Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

“Prayers of St. Brendan”



Το 1998 ο Jeff Johnson κυκλοφορεί το άλμπουμ Prayers of St. Brendan. O γεννημένος το 1956 Jeff Johnson, είναι ένας ταλαντούχος μουσικός αν και ελάχιστα γνωστός στην Ελλάδα. Από πολύ μικρός, εμπνευσμένος από την κέλτικη παράδοση, γράφει μουσική που εντάσσεται στο είδος που αργότερα ονομάστηκε New Age music. Στα έργα του συμμετέχουν κυρίως ο Brian Dunning στο φλάουτο, ο Σλοβάκος Jozef Lupták στο βιολί και η Janet Chvatal με τα υπέροχα φωνητικά. Αφιέρωμα στον Jeff Johnson εδώ.
O Άγιος Brendan του Clonfert ( 484 – 577 μ.Χ.) που ονομάζεται "ο Πλοηγός", ("the Navigator"), είναι ένας από τους πρώτους Ιρλανδούς μοναχούς αγίους. Είναι κυρίως γνωστός για τη θρυλική αναζήτηση του «Νησιού των Ευλογημένων» ("Isle of the Blessed"), που ονομάζεται επίσης νησί του Αγίου Brendan. Ήταν ένας από τους Δώδεκα Αποστόλους της Ιρλανδίας.
Γεννήθηκε κατά το 484 στο Tralee κοντά στην περιοχή Kerry της Ιρλανδίας. Μαθήτευσε για πέντε χρόνια κοντά στην αγία Ita, την Brigid του Munster, και ολοκλήρωσε τις σπουδές του κοντά στον άγιο Erc, (από τον οποίο είχε βαπτιστεί στην περιοχή Tubrid), ο οποίος τον χειροτόνησε ιερέα το 512. Ίδρυσε πολλά μοναστήρια.
Η μνήμη του εορτάζεται στις 16 Μαΐου τόσο από τους Ορθόδοξους, όσο και τους Ρωμαιοκαθολικούς και τους Αγγλικανούς.

Ο άγιος Brendan είναι κυρίως γνωστός για το θρυλικό του ταξίδι στοIsle of the Blessed”, όπως περιγράφεται στο «Ταξίδι του Αγίου Μπρένταν του Πλοηγού» («Navigatio Sancti Brendani Abatis») του ένατου αιώνα. Πολλές εκδοχές υπάρχουν για την τοποθεσία του νησιού στον Ατλαντικό Ωκεανό, με ένα πλήρωμα εξήντα προσκυνητών (άλλες εκδόσεις μιλούν για δεκατέσσερις, συν τρεις άπιστους που συμμετείχαν την τελευταία στιγμή), να ψάχνουν για τον Κήπο της Εδέμ. Σύμφωνα με το ιστορικό, ο Brendan είδε ένα ευλογημένο νησί καλυμμένο από πυκνή βλάστηση. Αντιμετώπισε επίσης ένα θαλάσσιο τέρας που ονομάζεται Jasconius, μια περιπέτεια που μοιράστηκε με τον σύγχρονό του άγιο Columba. Η ιστορία έχει παραλληλισμούς με άλλες ιστορίες, όχι μόνο της ιρλανδικής μυθολογίας, αλλά και άλλων παραδόσεων, από τον Σεβάχ τον Θαλασσινό έως το Πινόκιο.

Ο ίδιος ο Jeff Johnson λέει για τον δίσκο:

Η μουσική έχει περιγράψει το ταξίδι του Αγίου Brendan, την ιστορία για το φανταστικό ταξίδι του ατρόμητου Navigator με μια χούφτα μοναχών για την Γη της Επαγγελίας. Αποτελεί μία από τις μεγάλες ιστορίες της κέλτικης θρησκευτικής λογοτεχνίας.

Όπως κάνουμε συχνά με τις ιστορίες για ανθρώπους του παρελθόντος, βλέπω τον Brendan από μακριά. Μοιάζει πολύ σα να κοιτάς ένα πλοίο από την ακτή με ένα ζευγάρι κιάλια. Είδα τον Brendan, αλλά δεν τον ξέρω. Αλλά εδώ, με αυτή τη μουσική, προσπαθώ να καθίσω μαζί του μέσα στο σκάφος του σε μια μεγάλη ανοιχτή θάλασσα – τον Oceanus.

Βλέπω τον Brendan στο ταξίδι αυτό μέχρι την άκρη της γης, να παλεύει με πολλά από τα ίδια πράγματα με τα οποία αγωνίζομαι κι εγώ. Τα μάτια του αναζητούν κάτι καλό, όμορφο και αληθινό, αλλά σπάνια δεν θα πάρει κάτι περισσότερο από μια γεύση από αυτά. Ονειρεύεται και ελπίζει με το μυαλό του, αλλά η καρδιά του πιο συχνά φοβάται και απελπίζεται. Βρίσκει τον εαυτό του συχνά μόνο, όχι επειδή δεν έχει φίλους - αλλά επειδή βαδίζει στο μονοπάτι της πίστης το οποίο τελικά κάποιος πρέπει να το ακολουθήσει μόνος του. Αναρωτιέται αν έχει αρκετή πίστη για να συνεχίσει την πορεία που ακολουθεί. Δεν έχει. Ωστόσο, πάντα προσεύχεται και η Χάρη του Βασιλιά της Αγάπης τον στηρίζει. Αυτό είναι που κάνει τον Brendan έναν αληθινό άγιο και, για μένα, είναι η έμπνευση για αυτή τη μουσική.

Γράφει στο βιβλιαράκι του CD ο Thomas Leopold: 
Κάθε εποχή έχει άνδρες θάρρους και ισχυρής πίστης που έχουν τολμήσει να ρισκάρουν τα πάντα για να εξερευνήσουν νέα εδάφη και να δοκιμάσουν το σθένος της ψυχής τους. Ένας τέτοιος άνθρωπος ήταν ένας ταπεινός Ιρλανδός μοναχός που γεννήθηκε γύρω στο 489. Στα χρόνια του ονομάστηκε ‘The Navigator’, αλλά είναι γνωστός στις επόμενες γενεές ως άγιος Brendan. Εμπνευσμένος από τις ιστορίες ενός ταξιδιώτη, μάζεψε ένα πλήρωμα με αδελφούς του μοναχούς και σάλπαρε σε αναζήτηση της Γης της Επαγγελίας.

Στo Prayers of St. Brendan’, ο Jeff χρησιμοποιεί την ιστορία ως σημείο εκκίνησης για το δικό του μουσικό ταξίδι. Ενώ ο Brendan παίρνει το φυσικό ταξίδι, γεμάτο μύθους, Τζόνσον παίρνει ένα παράλληλο συναισθηματικό επίπεδο, την αναζήτηση της αλήθειας.

Για τον αγ. Brendan, η αναζήτηση θα ξεκινήσει με δεκαεπτά άνδρες σε μια μικρή δερμάτινη βάρκα, προχωρώντας προς το άγνωστο. Στο πρώτο τραγούδι του άλμπουμ, "Oceanus," ένα μοναχικό φλάουτο θυμίζει την ανεμοδαρμένη ακτή της Ιρλανδίας, την ώρα που οι μοναχοί μαζεύονται γύρω από τη μικρή βάρκα τους. Με προσευχές μέσα από τις καρδιές τους, η ομάδα ξεκινάει, αφήνοντας τους ανέμους να τους οδηγήσουν. Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι συνηθισμένοι ναυτικοί, εξερευνούσαν άγνωστα νερά και η πίστη τους ήταν η μόνη πυξίδα τους.

Τα κομμάτια του CD: 1. Oceanus See 2. I Call To You 3. Shall I? (The Journey Home) 4. Brendans' Prayer 5. Isle Of Birds 6. Jasconius 7. Crystal Pillar 8. O Redemptor/A Fiery Mountain 9. Sheol 10. Nothing Immortal 11. Navigator


ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Éirinn go brách

allos anonimos είπε...

metafrase apo ta keltika, mister!

μπράβο στους Ιρλανδούς που έβγαλαν ένα νόμισμα ευρώ (έστω αναμνηστικό) με χριστιανικό θέμα!

Ανώνυμος είπε...

Αυτο που έγραψα σημαίνει:Ιρλανδια για πάντα ή ζήτω η Ιρλανδια

ΚΟ,θέλουμε κι άλλα θέματα για την Ιρλανδια!

Χρήστος είπε...

Μπράβο για το άρθρο Κόκκινε Ουρανέ! Αγαπώ πολύ τον Άγιο Μπρένταν καθώς και την αγία Ίτα η οποία ήταν δασκάλα του αγίου Μπρένταν στο μοναστηριακό νηπιαγωγείο του Κίλλιντυ!

Χρήστος είπε...

Ο παραλληλισμός που αναφέρει για τον άγιο Κολούμπα έχει να κάνει με το τέρας της λίμνης Λοχ Νες στη Σκωτία. Ο άγιος Κολούμπα ήταν εκείνος που με το σημείο του σταυρού υπέταξε το θηρίο που κατοικούσε στη λίμνη και το έστειλε στον πάτο της λίμνης. Οι ειδωλολάτρες της περιοχής, φθονώντας τον για το Ιεραποστολικό του έργο θέλησαν να τον δώσουν θυσία στο τέρας, όμως εκείνος ατάραχα το σταύρωσε μόλις τον πλησίασε και εκείνο υποχώρησε υποτακτικά στον βυθό της λίμνης.
Στο Ιστολόγιο μου μπορείτε να βρείτε προσευχές των αγίων της Κελτικής και Βρετανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, και σας προτείνω να διαβάσετε το εκπληκτικό βιβλίο "Ορθόδοξη Κελτική και Βρετανική Εκκλησία- Βίοι Αγίων της Ουαλίας από την συγγραφέα Κασσιανή Γ. Μαζαράκη.

Ανώνυμος είπε...

Χρήστο σε ευχαριστούμε πολύ για τις πληροφορίες!