Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?

kolokotronis

kolokotronis

Δευτέρα, 5 Αυγούστου 2013

Η Πράγα αδειάζει από Τσέχους και γεμίζει με μετανάστεςPrague Daily Monitor / ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

Η Πράγα, η πρωτεύουσα της Τσεχίας, θα παραμείνει ανεπηρέαστη από την αναμενόμενη απότομη μείωση του τσεχικού πληθυσμού, καθώς οι κάτοικοί της που θα εξαφανιστούν, θα αντικατασταθούν σταδιακά από τους μετανάστες που θα έρθουν από περιοχές εκτός Πράγας μέρη και από το εξωτερικό, οι οποίοι θα επικρατήσουν ολοκληρωτικά το 2100, ανέφερε η καθημερινή εφημερίδα Mlada fronta Dnes (MFD) το Σάββατο.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει την πρόγνωση της Τσεχικής Στατιστικής Υπηρεσίας (CSU) ότι ο πληθυσμός της χώρας, ο οποίος είναι 10,5 εκατομμύρια σήμερα, θα μειωθεί κατά τρία εκατομμύρια σχεδόν μέχρι το 2100.

Η MFD απευθύνθηκε σε κοινωνιολόγους, ζητώντας τους να προβλέψουν την εξέλιξη του πληθυσμού στην Πράγα, μια πόλη που έχει σήμερα 1,2 εκατ. κατοίκους.

Ο Tomas Kostelecky, από το Κοινωνιολογικό Ινστιτούτο της Τσεχικής Ακαδημίας Επιστημών, δήλωσε ότι σε αντίθεση με άλλες περιοχές της χώρας, ο πληθυσμός της Πράγας θα πρέπει να επηρεαστεί σημαντικά από τους μετανάστες.

"Άλλωστε, η Πράγα θα είχε πεθάνει χωρίς μετανάστες εδώ και πολύ καιρό. Για πολλές δεκαετίες, το ποσοστό των θανάτων στην Πράγα έχει υπερκεράσει το ποσοστό των γεννήσεων," είπε ο Kostelecky.

Τα λόγια του έχουν επιβεβαιωθεί από τον Δήμαρχο της Πράγας Tomas Hudeček, κοινωνικό γεωγράφο.

«Η Πράγα έχει χάνει τους κατοίκους της εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς αυτοί κινούνται προς τις γύρω περιοχές. Αντίθετα, το ποσοστό των μεταναστών μεταξύ των οικονομικά ενεργών κατοίκων έχει αρχίσει να αυξάνεται. Η τάση αυτή είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί", δήλωσε ο Hudeček.

Η σύνθεση του πληθυσμού της Πράγας το 2100 εξαρτάται κυρίως από το πόσο πολλοί άνθρωποι θα έχουν μετακινηθεί στην πρωτεύουσα και από πού θα έχουν έρθει.

Επί του παρόντος, η Πράγα προσελκύει κυρίως μετανάστες από τα ανατολικά σλαβικά έθνη που βρίσκονται στα τσεχικά σύνορα - Σλοβάκους, Ρώσους και Ουκρανούς, καθώς και Βιετναμέζους και Κινέζους. Αυτό μπορεί να αλλάξει γρήγορα, όμως, γράφει το MFD.

"Ένα κύμα μεταναστών μπορεί να έρθει από την Αφρική και τις αραβικές χώρες. Καμία άφιξη από την Ουκρανία ή τη Σλοβακία. Θα υπάρξουν, βέβαια, μερικοί από εκεί. Η δημογραφική συμπεριφορά τους είναι παρόμοια με τη δική μας. Κάνουν λιγότερα παιδιά και ο πληθυσμός τους γερνάει", είπε ο Kostelecky.

Μόλις οι μετανάστες εγκατασταθούν κάπου, άλλοι συμπατριώτες τους θα ακολουθήσουν για να ενωθούν μαζί τους και η επέκταση της εθνοτικής κοινότητας μπορεί να σχηματίσει γκέτο ή τις λεγόμενες εθνοτικές γειτονιές που είναι γνωστές στις ευρωπαϊκές πόλεις.

Θεωρητικά, κάτι τέτοιο έχει αρχίσει να εμφανίζεται στις νότιες συνοικίες της Πράγας, όπου το ο Βιετναμέζικος πληθυσμός αυξάνει, γράφει το MFD.

Σε γενικές γραμμές, αυτές οι εθνοτικές κοινότητες έχουν την τάση να επικεντρώνονται σε επιλεγμένες περιοχές, να τηρούν τα έθιμά τους και να συνάπτουν γάμους σχεδόν αποκλειστικά μεταξύ τους, αναφέρει η εφημερίδα.

Η Πράγα έχει "αντισταθεί" σε ένα υπερβολικό κύμα μεταναστών μέχρι σήμερα, επειδή η Τσεχική Δημοκρατία δεν είναι γνωστή στον κόσμο, η τσεχική γλώσσα είναι πολύ δύσκολη για τους ξένους να την μάθουν, και ένα ρόλο παίζουν οι επιδόσεις της τσεχικής οικονομίας. Παρά το γεγονός αυτό, προβληματικές συνοικίες με συνθήκες γκέτο, κοινωνικών ή εθνοτικών, μπορεί να προκύψουν στην Πράγα, γράφει η εφημερίδα.

«Είναι πολύ πιθανό η Πράγα να γίνει πολύ πιο πολυεθνική πόλη», λέει ο κοινωνιολόγος Tomas Lebeda.

Οι κοινωνιολόγοι προειδοποιούν, στο πλαίσιο αυτό ότι η πόλη θα πρέπει να εμποδίσει ορισμένα προβλήματα πριν αυτά προκύψουν. Θα πρέπει κυρίως να προσπαθήσει να εμποδίσει όλα τα μέλη από μια εθνοτική ομάδα να μαζεύονται σε μια γειτονιά.

Η πόλη πρέπει επίσης να προσπαθήσει να αποφευχθεί η αύξηση της μικροεγκληματικότητας σε επιλεγμένες γειτονιές, καθώς αυτό σίγουρα θα οδηγήσει σε "έξωση" του τοπικού πληθυσμού.

Τρίτον, η ποιότητα των σχολείων θα πρέπει να παρακολουθείται στενά προκειμένου να αποφευχθεί μια συγκέντρωση προβληματικών σχολείων που θα αποφεύγουν οικογένειες με παιδιά γράφει η MfD.

Ο Milos Havelka, από το Πανεπιστήμιο Charles, είπε ότι κατά τη γνώμη του ο πληθυσμός της Πράγας αυξηθεί, ωστόσο, η μετανάστευση θα επικρατήσει ανάμεσα στον πληθυσμό της.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δλδ καμμία σκέψι γιά οἰκονομική βοήθεια στά ζευγάρια ὥστε νὰ αὐξηθοῦν οἱ γεννήσεις;

Ξεφτιλισμένοι εὐρωπαῖοι ἡγέτες ἀποφασισμένοι νὰ ὑλοποιήσουν τὰ σχέδια
τῆς Νέας Τάξεως,"ἀχταρμᾶς Εὐρώπη".

Ανώνυμος είπε...

Μα αν δεν υπάρχουν δουλειές πώς θα κάνεις οικογένεια?
Πως θα υπάρχουν δουλειές αν έρχονται συνεχώς μετανάστες?
Οι αμοιβές είναι τόσο μικρές που δεν μπορείς να κάνεις οικογένεια επειδή έχουν ρίξει το μεροκάματο οι μετανάστες.

Οπότε αν διώξεις τους μετανάστες που δεν χρειάζονται και περιορίσεις την ανεργία κάτω από 6%, περιορίσεις την εγκληματικότητα, άτοκα δάνεια πρώτης κατοικίας, εργατικές κατοικίες κτλ θα είναι η καλύτερη λύση.

Andrew είπε...

Γιατί δε δίνουν κίνητρα για να κάνουν οι Ευρωπαίοι παιδιά? Η απάντηση είναι προφανής, γιατί τους βγαίνει πολύ πιο φθηνή να κουβαλήσουν τριτοκοσμικούς.