Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

Αν δεν απαλλαγούμε από την ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς άσπρη μέρα δεν θα δούμε...

"Τόσα χρόνια την ταΐζαμε και τώρα έχει γίνει ασήκωτη"

Σκεφτόμουν, έστω και ετεροχρονισμένα, να πω κάποιες "ευχές" στους αναγνώστες του ΚΟ, για το νέο έτος, αλλά όλο το ανέβαλα, και τελικά, αυτό που βγαίνει είναι κάποιες εντελώς ανάκατες και μπουρδουκλωμένες σκέψεις. (Τουλάχιστον είναι σκέψεις).

Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαι καλός στα «χρόνια πολλά», «καλή χρονιά» και τα λοιπά. Σπανιότατα δε να στείλω καμία ευχή μέσω διαδικτύου. Δεν είμαι γενικά, πολύ των ευχών. Με τις ευχές δεν γίνεται τίποτα. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει έμφυτη η ελπίδα στον άνθρωπο ότι «δεν μπορεί, θα πάει καλύτερα η χρονιά» ή «ίσως πάει καλύτερα η χρονιά» ή «μακάρι να πάει καλύτερα η χρονιά».

Οι Έλληνες όμως, λέει, είναι απογοητευμένοι. Οι πιο απογοητευμένοι της Ευρώπης. Έτσι μας λένε οι έρευνες που δημοσιεύονται κατά καιρούς και μάλιστα σε συστημικά έντυπα. Φυσικά, η αιτία της απογοήτευσης αυτής επικεντρώνεται αποκλειστικά σε οικονομικής φύσεως ζητήματα. Μισθοί, συντάξεις, ένφια, «τι θα γίνει;», «που πάμε;»κλπ. Για αυτό ο σύγχρονος Έλληνας δηλώνει «απογοητευμένος» με την κυβέρνηση Σανέλ. Άλλα περίμενε, αλλά «προδόθηκε». Τραγικό. Ένας συνηθισμένος ‘homo economicus’ στα όρια της κατάθλιψης.

Δεν υποτιμώ το θέμα το οικονομικό, ως σημαντικό παράγοντα επιβάρυνσης της ψυχικής μας υγείας.  Άλλωστε, στο ίδιο καζάνι βράζουμε όλοι. Αλλά...

Την ίδια ώρα πεθαίνουμε σαν λαός μέρα με την μέρα. Πεθαίνουμε πολιτιστικά και βιολογικά. Για την ακρίβεια αυτοκτονούμε. Ελάχιστοι ενδιαφέρονται. Το αν θα σβήσουμε τελικά, θα οφείλεται σε εμάς. Ή τουλάχιστον στην συντριπτική πλειοψηφία των εμάς.


Σαν λαός είμαστε παραπονιάρης. Πάντα κάποιος υπάρχει να τα βάλουμε μαζί του. Να του τα φορτώσουμε. Να τον μουντζώσουμε. Και από την άλλη περιμένουμε κάποιον να μας «σώσει». Μέχρι να μας βυθίσει κι εκείνος ακόμα πιο βαθιά στα τάρταρα. Και μετά πάλι από την αρχή. Είτε ψάχνουμε για άλλον «σωτήρα», είτε συγχωρούμε αυτόν που μας έστειλε στα τάρταρα και τον ξαναεμπιστευόμαστε.

Υπάρχουν κι εκείνοι που λένε «έλα μωρέ, όλοι ίδιοι είναι» και «εμένα δεν με νοιάζει τίποτα». Δηλώνουν με καύχηση ότι δεν ψηφίζουν κανέναν, πετάνε καμιά βρισιά και τελειώνουν. Ή έτσι νομίζουν. Με αυτά και με αυτά βαδίζουμε με πιο γοργά βήματα στον βιολογικό μας θάνατο.

- "Λες να μας πιστέψουν ότι είμαστε αριστεροί επαναστάτες;" - "Εμ, το κόκκινο χαλί τι το βάλαμε;" - "Δεν είναι κόκκινο. Ροζ μου φαίνεται". - "Το ίδιο είναι.."
 
Οι Έλληνες γερνάνε. Οι Έλληνες ξεχνάνε. Οι Έλληνες σηκώνονται και φεύγουν από την πατρίδα. Οι Έλληνες πάνε και ψηφίζουν τα πολιτικά ζόμπι για «κάτι καλύτερο». Τους ρίχνουν στο τάφο ζωντανούς και φιλάνε το χέρι του νεκροθάφτη τους. Τους δουλεύουν, τους πουλάνε παραμύθια και το χαίρονται. Τους παρουσιάζονται χωρίς γραβάτες, τους πετάνε και κανά «αριστερό» τσιτάτο και τους βλέπουν ως «Τσε». Βλέπουν τις Σίες και τις Τασίες και δεν τους πιάνει εμετός (για τις δηλώσεις τους). Τους κατακλέβουν και το λένε «δημοκρατία». Εξασκούν πάνω τους την πιο αισχρή προπαγάνδα και δεν αντιδρούν καθόλου. Δεν εμπιστεύονται, λέει, την τηλεόραση, αλλά στρογγυλοκάθονται μπροστά της σαν χαχόλοι. Δεν εμπιστεύονται, λέει, τους δημοσιογράφους, αλλά άμα τους ρωτήσεις, η άποψή τους είναι ίδια και απαράλλαχτη με εκείνων. Τους προσβάλλουν την μνήμη, τους αλλοιώνουν την ιστορία, τους τσαλαπάτανε την θρησκεία και το λένε «πρόοδο». Τους φλομώνουν στα τουρκοσήριαλ και στις μαντήλες και παίρνουν πόζα μπροστά στην τιβί. Βλέπουν τις ορδές των εισβολέων και τους πιάνει ο «ανθρωπισμός». Οι ιαχές «αλλαχακμπάρ» έφτασαν ήδη στις πόρτες τους και τους πιάνει ο «χριστιανισμός». Γίνανε πάλι ραγιάδες και το λένε «ανεκτικότητα». Γίνανε γενίτσαροι και το λένε «αντιφασισμό».

Κλαυσίγελως.

Παιδεία στην υπηρεσία ενός άγριου ανθελληνισμού και αποχριστιανισμού, ανελέητη κατήχηση της νεολαίας στο δόγμα του πολυπολιτισμού και του "αντιρατσισμού" ("τι έκθεση γράψατε παιδί μου σήμερα;" "Για τον ρατσισμό μπαμπά". "Πάααλι;"), εμετική προπαγάνδα, ειδήσεις βγαλμένες από την Ρουμανία του Τσαουσέσκου, απροκάλυπτο ανθελληνικό μίσος, σύμφωνα συμβίωσης, κουλτούρα μίσους κατά της οικογένειας και των Φύλων, "αντιρατσιστικοί" ανθελληνικοί νόμοι, ελληνοποιήσεις αλλόφυλων, "το Αιγαίο δεν έχει σύνορα", γιουσουφισμός σε όλα τα εθνικά ζητήματα, τόσα και τόσα άλλα, δεν ήρθαν τυχαία. Ούτε βέβαια φταίει ο Alexis και όλη η κακομούτσουνη παρέα των αριστερών φραγκάτων, των “limousine liberals” που λένε στην Αμερική, οι οποίοι δήθεν, πολεμάνε το "νεοφιλελευθερισμό" (!!). Ούτε και θα φύγουν αν έρθουν τα μπλε ζόμπι. Χρόνο με τον χρόνο σε αυτόν εδώ τον τόπο άφησαν να υπάρχει, να μεγαλώνει και να παχαίνει, αυτό το τέρας που θα μας φάει όλους στο τέλος. Λέγεται ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς. Είναι το όνειρο του Γκράμσι που έχει από καιρό γίνει πραγματικότητα. «Δεξιές» κυβερνήσεις, όχι μόνο το άφησαν να κινείται ελεύθερα ανάμεσά μας, αλλά το χάιδευαν και το τάιζαν. Τώρα πάχυνε, τώρα γιγαντώθηκε, τώρα είναι πανίσχυρο και κονιορτοποιεί τα πάντα. Αυτό που ζούμε είναι η πλήρης επικράτηση της ιδεολογικής ηγεμονίας της Αριστεράς και ο θρίαμβος του πολιτιστικού μαρξισμού. Αργά για δάκρυα.

Αναρωτήθηκες γιατί όλοι οι δημοσιογράφοι που αποφασίζουν να σε "ενημερώσουν" προέρχονται από την αριστερά; Ή οι ελάχιστοι που δεν προέρχονται, ποτέ τους δεν συγκρούστηκαν ή ποτέ τους δεν αμφισβήτησαν την αριστερά; Αναρωτήθηκες γιατί όλοι τους λένε τα ΙΔΙΑ πράγματα; Γιατί έχουν την ΙΔΙΑ ατζέντα σε όλα τα θέματα; Γιατί περνάνε την ΙΔΙΑ γραμμή; Αναρωτήθηκες γιατί θεωρούν το κουκουέ «δημοκρατικό» κόμμα; Γιατί το εντάσσουν στο "συνταγματικό τόξο"; Γιατί ποτέ δεν έκαναν σε έναν εκπρόσωπό του «ενοχλητικές» ερωτήσεις; Γιατί οι κομμουνιστές και οι αριστεροί είναι πάντα «θύματα»; Ποτέ θύτες; Ποτέ εγκληματίες; Γιατί ποτέ δεν άκουσες για τα θύματα των αριστερών; Γιατί δεν σου είπαν για αριστερά «τάγματα εφόδου»; Για Έλληνες και μάλιστα ανήλικους, που χτυπήθηκαν βάναυσα επειδή φορούσαν μια μπλούζα με την ελληνική σημαία; Αναρωτήθηκες γιατί ποτέ δεν είδες την «ΕΛΕΝΗ» του Γκατζογιάννη στην τηλεόραση; Γιατί όλες οι ταινίες και οι τηλεοπτικές σειρές παρουσιάζουν την μια πλευρά του νομίσματος; Γιατί η θεματολογία τους είναι ΠΑΝΟΜΟΙΟΤΥΠΗ; (οι σχεδόν «άγιοι» μετανάστες – πρόσφυγες και οι κακοί «ρατσιστές» Έλληνες, οι επίσης «άγιοι» ομοφυλόφιλοι, γελοίοι στημένοι διάλογοι με πανομοιότυπα αριστερά κλισέ, με μια ισχυρή δόση παρωχημένου φεμινισμού και μνημών «εμφυλίου» και τέλος ολίγον κουλτουρέ ύφος με κάμποσα μπινελίκια). Αναρωτήθηκες γιατί η Εκκλησία (στην πλειοψηφία της) χαριεντίζεται με άθεους και εισηγητές αντιχριστιανικών νομοθεσιών και πρακτικών; Γιατί έκλινε επ' αριστερά και δεν κουνιέται; Αναρωτήθηκες γιατί έχουν λυσσάξει να προωθήσουν την ομοφυλοφιλία; Και μάλιστα στα σχολεία; Ξέρεις δύστυχε Έλληνα ότι μετά τα σύμφωνα συμβίωσης ακολουθεί ο «γάμος» και η υιοθεσία παιδιών; Ξέρεις ότι ακολουθεί η διαγραφή των όρων «πατέρας» - «μητέρα» και εν συνεχεία «αγόρι» - «κορίτσι» και «άνδρας» - «γυναίκα». Ξέρεις ότι θα σε θεωρούν "φασίστα" (επισήμως) αν πεις ότι η οικογένεια γίνεται με έναν μπαμπά και μία μαμά; Ότι μια φωτογραφία ή μια παιδική ζωγραφιά που θα απεικονίζει την "παραδοσιακή" οικογένεια θα θεωρείται "ομοφοβική" και "ακατάλληλη"; Ότι το κράτος θα διδάσκει το παιδί σου ότι "το φύλο το επιλέγεις"; Νομίζεις ότι αυτά δεν θα γίνουν ποτέ; Ότι γίνονται σε άλλα κράτη, αλλά εμείς εδώ δεν τα σηκώνουμε; Που ζεις; Δεν βλέπεις; Όλα τα σηκώνουμε και ακόμα χειρότερα θα έρθουν…

"Ποτέ - ξανά - φασισμός"...
Ας επανέλθω στο θέμα μας.

Ο Γκράμσι κατάλαβε ότι η ηγεμονία της αριστεράς θα επιτευχθεί όταν αυτή καταλάβει κάθε «θεσμικό όργανο» (Παιδεία, Τύπο, τηλεόραση, «ανθρωπιστικές» οργανώσεις ακόμα και Εκκλησία) και αρχίζει να περνάει τις δικές της θεωρίες και αξίες, τις οποίες οι μάζες θα δεχτούν με τεράστια ευκολία αφού θα έχει ήδη δημιουργηθεί το κατάλληλο ιδεολογικό έδαφος.

Πολλοί νομίζουν ότι οι ελληνόφωνες μάζες είναι «συντηρητικές». Χα! Στην πλειοψηφία τους είναι ένα στρωμένο χαλί που περνάει από πάνω του με μεγάλη ευκολία η ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς. Ό,τι θέμα έχει η αριστερή νεοταξική ατζέντα έχει ήδη περάσει ή πρόκειται να περάσει, «χωρίς να ανοίξει ρουθούνι». Τόσα χρόνια και κυρίως μετά την «μεταπολίτευση», και την επέλαση της κομματοκρατίας - κλεπτοκρατίας, έχει γίνει μια βαθιά και μεθοδευμένη δουλειά στις συνειδήσεις των νεοελλήνων, ώστε πλέον η κατάσταση μοιάζει μη αναστρέψιμη.

Δεν το καταλάβαμε, αλλά όλοι και όλα δούλευαν για να αποδεχτούμε αυτήν την ηγεμονία.

Ένα παράδειγμα: Κοιτάξτε τι βρήκα να λέει στο λεξικό του ο «εθνικός μας γλωσσολόγος», Μπαμπινιώτης για τον «κομμουνισμό»: "Πολιτικό δόγμα ή κίνημα που βασίστηκε στον μαρξισμό και επιδιώκει την ανατροπή των καπιταλιστικών καθεστώτων και την εγκαθίδρυση αταξικής κοινωνίας και κοινοκτημοσύνης των αγαθών". Όλα καλά κι όλα ωραία! Η περιγραφή του "παραδείσου" που ήθελαν να φέρουν οι κόκκινοι κι εμείς δεν τον θέλαμε. Τον «εθνικοσοσιαλισμό» πιο πάνω, τον αναφέρει ως : "ακραίο ολοκληρωτικό κίνημα με χαρακτηριστικά τον εθνικισμό, τον ρατσισμό και την απόρριψη της δημοκρατίας". Δηλαδή, ο εθνικοσοσιαλισμός είναι ακραίος, ο κομμουνισμός δεν είναι "ακραίος"! Δεν είναι σύστημα "ολοκληρωτικό", ούτε ζητάει την απόρριψη της δημοκρατίας!!! Αυτά μαθαίνει ο Έλληνας σήμερα. Ακόμα και ο «εθνικισμός» περιγράφεται με έντονο αρνητικό χρώμα: "υπερβολική και αποκλειστική προσήλωση προς την ιδέα τού έθνους και των εθνικών ιδεωδών, με κύριο χαρακτηριστικό τη διάκριση των εθνών σε ανώτερα και κατώτερα και τη διάθεση επιβολής των πρώτων στα δεύτερα".

"Να σου μιλήσω εγώ παιδάκι μου για Δημοκρατία να σου φύγει το κεφάλι" (κυριολεκτικά..)
Άλλο παράδειγμα: Κοιτάξτε τι γίνεται τα τελευταία χρόνια με την λέξη «φασίστας». Ζούμε μια υπερκατανάλωση της λέξης. Μιλάμε για μια βιομηχανία "φασιστικών" ταμπελών, έτοιμων προς χρήση και εκτόξευση προς πάσα κατεύθυνση. Ο όρος "φασίστας" κολλάει σε όλους και σε όλα. Είναι σύνηθες, όταν θέλουμε να πούμε ότι κάποιο άτομο ή κάποιο σύστημα καταπατάει τις ελευθερίες, δεν σέβεται την αντίθετη γνώμη, ενεργεί απολυταρχικά ή είναι τέλος πάντων κατά της δημοκρατίας και (άρα) «κακό», να λέμε την λέξη «φασίστας», «φασιστικό» κλπ. Ο Μητροπολίτης Πειραιώς π.χ. είπε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα πάσχει από «φασίζουσα νοοτροπία». Η Ε.Ε. είναι «φασιστική». Η Μέρκελ είναι «φασίστρια». Τους τζιχαντιστές μερικοί τους λένε «ισλαμοφασίστες». Έχω ακούσει να μιλάνε για «αναρχοφασίστες», «κόκκινους φασίστες» κλπ. Μέχρι και το Περιουσιολόγιο έγραψε μια «πατριωτική» εφημερίδα ότι είναι «φασιστικό»!.. 

"Ο Αντιφασίστας". 'Εγχρωμον
Κανενός το μυαλό και εν συνεχεία η γλώσσα, δεν πάει στον όρο «κομμουνιστικό» ή έστω «σταλινικό»; Ξέχασαν οι Έλληνες ότι και ο κομμουνισμός είναι ένα σύστημα που καταπατάει τις ελευθερίες, δεν σέβεται την αντίθετη γνώμη, ενεργεί απολυταρχικά ή είναι τέλος πάντων κατά της δημοκρατίας και συνεπώς έχει κάθε δικαίωμα να είναι «κακό»; Μήπως τα κομμουνιστικά καθεστώτα ανέβηκαν στην εξουσία με εκλογές; Μήπως έκαναν εκλογές; Ανέχτηκαν την αντίθετη γνώμη; Δεν έχουν ακούσει οι Έλληνες για τα γκουλάγκ, για τις μαζικές δολοφονίες; Ξέχασαν την Στάζι και την Σεκουριτάτε; Γιατί δεν ακούς τέτοιες λέξεις από Έλληνες σήμερα; Ούτε ακόμα από «Δεξιούς», ούτε από πατριώτες, ούτε καμιά φορά κι από εθνικιστές! Αδαείς άνθρωποι και επηρεαζόμενοι από συνθήματα και μόδες (όπως είναι οι περισσότεροι) αναμασούν με ευκολία την λέξη «φασισμός» και ξεχνούν (;) π.χ. ότι η «φασίστρια» (ή «κόρη του Χίτλερ») Μέρκελ δεν πέρασε από κανένα «φασιστικό» (ή «ναζιστικό») κόμμα, αλλά ανατράφηκε στην κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία, κατέχοντας μάλιστα θέση γραμματέως για τις κινητοποιήσεις και την προπαγάνδα της κομμουνιστικής νεολαίας! Δεν κουράζουν το μυαλό τους με το πως γίνεται τον «φασισμό» (όχι τους Ιταλούς) που νικήσαμε τον 1940 (κατά τους συριζαίους Φίληδες και τα λοιπά ασπόνδυλα), να τον νικήσαμε υπό τις οδηγίες ενός «φασίστα» και ενός «φασιστικού» καθεστώτος;! Πως γίνεται επί «φασιστικής» Χούντας να βγαίνει ταινία «Ο αντιφασίστας» (με τον Βουτσά);;! Δύσκολα θέματα για μάζες που έχουν μάθει να αναπαραγάγουν φράσεις του «συρμού», χωρίς δεύτερη σκέψη (ούτε πρώτη). Δεν θα ακούσεις να μιλάει κανείς για κομμουνιστική ή σταλινική νοοτροπία, (ακόμα και σε αριστερούς!), αλλά μόνο για "φασιστική". Ο τρόπος ομιλίας και σκέψης του σύγχρονου Έλληνα είναι άλλη μία ακόμη απόδειξη της ιδεολογικής ηγεμονίας της αριστεράς.   

Άντε να το τελειώσω.

Η μάχη δεν είναι εύκολη. Ίσως όπως είπα, έχει ήδη χαθεί. Παρόλα αυτά υπάρχουν ακόμα συνειδήσεις που δεν έχουν διαβρωθεί. Υπάρχουν πνεύματα «ανήσυχα». Υπάρχουν Έλληνες και Ελληνίδες που κάτι τους «τρώει» μέσα τους. Που δεν μασουλάνε με ευχαρίστηση "κουτόχορτο". Είναι από τους που «μπορούν να δουν», όπως έλεγε η υπέροχη «προφητική» ταινία They Live. Τους συναντώ καμιά φορά τυχαία, φευγαλέα. Στους δρόμου της πόλης ή στους δρόμους του διαδικτύου. Τους αντιλαμβάνομαι, από μία κουβέντα, ένα βλέμμα ή ένα σχόλιο. 
Όμως η όρασή τους αυτή πρέπει να βελτιωθεί. Ή τουλάχιστον να μην χαθεί η ήδη υπάρχουσα. Να ενισχυθεί το κριτικό τους πνεύμα και να πάψουν να γεμίζουν ενοχές και σύνδρομα για αυτά που πιστεύουν και νιώθουν και τα οποία είναι "ασύμβατα" με την κυρίαρχη άποψη και ιδεολογία. Να πάψουν να δέχονται τυποποιημένα πακέτα αντιλήψεων που είναι "συμβατά" με την κουλτούρα της αριστεράς και της νέας τάξης.  Να φύγει ο φόβος. Να σπάσουν αυτά τα καταραμένα δεσμά. Και να βγουν στην αντεπίθεση. Με επιχειρήματα, πίστη, θάρρος και... χιούμορ.
Αυτό το έργο, που δεν είναι εύκολο, ούτε ζήτημα μίας ημέρας, εναπόκειται σε όσους παλεύουν ακόμα με το θηρίο της Νέας Τάξης. Ένα θηρίο του οποίου η πιο θανατηφόρα κεφαλή είναι η αριστερή ιδεολογία, η οποία ηγεμονεύει. Και αυτοί μπορεί να το παλεύουν οργανωμένα και συντεταγμένα ή ανοργάνωτα. Μέσα στο "γήπεδό" του ή έξω από αυτό. Σε έδρανα και σε δρόμους. Με την φωνή τους, τον λόγο τους, την γραφίδα τους, το βιντεάκι τους, την.. κιθάρα τους, το μπλογκ τους ή το σπρέι τους! Αλλά ευθύνη υπάρχει και στον καθένα από εμάς, που με όσες δυνάμεις και ικανότητες διαθέτουμε και όσο ακόμα έχουμε νου, καρδιά, στόμα και χέρια, ας μην σιωπήσουμε και ας κάνουμε την προσπάθειά μας να αφυπνίσουμε έστω και έναν Έλληνα. "Κάνε ό,τι πρέπει και ας γίνει οτιδήποτε", (που έλεγε κάποιος "φασίστας").

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ   

47 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Στην διάγνωση τα περιγράφεις άψογα κι αβίαστα. Στην θεραπεία όμως σου βγαίνει μια δυσκολία να παραδεχθείς ανοικτά ότι προτείνεις ως θεραπεία ένα μείγμα φασισμού και ναζισμού.

Ανώνυμος είπε...

Το παρα-αναλύεις το θέμα και κάπου χάνεις την ουσία. Φορτώνεις τον κοσμάκη με αμαρτίες που δεν κάνει και χάνεις το δίκιο σου. Την αριστερά την ψήφισε μόλις το 19% του λαού, κι' αυτό μετά από δεκαετίες αριστερής κατήχησης κι αφού οι υπόλοιποι τον πουλήσαν στα παζάρια της δύσης. Όσο για το εγγόνι του δράκουλα, αυτό το ψήφισε η VODAFONE που ανέλαβε την καταμετρηση των ψήφων. Γι' αυτό επέμενε να πάει στο 2ο γύρο το δρακουλίνι, ήξερε το αποτέλεσμα. Νομίζω ότι ο λαός είναι πολύ πιο ώριμος από την επόχή του 80 πχ, που θεωρούσε τη βιομηχανία βδέλυγμα και τους συνδικαλιστές θεούς. Γιατί δεν αντιδρα; Εδώ αναλαμβάνουν οι "θεσμοι", δηλαδή ο εξής ένας: οι δημοσιογράφοι.
Προβάλλεις πολλαπλούς στόχους ενώ ο αντίπαλος είναι ένας: οι δημοσιογράφοι και η τηλεόραση. Ο μόνος παράγων που μας χωρίζει από την ανεξαρτησία και το ξεβρώμισμα της Ελλάδας. Γι' αυτό και η κατάχρηση της λέξης "φασισμός" που έχει ταυτιστεί με τη λαϊκή πατριωτική αντίδραση και την εθνική ανάταση. Πολίτικοι τίμιοι μπορεί να υπάρχουν. Είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν πολιτικοί που απειλούνται με φυσική εξόντωση των ίδιων και των οικογενειών τους. Οι δημοσιογράφοι είναι ΟΛΟΙ πουλημένοι κι όσοι δεν είναι θα 'θελαν αν είναι. Από το ΜΕΓΚΑ έως τα Νέα της Κοντοβάζαινας, όλοι έχουν δηλώσει υποταγή, ακόμα και αυτοβούλως προκειμένου να λάβουν μελλοντικά κανένα ψίχουλο.

Ρωμανός είπε...

Ίσως το πιο εύστοχο και περιεκτικό άρθρο που έχω διαβάσει τα τελευταία χρόνια αναφορικά με το βασικότερο αίτιο της ηθικής μας κατάπτωσης. Συγχαρητήρια!

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχουν άνθρωποι και όσο υπάρχουν άνθρωποι ο αγώνας θα συνεχίζεται.
Ο "κόκκινος ουρανός" είναι ένα παράδειγμα. Εύγε..!
Συνεχίζουμε κι όπου φτάσει...
Ας σημειώσω πώς ο "κόκκινος ουρανός" μας έχει εμπνεύσει τόσο, ώστε να συζητάμε την δημιουργία λέσχης ή κοινότητας, με το αυτό περιεχόμενο προβληματισμών και τον ίδιο τίτλο.

Παναγιώτης Τσαλίδης είπε...

Πολλά πολλά συγχαρητήρια για το άρθρο αυτό αλλά και για την ιστοσελίδα σας!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Τον τρόπο δεν μας λες για να ξεφύγουμε από την ιδεολογική τρομοκρατία της αριστεράς.

Ανώνυμος είπε...

Διαβάστε το βιβλίο για το πως επικράτησε η αριστερά μετά την ήττα του εμφυλίου
Με ραδιοφωνικούς σταθμούς, με βιβλιοπωλεία, με θέατρα, με εκδοτικούς οίκους,
με προπαγάνδα κ.α


http://www.scribd.com/doc/200853343/%CE%9F-%CE%A0%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CE%A0%CF%8C%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CE%BF%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητηρια!
Αυτή εινια η ουσια , η αποκάλυψη του εχθρου, χωρις εισαγωγικα.
Ο κομμουνισμος είναι ο χειρότερος εχθρος των εθνων στα οποια με την βια εγκαθίσταται.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ εχουμε αλλα δε το εχουμε καταλαβει, οι λογοι που δεν το εχουμε είναι πολλοι, ισως χρειαζεται μια αναλυση επ΄αυτου από καποιον ειδικο.

Γιατι δεν το καταλαβαίνουμε; θα ηταν σπουδαιο για να το καταλάβουμε!

Παντως αυτην την απορια του γιατι οι πατριωτικοι ιστοτοποι χρησιμοποιουν την λεξη φασιστικη αριστερα και όχι όπως είναι κομμουνιστες αν και την εχω θeση πολλες φορες απαντηση δεν παιρνω.
Ελπιζω το αρθρο να τους προβληματισει!

Γιατι όμως είναι σημανττικο να το αντιληφθουμε;
Για να αποτρέψουμε τους επομενους γνησιους κομμουνιστες σωτηρες που προωθουν οι καναλαρχες και οι τραπεζιτες για να μας "σωσουν"!

Εννοείται πως πρεπει να ξεσκεπαστεί η μαρξιστικη δεξια η ν.δ. η οποια απλως καθεται στην δεξια πτερυγα του κομμουνιστικου σταλινοκρατουμενου κοινοβουλίου!

Ανώνυμος είπε...

ο 12,11 σχολιαστης ζει στον κοσμο της ΝΔ που κατεστρεψε την χωρα και παρεδωσε την ελλαδα στον συριζα.........καλο υπνο ξεφτερι μου

Μαρία Σεφέρου είπε...

Καταπληκτικό άρθρο, Συγχαρητήρια!
Ωστόσο, η αριστερή ιδεοληψία είναι τόσο ακατανίκητη όσο και η Νέα Τάξη που την επέβαλε επειδή διευκολύνει το σχέδιό της για Παγκόσμια Κυβέρνηση.
Η ανατροπή της σάπιας αριστερής ιδεοληψίας δεν μπορεί να γίνει μόνο από ένα λαό. Χρειάζεται αφύπνιση όλων των λαών και αντίσταση στα καταχθόνια σχέδια της αριστερής όσο και φασιστικής Νέας Τάξης. Μακάρι να μπορούσα να πιστέψω ότι αυτό είναι εφικτό. Χρειάζεται επέμβαση "άνωθεν" ώστε να ματαιωθούν τα μακάβρια σχέδια των νονών της Παγκοσμιοποίησης...

Ανώνυμος είπε...

Tα συγχαρητηρια μου κύριε για το άρθρο. Θα ηθελα να το έχω γραψει εγώ. Καλή σας δύναμη.
Δεν μου αρέσει η ανωνυμία. Γι αυτό θα υπογράψω το σχόλιο.
Κατερίνα Κλωστά

Ανώνυμος είπε...

Και από εμένα τα συγχατητήρια στον ΚΟ.
Μου άρεσε η αντιπαραβολή των όρων του λεξικού του Μπαμπινιώτη, αυτού του ακούραστου θα λέγαμε αποδομητή της ελληνικής γλώσσας.
(Σημ. όταν βρεθείτε σε κάποιο βιβλιοπωλείο, ξεφυλλίστε τα λεξικά του λεγάμενου - ειδικά τα σχολικά. Θα δείτε ότι μερικά από αυτά χρησιμοποιούν γραμματοσειρές που κάνουν τα Ελληνικά γράμματα να μοιάζουν με λατινικά.)

Ανώνυμος είπε...

Ηρακλειτος
Απο τα σχολια κοκκινε ουρανε και μονο αντιλαμβανεσαι ποσο δουλεια θελουμε στην ''πολτικη ορθοτητα''που ειναι βαθια ριζωμένη μεσα τους...''Προτεινεις λεει ο αλλος ενα μειγμα ''φασισμου-ναζισμου''....Σαν να μην διαβασε καν το αρθρο...Παραταυτα φιλε μου οι ζωντανοι αντιστεκονται με τροπο ζωης και πραξεις...Ασε που σαν εθνικιστες πιστευουμε στο εκ της κονεως μου αναγεννωμαι απολυτα..Καθαριζει η Ηρα απο το σταρι ειναι καλο που οδευουμε σε πληρη παραλυση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ γιατι καλε μου φιλε αυτοι που θα αντισταθουν πλεον θα το κανουν ξεκαθαρα ολοι οι αλλοι ακομα θα σχολιαζουν στο νετ, συνεχισε την καλη δουλεια...

Θαλασσινός είπε...

Σχετικά νε τις ευχες που γραφεις, θελω να τονίσω το πολύ σημαντικό ότι το εύχεσθαι αλλήλους, είναι ταυτόσημο τού προσεύχεσθαι. Έχει πολύ μεγάλη δύναμη καί σημασία. Καί εάν το εύχεσθαι "πάει" σε αναξιους τότε γυρνάει πίσω στο πρόσωπο πού ενεργεί το εύχεσθαι.
Δεν θα απαλαγούμε πότε από την Αριστερά, όπως γιά τον ίδιο λόγο δεν είναι δυνατόν σε αυτή τη ζωή να απαλαγούμε από τον πόλεμο του διαβόλου.
Αυτό όμως πού πρέπει να ευχηθούμε καί να εργαστούμε πάνω σε αυτό είναι να απαλαγούμε από τον κακή αριστερή ηγεμονία τού μέσα μας, δηλαδή να ανακαινίσουμε εν Χριστώ το μέσα μας καί να γεμίσουμε άπλετο καθάριο πλούσιο ζωντανό ΦΩΣ.
Έχοντας γίνει φωτεινοί, φωτιζουμε καί τους γύρω μας καί συν Θεό αυτή η ζεστή λιακάδα απλώνεται παντού.
Άρα ο στόχος μας είναι μόνο το μέσα μας εάν θέλουμε κάτι καλύτερο γιά την κοινωνία μας.
Με αυτόν τον τρόπο η Αγιοπνευματική Χάρης απλώνεται παντού καί ψυχές κερδιζονται από τα δόντια τού διαβόλου, οι οποίες ψυχές με τη σειρά τους θα φέρουν άλλες ψυχές που θα παλέψουν για τη σωτηρία.
Ο σκοπός αυτής της ζωής είναι την αθανατη ψυχή μας να την ανεβάσουμε στον παράδεισο, για να ζει με το ανεσπερο Φώς Του Χριστού. Εκεί είναι η λύτρωση πού ξεκινά φεύγοντας από αυτή τη ζωή. Εκει ειναι η "ασπρη μερα", που προσδοκουμε να ζησουμε. Άρα τελικά εμείς θα φύγουμε από αυτή τη ζωή και θα απαλαγούμε τότε από την ηγεμονική αριστερή κυριαρχία η οποία θα συνεχίζει να υπάρχει μέχρι τη Δευτέρα Παρουσία.

Ανώνυμος είπε...

η ιδεολογια της νεας ταξης είναι διεθνιστικη κομμουνιστικη σταλινικη.
Τον παγκοσμιο κομμουνισμο που ειχαν σχεδιασει οι κομμουνιστες στην Γ διεθνη θα αναλαβουν να τον κανουν πραξη παγκοσμια οι τραπεζιτες στα χερια των οποιων με οπλο το χρεος των χωρων και των ιδιωτων θα περασει ολη παραγωγη και ολες οι ατομικες ιδιοκτησίες των πολιτων, οι οποιοι από ελευθεροι πολιτες με ατομικη ιδιοκτησια θα γινουμε πληβείοι, όπως ηταν σε όλα τα δικτατορικα κομμουνιστικα καθεστώτα.
Μεχρι τωρα το πηγαιναν δημοκρατικα , τωρα οποια χωρα θα αντιδρα εναντια στον σταλινισμο θα αναλαμβανουν δραση τα σταλινικα ΠΑΜΕ παγκοσμια να το επαναφερουν στην ταξη.
Ο κομμουνσιμος είναι πολυ χειρότερος από τον ναζισμο, από τον φασισμο δεν το συζητάμε καν.


Ανώνυμος είπε...

"όσο και φασιστικής Νέας Τάξης"


Εάν θελετε να διαπιστώσετε ποια είναι η παγκόσμια ιδεολογία της νέας τάξης γράψτε η φωνάξτε κατω ο κομμουνισμός, θα πέσουν η δεν θα πέσουν τα "καπιταλιστικά δεξια" παγκοσμια μμε να σε φανε ναι η οχι;
Για την σταλινική Ελλάδα δεν το συζητάμε καν, πριν το πεις σε εξαφανισαν από προσωπου γης.
Γραψτε η φωνάξτε κατω ο ναζισμος κατω ο φασισμος και θα εχετε τα παγκοσμια συγχαρικια στην τσεπάκι σας.

Αρα ποια είναι η παγκοσμια ιδεολογια της νεας ταξης;

Φασιστική , ναζιστική η κομμουνιστική;

Κομμουνιστικη και με την "βουλα" των αγαλματων του Λενιν που κοσμουν την Αμερική και την ΓΕρμανια τα "καπιταλιστικα δεξία καστρα".
Φανταστειται καποια χωρα να ειχε αγαλματα του Χιτλερ και του Μουσουλινι τι θα ειχε γινει...

polycmike είπε...

Αγαπητέ ΚΟ,
καταρχάς η ταινία ονομάζεται "Ελένη Γκατζογιάννη" (κι όχι της/του Γκατζογιαννη). Με τον Ηράκλειτο συμφωνώ γενικά. Να διορθώσω μόνο εκεί που λες :"...  Ένα θηρίο του οποίου η πιο θανατηφόρα κεφαλή είναι η αριστερή ιδεολογία, η οποία ηγεμονεύει. " ΤΟ ΘΗΡΙΟ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ Η ΠΙΟ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ ΚΕΦΑΛΗ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΤΑΡΤΗ ΕΞΟΥΣΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΗΓΕΜΟΝΕΥΕΙ!!
Όσο για τον Μπαμπινιώτη, σου προτείνω να αναθεωρήσεις την άποψή σου. Ο Μπαμπινιώτης προσπαθεί στο μέτρο που του "επιτρέπει" το σύστημα να δώσει στον απλό Έλληνα μια "αντικειμενικότητα" σχετικά με την ορολογία και το νόημα των λέξεων. Έχω το μεγάλο λεξικό του 2012, το οποίο και φυλάω σαν κόρη οφθαλμού, για μένα αποτελεί την "Βίβλο" της Ελληνικής Γλώσσας. Για του λόγου το αληθές σου προτείνω κοιτάξεις την λέξη "λαθρομετανάστης" (τρέμουν και μόνο στο άκουσμα της λέξης τα παπαγαλάκια της πολιτικής ορθότητας).
Μην πυροβολείτε τα πόδια μας, στον αγώνα κατά του πολιτισμικού μαρξισμού, ο Μπαμπινιώτης είναι ο καλύτερος μας σύμμαχος κι όχι εχθρός!Ισως επανέλθω αργότερα για τις ορολογίες του "φασισμού" και "κουμμουνισμού".

SkyWatcher είπε...

Αγαπητέ Polyc Mike, η ταινία "Eleni" είναι του Νίκου Γκατζογιάννη που το έκανε Nicholas Gage. Κατά τα άλλα ευχαριστώ όλους και όλες που σχολίασαν σε τούτο εδώ το άρθρο.

polycmike είπε...

Αγαπητέ ΚΟ,
έχεις δίκιο για την ταινία, η οποία ειρησθω εν παρόδω είναι και καταπληκτική. Απλά την είχα δει πριν από χρόνια και την θυμόμουν ως "Ελένη Γκατζογιάννη", προφανώς από το όνομα της πρωταγωνίστριας. Όπως και να 'χει .... mea culpa.

Ανώνυμος είπε...

Ν αγιάσει το στόμα σου!
Δε μπορεί. Δε θα μας αφήσει ο Θεός. Γι αυτούς τους λίγους τους ελάχιστους, τη μικρή ζύμη.. θα βάλει φρένο στην κατρακύλα. Ο Χριστός αναστήθηκε. Εύχομαι, ελπίζω, πιστεύω και στην ανάσταση της πατρίδας μας.
Καλή δύναμη στη νέα χρόνια.

Solo machos είπε...

Το Μπαμπινιώτη το σιχαίνομαι! Για μενα ειναι οντως, οπως είπε προηγούμενος σχολιαστης, αποδομητης της γλωσσας! Τωρα μπορει κ να υπερβαλω σε καποιο βαθμό, κ όντως μεσα στο γενικότερο σύνολο του έργου του να εχει προσφέρει κ κάτι καλο, ΑΛΛΑ για μενα δεν ειναι αυτος που θα "σωσει" τη γλώσσα, μου φαινεται ενας ακομα μεγας αναθεωρητης της γλωσσας μας, που απο αναθεωρητες χορτασαμε, αηδιάσαμε κ αρρωστήσαμε.Εχει αλλαξει πολλες ετυμολογιες, κ την ορθογραφια πολλων λεξεων. Θα μου πεις ειναι κακο αυτο; Δυστυχως ουτε οι γιλόλογοι μπορούν να κρίνουν το έργο του, συνήθως. Χρειαζεται καποιος να ειναι πολυ πεπειραμένος,μονο ειδικοι μπορουν να καταλάβουν τί γινεται. Υπαρχουν πολλοι επιστημονες εναντιων του. Ο συγκεκριμενος εχει μιαν εμμονη με τις ριζες των λεξεων, την ορθη γραφη κ ευρεση της ριζας, που για χαρη της θυσιάζει τη συνοχη του γλωσσικου οικοδομήματος. Μα με τη λογικη του, δηλ εαν αυτος ζουσε στην αρχαια εποχη.....θα ειχε αλλαξει ολονων τα φωτα....θα εβρισκε ενα σωρο ασυνεπειες κ λαθος ριζες!! Μη κοιτας που αναγκαζεται να παραδεχτει την "τελειότητα" ταχα της αρχαιας,λεγοντας ουι ειν η ριζα της γλωσσας μας. Μη ξεχνατε μας χωριζουν κ κατι αιώνεα απο το τότε. Αν ζουσε τοτε....μεχρι κ τον Όμηρο θα ειχε αλλαξει! Εδω δε δισταζαν να διορθωνουν στιχους οι αλεξανδρινοι, κ ολοι οι ευρωπαιοι σχολιαστες των κειμενων, ανθρωποι απειρως σοβαρότεροι κ επιστημονες, ο Μπαμπινιώτης θα συγκρατουνταν; Επισης μη ξεχνατε το ποσο ζωντανες, πολυπληθεις κ χαωδεις ηταν οι αρχαιες ελληνικες διαλεκτοι και τι δυνατοτητες γ ετυμολογία πιθανον να προσεφεραν! Συγγνωμη αν ειμαι ακραιος, αλλα ετσι νιώθω! Ενα παραδειγμα γλωσσικης αποδομησης.Οταν λεμε "κτίζω, κτίριο, κτίσμα, κτιστός, άκτιστος....." εχουμε ας πουμε μια οικογενεια λεξεων που συσχετιζονται στο νοημα ΚΑΙ στη χρηση. Οταν αυτος οριζει ότι το κτιριο ειναι κτηριο, γιατι βρισκει οτι προερχεται απο "τον ευκτήριον οίκον" των χριστιανων, αυτο ειναι μια αυθαιρετη γλωσσικη αποδόμηση, χωριζει λεξεις που παντα συσχετίζονταν. Κ γιατι,? Γιτι λεει το -ρ- χαλαει τη συνταγη, δεν θα επρεπε η λεξη κτιριο να εχει -ρ- εφ οσον προερχεται απο το κτιζω. Ενω η παρετυμολογια, αντιθετα, αν οντως τη λεξη κτιτιο την εγραφαν λαθος οι προγενεστεροι, σε αυτην την περιπτωδη, ενισχυει τη γλωσσικη συνοχη! Δηλ αν στην διαρκεια τοσων αιώνων πιθανο να εγιναν παρετοιμολογησεις (μετατοπιση ετυμολογιας) χαριν της γλωσσικης συνοχης, νοηματικης συνέπειας....δε λεω παραδειγματα, σλλα πιθανον να εγιναν. Η γλωσσα δεν ειναι μονο ετυμολογια, οπως δεν ειναι μονο λεξιλογιο ή μονο γραμματικη. Ειναι ολα αυτα μαζι αλληλοσυναρτώμενα- εξαρτώμενα κ πολλες φορες συγκρουόμενα! Σήμερα ως ορθη γλωσσα γενικα θεωρειται το πλουσιο λεξιλογιο κ η ορθη γραμματικη, ενω ξεχναμε τελειως τη συνταξη, τον επιτονισμο, τη χροια, και κυριως την απλοτητα- σαφηνεια. Απλοτητα δε δημαινει φτωχεια σημαινει γερα νοήματα, γερος χαρακτηρας, δυνείδηση.

Solo machos είπε...

Αρα λοιπον εν κατακλειδι...δεν ειναι κ ο Μπαμπινιωτης ενας ιδοπεδωτης, της νεας ταξης, ενας "κουμουνίζων" κ αυθαιρετων;

Ανώνυμος είπε...

Τὸ σημεῖον σταθμὸς στὴν ζωὴ τοῦ Μπαμπινιώτου.
13 Σεπτεμβρίου 2012

Ἐγὼ δὲν ξέρω νὰ ὑπάρχει παρὰ μία γλῶσσα,
ἡ ἐνιαία γλῶσσα, ἡ Ἑλληνική, ὅπως ἐξελίχθηκε ἀπὸ
τὴν Ἀρχαία ποὺ ἔφτασε νὰ εἶναι
τὸ μεγάλο καμάρι μας καὶ τὸ μεγάλο μας στήριγμα.

Ἐγὼ εἶμαι ὑπὲρ τοῦ παλαιοῦ συστήματος, ἐναντίον τοῦ μονοτονικοῦ καὶ ὑπὲρ τῆς διδασκαλίας τῶν Ἀρχαίων Ἑλληνικῶν. Εἶναι ἡ βάση γιὰ νὰ ξέρεις τὴν ἐτυμολογία τῶν λέξεων. Ἡ σημερινὴ κακοποίηση τῆς γλώσσας μὲ ἐνοχλεῖ καὶ αἰσθητικά. Θέλω νὰ δῶ γραμμένο τὸ «καφενεῖον» κι ἂς μὴν προφέρουμε τό «ν». Τώρα, ὅλες οἱ λέξεις ἔχουν μιὰ τρύπα.
Ὀδυσσέας Ἐλύτης
Γιατί ξεκινῶ μέ Ἐλύτη; Θὰ καταλάβετε. …

http://filonoi.gr/2012/09/13/to-shmeio-stathmos-sthn-zoh-toy-mpampinioth/

Solo machos είπε...

Κι εγω με τη σειρα μου παραπέμπω στο εξης αρθρο. http://www.kathimerini.gr/819276/opinion/epikairothta/politikh/o-polemos-enantion-twn-ellhnikwn

Solo machos είπε...Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Η ελληνική γλώσσα κινδυνεύει; Η ελληνική γλώσσα κινδυνεύει όχι από τις επιμειξίες ή τα αγγλικά των αεροδρομίων, την «κοινή» της εποχής της παγκοσμιοποίησης, αλλά από την περιφρόνηση με την οποία την αντιμετωπίζουμε εμείς οι ίδιοι. Ενα παιδί που μεγαλώνει στην Ελλάδα του 2015 έχει κάθε λόγο να αντιπαθεί τα ελληνικά. Τα ελληνικά, έτσι όπως τα καταντήσαμε, έχουν γίνει η γλώσσα της καθημερινής ασχήμιας, του καβγά, της επιθετικότητας, της κατεστημένης μαγκιάς.....

Η ελληνική γλώσσα θα σωθεί εάν ξαναθυμηθούμε την καθαρεύουσα; Ελάτε τώρα. Δεν είμαι τόσο αφελής ώστε να υποστηρίζω ότι αν ο μέσος Ελληνας βουλευτής θα χρησιμοποιεί την τρίτη κλίση θα χάσει την πρωτογενή χοντροκοπιά της σκέψης του. Εκείνο που υποστηρίζω είναι ότι η απαξίωση της ελληνικής γλώσσας, ο πόλεμος εναντίον των ελληνικών, ξεκίνησε με την επιβολή της δημοτικής στην εκπαίδευση ως μοναδικής εκδοχής της γλώσσας μας, θριάμβευσε με την ιστορική αμνησία που επέβαλε το μονοτονικό και ολοκληρώνεται τώρα με την ουσιαστική κατάργηση της διδασκαλίας της νεοελληνικής λογοτεχνίας.

Η νεοελληνική λογοτεχνία είναι το αποθεματικό κεφάλαιο της ελληνικής γλώσσας, καλώς ή κακώς είναι αυτή που είναι, και αν θέλουμε να πείσουμε το νέο παιδί πως τα ελληνικά μπορούν να παραγάγουν σκέψη, και μάλιστα σύγχρονη, μόνον μέσω της αγάπης για τη λογοτεχνία μπορούμε να το επιτύχουμε. Ο αποκλεισμός του νέου από την καθαρεύουσα σημαίνει και τον αποκλεισμό του από το σημαντικότερο ίσως κληροδότημα αυτού του κεφαλαίου. Μην ξεχνάμε ότι οι εκπαιδευτικοί κοιμούνται με το λεξικό Μπαμπινιώτη στο προσκέφαλό τους, ένα λεξικό κανονιστικό, μιας γλώσσας που την έχουν κατασκευάσει ένας γλωσσολόγος και οι μαθητές του, όπου δεν υπάρχει ούτε μία αναφορά στη λογοτεχνία που θα νομιμοποιούσε την εκδοχή της ερμηνείας των λέξεων. Προχειρότητα; Ή προκεχωρημένο φυλάκιο του πολέμου κατά των ελληνικών;Άρκος είπε...

Ορθότατος. Δυστυχώς, από τα σαράντα έτη φαυλοκρατίας των "δημοκρατών" κληρονομήσαμε εμείς οι νεότεροι, πέραν όλων των άλλων, μια γλώσσα απογυμνωμένη και ρημαγμένη.
Κάτι που κάνω εγώ και προτείνω και στους νεότερους είναι η σταδιακή εκμάθηση της χρήσης του πολυτονικού. Τότε μονάχα θα συνειδητοποιήσετε την γύμνια του μονοτονικού.

Solo machos είπε...

Αντεγραψα κ το σημαντικότερο απόσπασμα του παραπεμπτικου αρθρου που εστειλα σε μορφη link, δηλ το σημειο που σχετιζεται με το θεμα που σχολίασα.Αλλα δε ξερω κατα ποσο θα γινει αντιληπτο αυτο που θελω να τονισω....συν τοις αλλοις....

Solo machos είπε...

Ιδού, έτερον άρθρον http://www.sarantakos.com/language/antixari.html

Solo machos είπε...

Πάνω σ' ένα παράδειγμα που αναφέρει ο Μπ., όμως, συγκεκριμένα το "λειώνω (σχολ. ορθ. λιώνω)", έχω προσέξει από παλιά ότι ο κ. Πρύτανης κάνει ζαβολιά. Γράφει, δηλ. (τουλάχιστον στην έκδοση του Λεξικού που έχω εγώ): "η γραφή με -ι- δεν έχει ετυμολογική βάση" - όμως έχει προταθεί, από τον Μ. Φιλήντα, ετυμολόγηση της λέξης από το λιγώνω (βλ. Λεξικό Ανδριώτη, όπου αναφέρεται και η κατά Ψυχάρη ετυμολόγηση από το λύω, που στηρίζει την τρίτη, εναλλακτική ορθογράφηση λυώνω). Άρα, το Λεξικό Μπ. θα έπρεπε να γράφει: "η γραφή με -ι- έχει εσφαλμένη ετυμολογική βάση" ή "στηρίζεται σε εσφαλμένη ετυμολόγηση".

Η διάκριση αυτή μοιάζει σκέτος σχολαστικισμός; Όχι, απαντώ μόνος μου, γιατί το γράφει έτσι για δυο λόγους (για έναν απ' τους δύο ή και για τους δυο):
α) Ενισχύει τη γενική θέση του Μπ. περί μίας, αληθούς και απολύτως βέβαιης ετυμολόγησης. Η ετυμολόγηση στην οποία πιστεύει ο Μπ. αναγορεύεται "επιστημονική πραγματικότητα" και όλες οι άλλες γίνονται απλές οδοντόκρεμες - ούτε καν λάθος, αλλά ανύπαρκτες.
Δεν έχει σημασία αν εγώ, εσύ ή κάποιος άλλος πιστεύει στην ορθότητα της α ή β ή γ ετυμολόγησης: σημασία έχει, όλοι εμείς, να συνειδητοποιούμε πόσο γλιστερό είναι το έδαφος της ετυμολογίας. Ακόμα όμως κι αν έχει κανείς την ξεροκέφαλη βεβαιότητα του κ. Πρύτανη, από τη στιγμή που αναφέρει ή σχολιάζει μια ορθογράφηση, για να είναι επιστημονικά έντιμος, οφείλει να αναφέρει ότι στηρίζεται σε εσφαλμένη ετυμολόγηση (αν υπάρχει πράγματι τέτοια).
β) Η συγκεκριμένη ορθογράφηση είναι "σχολ. ορθ.". Αναφέροντάς την ξεκάρφωτα, αφήνει να εννοηθεί ότι εκείνο το -ι- οφείλεται σε ξορκισμένη απλοποίηση. Επομένως, όντως "αποκρύπτει, παρασιωπά ή εκθέτει στο Λεξικό του τη σχολική ορθογραφία", όπως, σύμφωνα με τον ίδιο, τον κατηγορεί ο ΓΗΧ.

Χ., για λογαριασμό της
Πρωτοβουλίας για την εξάπλωση της απρόκλητης και ανεξήγητης "γλωσσικής ψυχώσεως" εναντίον του κ. Μπαμπινιώτη

* **

Solo machos είπε...Τολμώ να παραθεσω καποια κομβικα σημεια."......Εγώ από τη μεριά μου θα συμφωνήσω με τον φίλο μου διαφωνώντας μαζί του· θέλω να πω: θα δώσω στον κ. Μπαμπινιώτη το ευεργέτημα της αμφιβολίας, και θα δεχτώ πως, όταν γράφει «δεν έχει ετυμολογική βάση» εννοεί ή περιλαμβάνει και το «έχει εσφαλμένη ετυμολογική βάση». Θα επισημάνω επίσης, προς υπεράσπιση του λεξικού Μπαμπινιώτη, ότι ένα αμιγές ετυμολογικό λεξικό, σαν αυτό που λείπει, θα έπρεπε ασφαλώς να μνημονεύει τις προτάσεις του Φιλήντα και του Ψυχάρη, αλλά ένα γενικό λεξικό, έστω και με ανεπτυγμένο ετυμολογικό σκέλος, δεν έχει σε γενικές γραμμές αυτή την υποχρέωση."
* * * * *

Solo machos είπε...

"......Καταρχάς ή καταρχήν (οι όμορφες διακρίσεις κτλ.) ο Χάρης δεν κατηγόρησε τον κ. Μπαμπινιώτη ότι «αποκρύπτει, παρασιωπά ή εκθέτει στο Λεξικό του τη σχολική ορθογραφία». Στα επίμαχα άρθρα του εγώ δεν βρίσκω καμιά τέτοια διατύπωση. Ωστόσο, αυτή τη μομφή, ή κάτι ανάλογο τέλος πάντων, την έχω εγώ παλαιότερα διατυπώσει εναντίον του λεξικού Μπαμπινιώτη –ας επαναλάβω τι είχα γράψει σε παλιότερό μου σημείωμα για τον περίφημο «πίνακα των λέξεων που εμφανίζουν ορθογραφική δυσχέρεια», όπως τον χαρακτηρίζει στην επιστολή του ο κ. Μπαμπινιώτης:

Βέβαια, ο πίνακας αυτός περιλαμβάνει μια μικρή λαθροχειρία: δεν παραθέτει μόνο τις καινοφανείς ή ξαναζεσταμένες προτάσεις Μπαμπινιώτη που ανατρέπουν καθιερωμένες ορθογραφήσεις, εννοώ τα ανεκδιήγητα τσιππούρα, τσαννάκι, τσηρώτο, καρμοίρης, πλημύρα, καννόνι, αγώρι και άλλα πολλά, παρά περιλαμβάνει επίσης και ένα σωρό εντελώς αποδεκτές σήμερα ορθογραφήσεις, οι οποίες παλιότερα (έως πολύ παλιότερα) γράφονταν αλλιώς, ακόμα και καραμπινάτα ορθογραφικά λάθη. Και αντί ο πίνακας να επιγράφεται "Αποκλίσεις του παρόντος λεξικού", έχει τον παραπλανητικό τίτλο "Λέξεις με προβλήματα ορθογραφίας". Θέλω να πω, όταν πλάι στον καρμοίρη και στην πλημύρα βλέπει κανείς κοινότατους και απολύτως αποδεκτούς τύπους όπως το είναι, φίδι (επειδή πριν από εκατό χρόνια τα έγραφαν είνε, φείδι) ή το ελλιπής (επειδή κάποιοι το γράφουν λάθος ελλειπής), οι καινοφανείς μπαμπινιώτειοι τύποι δανείζονται εγκυρότητα αφού μπαίνουν στο ίδιο ραφάκι με τα γνωστά και οικεία μας. Και αντίστροφα, απαξιώνεται το καθιερωμένο πλημμύρα όταν βρίσκεται πλάι στο παρωχημένο φείδι ή στο ανορθόγραφο ελλειπής."
* * * *

Solo machos είπε...Επομένως, ναι, κατά την ταπεινή μου γνώμη, το λεξικό Μπαμπινιώτη πράγματι εκθέτει (με την έννοια του ‘απαξιώνει’) τη σχολική ορθογραφία, αφού την τσουβαλιάζει μαζί με ορθογραφήσεις του 19ου αιώνα και με ανορθογραφίες. Αν το λεξικό ήθελε να είναι έντιμο, θα έπρεπε να φτιάξει τρία πινακάκια: ένα με τα συχνά ορθογραφικά λάθη, π.χ. ελλειπής αντί ελλιπής, ένα με τις παρωχημένες ορθογραφίες (π.χ. φείδι, είνε) και ένα με τις αποκλίσεις του λεξικού από τη συνήθη ή τη σχολική ορθογραφία (όπου θα έμπαιναν τσαννάκι, τσηρώτο και λοιπές φρικαλεότητες). Βέβαια, ο δεύτερος ειδικά πίνακας δεν θα είχε σχεδόν κανένα λόγο ύπαρξης, αφού κανείς σήμερα δεν διανοείται να γράψει φείδι, είνε. Οπότε γι’ αυτό το λόγο λέω ότι κατά τη γνώμη μου το τσουβάλιασμα των καθιερωμένων ορθογραφήσεων με τις παρωχημένες και τις λανθασμένες, δεν γίνεται από απλό επιστημονικο λαθος αλλά εσκεμμένα.

Solo machos είπε..."Αλλά ας μην κάνουμε δίκη προθέσεων. Ας δεχτούμε ότι δεν ήταν σκόπιμο το τσουβάλιασμα των τριών αυτών διακριτών κατηγοριών· ωστόσο, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, ότι δηλαδή οι τύποι της σχολικής ορθογραφίας απαξιώνονται όταν μπαίνουν στον ίδιο πίνακα πλάι-πλάι σε καραμπινάτες ανορθογραφίες. Επομένως, αν και δεν το έγραψε ο Χάρης, ευσταθεί ωστόσο (κατ’ εμέ) η μομφή ότι το λεξικό Μπαμπινιώτη απαξιώνει τη σχολική ορθογραφία.

Πέρα απ’ αυτό, στην επιστολή του στα Νέα, ο κ. Μπαμπινιώτης διατυπώνει έναν ακόμα πολύ αμφισβητήσιμο ισχυρισμό. Λέει ότι χάρη στα λεξικά του μαθαίνει ο αναγνώστης ποια είναι «η επιστημονικά ορθή ετυμολογική - ιστορική ορθογραφία, που θα την βρει να χρησιμοποιείται σε εφημερίδες, βιβλία, περιοδικά και σε πολλά άλλα δημοσιεύματα». Η διατύπωση είναι ελαφρώς ασαφής, αλλά θέλει μήπως να μας πει ο κ. Μπαμπινιώτης ότι τα τέρατα όπως «αγώρι, πλημύρα, καλοιακούδα, φύσκα» κτλ. χρησιμοποιούνται ευρέως; Μάλλον αυτό φαίνεται να ισχυρίζεται. Ας κάνουμε μια μικρή δειγματοληψία, χρησιμοποιώντας το πιο αξιόπιστο μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας, το γκουγκλ. Στην αριστερή στήλη η «ανυπόληπτη» σχολική ορθογραφία, στη δεξιά στήλη η «μόνη επιστημονικά ορθή ετυμολογική-ιστορική ορθογραφία».

ίσκιος 9670 εμφανίσεις ήσκιος 171 (ποσοστό 1,7%)
μπαλώνει 858 μπαλλώνει 3 (ποσοστό 0,34%)
ροδάκινο 29700 εμφανίσεις ρωδάκινο 25 (ποσοστό 0,08%)
τζίρος 80700 τζύρος 14 (ποσοστό 0.017%)
* * * * * "

Solo machos είπε...

".......
Σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα, οι «επιστημονικές» ορθογραφήσεις Μπαμπινιώτη δεν παίρνουν ούτε την ψήφο τους. Τι θέλω να πω; Ας βάλουμε στο γκουγκλ τον τύπο «τσηρώτο»: θα δούμε να μας δίνει 45 εμφανίσεις, καθόλου ευκαταφρόνητες σαν ποσοστό απέναντι στις 914 του ‘σχολικού’ τύπου (τσιρότο). Όμως, αν δούμε μία προς μία τις εμφανίσεις αυτές, θα διαπιστώσουμε ότι όλες ανεξαιρέτως, και οι 45, παρουσιάζονται σε κείμενα που σχολιάζουν, καυτηριάζουν, ειρωνεύονται ή επικρίνουν την μπαμπινιώτεια ορθογραφία (πολλά από αυτά δικά μου), άρα δεν είναι έγκυρες «ψήφοι»!

Επειδή με την ορθογραφία του Λεξικού Μπαμπινιώτη έχω ασχοληθεί εκτενώς αλλού, δεν θα σχολιάσω άλλα σημεία της επιστολής Μπαμπινιώτη, πέρα από ένα. Στην επιστολή γίνεται διαρκώς λόγος για «επιστημονικά ορθή» ορθογραφία· όμως θέλω να επισημάνω ότι σε πολλές περιπτώσεις ο «πίνακας Μπαμπινιώτη» ανατρέπει καθιερωμένες ορθογραφήσεις στηριζόμενος σε ετυμολογίες αποδεδειγμένα λαθεμένες (τσανάκι), τραβηγμένες από τα μαλλιά (καρμίρης), επιεικώς αμφίβολες (τσιπούρα, νινί), ανύπαρκτες (στιλ) ή άγνωστες (βαλάντιο). Για να μην κουράσω τον αναγνώστη, δεν θα αναπτύξω εδώ τους λόγους για τους οποίους χαρακτηρίζω έτσι κάθε περίπτωση, αλλά θα παραπέμψω στο παλιότερο σημείωμά μου . Εδώ απλώς θα παρατηρήσω ότι μόνο επιστημονικό δεν είναι να ανατρέπονται καθιερωμένες γραφές με τόσο σαθρά επιχειρήματα. Ούτε είναι επιστημονικό να εισάγεται η νέα «επιστημονική» ορθογραφία σε δόσεις και με τη μέθοδο της δοκιμής και λάθους.

Κάτι που το ομολογεί έμμεσα και ο ίδιος ο κ. Μπαμπινιώτης όταν από τη μία έκδοση στην άλλη του λεξικού του αλλάζει σιωπηρά τις ορθογραφήσεις, κι έτσι έχουμε στη μια έκδοση αγόρι αλλά στην επόμενη αγώρι, στη μια έκδοση κανόνι αλλά στην άλλη καννόνι, στη μια έκδοση μαντίλι με επισήμανση ότι η ορθογραφία των Βυζαντινών (μαντήλι) δεν δεσμεύει, αλλά στην επόμενη έκδοση φαίνεται ότι δεσμεύει και παραδεσμεύει η βυζαντινή ορθογραφία και το απορριπτέο μαντήλι γίνεται ξαφνικά σωστό και το εγκεκριμένο μαντίλι λάθος! Άλλαξε μήπως, από το 1998 έως το 2000 η επικρατούσα άποψη για την ετυμολογία των λέξεων; Όχι βέβαια. Οπότε, σκέφτομαι, δεν θα έβλαφτε να έδειχνε λίγο περισσότερη σεμνότητα ο κ. Μπαμπινιώτης όταν εκθειάζει το λεξικό του, αφού ο ίδιος σιωπηρά, έκδοση με έκδοση, διορθώνει συνεχώς τα λάθη του και τροποποιεί τις αρχές του ή τον τρόπο εφαρμογής τους."

Solo machos είπε...

Συγγνωμη αν σας κουρασα.....το "εξαντλησα το θεμα..." το λήγω εδω. Ζητω κ συγγνωμη για τον ζηλο μου οσον αφορα τα γλωσσικα, και αν αδικω τινας....

Solo machos είπε...

Δειτε κ το σημαντικο αρθρο επιδης του κ. Σαραντάκου που αναφερεται λεπτομερως στα ορθογραφικα θεματα, καταδεικνυοντας οτι η γλωσσικη παραδοση κ ιστορικη ορθογραφια, ηδη απο τους αρχαιους χρονους, ειχε δημιουργησει πολλες παρετοιμολογίες , κ οτι η εμμονη του με τις ριζες δε μπορει ν αλλαζει ενα γλωσσικο οικοδομημα αιώνων! Χαρακτηριστικκ παραδειγμα η πλημμύρα, που την εκανε πλημύρα, ενω στα χειρογραφα υπρρισχυει ο τυπος με δυο μμ, γιατι γ τους αρχαιους παρεπρμπε στη ριζα " πλην μυρομαι= γεμιζω δακρυα" μια γλαφυρη εικονοπλασια, που συμφωνα μ τον Μπαμπινιωτη ειναι παρετοιμολογια....Αυτα οντως το ληγω εδω αυτη τη φορα....http://www.sarantakos.com/language/tshrwto2.html

Solo machos είπε...

Αγαπητε σχολιαστη σε παραπεμπω στο εξης αρθρο...
http://www.sarantakos.com/language/tshrwto2.html
Το θεμα θελει διερευνυση κ μελετη....δεν ειναι τοσο απλο οσο φαινεται.

Solo machos είπε...

Σου προτεινω τα εξης αρθρα :

http://www.kathimerini.gr/819276/opinion/epikairothta/politikh/o-polemos-enantion-twn-ellhnikwn
δευτερον:
http://www.sarantakos.com/language/antixari.html
Και :
http://www.sarantakos.com/language/tshrwto2.html
Με σεβασμο....

polycmike είπε...

Αγαπητέ κ.Αργυρίου Παναγιώτη,
ο Μπαμπινιώτης έχει και δικιά του ιστοσελίδα. Σου προτείνω να την επισκεφτείς και να του θέσεις τις απορίες σου αναλυτικά. Προσωπικά του έχω στείλει μηνύματα στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο, στα οποία και μου απάντησε. Θεωρώ τα σχόλια ενάντια στο πρόσωπο του Μπαμπινιώτη κακόπιστα και επιφανιακά. Ο άνθρωπος (ο Μπαμπινιώτης) ούτε κρύβεται, ούτε φοβάται τον διάλογο, ιδού πεδίο δόξης λαμπρόν για όποιον αμφισβητεί την αξία του.
Υ.Γ. Αγαπητέ κ. Αργυρίου, εφόσον καταφέρεστε εναντίων του Μπαμπινιώτη, κάντε μας την χάρη να γράψετε και 'σείς ένα λεξικό ή έστω να μας προτείνετε κάποιον αξιόλογο γλωσσολόγο. Αυτό η ύβρη πρέπει να πάψει!

Solo machos είπε...

Ζητω συγγνωμη που επεστρεψα στο θεμα, ενω ειχα πει οτι σταματω τσ σχολια, αλλα αυτο το αρθρο ηταν πειρασμος, ακομα κ αν καποιος διαφωνησει σε καποια σημεια, προκειται γ ενα αξιολογο αρθρο, για την ακριβεια αποσπασμα απο το βιβλιο του κ Σαραντακου. Αυτα κ τελος.....προς το παρον... Ευχαριστω για την υπομονη σας!

polycmike είπε...

Αγαπητέ μου κ.Αργυρίου,
να γράφετε όπως θέλετε την "πλημμύρα", αλλά μην προσπαθείτε να μας πείσετε για το σωστό που εσείς νομίζετε. Η γλωσσολογία είναι μια σεβαστή επιστήμη και οι μηδενιστικές απόψεις σας για έναν καταξιωμένο επιστήμονα γλωσσολογίας θα έπρεπε να σας ... προβληματίσουν λίγο.

SkyWatcher είπε...

Εντάξει, φτάνει με τον Μπαμπινιώτη. Εάν θέλετε σχολιάστε για το συγκεκριμένο άρθρο.

Μιχάλης Κ είπε...

!) ΦΑΣΙΣΤΑΣ μου φαίνεσαι! Και ο Γεωργιάδης λέει από χρόνια ότι ζούμε υπό την δικτατορία της Αριστεράς.
2) Ακόμα και αμερικανοί συγγραφείς λένε ότι ο πλήρης και βάρβαρος καπιταλισμός έρχεται μέσα από τις κομουνιστικές ιδεολογίες. Και όλως περιέργως ΚΑΝΕΝΑΣ από αυτούς δεν αγαπάει τους Εβραίους.
3) Ηρέμησε και άρχισε να γράφεις κείμενα των πέντε λέξεων αλα Feacebook και Twiter. Ο εγκέφαλος των κατοίκων του Ελλαντιστάν δεν αντέχει παραπάνω.
4) Όταν οι αρχαίοι πέθαναν πήραν μαζί τους εκείνο που ΔΕΝ ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ. Σε εμάς έμειναν τα ξερά αρχαία κείμενα που κανένας δεν ξέρει να διαβάσει. Ούτε καν οι ακαδημαϊκοί μας (όχι ότι ενδιαφέρονται βέβαια). Προκοπή δεν υπάρχει ειδικά μετά την τεράστια καταστροφή του μονοτονικού και της πρακτικής ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ της διδασκαλίας της αρχαίας ελληνικής.
5) Έχουμε φτάσει στο σημείο στο οποίο, ως λαός, πρέπει να μπούμε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Οι μελλοντικές γενιές θα μαθαίνουν για τον ελληνικό πολιτισμό που εξαφανίστηκε, μαζί με τον πολιτισμό των Βαβυλωνίων, Ασσυρίων, Αιγύπτιων ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, γιατί μάλλον θα συγχωνευθούμε στον ελληνο-ρωμαϊκό πολιτισμό (αυτό ήδη γίνεται σε τουριστικό επίπεδο) και στο τέλος οι δυτικοί θα μιλάνε (λόγω ευκολίας) για Ρωμαϊκό πολιτισμό.
Σε αφήνω τώρα. Θα παρακολουθήσω ποδόσφαιρο στην Νόβα που απέκτησα με την νέα τηλεόραση που πήρα από τα Μίντια μάρκετ που δεν είναι και χθεσινοί και μου έδωσαν και δώρο Νεσπρέσο. Αλήθεια πως ζούσα μέχρι τώρα χωρίς αυτά;
ΥΓ: ξέρεις την αρχαία παροιμία που λέει ότι οι λαοί δεν εξαφανίζονται από το σπαθί, αλλά από την καλοπέραση;

Solo machos είπε...

Μ αρεσε το σχόλιό σου, τόσο διαφορετικό, σε σχεση με την απλη συμφωνία ή διαφωνία, με τη συνηθη μονολιθικότητα, αγένεια πολλων σχολιαστων,οντως ειμαστε τυφλοι κ υπερβολικοι, κ γω παραδεχομαι ότι όταν θεμα με αγγιζει, αν κ συνηθως ειμαι συγγρατημενος, καμια φορα ξεφεύγω....κ ομολογω οτι τα σχολια που παρεθεσα σε αυτη τη συγκεκριμενη σελιδα, ηταν πολλα κ υπερβολικα.... οσον αφορα το συγκεκριμενο αρθρο, μαλλον βλεπουμε οτι η δικτατορια μπορει να υπαρξει σε ολους τους πολιτικους (δηθεν) χώρους,κ μαλλον ειδικα σημερα δε μας σωζει τιποτα.... Θα βγουμε με το φανάρι κ θα ψαχνουμε αν απεμεινε κανένας άνθρωπος!Οσον αφορα το πνευμα των αρχαίων.....Ναί όντως πραμορφωνουμε την πραγματικη εικονα των αρχαιων κ μαλλον μοιαζει σωστο αυτο που λες ότι ουτε οι ιδιοι οι καθηγητες πανεπιστημιου δε νοιάζονται πραγματικα για το τι ήταν οι αρχαιοι, τί ειν ο ελληνισμος, τί ειν η ίδια η ζωή σε τελικη αναλυση, αλλα προτιμουν να μελετουν τις νεκρολογιες νεκρων ανθρώπων, χωμενοι μεσα στα βιβλια τους, κ στις ερευνες του καθε ευρωπαίου ή αμερικάνου επιστήμονα.....Αλλωστε ο τροπος που μελετουν πολλες φορες ειν αγονος κ στειρος, κ ετσι κ οι φοιτητες ντουβαρια ερχονται στις σχολες , ντουβαρια φευγουν, δε μαθαινουν τι ειναι άνθρωπος, τι ειναι ζωη.....αλλα κ ποιος μπορει οντως να το διδαξει; κ πώς; επι χρήμασι, απεσβετο λάλον ύδωρ, ναι μοιάζει να ειμαστε χαμένοι...χωρις οραμα , οδοδεικτες κ ελπιδα....αλλα ποιος ξερει; Οψόμεθα.... Αυτα. Φιλικους χαιρετισμους...

Ανώνυμος είπε...

Αν καταχωρεις στην αριστερά τα ίσα δικαιώματα των ανθρώπων (πχ επιλογή ερωτικού συντροφου) και την παροχή φιλοξενιας σε πρόσφυγες τοτε προφανώς καταχωρεις τον εαυτό σου στις ανατολίτικες κοινωνίες και μακρυά απο κάθε έννοια δυτικού πολιτισμού.

ΔΟΞΑ ΤΗ ΜΑΚΡΟΘΥΜΙΑ ΣΟΥ ΚΥΡΙΕ είπε...

Δεν πρόκειται να φύγεις ποτέ από την κυριαρχία των αρωστερών γιατί είναι τα πιο πειθήνια όργανα των νεοταξιτών και συνεταιράκια στη ρεμούλα και το χρήμα πια είναι ασύλληπτα πολύ και το γλεντάνε με την ψυχή τους.

π. Γ. Θ. είπε...

το σύστημα ειναι τραπεζοκομμουνιστικό. επομένως μέχρι τη Β'Παρουσία έτσι θα ειναι τα πράγματα και έτσι θα πανε...
https://apologhtika.blogspot.com/search?q=%CE%B5%CE%BC%CE%B5%CE%B9%CF%82+%CE%BA%CE%B1%CE%B9+%CE%B7+%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CE%BF%CF%83%CE%BC%CE%B9%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B7