Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Γιατί ο Bill Gates «μισεί» τα μετρητά



Φαίνεται ότι ενώ ο Bill Gates θα μπορούσε να μείνει στο ρόλο του καινοτόμου της Microsoft και του ‘φιλάνθρωπου δισεκατομμυριούχου’, αποφάσισε ότι το δεύτερο μισό της ζωής του, θα πρέπει να κάνει μια πιο ανοιχτή και λίγο πιο ειλικρινή στροφή.

Πράγματι, τα τελευταία χρόνια, ο Bill Gates και το ίδρυμα ‘Bill and Melinda Gates Foundation’ έχουν χρηματοδοτήσει μια σειρά από πρωτοβουλίες που στοχεύουν στη μείωση του πληθυσμού, μέσω προγραμμάτων εμβολιασμού, άμβλωσης και αποστείρωσης, την προώθηση τοξικών εμβολίων και τώρα και τη χρηματοδότηση για την ανάπτυξης μιας κοινωνίας χωρίς μετρητά (cashless society).

Σε ένα πρόσφατο άρθρο του δημοσιογράφου Peter McCoy που δημοσιεύθηκε στο Bloomberg BusinessWeek, ο McCoy αποκαλύπτει ότι ο Bill Gates είναι αντίθετος με τα μετρητά, διότι, όπως τα εμβόλια που μειώνουν τον πληθυσμό που είναι σε θέση να καθορίζουν τις δικές τους τιμές αναπαραγωγής, «πονάει» τους φτωχούς ανθρώπους (σύμφωνα με τον Gates).

Πράγματι, ο McCoy γράφει ότι ο Gates "μισεί τα μετρητά" "λόγω των αποτελεσμάτων τους στους ανθρώπους που είναι στο αντίθετο άκρο του φάσματος του πλούτου – τους φτωχούς του κόσμου και τους εκτός τραπεζικού συστήματος (unbanked)." Φυσικά, σε χώρες του τρίτου κόσμου που υποφέρουν από την πείνα, εμφύλιους πολέμους και αβυσσαλέα χαμηλό βιοτικό επίπεδο, η απάντηση είναι σαφώς «βάλτε τους στις τράπεζες».

Τι ωραία. Αν αυτά τα έθνη είχαν περισσότερες τράπεζες και μεγαλύτερη πρόσβαση σε τράπεζες - ιδιωτικές τράπεζες φυσικά - τότε θα δούμε τελικά το βιοτικό επίπεδο αυτών των χωρών να αυξάνεται πραγματικά σε αποδεκτά επίπεδα. Εάν μόνο περισσότεροι άνθρωποι είχαν πρόσβαση σε ψηφιακές συναλλαγές, τότε οι άδειες κοιλιές τους σύντομα θα γέμιζαν!.

Παρά το σαρκαστικό ύφος, η ώθηση προς μια κοινωνία χωρίς μετρητά κάτω από το πρόσχημα ότι είναι προς όφελος των φτωχών είναι ένα πολύ πραγματικό κίνημα. Όπως επισημαίνει ο McCoy στο άρθρο του, ο το ‘Bill and Melinda Gates Foundation’ έχει συμβάλει εν προκειμένω ως μεγαλύτερος υποστηρικτής της ‘Better Than Cash Alliance’ - μιας οργάνωσης που ιδρύθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο και η οποία έχει δεδηλωμένους στόχους.

Η δημιουργία της ‘Better Than Cash Alliance’ και της διεθνής ώθησης για τις ψηφιακές συναλλαγές είναι ένα ακόμη βήμα προς τον τελικό στόχο μιας κοινωνίας χωρίς μετρητά και την απαίτηση ότι ακόμη και οι πιο προσωπικές ατομικές πληροφορίες, όπως σαρώσεις ίριδας, δακτυλικά αποτυπώματα, σάρωση φλεβών, φωτογραφίες προσώπου, και ακόμη και δείγματα DNA πρέπει να παραδοθούν για το σκοπό της «ασφάλειας των δεδομένων».

Προφανώς, σε μια κοινωνία της οποίας οι πολίτες είναι σε θέση να μεταφέρουν και να κάνουν τις συναλλαγές με μετρητά, εξακολουθεί να υπάρχει κάποια ανωνυμία στη διάθεσή τους. Υπάρχει ακόμα η δυνατότητα να αγοράσουν προϊόντα, όπως τρόφιμα και το νερό (μέσω τρίτων, εάν είναι απαραίτητο), ακόμη και αν εισαγόταν ένα σύστημα αποκλειστικότητας και ορισμένοι άνθρωποι απαγορευόταν να κάνουν άμεσες αγορές.

Σε ένα σύστημα χωρίς μετρητά, όμως, η εμπιστοσύνη βρίσκεται στα χέρια των κυβερνητικών υπηρεσιών, τραπεζών, εταιρειών και που θα ελέγχουν στη συνέχεια τα χρήματα χάριν "ευκολίας". Αν έστω και ένα από αυτά τα ιδρύματα αποφασίσει, για οποιονδήποτε λόγο, ότι ο λογαριασμός του χρήστη θα πρέπει να παγώσει, αποσυνδεθεί, ή διακοπεί, η δυνατότητα να αγοράσουν τις βασικές ανάγκες θα εξαφανιστεί. Δηλαδή, θα εξαφανιστεί εάν δεν υπάρχει πλέον η δυνατότητα των μετρητών.

Όταν όλες οι χρηματικές συναλλαγές τελικά να γίνουν ψηφιακές, είναι μόνο θέμα χρόνου οι τράπεζες, οι εταιρείες, και οι κυβερνήσεις να αρχίσουν να αναγκάζουν τους πολίτες να καμφθεί η θέλησή τους με την απειλή της αποκοπής των λογαριασμών ως τιμωρία για την αντίσταση ή την άρνηση.

Αλλά ας δούμε το άρθρο:

Bill Gates Hates Cash. Here's Why
 Του Peter Coy, οικονομικού συντάκτη του Businessweek του Bloomberg.

Οι δισεκατομμυριούχοι είναι γνωστό ότι δεν κρατάνε πάνω τους συχνά λεφτά για ξόδεμα. Αλλά αυτός δεν είναι ο λόγος που ο Bill Gates μισεί τα μετρητά. Τα μισεί λόγω της επίδρασής τους στους ανθρώπους στο αντίθετο άκρο του φάσματος του πλούτου -ο κόσμος είναι φτωχός και δεν διαθέτει τραπεζικό λογαριασμό.

Η Ένωση Better Than Cash, που ιδρύθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο και χρηματοδοτείται εν μέρει από το ίδρυμα Bill & Melinda Gates Foundation, διοργάνωσε αυτό το μήνα μία πρωινή συνάντηση στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας. Ομιλητές από τις Φιλιππίνες, την Κολομβία και τις ΗΠΑ, μεταξύ άλλων χωρών, τοποθετήθηκαν απέναντι στο θέμα του γιατί οι ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι καλύτερες από τις πληρωμές με μετρητά.

Οι πέντε πιο σοβαροί λόγοι, σύμφωνα με την ένωση είναι οι εξής:

Διαφάνεια: Λιγότερη διαφθορά και κλοπές, όταν οι πληρωμές μπορούν εύκολα να παρακολουθούνται. Στο Αφγανιστάν, οι αμερικανικές υπηρεσίες βοήθειας τις χρησιμοποιούν ώστε οι εργαζόμενοι να μην είναι τόσο εκτεθειμένοι στον κίνδυνο της ληστείας.

Ασφάλεια: Τα χρήματα πηγαίνουν εκεί που υποτίθεται ότι πρέπει να πάνε.

Οικονομική ένταξη: Η ηλεκτρονική πληρωμή είναι ένας τρόπος για τους ανθρώπους που δεν συναλλάσσονται με τράπεζες να δημιουργήσουν ένα αρχείο για την έγκαιρη πληρωμή των λογαριασμών τους. Αυτό μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για αυτούς για χρήση άλλων υπηρεσιών, όπως δάνεια, ανέφεραν οι ομιλητές.

Εξοικονόμηση κόστους: Η μεταφορά χρήματος σε φυσική μορφή είναι ακριβότερη από την εκπομπή ηλεκτρικών σημάτων. Πολλοί φτωχοί άνθρωποι, ωστόσο, εξακολουθούν να βρίσκουν φτηνότερη τη χρήση μετρητών, επειδή κάποια δίκτυα που δεν χρησιμοποιούν μετρητά χρεώνουν υψηλές προμήθειες.

Πρόσβαση σε νέες αγορές: Το όφελος είναι κυρίως για τους παρόχους χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Η Κένυα είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση για τον αναπτυσσόμενο κόσμο, σε ό,τι αφορά τις πληρωμές χωρίς μετρητά.

Το δίκτυο της M-Pesa, που άρχισε να λειτουργεί το 2007, έχει πράκτορες «σε κάθε τετράγωνο», λέει ο Neal Keny-Guyer, διευθύνων σύμβουλος της Mercy Corps, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που είναι μέλος της συμμαχίας. Ο Mauricio Cárdenas, υπουργός Οικονομικών της Κολομβίας, είπε σε μια συνέντευξή του ότι ελπίζει εντός του έτους οι νομοθέτες να περάσουν έναν νόμο που θα επιτρέπει σε μη τράπεζες να λαμβάνουν μετρητά και να εκδίδουν ηλεκτρονικά δελτία.

Το κλειδί είναι να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι που εισπράττουν τα μετρητά είναι τόσο καλά εποπτευόμενοι όσο οι τραπεζικοί ταμίες. «Θεωρούμε ότι αποτελεί ένα πρώτο βήμα», δήλωσε ο Cárdenas.
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: