Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Bitcoin: ο «νέος χρυσός» ή μια εικονική φούσκα;



To Bitcoin είναι ένα εικονικό νόμισμα, το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να παρακάμπτουν τις τράπεζες και χρησιμοποιείται πλέον ευρέως. Η τιμή του ανήλθε σε $147, σε σχέση με κάτω από τα $20 στις αρχές του τρέχοντος έτους. Η Ρωσία είναι η χώρα που ενδιαφέρεται περισσότερο για το Bitcoin. Είναι όμως μια νέα διαδικτυακή ισοτιμία ή μια κυβερνο-φούσκα;

Τι είναι το Bitcoin;

Είναι ένα νέο νόμισμα, ειδικά σχεδιασμένα για συναλλαγές online. Δύο πράγματα το ξεχωρίζουν από τα άλλα νομίσματα. Κατ ‘αρχάς, δεν υπάρχει κυβέρνηση ή κεντρική τράπεζα πίσω από αυτό: δημιουργήθηκε από άτομα και τώρα τρέχει, στην πραγματικότητα, ως μια online διεθνής συνεργασία. Δεύτερον, οι σχεδιαστές του έχουν θέσει ένα ανώτατο όριο για τον αριθμό των Bitcoins που μπορεί να δημιουργηθεί – που αποκλείει εκ των προτέρων το είδος της ποσοτικής χαλάρωσης (QE) ή την εκτύπωση χρήματος που έχει ανησυχήσει τους αποταμιευτές σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο.

Γιατί το αγοράζουν;

Ο φόβος της ποσοτικής χαλάρωσης που κατατρώει την πραγματική αξία των νομισμάτων είναι ένας λόγος. Άλλοι αγοραστές απλά ρισκάρουν. Μερικοί σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν το Bitcoin για να αγοράζουν πράγματα online.

Ποιος το ελέγχει;

Οι κανόνες πίσω από το Bitcoin τέθηκαν σε εφαρμογή το 2009 από τον Satoshi Nakamoto, για το οποίο πολύ λίγα είναι γνωστά. Ωστόσο, ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει νέα Bitcoins.

Αυτό δεν το καθιστά άνευ αξίας;

Οι δημιουργοί του Bitcoin έχουν συνειδητοποιήσει πως για να είναι κάτι πολύτιμο, θα πρέπει να υπάρχει κάποια έλλειψη. Έτσι το Bitcoin μπορεί να δημιουργηθεί δύσκολα. Χρειάζεται ισχυρούς υπολογιστές για να το φτιάξουν, ενώ η διαδικασία γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη. Κάποιοι το συγκρίνουν με τον χρυσό. Το μέταλλο είναι πολύτιμο μόνο επειδή είναι σπάνιο και η εξόρυξή του είναι δαπανηρή και δύσκολη. Η δημιουργία νέων Bitcoin ονομάζεται «εξόρυξη» για να τονίσει αυτό το σημείο.

Αλλά ακόμα και αν κάποιος – ένας προγραμματιστής, εμπειρογνώμονας ή χάκερ, ας πούμε – βρει έναν τρόπο για να κάνει πιο εύκολα Bitcoins, υπάρχει ένα όριο 21 εκατομμυρίων, στον αριθμό των νομισμάτων που μπορεί να υπάρχουν. Κάθε μονάδα του νομίσματος παρακολουθείται από το δίκτυο του υπολογιστή για να διασφαλιστεί ότι το όριο δεν μπορεί να παραβιαστεί.

Πώς μπορείτε να το κατέχετε;

Η συναλλαγή του γίνεται online σε sites όπως το eBay και άλλους ειδικούς. Οι τιμές του μπορεί να διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό.
Είναι μια καλή επένδυση;

Η τιμή του έφτασε στο αποκορύφωμά της πρόσφατα. Κάποιοι κατηγορούν την κρίση στην Κύπρο, η οποία υπονόμευσε την πίστη στις κανονικές καταθέσεις μετρητών, αν και η τεράστια επέκταση της ποσοτικής χαλάρωσης στην Ιαπωνία την περασμένη εβδομάδα θα μπορούσε επίσης να παίξει κάποιο ρόλο.

Τι λένε οι ειδικοί;

Ο Alistair Cotton της Currencies Direct, που ασχολείται με ξένο συνάλλαγμα, δήλωσε: «Η ιδέα είναι καλή. Με την ταχεία τεχνολογική πρόοδο, τα ψηφιακά νομίσματα είναι ένα λογικό βήμα προς τα εμπρός για την επίλυση των πληρωμών online και, αργότερα, και εκτός διαδικτύου. Αλλά τα νομίσματα, είτε ψηφιακά είτε φυσικά, υπόκεινται πάντα στο ενδεχόμενο κερδοσκοπίας και οι τιμές διακύμανσης μπορεί να είναι ακραίες. Οι κυβερνο-απειλές στην ασφάλεια επίσης απειλούν το Bitcoin. Εάν το «ψηφιακό πορτοφόλι» σας πέσει στα χέρια χάκερ, δεν υπάρχει Αρχή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών, ή κάτι αντίστοιχο για να σας ασφαλίσει».

Και προσθέτει: «Η χρήση του Bitcoin θα συνεχίσει να είναι ελκυστική για πολύ καιρό, ακόμα και αν οι τιμές επανέλθουν σε πιο λογικά επίπεδα, αλλά η αγορά του Bitcoin για κερδοσκοπία συνοδεύεται από μια σοβαρή προειδοποίηση του πλούτου».

Ο Liam Halligan, ο οποίος γράφει σε μια οικονομική στήλη της Telegraph, σχολιάζει: «Η ραγδαία εξάπλωση του Bitcoin είναι ένα  σκληρό σύμπτωμα του γεγονότος ότι οι επενδυτές συνειδητοποιούν  τελικά ότι το παραστατικό χρήμα  απαξιώνεται σκόπιμα και υποτιμάται από τις υπερχρεωμένες κυβερνήσεις».

Πηγή: Antinews από Telegraph

2 σχόλια:

konion είπε...

Μὴν τσιμπᾶτε πηγαίνετε στὸ
http://www.techiechan.com/
καὶ διαβάστε τὰ ἄρθρα
http://www.techiechan.com/?p=1954
καὶ
http://www.techiechan.com/?p=1957
καὶ ὁ καθεὶς τὰ συμπεράσματά του.

Ανώνυμος είπε...

Και αυτό το άρθρο αξίζει: http://ciaoant1.blogspot.gr/2013/04/bitcoin.html