Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Vladimir Bukovsky, σοβιετικός αντιφρονών: «Πολεμήσαμε το καθεστώς και νικήσαμε. Και μέσα στις φυλακές ήμασταν πολύ επικίνδυνοι για αυτούς»



ΚΟ: Ο Vladimir Bukovsky, φυλακίστηκε και στάλθηκε σε στρατόπεδα εργασίας και σε «ειδικά ψυχιατρεία» της ΕΣΣΔ, μόνο και μόνο γιατί μοίραζε «απαγορευμένα ποιήματα»… Ήταν 21 χρονών. 
Αξίζει να μαθαίνουμε τέτοιες ιστορίες, και να τις θυμόμαστε καλά, ειδικά όταν στις μέρες μας οι διάφοροι Μπογιόπουλοι και οι επαναστάτριες της Εκάλης, συνωστίζονται στα «αστικά» κανάλια κουνώντας μας το δάχτυλο φωνασκούντες και θέλοντας να μας σώσουν από τον «κίνδυνο του φασισμού» ενώ την ίδια ώρα τα ποικιλόχρωμα ασπόνδυλα του «συνταγματικού τόξου» παρακολουθούν προσεκτικά με «σοβαρότητα» και σιγή ιχθύος (και βλέμμα ροφού).  

Ο Vladimir Bukovsky (Βλαντιμίρ Μπουκόφσκι, γενν. 1942), νευροφυσιολόγος και συγγραφέας, είναι ένας από τους ιδρυτές του κινήματος σοβιετικών διαφωνούντων, το οποίο γεννήθηκε το φθινόπωρο του 1960 στην Πλατεία Μαγιακόβσκι της Μόσχας. 

Εκεί, μια ομάδα τότε αγνώστων νέων ακτιβιστών, ποιητών και ηθοποιών (συμπεριλαμβανομένων των Yuri Galanskov, Eduard Kuznetsov, Vladimir Osipov, Ilya Bokshtein και Vsevolod Abdulov), που πραγματοποίησε δημόσιες αναγνώσεις απαγορευμένων ποιητών - Αχμάτοβα, Πάστερνακ, Μάντελσταμ, Τσβετάγιεβα. Διάβαζαν επίσης δικά τους έργα και έργα συγχρόνων τους, τα οποία σύντομα διαδόθηκαν ως ‘samizdat’ («αυτο – εκδόσεις», παράνομη αναπαραγωγή και διανομή απαγορευμένης βιβλιογραφίας). 
 
Το Samizdat, επίσης, γεννήθηκε στην πλατεία Μαγιακόφσκι. Οι αρχές απάντησαν με το συνηθισμένο τρόπο τους : με βίαιη διάλυση των συνεδριάσεων με μπουλντόζες και εκχιονιστικά, με προβοκάτσιες της Κομσομόλ (Νέοι Κομμουνιστές), ξυλοδαρμούς και συλλήψεις. Ωστόσο, οι «ανατρεπτικές» συναντήσεις συνεχίστηκαν στην καρδιά της σοβιετικής πρωτεύουσας για σχεδόν δύο χρόνια :

«Αυτή η καταπληκτική κοινότητα, η οποία αργότερα ονομάστηκε “κίνημα”, γεννιόταν. Δεν είχε ούτε ηγέτες ούτε οπαδούς .... Κάθε ένας από εμάς, όπως ένα νευρικό κύτταρο, συμμετείχαμε σε αυτή την καταπληκτική ορχήστρα χωρίς έναν μαέστρο, οδηγήθηκε μόνο από την αίσθηση του αυτο – σεβασμού και της προσωπικής ευθύνης για ό, τι συνέβαινε» (Vladimir Bukovsky, ‘To Build a Castle’).

Ο Vladimir Bukovsky ήταν ένας από τους διοργανωτές των ανεπίσημων αναγνώσεων ποίησης στην Πλατεία Μαγιακόφσκι της Μόσχας, τη γενέτειρα του κινήματος των σοβιετικών διαφωνούντων.
Οι αναγνώσεις της Μαγιακόβσκι ήταν μόνο η αρχή: μπορεί κανείς να μελετήσει την ιστορία των διαφωνούντων στη Σοβιετική Ένωση με την ανάγνωση της βιογραφίας του Bukovsky. Ασχολήθηκε με τη διοργάνωση της Διαμαρτυρίας Glasnost” τον Δεκέμβριο του 1965 στην πλατεία Πούσκιν (πρώτη διαδήλωση της αντιπολίτευσης στη Μόσχα σε τέσσερις δεκαετίες), διοργάνωσε την εκδήλωση τον Ιανουάριο του 1967 κατά των πολιτικών συλλήψεων (επίσης Πλατεία Πούσκιν) και, ίσως η πιο σημαντική προσπάθεια του, η εκστρατεία κατά της «τιμωρητικής ψυχιατρικής» που χρησιμοποιείτο από την KGB εναντίον των διαφωνούντων. 
Μετά την πρώτη σύλληψή του το 1963 για «κατοχή αντι - σοβιετικής λογοτεχνίας», ο Bukovsky (τότε 20 ετών) οδηγήθηκε στο γραφείο του Αντιστράτηγου Mikhail Svetlichny, επικεφαλής της KGB στη Μόσχα. «Ο Svetlichny είπε ένα πολύ απλό πράγμα», θυμάται ο Bukovsky στο ντοκιμαντέρ ‘They Chose Freedom (Επέλεξαν Ελευθερία). «Εδώ είναι το ένταλμα σύλληψης. Αν ειλικρινά μας πεις τα πάντα – που βρήκες αυτό το βιβλίο, ποιος στο έδωσε, σε ποιους το έδωσες να το διαβάσουν, εγώ δεν θα το υπογράψω και θα πας σπίτι. Εάν αρνηθείς, θα το υπογράψω και θα πας φυλακή». Θεώρησα μια τέτοια διατύπωση προσβλητική και τον καταράστηκα. Δεν είπε τίποτα, απλά κούνησε το κεφάλι του, υπέγραψε το ένταλμα και είπε: «Πάρτε τον».

Ο Vladimir Bukovsky πλήρωσε για την άρνησή του να συμφωνήσει στα ψέματα του καθεστώτος, με 12 χρόνια σε φυλακές, στρατόπεδα εργασίας και «ειδικά ψυχιατρικά νοσοκομεία». Ούτε μία φορά δεν παραδέχτηκε την ενοχή του, δεν ζήτησε επιείκεια, δεν αποκήρυξε τα λόγια του και δεν πρόδωσε τους φίλους του. «Παλέψαμε απεγνωσμένα εναντίον αυτού του καθεστώτος των αχρείων. Ήμασταν μια χούφτα άοπλοι άνθρωποι απέναντι σε ένα πανίσχυρο κράτος με την πιο τερατώδη μηχανή καταστολής του κόσμου. Και κερδίσαμε. Το καθεστώς υποχώρησε. Και ακόμη και μέσα στις φυλακές αποδειχθήκαμε πολύ επικίνδυνοι γι’ αυτούς» (Vladimir Bukovsky, To Build a Castle)
Στις 18 Δεκεμβρίου 1976, μια χειροπέδες στα χέρια ο Bukovsky οδηγήθηκε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Chkalovsky και συνοδεύτηκε από ένα κομβόι της επίλεκτης μονάδας Alpha της KGB (που για πρώτη φορά λειτουργούσε), και πέταξε για το διεθνές αεροδρόμιο της Ζυρίχης. Έγγραφα της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος αναφέρθηκαν σε αυτό ως «μέτρα που αφορούν στην απελευθέρωση του συντρόφου L. Corvalan1». «Στο τέλος, το καθεστώς δεν μπόρεσε να νικήσει τον εχθρό του στο εσωτερικό της χώρας.

Διαβάστε οπωσδήποτε!

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

κοκκινε ουρανε δεν ξερεις κανει τι πρεσβεύει ο μαρξισμος-λενινισμος-τροτσκισμος!.η ΕΣΣΔ παρολα τα μειωνεκτιματα της ειχε το πιο δικαιο μακραν οικονομικο καθεστως που εχει γνωρισει ο πλανητης!
τα εγκληματα του σταλινισμου φυσικα και ειναι καταδικαστεα.

Και ναι ειτε σου αρεσει ειτε οχι υπαρχιε κυνδινος φασισμου οχι μονο στην Ελλαδα αλλα και σε ολη την Ευρωπη.Εσυ φυσικα δεν ανησηχεις γιατι εισαι ομοιδεατης τους.



Ανώνυμος είπε...

Τέσσερα πράγματα έχω να πω:

Α. Καλλά λέω ότι η Ελλάδα είναι η πιο φιλοκομμουνιστική χώρα.

Β. Άμα κάποιος διαβάσει το κομμουνιστικό μανιφέστο (όπως εγώ) θα καταλάβει τα πάντα για την σοβιετική ένωση: Μόνο τους πιο άχρηστους προώθησαν στις πιο σημαντικές θέσεις, όπως ο Χρουτσώφ που στη προσπάθεια του να λύσει το επισιτιστικό πρόβλημα της χώρας απέτυχε λόγω κακής διαχείρησης και τελείωσε η καρίερα του. Σημείωση ούτε το αντίστοιχο δημοτικό δεν τελείωσε. Ο Μπρέζνεφ: πέραν της εξωτερικής πολιτικής όλα τα εσωτερικά προβλήματα τα αγνόησε. Γκορμπατσώφ: προδότης ή εγκληματικά αφελής. Λένιν, το ιερό σύμβολο: ξεκίνησε το επισιτιστικό σφάζοντας μετά τους μπουρζουάδες τους αγρότες γιατί δεν πιστεύανε τις κομμουνιστικές ιδεολογίες.

Γ. η οικονομία ήταν δίκαιη για όσους ήταν ανίκανοι εργασίας και σίτησης: τα μαγαζιά σπάνια γεμάτα με προϊόντα με ουρές για βασικά είδη, όταν η μητέρα το 80' πήγε εκεί μπορούσες να πληρώσεις πόρνη με λίγες τσίχλες, ουρές παντού σε πρατήρια φαγητού και η τελευταίες ταινίες είχαν γυριστεί τέλει του 70'. Με λίγα λόγια ο τεμπέλης και ο ακαμάτης κέρδισε από όλη αυτήν την υπόθεση, η κατάρευση είχε απλά φανερώσει την κατάσταση που υπήρχε και ήταν έγκλημα που έγινε έτσι η κατάρευση παρά σταδιακή αλλαγή του συστήματος πολλοί τώρα μπορεί να ζούσαν και να γλύτωνε η χώρα τους ολιγάρχες λαμόγια μετά, προϊόν της ξεπεσμένης σοβιετικής ηθικής.

Δ. είναι απορίας άξιο πως ιδεολογίες ψυχικά διαταραγμένων ανθρώπων δεν καταδικάζονται το ίδιο και από όλες τις μεριές.

Ανώνυμος είπε...

Τους έχεις στην μπούκα τον Μπογιόπουλο και την αλλοπαρμένη,ε! :)))

Τάσος

Ανώνυμος είπε...

Το πιο δικαιο οικονομικο καθεστως στον πλανήτη( συμφωνα με τον πρώτο σχολιαστή).....Μάλιστα. Εξαρτάται πως το βλέπει κανείς. Τι αξία εχουν εκατομμύρια ζωες χαμενες στα γκουλαγκ μπροστά στο ΤΕΛΕΙΟΤΕΡΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΎΣΤΗΜΑ ΣΤΟΝ ΚΌΣΜΟ.
Και κάτι ακόμα προηγουμενε σχολιαστή. Ειτε σου αρέσει ειτε οχι δεν υπάρχουν μεγαλυτεροι φασίστες στον κόσμο απο τους κομουνιστές με εξουσία

Ανώνυμος είπε...

Μερικοί, όσα στοιχεία και να τους δώσεις, εθελοτυφλούν. Ο παραπάνω φίλος ισχυρίζεται ''Η ΕΣΣΔ παρολα τα μειωνεκτιματα της ειχε το πιο δικαιο μακραν οικονομικο καθεστως που εχει γνωρισει ο πλανητης!'' Την ισοπέδωση την αποκαλούν κάποιοι δικαιοσύνη, εκεί τους έχει οδηγήσει ο φθόνος τους και ο ακραίος υλισμός τους, δεν είναι τυχαίο που όλοι οι ηγέτες της αριστεράς, αν και αμπελοφιλοσοφούν υπέρ δήθεν κοινωνικής δικαιοσύνης και των λαϊκών δικαιωμάτων, οι ίδιοι ζουν σε συνθήκες ακραίου πλουτισμό, με τα αμερικάνικα κολέγια τους, τις καταθέσεις τους, τα δεκάδες ακίνητά τους κ.τ.λ., εντρυφούν δηλαδή πρακτικά σε αυτό που έχουν αγαπήσει, τον ακραίο υλισμό και έτσι φανερώνονται τα ''κρυφά τους απωθημένα'', παρά τις όποιες θεωρητικολογίες. Ο κίνδυνος φασισμού που υπάρχει στον κόσμο, δεν είναι προϊόν μιας ελεύθερης οικονομίας, με ρυθμιστικό ρόλο τον κρατικό παρεμβατισμό, αλλά αντίθετα προϊών επιβολής συμφερόντων, που στο παρελθόν είχαν επιβάλει τον ολοκληρωτισμό του κομμουνισμού, ο ίδιος ολοκληρωτισμός επιβάλλεται ξανά, απλά οι μέθοδοι επιβολής έχουν αλλάξει! Όσοι επιθυμούν την πλήρη ισοπέδωση, μιας ισοπέδωσης που αγγίζει και κάθε ανθρώπινο πρόσωπο, πλην των κομματικών στελεχών (αυτό δηλαδή που κάποιοι αποκαλούν δικαιοσύνη), ας πάνε στην β.Κορέα, να ζήσουν το όνειρό τους, διότι εδώ, αν και ο φασισμός-ολοκληρωτισμός είναι σε καλό δρόμο, δεν έχει πάρει ακόμα πλήρη υπόσταση και οι ρυθμοί δεν είναι τόσο γρήγοροι, όσο θα επιθυμούσαν οι διάφοροι νοσταλγοί της ΕΣΣΔ!

ΒΕ.Λ. είπε...

Σε 2 χώρες το πήραν στα σοβαρά το αθεϊστικό πείραμα και ξεκίνησαν όντως να φτιάσουν τον αν-υπαρκτο σοσιαλισμό με αγνές προθέσεις, κάποιες κοινωνικές ελευθερίες και φιλότιμο: Ανατολική Γερμανία και Τσεχοσλοβακία. Άμεσα αντέδρασε η μητρική εταιρεία(ΕΣΣΔ) προς τα παραρτήματα. Μην χαλάσουν και την πιάτσα...
Σημειωτέον οτι οι Χριστιανοί στις 2 αυτές χώρες είχαν ασύγκριτα περισσότερη ελευθερία πίστης και συνάθροισης σε σχέση με άλλα μαρξιστικά καθεστώτα.
Και κάτι άλλο: κάποιο άτομο που ήρθε απο την Τσεχοσλοβακία στην Αθήνα στις αρχές-μέσα '80, έβαλε τα κλάματα, διότι νόμισε οτι ήρθε σε αφρικανικό υποσαχάριο κράτος.

SkyWatcher είπε...

Στον πρώτο :

Εσύ δεν ξέρεις αν ξέρω «τι πρεσβεύει ο μαρξισμος-λενινισμος-τροτσκισμος». Εσύ το μόνο που ξέρεις είναι ότι είμαι «φασίστας». (Πως με κατάλαβες βρε σαΐνι;) Κάπου εκεί θα έπρεπε να τελειώνει η κουβέντα, αλλά μπαίνω στον πειρασμό να σε ρωτήσω. Εάν δεν ξέρει κάποιος περί λενινισμού (δηλ. είναι «φασίστας»), θα αναλάβετε εσείς οι «δημοκράτες» να του μάθετε και να τον «αναμορφώσετε»; Ξέρετε εσείς τον τρόπο.

Η οικονομία πήγαινε καλά και επί χούντας, αλλά πιστεύω ότι κι εσύ όπως οι περισσότεροι, έχεις να λες και να φωνάζεις για το ανελεύθερο καθεστώς και όχι για τα οικονομικά επιτεύγματα. Ακόμη και στην εθνικοσοσιαλιστική Γερμανία υπήρχε οικονομική ανάπτυξη και μηδενική σχεδόν ανεργία. Τι πάει να πει αυτό; Διάλεξε τι έχει μεγαλύτερη αξία για σένα και μην χρησιμοποιείς δύο μέτρα και δύο σταθμά.

"Καταδικαστέα τα εγκλήματα του σταλινισμού", από ποιον; Από εσένα; Δεν είδα κανένα κόμμα ή απόκομμα, κόκκινο ή ροζουλί, να έχει καταδικάσει τίποτα. Και γιατί μόνο «σταλινισμού»; Όπου πέρασε ο κομμουνισμός άφησε πίσω του εκατόμβες νεκρών. Σε λιγότερο από 100 χρόνια, έχει στοιχίσει πάνω από 100 εκατομμύρια ζωές . Και υπάρχουν κάτι τύποι που μας κάνουν μαθήματα για «ανθρώπινα δικαιώματα».

Ο μόνος φασισμός ο οποίος εξαπλώνεται ταχύτατα είναι αυτός της τυραννικής Νέας Τάξης, χρήσιμο εργαλείο της οποίας είναι οι οπαδοί της παγκοσμιοποίησης, της πολυπολιτισμικότητας, των «ανοιχτών συνόρων», της καταστροφής της οικογένειας, της πολιτικής ορθότητας και του newspeak του Μεγάλου Αδελφού. Βρες ποιοι, όχι μόνο δεν ανησυχούν για αυτόν τον φασισμό, αλλά ρίχνουν νερό στο μύλο του.