Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

Jack Chick: In Memoriam

Στις 23 Οκτωβρίου του 2016, απεβίωσε σε ηλικία 92 ετών, ο Jack Chick, ο διάσημος Αμερικάνος χριστιανός δημιουργός κόμικ.

O Jack Thomas Chick (γεννήθηκε στις 13 Απριλίου 1924 στο Λος Άντζελες) ήταν ευαγγελικός χριστιανός, κινούμενος στον χώρο του ευαγγελικού φονταμενταλισμού.

Η εταιρεία του, η Chick Publications, έχει πουλήσει πάνω από 750 εκατομμύρια μικρά μαυρόασπρα κόμικ βιβλιαράκια με μια ξεχωριστή ιστορία και ένα χριστιανικό μήνυμα, τα λεγόμενα tracts. Έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 100 γλώσσες. Ο Chick ήταν πιστός στην King James Bible (1611), και πίστευε ότι οποιαδήποτε άλλη αγγλική μετάφραση της Βίβλου προωθεί την αίρεση ή την ανηθικότητα.

Το μεγαλύτερο όνομα στην ευαγγελισμό μέσω φυλλαδίων, ο Chick, διένειμε περισσότερα από 500 εκατομμύρια εικονογραφημένα μαυρόασπρα φυλλάδια, με το παρατσούκλι "chicklets," πάνω από πέντε δεκαετίες. Τα μηνύματα του Chick ήταν αμφιλεγόμενα, ακόμα και μεταξύ των ευαγγελικών, ενώ ήταν ιδιαίτερα επιθετικός προς τον ρωμαιοκαθολικισμό. 

Το έργο του πάντως, απολαμβάνει παγκόσμιας εμβέλειας. Το πιο δημοφιλές tract του είναι αναμφίβολα το This Was Your Life!” (Αυτή ήταν η Ζωή σου!), που μεταφράστηκε σε περισσότερες από 60 γλώσσες, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής.

Ο Chick έγινε χριστιανός λίγο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μέσα από την ραδιοφωνική εκπομπή του χριστιανού ραδιοευαγγελιστή Charles E. Fuller, “Old Fashioned Revival Hour”. Ενώ ήθελε να μιλήσει στους άλλους για τον Χριστό, ήταν πάρα πολύ ντροπαλός. Ο Chick έτυχε να ακούσει από έναν  ιεραπόστολο, ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας είχε αποκτήσει σημαντική επιρροή στους απλούς Κινέζους στη δεκαετία του 1950, μέσω της διανομής μικρών κόμικς. Τότε του ήρθε η ιδέα να δημιουργήσει μικρά φυλλάδια με ένα χριστιανικό μήνυμα, που θα μπορούσε εύκολα να δοθεί στους ανθρώπους. 

Άρχισε να δημιουργεί και να χρηματοδοτεί τα πρώτα κόμικς του και tracks σε σχήμα τσέπης στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Το πρώτο είχε τίτλο “Why No Revival?” (Γιατί δεν υπάρχει Αναζωπύρωση;). Τα χριστιανικά βιβλιοπωλεία ήταν απρόθυμα να δεχθούν τα tracts του, αλλά αυτά έγιναν δημοφιλή μεταξύ των ιεραποστόλων και των εκκλησιών. Οι Εκδόσεις Chick που ιδρύθηκαν επίσημα το 1970, σύντομα μεγάλωσαν και αφού έστησε το δικό του τυπογραφείο, απογειώθηκε στη δεκαετία του '70.

Ο Chick είχε εμπνευστεί από τα κηρύγματα «αναζωπύρωσης» του ιεροκήρυκα Charles Finney (Τσάρλς Γκράντισον Φίννεϊ, 1792 - 1875), του οποίου η θεολογία υιοθετήθηκε στα tracks του. Ο Chick, σύμφωνα με τον ερευνητή Daniel Silliman, έλεγε, «Χρειαζόμαστε αναζωπύρωση.... Οι Χριστιανοί είναι αυτάρεσκοι. Μια χούφτα ανθρώπους έχει ο Θεός που ξέρουν τι πρέπει να κάνουν, οι υπόλοιποι παίζουν παιχνίδια».

Τα 150 και πλέον tracts του κινούνται γύρω από την διάκριση των "σωσμένων" και των "χαμένων". Οι καθολικοί, οι μασόνοι, οι άθεοι, οι «τυπικοί» χριστιανοί, οι ελευθέρων ηθών, οι παγανιστές, οι σατανιστές, οι ομοφυλόφιλοι, οι μουσουλμάνοι και άλλοι ήταν μεταξύ αυτών.

Ιδιαίτερη «αδυναμία» είχε πάντως τους Καθολικούς, με αρκετούς να λένε ότι τα έργα του διακατέχονταν από μια αίσθηση «αταβιστικού αντι-καθολικισμού». Ο Chick ανέφερε την Καθολική Εκκλησία ως «την μεγάλη πόρνη» και τους καθολικούς ως ανθρώπους που έχουν «ψευδείς διδασκαλίες» και για αυτό θα «ριχτούν στη λίμνη της φωτιάς». Θεωρούσε ότι πίσω από το Ισλάμ και τον κομμουνισμό ήταν ο παπισμός. Ο Chick, πάντως ισχυριζόταν ότι  ήταν σε αντίθεση με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία ως κοινωνικοπολιτική οργάνωση, αλλά όχι με τα μέλη της, που θα ήθελε να σωθούν «μέσω της πίστης στον Ιησού».
Στη δεκαετία του 1980, κυκλοφόρησε αρκετές εξαιρετικής ποιότητας έγχρωμες ιστορίες του στυλ κόμικ, με πιο δημοφιλή την σειρά Alberto, όπου ισχυριζόταν ότι είναι η «αληθινή ιστορία» ενός Ιησουίτη ιερέα (του Ισπανού Albero Rivera) που η δουλειά του ήταν να «διεισδύσει και να καταστρέψει» τις προτεσταντικές εκκλησίες. Τα βιβλία αυτή ήταν αρκετά δημοφιλή, αλλά ξεσήκωσαν και μεγάλη φασαρία με αποτέλεσμα πολλά βιβλιοπωλεία να αρνηθούν να τα πουλήσουν.

Ο Chick ζούσε γενικά, μία περίπου "ερημική" ζωή, αποφεύγοντας την δημοσιότητα, ενώ απέφευγε να δώσει συνέντευξη.

Στον εικοστό πρώτο αιώνα με τα blogs, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα «μιμίδια», τα tracts του Jack Chick, μοιάζουν λείψανα μιας άλλης εποχής. Παρά την αμφιλεγόμενη θεολογία του υπήρξε ένας ταλαντούχος δημιουργός, ένας πρωτοπόρος στον χώρο της χριστιανικής μαρτυρίας και ένας ακούραστος υπερασπιστής της χριστιανικής πίστης.

Διάβασε στον KO: "Ο... μπαμπάς;" και «Η Δίκη»



ΚΟ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η Χάρη του Θεού είναι στην ορθοδοξία , την ορίτζιναλ χριστιανοσύνη , και όχι στις αιρέσεις.

Η διαφήμιση των αιρετικών εξυπηρετεί μόνο τον αντίχριστο οικουμενισμό των περι-πλούσιων και τον επερχόμενο αντίχριστο του οποίου βλέπουμε τους πράκτορες

γιατί όπως ομολογούν και στο τρίτο τους πρωτόκολλο :
…. …. ….
Έκτοτε άγομεν τον λαόν απο μιας πλάνης εις άλλην, ίνα απαρνηθή ακόμη και ημάς, προς όφελος του βασιλέως δεσπότου εκ του αίματος της Σιών, τον οποίον ετοιμάζομεν δια τον κόσμον.
…. …. ….


Δεν ξέρουμε μόνο αν είναι ακούσιο ή εκούσιο το πρακτοριλήκι