Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

ΜΕΞΙΚΟ: Πέθανε ο τελευταίος των ‘Cristeros’



Ο Juan Daniel Macias Villegas πέθανε στις 18 Φεβρουαρίου 2016 σε ηλικία 103 χρόνων στη γενέτειρά του San Julián στο Jalisco του Μεξικού. Ήταν ο τελευταίος επιζών στρατιώτης του Πολέμου των Cristeros (1926–1929). Ο Don Macias (στην φωτογραφία επάνω βρίσκεται στην μέση) ξεκίνησε να πολεμάει με τους Cristeros σε ηλικία 13 ετών.


Το 1927, το Καθολικό Μεξικό ήταν βυθισμένο σε μια βίαιη καταιγίδα θρησκευτικών διώξεων. Ο πρόεδρος του Μεξικού την εποχή εκείνη ήταν ένας σκληρός και αυταρχικός ηγέτης που ονομαζόταν Plutarco Calles. Ο Calles ήταν άθεος, μασόνος και γόνος παλιάς γνωστής εβραϊκής οικογένειας. Το μίσος του για την καθολική Εκκλησία δεν είχε όρια. Σκότωνε ιερείς και έκαιγε εκκλησίες.
 
 
 
Αντί να περιμένουν να τους σφάξουν και να τους διαλύσουν τις εκκλησίες, αμέτρητοι απλοί καθολικοί, σε νόμιμη αυτοάμυνα, πήραν τα όπλα για να υπερασπιστούν την πίστη τους. Κάθε φορά που έκαναν επίθεση στη μάχη, οι ‘Cristeros’, όπως τους ονόμασαν, φώναζαν: "Viva Cristo Rey!", δηλαδή «Ζήτω ο Χριστός ο Βασιλιάς!»
Πολλοί Καθολικοί έχασαν το αίμα τους σε αυτές τις συγκρούσεις. Πολλοί μαρτύρησαν. Ανάμεσά τους και ο μικρός José Sánchez del Río (φώτο κάτω), γνωστός στους καθολικούς ως ο ‘Μακάριος Χοσέ’. Διάβασε την ιστορία του εδώ.
Ο πιο γνωστός μάρτυρας εκείνης της εποχής, που έχει αναγνωρίσει η Καθολική Εκκλησία, είναι ο Ιησουΐτης ιερέας Miguel Pro (φώτο κάτω), ο οποίος εκτελέστηκε από εκτελεστικό απόσπασμα στις 23 Νοεμβρίου 1927 - χωρίς δίκη - με χαλκευμένες κατηγορίες για συμμετοχή σε απόπειρα δολοφονίας κατά του πρώην προέδρου Álvaro Obregón, αλλά στην πραγματικότητα για τις ιερατικές του δραστηριότητες κατά παράβαση της κυβέρνησης. Ανακηρύχθηκε άγιος από την καθολική εκκλησία το 1988.
Ο Πόλεμος των Cristeros (Cristero War ή La Cristiada,) έχει αποσιωπηθεί και ελάχιστοι γνωρίζουν για αυτόν. Και όχι μόνο οι μη Καθολικοί, αλλά και οι Καθολικοί πολύ λίγα πράγματα έως τίποτα γνωρίζουν. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Εάν οι απλοί αυτοί άνθρωποι που πήραν τα όπλα κατά του κράτους ήταν κομμουνιστές, σήμερα θα ήξερε και η κουτσή Μαρία τον αγώνα τους. Στις ίδιες τις καθολικές χώρες δεν υπάρχει στα σχολεία καμία αναφορά. Στο Μεξικό που έλαβε χώρα ο πόλεμος, αν ρωτήσεις σήμερα ένα νεαρό Μεξικάνο για το τι ήταν αυτός ο πόλεμος και πότε έγινε, το πιθανότερο είναι να μην πάρεις καμιά απάντηση. Αν και ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια του 20ου αιώνα για το Μεξικό, για τον πόλεμο αυτό πολύ λίγα λέγονται. Προφανώς, κάποιοι δεν θέλουν να γνωρίζει ο κόσμος ότι πριν χρόνια κάποιοι Χριστιανοί πήραν τα όπλα – ναι, τα όπλα - για να υπερασπιστούν την ζωή τους και την πίστη τους. Μόνοι τους χωρίς καμία ανθρώπινη βοήθεια, αφού και η ίδια η ηγεσία τους, τους είχε πουλήσει. Θα συνέφερε, προφανώς, την πολιτική ορθότητα, να κάτσουν να σφαγούν. 


Το 2012, πάντως κυκλοφόρησε μια ταινία για το Πόλεμο των Cristeros, το “For Greater Glory” - στα ελληνικά ο τίτλος είναι «Κατάσταση Πολιορκίας» - η οποία γνώρισε τεράστια επιτυχία στο Μεξικό. Στις ΗΠΑ πάντως, προβλήθηκε σε «επιλεγμένες αίθουσες». Παίζουν οι: Eva Longoria, Andy Garcia, Oscar Isaac, Bruce Greenwood και ο Peter O'Toole σε μία από τις τελευταίες του εμφανίσεις.



"Viva Cristo Rey!" - ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξερω ποιος ειναι αυτος που γραφει τα κινηματογραφικα θεματα
στον ΚΟΚΚΙΝΟ ΟΥΡΑΝΟ
αλλα τον ευχαριστω απο βαθους καρδιας ,
γιατι μας δειχνει την αλλη ιστορια.....
την αληθινη....την κρυμμενη.......

νασαι καλα παληκαρι μου.......
ΚΑΙ ΜΕΙΣ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ , ΜΑΛΛΟΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΓΩΝΑ ,
ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ ΣΕ ΜΙΑ ΙΣΛΑΜΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗ ΧΩΡΑ.....
Αυτη η ταινια δειχνει το μελλον των ελληνων..........

ονειρο μου ηταν να γινω σκηνοθετης , αλλα δεν ευτυχησα......

με πατριωτικους χαιρετισμους

παναγιωτης
χρυσαυγιτης-πρωην αριστερος

n είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.