Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Τρίτη 18 Ιουνίου 2019

70 χρόνια από το «1984» του George Orwell


Ο Ιούνιος είναι ο μήνας που συμπληρώνονται 70 χρόνια από τότε που κυκλοφόρησε το βιβλίο - σταθμός του George Orwell, το γνωστό «1984» (συγκεκριμένα κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Βρετανία στις 8 Ιουνίου του 1949).

Το σπίτι του Winston Smith, από την ταινία του 1984.
ΥΠΟΘΕΣΗ:

Ο Winston Smith εργάζεται στο Υπουργείο Αλήθειας στο Λονδίνο. Το έτος είναι το 1984 και ο κόσμος χωρίζεται σε τρεις διαφορετικές περιοχές, μία από τις οποίες είναι η Ωκεανία όπου βρίσκεται το Λονδίνο. Η κοινωνία της Ωκεανίας κυβερνάται από ένα κομμουνιστικό κόμμα, το Ingsoc (από το English Socialism), με επικεφαλής τον αρχηγό του, τον Big Brother.

Η κοινωνία χωρίζεται σε τρεις διαφορετικές τάξεις: α) Το εσωτερικό κόμμα (ποσοστό 1%), που είναι η νομενκλατούρα, η άρχουσα τάξη που μπορεί και έχει πρόσβαση σε αγαθά που άλλοι ούτε καν έχουν δει (πχ κρασί), β) Το εξωτερικό κόμμα, οι μικρογραφειοκράτες χαμηλοϋπάλληλοι (ποσοστό 18%) και γ) Οι προλετάριοι ή proles (υπερβαίνουν το 80%), που είναι οι παρίες που ζουν σε άθλιες συνθήκες αλλά είναι πιστοί σκλάβοι του Κόμματος. Τα πάντα διέπονται από τέσσερα διαφορετικά υπουργεία: το Υπουργείο Αλήθειας, το σπίτι των μέσων ενημέρωσης όπου μεταδίδονται η ιστορία και οι ειδήσεις. Το Υπουργείο Ειρήνης που αφορά τον στρατό. Το Υπουργείο Αφθονίας που σημαίνει τρόφιμα, ποτά, είδη ένδυσης και ούτω καθεξής, και, τέλος, το Υπουργείο Αγάπης που είναι ένα είδος δικαιοσύνης που τιμωρεί και θεραπεύει τους εγκληματίες σκέψης.
Στην Ωκεανία, τα πάντα παρακολουθούνται αυστηρά, υπάρχουν οθόνες σε κάθε γωνιά της πόλης, ακόμη και στα σπίτια των ανθρώπων. Αυτές οι οθόνες εκπέμπουν την προπαγάνδα του κόμματος, αλλά καταγράφουν επίσης όλα όσα διαδραματίζονται μπροστά τους. Η δυσαρέσκεια σου, μια ματιά στο λάθος πρόσωπο ή κάποια ακατάλληλη γνώμη οδηγεί στη σύλληψη από την αστυνομία σκέψης με επακόλουθα βασανιστήρια, στρατόπεδα εργασίας ή στη χειρότερη περίπτωση, θάνατο.

Στο Υπουργείο Αλήθειας, όπου υπηρετεί ο Winston, διορθώνονται βιβλία, εφημερίδες και άλλα πράγματα. Όλα όσα μπορούν να δείξουν τις αδυναμίες του κόμματος ή της κοινωνίας διορθώνονται εδώ. Η παλιά "λανθασμένη" πληροφορία εξαφανίζεται σε κάτι που ονομάζεται τρύπα μνήμης , μια φωτιά που σβήνει γεγονότα και ανθρώπους από την ιστορία.

"Αυτός που κατέκτησε το παρελθόν κατέκτησε το μέλλον, αυτός που κατέκτησε το παρόν κατέκτησε το παρελθόν." Από το 1984.

Η ιστορία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι το παρελθόν πρόκειται να διαγραφεί και το παρόν να παρουσιαστεί όμορφα ζωγραφισμένο. Ο Winston βασανίζεται πολύ από τις παιδικές του εμπειρίες κατά τη διάρκεια των καταστροφών του πολέμου, σκέφτεται τη μητέρα και την αδελφή του που εξαφανίστηκαν και στο έργο τον δείχνει συνεχώς να θεωρεί ότι το παρελθόν είναι θολό. Ο Winston κρατάει ένα μυστικό ημερολόγιο όπου καταγράφει τις σκέψεις του, γεγονός που αποδεικνύει ότι είναι εγκληματίας σκέψης, ένοχος (ή άρρωστος) του thoughtcrime.

Όταν ορισμένοι από τους στενότερους συντρόφους (ονομάζονται όλοι «αδελφοί») του Winston εξαφανίζονται και έχει την εντολή να διαγράψει ακόμα και αυτούς από την ιστορία, οι αμφιβολίες του αρχίζουν να αυξάνονται. Υπάρχει μια φήμη για μια ομάδα που θέλει να αλλάξει την κοινωνία, ένα κίνημα αντίστασης που ονομάζεται Αδελφότητα και ο Ουίνστον πιστεύει ότι βλέπει αμφιβολίες στα μάτια ενός από τα μέλη του εσωτερικού κόμματος, του O'Brien .
Ο Ουίνστον ξεκινά μια απαγορευμένη και επικίνδυνη σχέση με την Τζούλια, μια γυναίκα από το εξωτερικό κόμμα. Ξεκινάνε απλώς για να κάνουν κρυφά σεξ, (το οποίο απαγορεύεται) αλλά στην πορεία ερωτεύονται και πιστεύουν ότι το σύστημα δεν μπορεί να τους αφαιρέσει ποτέ τις σκέψεις τους, και τα αισθήματά τους, να μισούν τον Μεγάλο Αδελφό ή να αγαπούν ο ένας τον άλλον. Μοιράζονται σκέψεις αντίστασης και αγωνίζονται εναντίον του Big Brother και αποφασίζουν να προσπαθήσουν να ενταχθούν στο κίνημα αντίστασης.

Αποδεικνύεται ότι έχουν δίκιο για τον O'Brien ο οποίος δίνει ένα βιβλίο στον Winston για να το διαβάσει. Το βιβλίο εξωτερικά είναι το Λεξικό του Νewspeak, αλλά στις σελίδες του είναι κρυμμένο το βιβλίο "The Theory and Practice of Oligarchical Collectivism" του εχθρού της Ωκεανίας και πιο μισητού προσώπου, του Emmanuel Goldstein. Κατά τη διάρκεια παραμονής στο μυστικό δωμάτιο που νοίκιασαν στα προλεταριακά τμήματα της πόλης, ο Winston αρχίζει να διαβάζει το βιβλίο δυνατά και αποδεικνύεται ότι είχε δίκιο. Ο πόλεμος που καταστρέφει συνεχώς είναι απλώς μια πράξη που πρέπει να συνεχίζεται και η κοινωνία βασίζεται αποκλειστικά σε ψέματα, φόβο και καταπίεση.

Ακριβώς όταν η ιστορία φαίνεται να έχει μια πιο ελπιδοφόρα εξέλιξη, όλα ανατρέπονται. Το δωμάτιο που έχουν νοικιάσει ανήκει σε μέλος της Αστυνομίας Σκέψης, ο οποίος εμφανιζόταν ως ιδιοκτήτης καταστήματος που πουλούσε αντίκες. Στο δωμάτιο υπήρχε επίσης μια κρυμμένη οθόνη κάτω από έναν πίνακα στον τοίχο. Ο Ουίνστον και η Τζούλια μεταφέρονται στο Υπουργείο Αγάπης.
Ο Winston ξυπνά σε ένα μικρό λευκό κελί με οθόνες σε όλους τους τοίχους. Κανείς δεν ξέρει πόσο καιρό έχει καθίσει εκεί. Ρίχνουν στο κελί ένα συνάδελφό του, ο οποίος ομολογεί τρομοκρατημένος ότι ήταν πράκτορας του Emmanuel Goldstein, χωρίς ούτε ο ίδιος να το ξέρει! Τον κατέδωσε η μικρή του κόρη επειδή της έμοιαζε με εγκληματία σκέψης. Όλοι όσοι κρατούνται είναι τρομοκρατημένοι και συχνά προσπαθούν να πείσουν τους φρουρούς να πάρουν κάποιον άλλο αντί για αυτούς στις συνεδρίες των βασανιστηρίων, ειδικά όταν γίνεται λόγος για το μυστηριώδες φρικτό δωμάτιο 101.

Μετά από μερικές ημέρες ή εβδομάδες, η πόρτα ανοίγει και εισέρχεται ο O'Brien. Ο Ουίνστον πιστεύει ότι τον έχουν συλλάβει, αλλά γρήγορα συνειδητοποιεί ότι ο O'Brien είναι στην πραγματικότητα ένας ανακριτής που θα βασανίσει τον Ουίνστον.
O'Brian εξηγεί ότι ο Winston είναι πραγματικά άρρωστος και ότι πρόκειται να τον θεραπεύσει. Μετά από πολλές συνεδρίες βασανιστηρίων, ο Winston είναι εντελώς κατεστραμμένος, και λέει όλα αυτά που ο O'Brien θέλει να ακούσει (όπως του δείχνει τα τέσσερα δάκτυλά του, αλλά ο Winston δεν πρέπει να πει τέσσερα) και όταν αρχίζουν να χρησιμοποιούν ηλεκτρικές διαταραχές στον εγκέφαλό του, Winston γίνεται φυτό και «θεραπεύεται».

Εάν θέλετε μια εικόνα του μέλλοντος τότε φανταστείτε μια μπότα να πατάει επάνω σε ένα πρόσωπο - για πάντα. Και θυμηθείτε ότι είναι για πάντα. Το πρόσωπο είναι πάντα εκεί, έτσι ώστε να μπορεί να πατηθεί και να ταπεινωθεί πάλι. Η παρακολούθηση, η προδοσία, οι συλλήψεις, τα βασανιστήρια, οι εκτελέσεις, οι εξαφανίσεις δεν θα τελειώσουν ποτέ. Ο θρίαμβος της ισχύος είναι να προκαλείς πόνο και ταπείνωση στον άλλο. Όσο περισσότερη δύναμη έχει το κόμμα, τόσο λιγότερο ανεκτικό γίνεται: όσο πιο αδύναμη είναι η αντιπολίτευση, τόσο πιο σκληρός είναι ο δεσποτισμός.

Κάποια στιγμή ο Winston τελειώνει τις συνεδρίες «θεραπείας», παίρνει καθαρά ρούχα, του επιτρέπεται να φάει περισσότερο φαγητό για να ανακτήσει τις δυνάμεις του. Αλλά ο Winston εξακολουθεί να νιώθει αγάπη για τη Julia και όταν του τίθεται το ερώτημα του τι σκέφτεται για τον Big Brother, απαντά ότι τον μισεί. Τότε ο O'Brien τον οδηγεί στο δωμάτιο 101.
Μόλις βρεθεί στο δωμάτιο, εξακολουθεί να πιστεύει ότι έχει τον έλεγχο των πιο εσωτερικών σκέψεων και συναισθημάτων του. Ωστόσο, όταν βλέπει τι είναι μέσα στο δωμάτιο, ο πανικός αρχίζει να εξαπλώνεται στο σώμα του. Το μόνο που υπάρχει είναι ένα τραπέζι με ένα περίεργο κλουβί πάνω του και μια καρέκλα στην οποία μπορεί κανείς να δεθεί. Αποδεικνύεται ότι το κλουβί μπορεί να συνδεθεί με το κεφάλι του Winston και σε αυτό υπάρχουν δύο λιμοκτονούντες αρουραίοι. Ο μεγαλύτερος τρόμος του Winston είναι οι αρουραίοι (από μία εμπειρία που είχε μικρός και τον στιγμάτισε) και όταν ο O'Brien σφίγγει το κλουβί στο κεφάλι του Winston και αρχίζει να εξηγεί τι θα συμβεί όταν απελευθερώσει τους αρουραίους που θα φάνε το πρόσωπό του, ο Winston φωνάζει ότι πρέπει να βάλουν την Τζούλια στην καρέκλα. Αφήστε τους αρουραίους να την φάνε, αλλά αφήστε εμένα να ζήσω, φωνάζει και έτσι η αγάπη για την Τζούλια συνθλίβεται από το φόβο των αρουραίων.
Στη συνέχεια βρίσκεται ο Winston να παίζει σκάκι, να έχει μια νέα και καλύτερη δουλειά, έχει το δικό του τραπέζι όπου ο μπάρμαν έρχεται και του βάζει τζιν. Η κατάσταση στον κόσμο είναι όπως συνήθως με τον συνεχή πόλεμο και ανακοινώνεται μέσω των οθονών ότι κάτι έχει συμβεί, το οποίο θα μεταφερθεί αργότερα.
Τυχαία έρχεται η Τζούλια και κάθεται στο τραπέζι. Και οι δύο λένε ότι πρόδωσαν ο ένας τον άλλον, ανταλλάσσουν μερικές μηχανικές φράσεις και λένε ότι πρέπει να ιδωθούν ξανά, κάτι που συνειδητοποιούμε ότι είναι το ψέμα και των δύο. Όταν φεύγει η τεράστια οθόνη πίσω του δείχνει τον ίδιο να ομολογεί τα (φανταστικά) "εγκλήματά" του απέναντι στο κράτος (η σκηνή θυμίζει έντονα τις "Δίκες της Μόσχας"). Όταν η οθόνη αργότερα δείχνει μια μεγάλη νίκη για την Ωκεανία, ο Winston αρχίζει να κλαίει και λέει ήσυχα ότι αγαπά τον Big Brother. Το σύστημα έκανε γύρω στα 40 χρόνια για να τον θεραπεύσει, αλλά τώρα είναι τελικά υγιής.

Η πρώτη τηλεοπτική μεταφορά του βιβλίου έγινε το 1953 και το 1956 ήρθε η πρώτη ταινία «1984». Υπάρχουν φήμες, ότι μια νέα ταινία είναι σε εξέλιξη από τον σκηνοθέτη που έκανε τις ταινίες Bourne, αλλά πιθανότατα θα είναι μια ενοχλητική αντι-Trump ταινία.

Η ταινία από το 1984, όμως, που ίσως είναι πιο γνωστή, είναι ίσως η καλύτερη ερμηνεία του έργου μέχρι στιγμής. Εδώ βρίσκουμε τον Άγγλο ηθοποιό John Hurt στο ρόλο του Winston Smith σε μια όχι πολύ πλούσια αγγλική παραγωγή (Julia είναι η Suzana Hamilton και O' Brien ο Richard Burton στον τελευταίο του ρόλο). Τα χρώματα της ταινίας είναι μουντά, σκοτεινά και γκρίζα. Τα πάντα είναι σπασμένα, ρημαγμένα και βομβαρδισμένα και οι άνθρωποι σχεδόν μόνο σαν σκιές υπάρχουν. Τα ρούχα τους είναι γκρίζα και πανομοιότυπα και μοιάζουν βρώμικοι, εξαντλημένοι και σχεδόν ποτέ δεν γελάνε.

Η ταινία είναι πολύ καλή και μεταφέρει πολλά από το βιβλίο, αλλά χάνει λίγο στο συναίσθημα. Αν οι κινηματογραφιστές έκαναν την ταινία να διαρκεί μια ώρα περισσότερο, όπου θα έχτιζαν περισσότερο στο διανοητικό ταξίδι του Winston, θα μπορούσαμε να έχουμε ένα αριστούργημα. Υπάρχουν πολλά δραματικά γεγονότα από την ιστορία που έχουν χαθεί, ενώ  η παράνοια που διαπερνά την κοινωνία, η συνεχής παρακολούθηση και ο φόβος που καλύπτει τα πάντα θα μπορούσαν να έχουν κερδίσει περισσότερο χώρο. Η σχέση μεταξύ Winston, Julia και O'Brien θα μπορούσε επίσης να έχει κερδίσει περισσότερο χώρο.

Έχουν επίσης καταγραφεί πολλές ραδιοφωνικές μεταδόσεις για το 1984, ενώ το 2012 κυκλοφόρησε ένα κόμικ με την ιστορία του Winston, αλλά δεδομένου ότι είναι διαθέσιμο μόνο στα Ιαπωνικά και στα Ισπανικά, δεν μπορούμε να το σχολιάσουμε. Πάντως από τα σκίτσα φαίνεται να είναι σωστά σε κάθε περίπτωση.

Χωρίς αμφιβολία, το 1984 έχει αφήσει το δικό του μεγάλο αποτύπωμα στην ιστορία του πολιτισμού. Ο λόγος για τη δημοτικότητα της ιστορίας είναι ίσως οι ομοιότητες με την εξέλιξη της δικής μας κοινωνίας, όπου κάποιες πτυχές της είναι τόσο συναρπαστικές όσο και τρομακτικές. Υπάρχει μάλιστα μια λέξη γι’ αυτό, «Οργουελιανό» / "Orwellian" που σημαίνει ότι κάτι που ζούμε είναι σαν να είναι βγαλμένο από τα βιβλία του George Orwell και ειδικότερα το 1984 όσον αφορά την παρακολούθηση, το “newspeak” / νέα γλώσσα και τον έλεγχο σκέψης.
Τα τελευταία χρόνια η παρακολούθηση των πολιτών γίνεται όλο και πιο εκτεταμένη. Για παράδειγμα, οι νέες έξυπνες τηλεοράσεις και οι φορητοί υπολογιστές έχουν ενσωματωμένες κάμερες και μικρόφωνα. Τα κινητά τηλέφωνα που έχουμε πάντα μαζί μας έχουν και κάμερα και μικρόφωνο, διαθέτουν επίσης και GPS και όταν χρησιμοποιείτε ορισμένες υπηρεσίες πληρωμής, πρέπει για κάποιο λόγο να ενεργοποιηθεί, ώστε το σύστημα να γνωρίζει πού βρίσκεστε όταν πραγματοποιείτε μια πληρωμή. Τίθεται συχνά το ερώτημα εάν χρειάζονται περισσότερες κάμερες επιτήρησης στον δημόσιο χώρο. Μια επιτήρηση που ισχυριζόμαστε ότι χρειαζόμαστε για την ασφάλειά μας.

Όταν πρόκειται για αυτό που ονομάζεται “newspeak” στο βιβλίο, γίνεται ακόμη πιο οργουελιανό και κάποιες λέξεις έχουν γίνει πλέον παράνομες. Στην Σουηδία π.χ. ίσως η πιο πολυσυζητημένη “newspeak” λέξη είναι η λεγόμενη ουδέτερη κατά το φύλο λέξη “hen”. Μία λέξη που υποβιβάζει τους ανθρώπους σε μια γκρίζα μάζα, όπως τους πολίτες της Ωκεανίας, όπου ακόμη και η ταυτότητά του φύλου μας έχει αφαιρεθεί. Ταυτοχρόνως, νέες λέξεις όπως το μη-δυαδικό, το intersexual, το cisperson και τα περισσότερα από 70 άλλα διαφορετικά «φύλα» έχουν εισαχθεί όσον αφορά το φύλο.

«Νέες αφίξεις» , η λέξη που ισχύει σήμερα για τους ξένους που καταφθάνουν στην χώρα είναι ένα άλλο παράδειγμα του newspeak. Αυτή η λέξη είχε μια μάλλον ποικιλόμορφη εξέλιξη, καθώς προχωρήσαμε από τους αλλοδαπούς, στους μετανάστες και τους πρόσφυγες που τώρα ονομάζονται «νέες αφίξεις». Έχουμε επίσης και το πλασματικό φαινόμενο των ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων, το οποίο επίσης αποτελεί newspeak. Κάποιοι μάλιστα το προχώρησαν ακόμη πιο μακριά και ονόμασαν κάποιους, συχνά με εξόφθαλμα ενήλικες άντρες, «παιδιά πολέμου». Στο newspeak χαίρονται να επιδίδονται τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και οι πολιτικοί.  
Ότι τόσο η παρακολούθηση όσο και το newspeak χρησιμοποιούνται ως εργαλείο για τον έλεγχο του νου είναι μια πολύ εντυπωσιακή ομοιότητα με το βιβλίο. Ζούμε σήμερα σε μια κοινωνία διαρκούς παρακολούθησης όπου κάποιες λέξεις έχουν πράγματι γίνει παράνομες και απαγορεύεται να τις πεις και να τις γράψεις. Και δεν είναι μόνο λέξεις που είναι παράνομες. Κάποια σύμβολα ή ανέκδοτα είναι παράνομα και χιλιάδες άνθρωποι στην «ανεκτική» και «πλουραλιστική» Ευρώπη καταδικάζονται κάθε χρόνο για αυτά τα "εγκλήματα".

Οι πολιτικοί και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης συχνά χρησιμοποιούν ένα είδος αντιφατικής λογικής, όπου, αφενός, καταδικάζουν ένα φαινόμενο, αλλά με το ίδιο πνεύμα υποστηρίζουν το ίδιο. Αυτό ονομάζεται στο βιβλίο ως doublethink και είναι επίσης μια πολύ ενδιαφέρουσα πτυχή.

«Να γνωρίζεις και να μη γνωρίζεις, να έχεις συνείδηση της πλήρους αλήθειας ενώ λες προσεκτικά κατασκευασμένα ψεύδη, να έχεις συγχρόνως δύο αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις, γνωρίζοντας ότι είναι αντιφατικό να πιστεύεις και στις δύο, να χρησιμοποιείς τη λογική εναντίον της λογικής, να αποκηρύσσεις [από μέσα σου] την ηθική, ακριβώς όταν την επικαλείσαι, να γνωρίζεις ότι η δημοκρατία είναι ανέφικτη και [ταυτόχρονα]να ισχυρίζεσαι ότι το κόμμα είναι ο φύλακας της δημοκρατίας, να ξεχνάς ό,τι είναι απαραίτητο να ξεχάσεις, αλλά να το επαναφέρεις στη μνήμη τη στιγμή που πρέπει και μετά να το ξεχνάς και πάλι... Εν ολίγοις, ακόμα και για να κατανοήσεις τον όρο doublethink είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσεις ακριβώς αυτό το doublethink».

Καθώς ζούμε στη σημερινή κοινωνία της πληροφορίας, πιθανώς αδυνατούμε να δούμε την εξέλιξη της κοινωνίας μας. Προκειμένου οι πολιτικοί να μπορέσουν να πολεμήσουν για τον σημερινό Μεγάλο Αδελφό , απαιτείται διπλωματούχος του doublethink και μπορεί κανείς να αναρωτηθεί εάν οι σημερινοί κυβερνήτες χρησιμοποίησαν το 1984 ως εγχειρίδιο και δεν το αναγνώρισαν ως αποτρεπτικό παράδειγμα όπως όντως ήταν.

Εν κατακλείδι, θα ήθελα να παροτρύνω όποιον δεν έχει διαβάσει το 1984 να το κάνει.

ΚΟ / από εδώ κι εδώ

9 σχόλια:

Άγγελος Μάριος είπε...

Δεν θα έχετε ποτέ τίποτα να σας στηρίξει εκτός από την Ιδέα (...)

Δεν θα υπάρχει πιθανότητα να γίνει καμία αισθητή αλλαγή στη δική μας ζωή. Είμαστε Νεκροί. Η μόνη πραγματική ζωή βρίσκεται στο Μέλλον. Θα πάρουν μέρος σε αυτό τα Οστά και η Τέφρα μας. Αλλά πόσο μακρινό μπορεί να είναι το μέλλον, δεν ξέρουμε. Μπορεί να είναι μετά από χίλια χρόνια. Τώρα, τίποτα δεν είναι δυνατό, εκτός από το να επεκτείνουμε σιγά σιγά την περιοχή της λογικής. Δεν μπορούμε να δράσουμε συλλογικά. Μπορούμε μόνο να διαδώσουμε τις γνώσεις μας από άτομο σε άτομο, από γενιά σε γενιά. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να αντιμετωπίσουμε την Αστυνομία της Σκέψης.

1984, Ο Μεγάλος Αδελφός
George Orwell

konion είπε...

Όχι, το σεξ δεν είναι τόσο ανατρεπτικό όσο θα ήθελαν αρκετοί.

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια Κόκκινε Ουρανέ και γι' αυτό το άρθρο σου και για την όλη διαδρομή σου.

Είσαι το ανώτερο ποιοτικά σάιτ στο ελληνικό διαδίκτυο, έτσι απλά.

Ευτυχώς δεν φθάσαμε ακόμα στο.... "1984", οπότε ακόμα προλαβαίνουμε να τη σώσουμε τη παρτίδα" (αλλά και τη Πατρίδα Ελλάδα)

Η Αστυνομία Σκέψης (που είναι και τώρα υπαρκτή σε όλες τις χώρες, άρα και στη δική μας) αντιμετωπίζεται μόνον με Σκέψη..

Κι εσύ βοήθησες τα μέγιστα στην αφύπνιση, όσων ήθελαν να αφυπνιστούν.

Καλή Συνέχεια και Καλή Δύναμη !!

Υ.Γ.: ΑΠΟΧΗ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ !!!



konion είπε...

Χαρακτηριστικὸ παράδειγμα doublethink.
Τί λένε οἱ χωρισμένοι γονεῖς;
Εἴμαστε ἑνωμένοι γιὰ τὰ παιδιά μας.

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικό άρθρο,ευχαριστούμε κόκκινε ουρανέ
Ν.Σ

Ανώνυμος είπε...

Ειμαι απολυτα σιγουρος,χωρις βεβαιως καμμια υπερβολη πως ξεπερασαμε την Οργουελιανη εποχη.
Τα αποντα κομματια του παζλ ειναι ανευ σημασιας και εχουν εν κρυπτω αντικατασταθει.
Ο μεγαλος αδελφος οχι μονο γνωριζει τα παντα,οχι μονο καθοδηγει τον τροπο σκεψης μας,οχι μονο πειραματιζεται αλλα και ενεργει(singular logic) για μας χωρις εμας αφηνοντας στον καθενα μας μια χαραμαδα ψευδαισθησης ατομικης κυριαρχιας!

Μεχρι και οι Κινεζοι HUAWEI ειναι στο κολπο(μας διαβαζουν,μας ακουν και μας ταξινομουν ωσαν να ειμασταν υπο βρωσιν φυκια!) κι ας εχουν ταχα μπλοκο απο GSI Αμερικα.

Δε μπορει φιλε μου π.χ το '74 να παταει ποδι ο Τουρκος(ΝΑΤΟ) στη Κυπρο και μετα απο 45 χρονια να ανοιγει τρυπες νταηλιδικα σε ξενο οικοπεδο.
Μονο ενας ηλιθιος θα αποκαλουσε σημερα συνομωσιολογικο τον καταφανεστατο νεοταξιτικο προσχεδιασμο των πενηντα χρονων.

Μονο ενας ηλιθιος αδυνατει να αποδεχτει το γεγονος πως στον λοφο Καστα ειναι θαμενος ο Στρατηλατης Μεγας Αλεξανδρος και θα αποκαλυφθει οταν ενσωματωθουν οι "Μακεδονιες"(Θεε μου βοηθα να μη γινει)

Μονο ηλιθιοι η στη καλυτερη πολυζυμωμενοι(εγκεφαλικα)θα ψηφιζαν τα κομματα που υπαρχουν στον σημερινο σερβιριζομενο πολιτικο δισκαριο.
Μονο ενας ηλιθιος δεν καταννοει την ειδικη επεξεργασια της φαιας του ουσιας μεσα σε εναν και μονο χρονο.Ενω πριν ειχε απαξιωτικη,μπορω να πω και βιαιη συμπεριφορα για ολο το πλανητικο πολιτικο φασμα,σημερα(με λιγο Τουρκικο μπαχαρι,Αμερικανικη σαλτσα και Ευρωπαικη-εντοπια γλυστριδα)δεχεται,αγκαλιαζει συνομιλει,επικοινωνει με τους δολοφονους του.

Να μη αναφερω παραδειγματα τυπου newspeak-doublethink και μεγαλωσει το "σεντονι".
Λυση?ΑΠΟΧΗ,ηχητικα η οξεια στο Η. Συμφωνω με τον kapaMi.

DIMOKLITOS είπε...

1984 ἕνα βιβλίο γιὰ τὸ παρὸν καὶ τὸ πολὺ κοντινὸ μέλλον.
9 = ἀντεστραμμένο 6
1 + 8 = 9 πάλι ἀντεστρεμμένο 6
4 Χ 9 = 36 = 9 ἄλλο ἕνα ἀντεστρεμμένο 6
Ἢ ὅλα ταιριάζουν νὰ εἶναι 666 ἢ μᾶς ἔχουν κάνει νὰ πιστεύουμε ὅτι ὅλα εἶναι 666.
Τέλος πάνων, τὸ σίγουρο εἶναι ὅτι ὅλη τελικὰ ἡ ὑπόθεση μὲ τὸν πλανήτη ΓΗ δὲν εἶναι καθόλου ἑβραϊκὴ ὑπόθεση. Ἁπλῶς αὐτὸ τοὺς βολεύει.
Πάντα θέλουν νὰ ὑπάρχῃ κάποιο ἐξιλλαστήριο θῦμα γιὰ τὰ πονηρὰ καὶ σατανικὰ σχέδιά τους. Πιστεύω ὅτι ὅλα αὐτὰ ποὺ συμβαίνου ἔρχονται ἀπὸ παλιά, μὰ πολὺ παλιὰ καὶ σίγουρα οἱ γνώσεις ποτὲς δὲν πῆγαν χαμένες.
Κάποιοι τὶς κρατῆσαν καὶ τὶς κρατοῦν ἀκόμη στὰ χέρια τους.
Τὸ κακὸ μὲ ΑΥΤΟΥΣ εἶναι ὅτι δὲν ἔχουν βάλει μυαλὸ καὶ θέλουν πάλι νὰ ἠττηθοῦν καὶ θὰ ἠτηθοῦν γιατὶ ὅπως γράφει ὁ Ὄργουελ στὸ τέλος τοῦ βιβλίου
ἡ ἀνθρώπινη φύση δὲν μπορεῖ οὔτε νὰ ὑποκύψῃ ἀλλὰ οὔτε καὶ νὰ κάνῃ κάτι διαφορετικὸ ἀπὸ αὐτὸ ποὺ εἶναι φτιαγμένη νὰ κάνῃ.
Δὲν ὑπῆρηξε ποτὲς ἑβραϊκὸς λαὸς στὴν καταγραφὴ τῶν βιβλίων τῶν ἀρχαίων Ἑλλήνων. Μὰ ποτές. 'Ενῶ κατὰ τὰ ἄλλα σέβονται καὶ ὁμιλοῦν γιὰ τοὺς ἔνδοξους
Ἕλληνες φιλοσόφους κανένας δὲν ρώτησε, γιατί κύριοι δεν ὑπῆρξε καμία καταγραφὴ ἀπὸ τόσους φιλοσόφους Ἕλληνες γιὰ ἕνα τέτοιο λαό.
Ἀπο ποὺ ξεφύτρωσε αὐτὸς ὁ λαὸς καὶ τὸν ἔμαθε ὅλος ὁ πλανήτης.
Μόνο διότι προδώσανε τὸν ΧΡΙΣΤΟ. Ποτὲς ἕνας Ἑβραῖος δὲν προδίδει
ἕναν ἄλλο Ἑβραῖο, γιατί ἔγινε τότες;
Ἐρωτήματα ἁπλὰ ποὺ δείχνουν τὴν ΑΜΑΘΕΙΑ σὲ ὅλο τους
τὸ μεγαλεῖο καὶ ποὺ δυστυχῶς εἶναι αὐτὴ ποὺ ψηφίζει παγκοσμίως.

Ανώνυμος είπε...

Μην τύχει και υποστηρίξεις αγαπητέ, έστω και έμμεσα,ότι ο Χριστός δεν ήταν Ιουδαίος στην καταγωγή, κάτι που αποδεικνύουν αρκετές έρευνες εθνολογικού χαρακτήρα που έχουν γίνει για την περιοχή της Γαλιλαίας,η οποία ήταν μία περιοχή ξεχωριστή από την Ιουδαία,διότι θα σε πουν "αιρετικό",νεο-παγανιστή κτλ. Ούτως ή άλλως,πηγαίνουμε στην Εκκλησία και σε μεγάλα μυστήρια της Ορθοδοξίας, και ακούμε τον ιερέα να μας διαβάζει για τον...Δαυίδ,τον Ησαΐα, τον Ιωνά,τη Θαμάρ,όλες αυτές τις "τεράστιες" προσωπικότητες της "χριστιανικής" Π.Δ.Για τον Χριστό ακούμε λιγότερα πράγματα,σε σχέση με τα πρόσωπα της Π.Δ.

Ανώνυμος είπε...

DIMOKLITOS κάτι για σένα να διαβάσεις και να μορφωθείς.
"How Israeli spies are flooding Facebook and Twitter"
Μετάφραση:
"Πως οι πράκτορες του Ισραήλ πλυμμηρίζουν το Facebook και το Twitter".

https://electronicintifada.net/content/how-israeli-spies-are-flooding-facebook-and-twitter/27596


Σ,Π,
Σούλα-Πάτρα