικός». Έτσι αυτή η χώρα μετακινήθηκε προς τα αριστερά. Στα mainstream μέσα ενημέρωσης αρέσει να λένε πως αυτό είναι «κέντρο-δεξιό» έθνος, αλλά αυτό οφείλεται μόνο στο ότι τα καθιερωμένα μέσα ενημέρωσης είναι πάντα πιο φιλελεύθερα από την υπόλοιπη χώρα.

Αλλά η στροφή προς τα αριστερά δεν αντανακλάται μόνο στις προεδρικές εκλογές. Στην πραγματικότητα, την ημέρα των εκλογών αποτυπώθηκε πιο καθαρά αυτό που έδειξαν τα αποτελέσματα κάποιων δημοψηφισμάτων που πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα.

Για παράδειγμα, πριν από το 2012 ο «γάμος» των ομοφυλόφιλων καταψηφιζόταν κάθε φορά που ερχόταν σε ψηφοφορία σε οποιαδήποτε πολιτεία.

Ωστόσο, την ημέρα των εκλογών 2012 ο «γάμος» των ομοφυλόφιλων έγινε νόμιμος από ψηφοφόρους στις πολιτείες του Maine, του Μέριλαντ και της Ουάσιγκτον. Αυτό αντιπροσωπεύει μια τεράστια νίκη για όσους τάσσονται υπέρ του «γάμου» των ομοφυλοφίλων.

Επίσης είδαμε την εκλογή της πρώτης ανοιχτά λεσβίας γερουσιαστή των ΗΠΑ πάνω στο Ουισκόνσιν. Με την πρόσθεση και της Elizabeth Warren της Μασαχουσέτης στο μείγμα, πρόκειται να ασκηθεί πίεση στην αμερικανική Γερουσία να πάει ακόμη πιο αριστερά.

Κάτω στη Φλόριντα, οι ψηφοφόροι αποφάσισαν να απορρίψουν μια πρόταση για την απαγόρευση της χρήσης των δημοσίων κεφαλαίων για τις εκτρώσεις. Αυτή είναι απλώς άλλη μία ήττα σε μια σειρά πρωτοβουλιών κατά των εκτρώσεων που ηττήθηκαν στις πρόσφατες εκλογές.
 
Εν τω μεταξύ, εκείνοι που προωθούν τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών έχουν να πανηγυρίσουν μερικές καταπληκτικές νίκες. Τόσο το Κολοράντο όσο και η Ουάσιγκτον νομιμοποίησαν τη μαριχουάνα. Αυτό δεν θα συνέβαινε ποτέ πριν από 20 χρόνια. Όμως οι καιροί άλλαξαν.

Επίσης, υπήρξε μια δραματική μετατόπιση όσον αφορά την παράνομη μετανάστευση. Τα exit polls του CNN έδειξαν ότι μια στερεή πλειοψηφία Αμερικάνων ψηφοφόρων θέλει στους μετανάστες που βρίσκονται σε αυτή τη χώρα παράνομα, να δοθεί μια ευκαιρία να μείνουν και να τους δοθεί ένας νόμιμος τρόπος για να αποκτήσουν την ιθαγένεια. Αυτή είναι μια τεράστια αλλαγή σε σύγκριση με ό, τι είδαμε ακόμα και μόλις πέντε ή δέκα χρόνια πριν.

Και αυτή η θεμελιώδης μετατόπιση προς τα αριστερά, θα γίνει αισθητή σε ορισμένους από τους υψηλότερους θεσμούς στη γη. Αρκετοί από τους δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι στα εβδομήντα τους και είναι πολύ πιθανό ότι ο Barack Obama θα βρει την ευκαιρία να αναδείξει αρκετούς νέους δικαστές, πριν από το τέλος της επόμενης θητείας.

Αυτό σημαίνει ότι όλες οι συντηρητικές ελπίδες για το ανώτατο δικαστήριο είναι πιθανώς νεκρές σε αυτό το σημείο. Φαίνεται εξαιρετικά απίθανο ότι ποτέ θα ανατραπεί η απόφαση ‘Roe v. Wade’ (που άνοιξε τον δρόμο για τη νομιμοποίηση των εκτρώσεων), και τα δικαστήρια το πιθανότερο είναι να γίνουν ακόμη πιο φιλελεύθερα στις αποφάσεις τους από εδώ και πέρα.

Λοιπόν τι σημαίνουν όλα αυτά;

Ουσιαστικά σημαίνει ότι ο πολιτιστικός πόλεμος έχει τελειώσει και οι κοινωνικά συντηρητικοί έχασαν. Προφανώς και το θεωρώ αυτό κακό, επειδή είμαι κάποιος που πιστεύει βαθιά στις παραδοσιακές αξίες.

Ο αμερικανικός λαός επέλεξε μια κατεύθυνση, και η διαδρομή που έχει επιλέξει είναι εκείνη της «προοδευτικής» ηθικής. Ήδη βλέπουμε τις συνέπειες αυτού του είδους της ηθικής παντού γύρω μας, και αυτές οι συνέπειες θα γίνουν ακόμη χειρότερες.

Για να σταματήσει αυτή η μνημειώδης πολιτιστική στροφή που λαμβάνει χώρα τώρα σε αυτή τη χώρα θα πρέπει να συμβεί ένα θαύμα επικών διαστάσεων. Οι ηλικιωμένοι ψηφοφόροι που τείνουν να είναι πιο κοινωνικά συντηρητικοί θα συνεχίσουν να πεθάνουν και θα συνεχίσουν να αντικαθίστανται από νεότερος ψηφοφόρους που τείνουν να είναι πιο κοινωνικά φιλελεύθεροι. (ΚΟ: Συν, ότι συνεχώς θα καταφθάνουν και θα νομιμοποιούνται Λατίνοι και τριτοκοσμικοί μετανάστες).

Ο αμερικανικός λαός έχει κάνει τις επιλογές του και αυτές οι επιλογές θα συνεχίσουν να ενισχύονται από το εκπαιδευτικό σύστημα, από τα mainstream μέσα μαζικής ενημέρωσης, από τη βιομηχανία ψυχαγωγίας και από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Η Αμερική έχει αλλάξει, και τα πράγματα ποτέ δεν θα τα ίδια ξανά.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κατρακύλα...

konion είπε...

Αὐτὸ εἶναι καλό. Θὰ πάψη νὰ εἶναι παγκόσμια ἡγεμονικὴ δύναμις, Θὰ πάθη ὅτι ἔπαθε ἡ Ε.Σ.Σ.Δ. πρὶν καμμιὰ 25αριά ἔτη.

Ἂς ἡγεμονεύση καὶ κανεὶς ἄλλος.

Ανώνυμος είπε...

Β.ΝΤΡΙΤΣΑΣ / 14.11.2012
Καλό το άρθρο,αλλά ο αρθρογράφος γράφει μία μπούρδα εδώ : ''το αποτέλεσμα των αμερικάνικων εκλογών έδειξε ότι η Αμερική κινείται σταθερά προς τα αριστερά''. Η χώρα αυτή δεν είχε και ούτε πρόκειται να έχει ποτέ ίχνος αριστεράς,αφού ο σοσιαλισμός γι αυτούς είναι,ταμπού, απαγορευμένο ή ανεφάρμοστο. Ο Ομπάμα,ένα δημόσιο σύστημα ασφάλισης προσπάθησε να εφαρμόσει και πολεμήθηκε έντονα. Μέχρι και κομμουνιστή τον αποκάλεσαν...Μην περιμένετε από μια τέτοια χώρα στροφή στα αριστερά. Οταν αναφέρεται,είναι κοροϊδία.