Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

ΙΣΡΑΗΛ: Να κλείσουν όλα τα σούπερ μάρκετ το Σάββατο απαιτεί με απόφαση το Ανώτατο Δικαστήριο



Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ εξέδωσε μια απόφαση, η οποία απαιτεί ο δήμος του Τελ Αβίβ να κλείσει όλα τα σούπερ μάρκετ του το Σάββατο. Η απόφαση του δικαστηρίου έχει κλιμακώσει την διαμάχη σχετικά με το Σάββατο (Sabbath) - πολλοί πολίτες του εβραϊκού κράτους αντιτίθεται στην επιβολή του θρησκευτικού νόμου της ανάπαυσης το Σάββατο στη δημόσια ζωή.

Τι μπορείτε να κάνετε στο Ισραήλ από τη δύση του ηλίου την Παρασκευή έως το Σάββατο το βράδυ; Σχεδόν τίποτα - τα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν λειτουργούν, τα περισσότερα από τα καταστήματα - εκτός από μεγάλα σούπερ μάρκετ - είναι κλειστά.

Και αν ένα κατάστημα στο Τελ Αβίβ ανοίξει το Σάββατο χωρίς ειδική άδεια θα πληρώσει πρόστιμο 730 σέκελ (213 δολάρια). Για τα σούπερ μάρκετ είναι μια μικρή δαπάνη, αλλά όχι για τα μικρά παντοπωλεία.

Αυτός είναι ο λόγος που ένας συνασπισμός ιδιοκτητών καταστημάτων κατέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο μηνύοντας τον Δήμο για την επιλεκτική και μεροληπτική απαγόρευση των εργασιών το Σάββατο. Η μήνυση ήταν αποτελεσματική - η απόφαση, η οποία δημοσιεύθηκε την Τρίτη, απαιτεί οι αρχές στο Τελ Αβίβ να προβούν σε μια πλήρη αλλαγή των κανονισμών και των αδειών για την εμπορία του Σαββάτου, ή να εξασφαλιστεί ότι η υπάρχουσα απαγόρευση θα είναι σεβαστή από όλους.

- Το πραγματικό πρόβλημα ήταν ότι η πόλη κέρδιζε λεφτά από τα καταστήματα που είναι ανοιχτά το Σάββατο. Έβγαζαν πολλά χρήματα με αυτόν τον τρόπο. Αυτό, φυσικά, δημιούργησε ένα χάσμα μεταξύ των μεγάλων σούπερ μάρκετ και των μικρών καταστημάτων που δεν μπορούν να αντέξουν την ποινή. Το δημοτικό συμβούλιο θα πρέπει να σταματήσει να χρησιμοποιεί το Σάββατο ως πηγή εισοδήματος και να δημιουργήσει νέους κανόνες - δήλωσε ο Mickey Gicin, που  εκπροσωπεί την  οργάνωση για την εκκοσμίκευση του κράτους ‘Hofszit Israel’ (Israel Be Free).

Ο ισραηλινός Τύπος έχει ήδη προειδοποιήσει ότι το Τελ Αβίβ θα μπορούσε να χάσει τη θέση της ως μια πόλη που είναι φιλική προς εκείνους που θέλουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους το Σάββατο. «Ζείτε σε Τελ Αβίβ;  Έχετε τη συνήθεια να κάνετε τις αγορές σας για το Σάββατο το βράδυ της Παρασκευής; Λοιπόν, αυτό μπορεί να γίνει ένα πράγμα του παρελθόντος;" - έγραψε η εφημερίδα «Hajom Israel» (Israel Today).

Ωστόσο, η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου δεν σημαίνει αναγκαστικά το τέλος των αγορών για το εβραϊκό ‘Σαββατοκύριακο’ (που είναι Παρασκευή - Σάββατο) και τη δραστηριότητα του Σαββάτου στα καφέ του Τελ Αβίβ. Σημαίνει απλώς ότι η πόλη χρειάζεται να βρει λύσεις. Όπως αναφέρθηκε από την εφημερίδα «Haaretz», η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων του Τελ Αβίβ υποστηρίζει την εξεύρεση λύσης που θα διατηρήσει το status quo, και ταυτόχρονα θα προστατεύσει τις μικρές επιχειρήσεις από τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Σύμφωνα με το Ισραήλ Ινστιτούτο Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια του Σαββάτου το 1//5 των εργαζομένων εργάζεται, το 1/3 του συνόλου των καταστημάτων είναι ανοιχτά, και τα ψώνια το Σάββατο γίνονται από περίπου 2,3 εκατομμύρια Ισραηλινούς.

Το Σαββατοκύριακο (weekend) στο Ισραήλ είναι Παρασκευή έως το Σάββατο. Ο νόμος ορίζει 36 ώρες αργία από το απόγευμα της Παρασκευής μέχρι την Κυριακή το πρωί, αλλά οι περισσότερες επιχειρήσεις και τα γραφεία είναι κλειστά όλη την ημέρα τις Παρασκευές. Οι μη-Εβραίοι μπορούν να επιλέξουν Παρασκευή, Σάββατο ή Κυριακή ως την κύρια εβδομαδιαία αργία τους, ενώ οι Εβραίοι δεν μπορούν να εργάζονται το Σάββατο, εκτός αν η εργασία τους είναι ανοιχτή το Σάββατο με ειδική άδεια.

Στο μεταξύ, τα McDonalds στο Ισραήλ έκαναν γνωστό στους 773 εφήβους που εργάζονται στην εταιρεία στις βάρδιες το ‘Σαββατοκύριακο’ ότι δεν θα επιτρέπεται πλέον να εργάζονται τα Σάββατα λόγω της ενίσχυσης της επιβολής της εργατικής νομοθεσίας.

 Το Υπουργείο Βιομηχανίας, Εμπορίου και Εργασίας ανακοίνωσε ότι θα τριπλασιάσει τα πρόστιμα για τους εργοδότες που παραβιάζουν το εργατικό δίκαιο και θα επιβάλλει πρόστιμα σε επιχειρήσεις 35.000 σεκέλ για την πρόσληψη Εβραίων εφήβων τα Σάββατα. Με νόμο επίσης διπλασιάστηκε ο αριθμός  των επιθεωρητών εργασίας.

Το Υπουργείο είναι έτοιμο να επιβάλει πρόστιμα σε περίπου 2.000 επιχειρήσεις και να απαγγείλει κατηγορίες εναντίον 700 για παράβαση του νόμου.

Βάσει του νόμου για την Απασχόληση των Νέων, είναι παράνομο να εργάζονται νεαροί Εβραίοι κατά τη διάρκεια του Σαββάτου.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγές: εδώ, εδώ και εδώ

1 σχόλιο:

ΚΗΡΟΠΟΙΟΣ είπε...

Εδω στην Ελλάδα θέλουν να ανοίξουν τα καταστήματα και την Κυριακή.