Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Ταινία για τον χριστιανό αθλητή και αιχμάλωτο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, Λούις Ζαμπερίνι σκηνοθετεί η Τζολί



Η ηθοποιός Angelina Jolie, έχει αρχίσει τη δική της σκηνοθεσία ταινιών. Παραδόξως, το επόμενο έργο της αφορά ένα χριστιανό αθλητή.

Η ταινία Unbroken, με ένα σενάριο που έγραψαν οι αδελφοί Coen, βασίζεται στην βιογραφία του Louis Zamperini, γραμμένη από την Laura Hillenbrand, του Ολυμπιακού αθλητή στίβου της εποχής του μεγάλου Κραχ, που έγινε ήρωας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και στη συνέχεια έγινε πιστός ακόλουθος του Ιησού Χριστού μέσω της σταυροφορίας του διεθνούς φήμης ευαγγελιστή Billy Graham.
Ο Zamperini γεννήθηκε το 1917 στη Νέα Υόρκη σε οικογένεια Ιταλών μεταναστών. Η οικογένειά του μετακόμισε στο Torrance της Καλιφόρνια. Λόγω του ότι η οικογένειά του δεν μιλούσε αγγλικά, ο μικρός Zamperini έγινε στόχος εκφοβισμού στο σχολείο. Από 5 ετών έγινε καπνιστής, ενώ ο πατέρας του τον έμαθε μποξ για να αμύνεται και σύντομα έγινε το φόβητρο για τους πάντες στο σχολείο του και ήταν μια απειλή για την κοινωνία από το Γυμνάσιο. Ευτυχώς, ο Zamperini ενθαρρύνθηκε να ασχοληθεί με πιο παραγωγικές δραστηριότητες, όπως το τρέξιμο. Η επιτυχία του στο άθλημα ήταν μεγάλη και έμεινε τελικά γνωστός ως "ο ανεμοστρόβιλος από το Torrance". Ο Zamperini κλήθηκε να προπονηθεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 και τελικά εγγράφηκε στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας με υποτροφία.
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 στο ναζιστικό Βερολίνο, ο πιο διαβόητος φαν του Zamperini ήταν ο ίδιος ο Αδόλφος Χίτλερ. Μετά την απογοητευτική θέση του στους αγώνες του 1936, ο Zamperini έλπιζε να συμμετάσχει στην Ολυμπιακή ομάδα του 1940, αλλά οι Αγώνες ακυρώθηκαν λόγω του ξεσπάσματος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Zamperini στρατολογήθηκε στην Αεροπορία Στρατού των ΗΠΑ το Σεπτέμβρη του 1941 και έγινε ανθυπολοχαγός. Τον Απρίλιο του 1942, το βομβαρδιστικό αεροσκάφος του Zamperini συνετρίβη στον Ειρηνικό Ωκεανό. Αυτός και ένας άλλος επιζών ήταν 47 ημέρες στη θάλασσα σε μια μάχη επιβίωσης, πάνω σε μία σωστική λέμβο, όπου αφού παρασύρθηκαν περίπου 2.000 μίλια, περισυλλέγησαν από ένα ιαπωνικό πολεμικό πλοίο. Οι Ιάπωνες έβαλαν τον Zamperini και τον σύντροφό του σε φρικτά στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου βασανίστηκε σκληρά για δύο χρόνια. Είχε γίνει ένα ειδικό αντικείμενο της σκληρότητας του περίφημου Ιάπωνα βασανιστή Mutsuhiro Watanabe (φωτο) που έμεινε γνωστός ως «Το Πουλί».

Όταν τελείωσε ο πόλεμος και ο Zamperini βρέθηκε να είναι ακόμα ζωντανός, επέστρεψε στην Καλιφόρνια, όπου γνώρισε και παντρεύτηκε τη σύζυγό του, Cynthia. Δυστυχώς, ο Zamperini κατέληξε να γίνει τελικά αλκοολικός και έπεσε σε ένα καταστροφικό τρόπο ζωής για να ξεφύγει από τον πόνο και τους εφιάλτες που τον στοιχειώνανε από τον πόλεμο.
Η επιστροφή του στις ΗΠΑμετά το τέλος του πολέμου
Αυτή η συμπεριφορά οδήγησε να φέρεται άσχημα στη γυναίκα του Cynthia, η οποία του ζήτησε διαζύγιο. Ωστόσο, παρακολούθησε μια ευαγγελιστική σταυροφορία του Billy Graham και έγινε χριστιανή. Αποφάσισε να μην χωρίσει τον σύζυγό της και προσπάθησε με τον τρόπο της και τα λόγια της να τον κάνει και αυτόν χριστιανό.

Ο Zamperini, στην αγωνία του να σώσει το γάμο του, απρόθυμα συμφώνησε να παρακολουθήσει μία από τις σταυροφορίες του Graham το 1949. από εκείνη την ημέρα πράγματι είδε την ζωή του να αλλάζει.

Κατά τη διάρκεια της σταυροφορίας, ο Zamperini θυμήθηκε τις ξεχασμένες προσευχές του προς τον Θεό και τις υποσχέσεις που του έδινε ότι θα τον ακολουθήσει αν σωζόταν, ενώ βρισκόταν στην λέμβο στη μέση του Ειρηνικού. Καθώς άκουγε τον Graham να κηρύττει, ο Zamperini θυμήθηκε τις απραγματοποίητες υποσχέσεις του προς τον Θεό και πέφτοντας στα γόνατα, υποσχέθηκε να αφιερώσει τη ζωή του στο Χριστό.

Από εκείνη την ημέρα, ο Zamperini έκοψε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα, και βίαιοι εφιάλτες του και τα όνειρα εκδίκησης απομακρύνθηκαν. Ένιωσε αγάπη και διάθεση για συγχώρεση για εκείνους που του είχαν φερθεί απάνθρωπα και προσπάθησε να συμφιλιωθεί με τους αξιωματικούς του στρατοπέδου αιχμαλώτων (POW) που τον είχαν βασανίσει. Επισκέφτηκε πολλούς από τους φρουρούς για να τους πει ότι τους έχει συγχωρέσει. Πολλοί από τους εγκληματίες πολέμου που είχαν διαπράξει τις χειρότερες θηριωδίε κρατούντο στη φυλακή Sugamo στο Τόκιο. Τον Οκτώβριο του 1950, ο Zamperini πήγε στην Ιαπωνία και τους κήρυξε μέσω διερμηνέα. Ο υπεύθυνος συνταγματάρχης της φυλακής ενθάρρυνε οποιονδήποτε κρατούμενο που αναγνώρισε τον Zamperini να έρθει εμπρός και να τον συναντήσει και πάλι. Ο Zamperini αγκάλιασε τον καθένα από αυτούς. Οι κρατούμενοι ήταν κάπως έκπληκτοι από τη γνήσια αγάπη του Zamperini  για εκείνους που τον είχαν κάποτε κακοποιήσει. Οι περισσότεροι από τους κρατουμένων δέχτηκαν να πάρουν αντίτυπα της Καινής Διαθήκης.
  
Στα 81α γενέθλιά του τον Ιανουάριο του 1998, ο Zamperini έτρεξε στην Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ναγκάνο της Ιαπωνίας. Ενώ ήταν εκεί, προσπάθησε να συναντηθεί με τον επικεφαλής του και πιο βάναυσου βασανιστή κατά τη διάρκεια του πολέμου, Mutsuhiro Watanabe, ο οποίος είχε καταδικασθεί ως εγκληματίας πολέμου. Εκείνος όμως αρνήθηκε να τον δει. Τον Μάρτιο του 2005 επέστρεψε στη Γερμανία για να επισκεφθεί το Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου για πρώτη φορά από τότε που αγωνίστηκε εκεί.

Τώρα, στα 96 του, ο Zamperini έχει περάσει μια ζωή κηρύττοντας το Λόγο του Θεού και προσπαθώντας να εμπνεύσει και άλλους με τη χαρά και την υπόσχεση της ψυχικής θεραπείας που έζησε ο ίδιος μέσω της σχέσης του με τον Χριστό.

Η Jolie, η οποία ξεκίνησε πρόσφατα τη κινηματογράφηση του έργου στην Αυστραλία, δήλωσε εμπνευσμένη από την ζωή του Zamperini και ότι και οι δύο έχουν γίνει στενοί φίλοι. Ενώ η βιογραφία της Hillenbrand άγγιξε την απίστευτη πίστη του Zamperini, δεν της έδωσε έμφαση, κάτι που ελπίζουμε να διορθωθεί μέσα από την προσωπική σχέση της Jolie με τον Zamperini και της χριστιανικής μαρτυρίας που θα της έδωσε.

Ο Βρετανός ηθοποιός Jack O'Connell παίζει τον ρόλο του Zamperini, ενώ το καστ περιλαμβάνει τους Garrett Hedlund, Alex Russell, Carla Thexton, Domhnall Gleeson και Finn Wittrock. Η ημερομηνία κυκλοφορίας έχει οριστεί για την ημέρα των Χριστουγέννων του 2014.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγές: εδώ και εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: