Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

Ο Κέλτικος Σταυρός



Ο κέλτικος σταυρός (Celtic Cross) είναι ένα σύμβολο που συνδέεται κυρίως με τον ιρλανδέζικη χριστιανική παράδοση, αν και από άλλους θεωρείται προ-χριστιανικό παγανιστικό σύμβολο. Χρησιμοποιείται επίσης, στον χώρο των (αστρολογικών) «προβλέψεων» και στις κάρτες ταρό. Τέλος θεωρείται ένα ευρέως διαδεδομένο σύμβολο των εθνικιστών διεθνώς και για αυτό χαρακτηρίζεται από τα γνωστά κέντρα «ρατσιστικό» σύμβολο έως και "ναζιστικό". Ως εκ τούτου ο κέλτικος σταυρός είναι απαγορευμένος σε κάποιες χώρες και τελευταία στα ευρωπαϊκά γήπεδα (σε διεθνείς αγώνες), καθώς περιλαμβάνεται στον μακρύ κατάλογο με τα «απαγορευμένα σύμβολα».
Ο κελτικός σταυρός είναι ένας σταυρός με ένα κύκλο – δακτύλιο στο σημείο τομής. Κάποιοι θεωρούν ότι πρόκειται για ένα φωτοστέφανο ("άλως" στα αρχαία ελληνικά ή "nimbus" στα λατινικά), ενώ άλλοι ερμηνεύουν ότι το δαχτυλίδι εκπροσωπεί τον ήλιο και για αυτό ο κελτικός σταυρός ονομάζεται επίσης και «ήλιος σταυρός» (sun-cross). Άλλοι θεωρούν ότι προέρχεται από την τέχνη της εποχής του Χαλκού, όπου σχημάτιζαν τροχούς ή δίσκους γύρω από ένα κεφάλι και άλλοι από τους πρώιμους κοπτικούς σταυρούς. Σταυροί με δακτύλιο που αντιπροσωπεύει την ουράνια σφαίρα παρουσιάστηκαν και σε γραπτά Πατέρων της Εκκλησίας. Ο «κοσμολογικός σταυρός» είναι ένα σημαντικό μοτίβο στο ποίημα του Σεδούλιου Καίλιου “Carmen Paschale”, γνωστό στην Ιρλανδία από τον 7ο μ.Χ. αιώνα.
Ο σταυρός είναι συχνά διακοσμημένος με περίτεχνα Γαελικά (κέλτικα) μοτίβα. Ο κελτικός σταυρός συνηθίζεται να στολίζει μια ταφόπλακα.

Οι κέλτικοι σταυροί είναι διακοσμημένοι με Νησιώτικη τέχνη, ένα ύφος τέχνης, που είναι γνωστή ως Hiberno-Saxon (ιρλανδο-σαξονική) και συνδέεται στενά με τον Κέλτικο Χριστιανισμό και τον ιρλανδικό μοναχισμό. Το απίστευτα στολισμένο Book of Kells, ένα εικονογραφημένο αντίγραφο των τεσσάρων Ευαγγελίων, (που δημιουργήθηκε από τον ιρλανδό μοναχό και προφήτη Columba), περιέχει θαυμάσια παραδείγματα τέτοιας Νησιωτικής (δηλ. της βρετανικής νήσου) τέχνης. Πολλοί κέλτικοι σταυροί απεικονίζουν σκηνές από την Βίβλο.

Ένας ιρλανδική θρύλος λέει ότι ο κελτικός σταυρός εισήχθη για πρώτη φορά από τον Άγιο Πατρίκιο, ο οποίος προσπαθούσε να μεταστρέψει την παγανιστική Ιρλανδία στον χριστιανισμό. Μερικοί από αυτούς τους ειδωλολάτρες λάτρευαν τον ήλιο, γι’ αυτό λέγεται ότι ο Πατρίκιος συνδύασε τον χριστιανικό σταυρό με το κυκλικό μοτίβο του ήλιου, ως έναν τρόπο για να συνδέσει το φως και τη ζωή με το χριστιανικό σταυρό στο μυαλό των προσήλυτων του. Μια άλλη θεωρία προτείνει ότι, θέτοντας το σύμβολο του σταυρού πάνω από το σύμβολο του ήλιου, οι Χριστιανοί απεικονίζουν την υπεροχή του Χριστού πάνω από τον θεό Ήλιο ή την θεά Σελήνη. Υπάρχουν και μερικοί που λένε ότι ο σταυρός μέσα στον κύκλο είναι σύμβολο που είχαν οι Δρυίδες και που οικειοποιήθηκε από τους χριστιανούς.
Τα τελευταία χρόνια, επειδή νεοπαγανιστές χρησιμοποιούν τον κέλτικο σταυρό, μερικοί δυτικοί Χριστιανοί, ειδικά φονταμενταλιστές, φοβούνται να τον χρησιμοποιήσουν, επειδή είναι «μολυσμένος» από παγανιστικές ομάδες. Αλλά ο κελτικός σταυρός χρησιμοποιείται στην συντριπτική του πλειοψηφία από Χριστιανούς.
Όλα τα ιστορικά παραδείγματα Κέλτικων Σταυρών προέρχονται από αναμφισβήτητα χριστιανικά πλαίσια. Γνωστές μεσαιωνικές μοναστικές τοποθεσίες, όπως το Aberlemno Stone στο Angus, οι μεγάλοι Σταυροί στο Clonmacnoise, το Monasterboise, το Kells και πολλές άλλες στολίστηκαν με χριστιανική εικονογραφία.

Πάντως ο Henry O'Neill, το 1857, στο βιβλίο για τις εικονογραφήσεις των πιο ενδιαφερόντων γλυπτών Σταυρών της Αρχαίας Ιρλανδίας γράφει, «Νομίζω ότι η αρχαία ιρλανδική τέχνη ήταν ειδωλολατρική, και συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια της χριστιανικής περιόδου, όπως ακριβώς και η ιδιαίτερη μορφή του ιρλανδικού σταυρού είναι ειδωλολατρική ή τα ονόματα των μηνών ή των ημερών της εβδομάδας είναι ειδωλολατρικά. Παγανιστικές συνήθειες άντεξαν στον ιρλανδικό λαό».
Στους μεσαιωνικούς χρόνους, ο κελτικός σταυρός σύμβολο χρησιμοποιήθηκε ως δημόσιο μνημείο - ακριβώς όπως οι σημερινοί χριστιανοί συχνά τοποθετούν έναν σταυρό στην κορυφή ενός ναού. Σήμερα, ο κελτικός σταυρός χρησιμοποιείται πιο συχνά σε επιτύμβιες στήλες και σε ταφικά μνημεία, αλλά έχει γίνει επίσης ένα σύμβολο της ιρλανδικής εθνικής υπερηφάνειας. Υπάρχουν αθλητικές ομάδες και άλλες οργανώσεις που επίσης χρησιμοποιούν το κελτικό σταυρό ως έναν τρόπο για να δείξουν την ιρλανδική κληρονομιά τους, ενώ τον βρίσκουμε σε κοσμήματα και σε τατουάζ.

Η Κέλτικη Εκκλησία είναι η Εκκλησία στην Ιρλανδία και τη Μεγάλη Βρετανία στις αρχές του μεσαίωνα, που θεωρήθηκε απομονωμένη από τη Ρώμη και ανέπτυξε μια ευδιάκριτη Κέλτικη πνευματικότητα.

Πολλοί πάντως ισχυρίζονται ότι πρέπει να γίνεται διάκριση μεταξύ του κέλτικου σταυρού ως θρησκευτικού συμβόλου και του κέλτικου σταυρού ως πολιτικού συμβόλου.
Ο κελτικός σταυρός, άρχισε να γίνεται δημοφιλής από εθνικιστικές ομάδες πρώτα στην Γαλλία. Μια παραλλαγή του χρησιμοποιήθηκε από το "Parti Populaire Français" του πρώην κομμουνιστή και μετέπειτα φασίστα Ζακ Ντοριό, που ιδρύθηκε το 1936. Το PPF έβλεπε ότι ο γαλλικός πληθυσμός ήταν, από φυλετική σκοπιά, σε μεγάλο βαθμό γαλατικό-κέλτικος. Eν τω μεταξύ το "Rassemblement National Populaire" του Marcel Déat υπογράμμισε τη φραγκική-γερμανική πτυχή περισσότερο. Είδαν τον κελτικό σταυρό ως σύμβολο του Γαλάτη αρχηγού Vercingetorix, που ενοποίησε τους Γαλάτες.
Ένας τύπος κέλτικου σταυρού ήταν το σύμβολο του αντιμαρξιστικών και φασιστικών πεποιθήσεων νορβηγικού κόμματος ‘Nasjonal Samling’ (Εθνική Ενότητα), του Βίντκουν Κουίσλιγκ, από το 1933 έως το 1945. Ο σταυρός παρέπεμπε πιο πολύ στον προ-χριστιανικό παγανιστικό ήλιο, που χρησιμοποιούσαν οι Βίκινγκς, αν και ήταν το σύμβολο που είχε ζωγραφίσει στην ασπίδα του ο άγιος Olaf, ο Βασιλιάς της Νορβηγίας Olaf II Haraldsson (1015 – 1028) που θεωρείται υπεύθυνος για τον εκχριστιανισμό των Νορβηγών. 
Ο κέλτικος σταυρός ως έμβλημα των εθνικιστών συνδέεται με το μότο White Pride World Wide.
Η νεολαία του βρετανικού Εθνικού Μετώπου (National Front) εξηγούσε στο περιοδικό της ότι «ο Κέλτικος Σταυρός είναι ένα αρχαίο σύμβολο της Ευρώπης και σύμβολο της Εθνικής Επανάστασης που αντιπροσωπεύει την Φυλή μας, την Πίστη μας, το Παρελθόν μας και το Μέλλον μας» (The White Nationalist Skinhead Movement: UK & USA, 1979 – 1993).
Στην Πολωνία πάντως, πρόσφατα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης διευκρίνισε ότι "το White Pride και ο Κελτικός Σταυρός δεν είναι ρατσιστικά" και ότι "απλώς σηματοδοτούν ένα "κοινωνικό κίνημα κατά της φυλετικής ανάμειξης".

Το Υπουργείο εξήγησε ότι τόσο το σύμβολο όσο και το σλόγκαν, που συνδέονται σαφώς με εθνικιστικά κινήματα, δεν θα απαγορευτούν μόνο επειδή "ορισμένες ομάδες ανθρώπων το ερμηνεύουν με κάποιο τρόπο".

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγές: εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ κι εδώ

6 σχόλια:

Χρήστος είπε...

Πολύ ωραία ανάρτηση, ευχαριστούμε! Και ένα ωραίο απόσπασμα από τον βίο του Ιρλανδού αγίου Columba: http://orthodoxy-rainbow.blogspot.gr/2015/01/columba-broichan.html

Ελληνας Πομάκος είπε...

Θα ήθελα να διαμαρτυρηθω σαν ΕΛΛΗΝΑΣ Πομάκος πατριωτης για κάτι. Ενώ διαβάζω το blog σου και μου αρέσουν αρκετά άρθρα σου εντούτοις κάτι με ενόχλησε. Κατηγορεις συχνά πυκνά το Ισλάμ και αναφέρεις ορισμένες ακρότητες του.Ομως αυτά δεν έχουν να κάνουν με την ουσία του Ισλάμ το οποίο είναι ειρηνική θρησκεία.Κάποιες άλλες φορές πάλι θεωρείς (μπορεί να κάνω και λάθος) το Ισλάμ κομμάτι της ΝΤΠ ξεχνώντας ότι οι ισλαμικές διδασκαλίες είναι αντίθετες με τον Νειταξικο πολιτισμο.Το Ισλάμ είναι εναντίον της ομοφυλοφιλία, των εκτρώσεων κτλ.Στην Θράκη οι χριστιανοί και οι μουσουλμάνοι ζούμε μαζί χωρίς προβλήματα αδερφικα. Οι Πομάκοι είμαστε η μόνη γραμμή άμυνας απέναντι στο προξενείο της Κομοτηνης φυλάμε ακριτικά σύνορα αν και μας έχει ξεχάσει η Αθήνα.Εχουμε μεγαλη υπηρεσια για την πατρίδα μας την Ελλάδα (δες Ζαγαλισα, Πομακικό σύλλογοι,Πομάκικα συνέδρια ενάντιον της Τουρκικής προπαγάνδας και πολλά ακόμη).Τι θρησκεία είμαστε;Μουσουλμάνοι!Αυτό μην το ξεχνάς.

SkyWatcher είπε...

Χρήστο ευχαριστώ και χαίρομαι που παρακολουθείς χρόνια το blog. Καλή δύναμη!

Χρήστος είπε...

Να σε έχει ο Θεός καλά Κόκκινε Ουρανέ και να συνεχίζεις να μας ενημερώνεις με τα υπέροχα άρθρα σου!

Θεοδόσιος Π. είπε...

Φίλε Έλληνα Μουσουλμάνε Πομάκε, Οι θρησκείες είναι σαν τα προγράμματα των υπολογιστών. Είναι καλό το πρόγραμμα, τότε είναι καλός κι ο υπολογιστής. Είναι καλή η θρησκεία, δηλαδή προέρχεται από τον Άγιο Θεό, τότε ο άνθρωπος γίνεται Άγιος. Δέν είναι καλή η θρησκεία, δηλαδή προέρχεται από τον εξω απο δω, τότε ο άνθρωπος γίνεται φονιάς. Οι άνθρωποι διαφέρουν απο τους υπολογιστές στο οτι έχουν συνείδηση. Αν ο άνθρωπος δεν πιστεύει αυτά που μιά κακή θρησκεία διδάσκει και δεν τα εφαρμόζει, αλλά ακούει την συνείδησή του, τότε ο ανθρωπος γίνεται καλός, όχι Αγιος. Διότι ο Θεός έπλασε όλους τούς ανθρώπους καλούς, ανεξαρτήτως θρησκείας, τους έπλασε με ζωντανή συνείδηση. Οι Μουσουλμάνοι Πομάκοι ειναι πράγματι καλοί άνθρωποι, γιατι δεν ειναι καλοι Μουσουλμάνοι. Η ζωντανή τους συνείδηση ευθύνεται γι το οτιειναι καλοί και όχι η θρησκεία τους. Αν ήταν καλοί Μουσουλμάνοι, θα πήγαιναν να πολεμήσουν στο πλευρό του ΙΣΙΣ. Οι Μουσουλμάνοι του ΙΣΙΣ ειναι καλοί Μουσουλμάνοι, γιατι καταλαβαίνουν το Κοράνι στα Αραβικά και το εφαρμόζουν κατα γράμμα. Οι Μουσουλμάνοι Πομάκοι δεν καταλαβαίνουν το Κοράνι στα Αραβικά, και γι αυτό το ερμηνεύουν με την συνείδησή τους. Γι αυτό και μιλουν για την "ουσία του Ισλάμ". Το Κοράνι απαγορεύεται να μεταφραστει σε άλλες γλώσσες, λες κι ο Θεός δεν μιλάει άλλες γλώσσες. Απαγορεύεται όμως μόνον αυτό μόνο στούς Μουσουλμάνους!!! Εμείς οι Χριστιανοί διαβάζουμε το Κοράνι στήν γλώσσα μας, και ξέρουμε οτι ο Μωάμεθ το έγραψε ρητά: θάνατος στους απίστους. Το "φιλειρηνικό Ισλάμ" τῶν Ελλήνων Πομάκων μας δεν ειναι πραγματικό Ισλάμ. Το πραγματικό Ισλάμ μιλάει για πόλεμο έξω απο τις μουσουλμανικές χώρες (ντάρ αλ χάρμπ). Αν οι Μουσουλμάνοι Πομάκοι πήγαιναν στην Συρία, οι Μουσουλμάνοι του ΙΣΙΣ θα τους σκότωναν μαζί με τους Χριστιανούς. Εκτός αν γίνονταν και οι ίδιοι φονιάδες. Το Ισλάμ ιστορικά διαδόθηκε με την βια και την γενοκτονία. Υπάρχουν ιστορικά βιβλία γραμμένα απο πρώην μουσουλμάνους ιστορικούς, που μιλουν με ντοκουμέντα για όλα τα εγκλήματά του Ισλάμ μέχρι σήμερα. Όποιος άνθρωπος λέει την σούνα για να γίνει Μουσουλμάνος, οτι δηλαδη "ενας ειναι ο Αλλάχ, και ένας ο Προφήτης του, ο Μωάμεθ", αυτός, ακόμα και άν δεν έχει σκοτώσει ο ίδιος ἀκόμα κι αν είναι καλός άνθρωπος, κοινωνει και συμφωνεί με τα εγκλήματα του Ισλάμ, αρχίζοντας απο τα εγκλήματα του Μωάμεθ που εκανε με τα ίδια του τα χέρια. Ο Μωάμεθ, όχι μόνον είχε σκοτώσει ο ίδιος ανθρώπους, ήταν δηλαδή ανθρωποκτόνος, αλλα ευθύνεται και γιά όλους τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν ποτέ από Μουσουλμάνους, ως ηθικός αυτουργός σέ όλες αυτές τις ανθρωποκτονίες. Αντίθετα όποιος βαφτίζεται Ορθόδοξα, αυτός κοινωνεί στήν Αγιότητα του Ιησού Χριστού και γίνεται Αγιος. Ο Χριστός ήταν Αγιος δηλαδή εντελώς αψεγάδιαστος. Ο Μωάμεθ δέν ήταν. Γι αυτό κι εσύ φίλε Μουσουλμάνε Πομάκε παραδέχεσαι ότι το Ισλάμ "έχει ορισμένες ακρότητες". Η Ορθοδοξία δεν έχει καθόλου ακρότητες. Είναι Αγία και παίρνει αμαρτωλούς ανθρώπους και τους κάνει Αγίους, επειδή προέρχεται από τον Θεό. Άγιοι ήταν ο Αγιος Πορφύριος και ο Αγιος Παίσιος, οι Οποίοι ήταν ήμεροι άνθρωποι σαν λογικά πρόβατα του Θεού, και όχι σαν τους φονιάδες του (πραγματικού) Ισλάμ, που τολμούν και τους λένε Μάρτυρες, ενώ είναι εγκληματίες σαν κι αυτούς που εμείς τους έχουμε στις φυλακές μας ως επικίνδυνους για την ανθρωπότητα. Ψάξτο λίγο παραπάνω....

Θεόφιλος είπε...

Ο Θεός δεν έχει θρησκείες και δεν έχει ξεχωρίσει ποτέ τους ανθρώπους. Ο Θεός έχει τόν άνθρωπο στον οποίον έδωσε την ελευθερία να πιστέψει στον ίδιο τον Θεό. Οι θρησκείες είναι της κοινωνίας.