Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Ο “Holger ο Δανός” θα συνεχίσει να κοιμάται



Γράφει ο ‘Baron Bodissey’ για το blog ‘Gates of Vienna’ / ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

Τον πρώτο καιρό αυτού του blog, όταν άρχισα τις πρώτες έρευνές μου για την Σκανδιναβία και ανακάλυψα τις ομορφιές της Δανίας, έμαθα την ιστορία του “Holger του Δανού” (Holger the Dane), του ήρωα στρατιώτη της προ-χριστιανικής Δανίας.

Αν και ο Holger ήταν ειδωλολάτρης και είχε κάνει προηγουμένως πόλεμο εναντίον των Φράγκων, ταξίδεψε νότια σε αυτό που είναι τώρα η Γαλλία, να συμμαχήσει με τους πρώην αντιπάλους του στον πόλεμο που είχαν με τον κοινό εχθρό, τους Σαρακηνούς της al-Andalus (μουσουλμανικής Ισπανίας). Σύμφωνα με τα χρονικά της εποχής, ο Holger - που ήταν μια ιστορική προσωπικότητα, αλλά έχουμε ελάχιστες πληροφορίες για αυτόν - πολέμησε στο πλευρό του Κάρολου Μαρτέλου (Charles Martel, 690 – 741) στη μάχη του Πουατιέ το 732 μ.Χ. Η αποφασιστική νίκη κατά των δυνάμεων του Μωάμεθ οδήγησε το Ισλάμ πίσω πάνω από τα Πυρηναία στην Ιβηρική χερσόνησο – από όπου οι Μαυριτανοί θα έκαναν άλλα 760 χρόνια για να εκδιωχθούν μόνιμα.

Σύμφωνα με το μύθο, όταν η λαμπρή καριέρα του Holger Danske τέλειωσε, αποσύρθηκε σε ένα βαθύ κελάρι κάτω από το κάστρο Kronborg στο Helsingør, όπου πήγε για να κοιμηθεί. Σύμφωνα με τον θρύλο, εξακολουθεί να κοιμάται εκεί, και θα ξυπνήσει μόνο στην ώρα που θα υπάρχει η μεγαλύτερη ανάγκη για την Δανία.

Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν είπε την ιστορία με αυτόν τον τρόπο:

"Στο παλιό κάστρο του Kronborg που έχει την ωραιότερη θέα, και κάτω από αυτό βρίσκεται ο Holger Danske στο βαθύ, σκοτεινό κελάρι, όπου κανένας δεν μπαίνει. Είναι ντυμένος με σιδερένια πανοπλία και ξεκουράζει το κεφάλι του στο δυνατό του χέρι. Η μακριά γενειάδα του κρέμεται κάτω από το μαρμάρινο τραπέζι, όπου κολλάει γρήγορα. Κοιμάται και ονειρεύεται, αλλά στα όνειρά του βλέπει όλα αυτά που θα περάσει η Δανία. Κάθε παραμονή Χριστουγέννων ένας άγγελος του Θεού έρχεται να του πει ότι όλα όσα έχει ονειρευτεί είναι αλήθεια, και μπορεί να ξανακοιμηθεί πάλι, γιατί η Δανία, δεν βρίσκεται ακόμη σε κάποιο κίνδυνο! Αλλά βρεθεί ποτέ, τότε ο Holger Danske θα ξυπνήσει και θα σηκωθεί μόνος του, και το τραπέζι θα σπάσει καθώς θα τραβήξει τα γένια του! Τότε θα έρθει εμπρός, και θα φέρει ένα τέτοιο πλήγμα που θα ακουστεί σε όλες τις χώρες του κόσμου".

Λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχητικές συνθήκες της Δανίας του 21ου αιώνα - για να μην αναφέρουμε και την υπόλοιπη Δύση – εμπνεύστηκα να φτιάξω μια μικρή εικόνα του Holger με το ένα του μάτι ανοιχτό και με την λεζάντα “Holger Danske Vågner”, που μεταφράζεται ως «Ο Holger ο Δανός ξυπνά». (Δεν σημαίνει ακριβώς ότι «ξυπνά» αλλά μάλλον ότι κουνιέται και σύντομα θα ξυπνήσει).

Επισκέφτηκα μάλιστα, ο ίδιος το Κάστρο Kronborg και έβγαλα μια φωτογραφία του περίφημου αγάλματος του Holger στην μόνιμη θέση του στα κελάρια και έφτιαξα με την εικόνα του "Holger Danske Vagner" κούπες καφέ, T-shirts, κλπ..

Σήμερα έλαβα ένα email από έναν αναγνώστη για το τι του συνέβη, ενώ φορούσε ένα T-shirt με τον Holger Danske:

Φοβάμαι ότι είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό περιστατικό. Αποτελεί ένα δείγμα του σημερινού μέσου νεαρού ατόμου.

Είχα αγοράσει ένα Holger Danske T-shirt και κάποια στιγμή το φορούσα ενώ είχα πάει για ψώνια, όταν ένα νεαρό άτομο ήρθε και μου είπε πόσο ‘cool T-shirt φορούσα. Ήταν ένας ωραίος άντρας πάνω από είκοσι χρονών, οπότε όταν ρώτησε, άρχισα να του λέω  την ιστορία του ήρωα της μπλούζας. Του είπα ότι ήταν ένας ιστορικός θρύλος που χρονολογείται από το 732, και ότι πολέμησε σε μια πραγματική μάχη, για την οποία μπορούσε να διαβάσει, όταν με σταμάτησε.

Ευγενικά μου είπε ότι νόμισε ότι το πρόσωπο στο T-shirt ήταν από κάποιο νέο video game. Αφού δεν ήταν, δεν ενδιαφερόταν και έφυγε.

Ίσως, βέβαια, ενδιαφερθεί κάποια μέρα. Ελπίζω πριν να είναι αργά ...

Νόμιζα ότι αν όλοι δουλεύαμε αρκετά σκληρά στις εκπαιδευτικές μας δραστηριότητες κατά της ισλαμοποίησης, θα κερδίζαμε την προσοχή επαρκούς αριθμού ατόμων, ιδιαίτερα νέων, έτσι ώστε να κάνουν πραγματικά τη διαφορά και να αρχίσει να γυρίζει η πλάστιγγα.

Αλλά τώρα δεν είμαι τόσο σίγουρος. Κάθε ελπίδα ότι μπορεί το έργο μας να φανεί γρήγορα, πλέον διαλύθηκε. Η τελική επιτυχία σίγουρα δεν θα έρθει στη ζωή μου.

Μου φαίνεται ότι ο Holger αφού χασμουρήθηκε, πήγε ξανά για ύπνο, λέγοντας: «Μην με ξυπνήστε ξανά, εκτός αν είναι μια πραγματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: