Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Κυριακή 30 Απριλίου 2017

ΚΡΟΑΤΙΑ: Ματαιώνονται οι παραστάσεις εξαιρετικά βλάσφημου θεατρικού «έργου» μετά από έντονες διαμαρτυρίες λαού και εκκλησίας

Κατά τη διάρκεια ενός φεστιβάλ θεάτρου στην παραθαλάσσια κροατική πόλη του Σπλιτ, μια παράσταση ενός αμφιλεγόμενου θεατρικού έργου σχετικά με την σημερινή "προσφυγική κρίση" στην Ευρώπη, ματαιώθηκε ύστερα από παρέμβαση της τοπικής καθολικής εκκλησίας λόγω προσβολής των θρησκευτικών συναισθημάτων.

Μια παράσταση του έργου «Η βία μας και η βία σας» του Κροάτη θεατρικού συγγραφέα Oliver Frljic ακυρώθηκε αφότου η Καθολική Αρχιεπισκοπή της περιοχής, απευθυνόμενη στο Υπουργείο Πολιτισμού, στους τοπικούς αξιωματούχους του Σπλιτ και το εθνικό θέατρο της πόλης, παραπονέθηκε ότι το έργο «προσβάλλει τον Θεό, τον άνθρωπο και το έθνος», σύμφωνα με την Deutsche Welle.
Το «έργο» που είχε παιχτεί προηγουμένως σε άλλα θέατρα στην Ευρώπη, περιέχει μια σκηνή στην οποία ένας άντρας που εκπροσωπεί τον Ιησού Χριστό κατεβαίνει από τον σταυρό και βιάζει μια γυναίκα που φορά ένα μουσουλμανικό κάλυμμα (hijab). Σε μια άλλη σκηνή του «έργου» απεικονίζεται μια γυμνή γυναίκα που φοράει hijab να βγάζει μια κροατική σημαία από τον κόλπο της.

Εκπρόσωποι της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Σπλιτ-Μακάρσκα υποστήριξαν ότι έλαβαν πολλές καταγγελίες γύρω από τη διοργάνωση του έργου, το οποίον σημειωτέον ανέβηκε υπό την αιγίδα του υπουργείου "πολιτισμού".

Ένα υπερ-συντηρητικό κροατικό πολιτικό κόμμα διοργάνωσε διαμαρτυρία έξω από το θέατρο, διακηρύσσοντας ότι το έργο "προσβάλλει με τον πιο βάναυσο τρόπο τα θρησκευτικά και ηθικά συναισθήματα χριστιανών, μουσουλμάνων και άλλων Κροατών πολιτών".
Μια ομάδα διαδηλωτών κατάφερε να μπει μέσα στο θέατρο και να καθυστερήσει την έναρξη του έργου πριν έρθει η αστυνομία κι τους οδηγήσει έξω.

Η υπόθεση πήγε στο γραφείο του εισαγγελέα προκειμένου να διερευνηθεί εάν έχει διαπραχθεί το έγκλημα της θρησκευτικής δυσφήμησης και της προσβολής του εθνικού συμβόλου.

Μια παράσταση του έργου το 2016 στη Βαρσοβία της Πολωνίας προκάλεσε παρόμοια οργή από το πολωνικό πολιτικό συντηρητικό Κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης, το οποίο ανέφερε ότι το έργο περιείχε «πορνογραφία και βλασφημία».

Ο Frljic, είχε γράψει τότε επιστολή στον Γιούνκερ, διαμαρτυρόμενος για τον περιορισμό της «ελευθερίας του λόγου».

Διαμαρτυρίες υπήρξαν στη Βαρσοβία και για ένα άλλο έργο του Frljic, "The Curse", με την αστυνομία της πόλης να απομακρύνει διαμαρτυρόμενους που είχαν εγκατασταθεί στις εισόδους του θεάτρου. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί. Το «έργο» περιείχε εμετικές σκηνές.


ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή (κι εδώ)

3 σχόλια:

ΔΟΞΑ ΤΗ ΜΑΚΡΟΘΥΜΙΑ ΣΟΥ ΚΥΡΙΕ είπε...

αρρωστεροί και νεοταξίτες χέρι χέρι όλοι οι αντίχριστοι προς την Κόλαση

Ανώνυμος είπε...

Ποτε θα βραβευθει με το βραβειο Καλλεργη?

Ανώνυμος είπε...

οι εδώ εθνικιστές τύπου χρυσής αυγής έξω απο το θέατρο είχαν επιλέξει την γλώσσα των ιερόδουλων και ανέχονταν τον κάθε γραφικό παλιάτσο να το παίζει ορθόδοξος! γύφτοι εθνικιστές εναντίον ευρωπαίων εθνικιστών