Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

Όταν οι μπολσεβίκοι κατηγόρησαν τις εικόνες ως "εστίες μετάδοσης επιδημίας"

Οι εικόνες έπαιζαν έναν ιδιαίτερο ρόλο στην ζωή των Ορθοδόξων Ρώσων και ως εκ τούτου αποτέλεσαν στόχο της εκτεταμένης «αντιθρησκευτικής» προπαγάνδας των μπολσεβίκων. Το 1924 το περιοδικό “Bezbozhnik” («Άθεος») ισχυρίστηκε ότι μια επιδημία σύφιλης στην ύπαιθρο διαδόθηκε μέσω της πρακτικής του φιλήματος των εικόνων. Πέντε χρόνια αργότερα, κατά την «κολεκτιβοποίηση», ισχυρίστηκαν ότι έβρισκαν κρυμμένους κόκκους σιταριού κάτω από εικόνες. Η επίλυση του «προβλήματος των εικόνων» ήταν απλή: οι εικόνες έπρεπε να αφαιρεθούν και να καταστραφούν. Στις αρχές της δεκαετίας του 1920, τα αντιθρησκευτικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο πληθυσμός απομακρύνθηκε από τις εικόνες. Τυπώθηκε μάλιστα από το “Bezbozhnik u stanka” μια δέσμευση υπογεγραμμένη από τριάντα οκτώ εργάτες στο εργοστάσιο Krasnaia Zvezda στη Μόσχα, ότι κανένας δεν είχε εικόνες και κανένας δεν ακολουθούσε "λατρεία εικόνων". Μάλιστα, οι συνέπειες της απομάκρυνσης των εικόνων ήταν «θαυματουργικές». Το  Bezbozhnik ανέφερε ότι μετά την ανακοίνωση της κοινότητας του Novyi Put' (Νέος Δρόμος) στην επαρχία Νίζνι Νόβγκοροντ το 1925, η κοινότητα άρχισε να ευημερεί: «Χωρίς τον Θεό, οι δουλειές μας πάνε καλύτερα. Λάβαμε δύο τρακτέρ, έναν εκλεπτυσμένο ψαλίδι, και όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για την επεξεργασία της γης .... »

ΚΟ / Από το “Storming the Heavens: The Soviet League of the Militant Godless” του Daniel Peris και το "Soviet Antireligious Campaigns and Persecutions (History of Soviet Atheism in Theory and Practice and the Believer, Vol 2)" του Dimitry V. Pospielovsky. 

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

«Να κάνετε το Έθνος υπόθεση του Λαού
κι η υπόθεση του Λαού θα είναι εκείνη του Έθνους...
Η αναγνώριση της υπεράσπισης της πατρίδας, σημαίνει την αναγνώριση ενός πολέμου δίκαιου ή άδικου.
Εμείς υπερασπιζόμαστε την πατρίδα από 25 Οκτώβρη 1917. Είναι ακριβώς για να ενισχύσουμε το δεσμό του προλεταριάτου με το διεθνές προλεταριάτο...»
Vladimir Lenin
(C. S. Caracciolo, εισαγωγή σε
"Il Marxismo e la questione nazionale" di Stalin ["Ο Μαρξισμός κι η εθνική υπόθεση" του Στάλιν],
εκδόσεις Einaudi, 1949)

Ανώνυμος είπε...

«Ίσως είναι ξένο σ' εμάς τους συνειδητούς προλεταρίους, Μεγάλους-Ρώσους, το αίσθημα της εθνικής υπερηφάνειας;
Σίγουρα όχι!
Εμείς αγαπάμε τη γλώσσα μας και τη δική μας πατρίδα, εμείς εργαζόμαστε κυρίως για την ανόρθωση των εργαζόμενων μαζών στη ζωή ως συνειδητοί σοσιαλιστές και δημοκράτες.
Εκείνο που μας πικραίνει περισσότερο είναι να βλέπουμε και να αισθανόμαστε τις βιαιότητες, την καταπίεση και σε ποια κατεύθυνση θέτουν οι χασάπηδες τσαρικοί, οι ευγενείς κι οι καπιταλιστές τη δική μας όμορφη πατρίδα. [...]
Όλοι εμείς έχουμε καταληφθεί από το αίσθημα της εθνικής υπερηφάνειας γιατί το μεγάλο Ρωσικό Έθνος έχει δημιουργήσει και μια επαναστατική τάξη. [...]».

Vladimir Lenin


Ό Ιμπεριαλισμός, ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού»:
«...η ιμπεριαλιστική επέκταση των καπιταλιστικών οικονομιών... σε περιόδους οικονομικής κρίσης ωθούν τους βιομηχάνους να ελαφρύνουν την υπερεργασία και στη συνέχεια να καλούν από τις αποικίες, στη διάρκεια της ανάκαμψης τους διεθνείς μετανάστες ως βιομηχανικό εφεδρικό στρατό, που θα εκτελέσουν το ρόλο τους απορροφώντας τους κραδασμούς, σε σύντομο χρονικό διάστημα, τόσο στην αγορά εργασίας των χωρών προέλευσης, όσο και στις χώρες που φθάνουν, με αποτέλεσμα την εδραίωση της πολιτικής και οικονομικής θέσης της κυρίαρχης τάξης, της μπουρζουαζίας.»

Vladimir Lenin

ο αντι-ρωσισμο σας μου θυμίζει λίγο ΟΑΚΚΕ ε και λιγο ΗΠΑ

Ανώνυμος είπε...

Στην θεωρία όλα είναι ωραία και αγγελικά πλασμένα. Ετσι και ο Λένιν είχε όραμα για αλλαγή καθώς η εποχή είχε πλέον ωριμάσει και υπήρχε δυσαρέσκεια. Στην πορεία όμως αν και η γυναίκα του Λένιν είχε επιμείνει να διαβαστεί η «διαθήκη» στο 13ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος, το περιεχόμενό της δεν έγινε ευρέως γνωστό.Ετσι ο Στάλιν δεν θα είχε καταφέρει να κατατροπώσει τους αντιπάλους τους και να γίνει ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης.

Ανώνυμος είπε...

@23 Απριλίου 2020 - 9:59 μ.μ

Τράβα δούλεψε άν θέλεις να φάς.
Οι κρατικοδίαιτοι μπολσεβίκοι , που """""""""νοιάζονται για τα δικαιωμάτα του εργάτη"""""""" , στην Ελληνοχριστιανική
Ελλάς μας ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.

ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟ ΝΑ ΜΑΣ ΑΓΑΠΑΤΕ

ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟ ΝΑ ΝΟΙΑΖΕΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΜΑΣ

ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟ ΝΑ ΡΗΜΑΖΕΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΕΛΛΑΣ ΜΑΣ

ΜΑΣ ΗΠΙΑΤΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΜΕ ΤΟ ΜΠΟΥΡΙ ΤΗΣ ΣΟΜΠΑΣ!!!!!!

ΑΡΚΕΤΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ

ΣΑΣ

ΑΝΕΧΤΗΚΑΜΕ

ΔΕΝ

ΠΑΕΙ

ΑΛΛΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟ

Ανώνυμος είπε...

Επειδή κάποιοι εκ του πονηρού κάνουν διαχωρσμο της λεγόμενης Νέας Αριστεράς και του κλασικού δογματικού κομμουνισμού προσπαθώντας να μας πούνε τι καλά και θρησκευόμενα παιδιά είναι οι δογματικού σταλινικοί λένε εν γνώσει τους ανακρίβειες .Η λεγόμενη Νέα Αριστερά που ξεκίνησε δεκαετία του 60 σε Γαλλία και ΗΠΑ κυρίως τα μέλη της στην πλειοψηφία τους ήταν Μαοικοι όπερ σημαίνει και Σταλινικοί και μάλιστα η κριτική τους στην ΕΣΣΔ ήταν ότι το 1956 αποσταλινοποιηθηκε .Πχ το ίνδαλμα τους ο Τσε Γκεβάρα το έλεγε καθαρά . Οργανώσεις όπως οι Μαύροι Πάνθηρες είχαν επισήμως επαφές με την ΕΣΣΔ και υπάρχουν φωτογραφίες της Αντζελα Νταιηβις με τον Χόνεκερ . Οργανώσεις που στην δεκαετία του70 ήταν ινδάλματα της Νέας δήθεν μη δογματικής Αριστεράς όπως η δυτικογερμανικη RAF είχαν υποστήριξη από τον δορυφόρο της ΕΣΣΔ την ΛΔΓ .Οι καταληψίες της Σορβόνης τον Μάιο του 68 εκτός από φωτογραφίες του Μαο είχαν βάλει και φωτογραφίες του Σταλιν .Όλοι οι Μαοικοι ήσαν και και παραμένουν Σταλινικοί .Οι Τροτσκιστές εφόσον ήταν ήδη ηττημένοι από ην δεκαετία του 20 στην ενδοκομμουνιστικη διαμάχη ήταν μειοψηφία στην Νέα Αριστερά σε όλη την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου .Αβανταδωροι του ΚΚΕ που από εθνικής πλευράς σήμερα μέσω ίντερνετ προσπαθούν 30 χρόνια μετά την πτώση της ΕΣΣΔ να κάνουν πλήρη διαχωρισμό της Νέας Αριστεράς με τον δογματικό κομμουνισμο και να παρουσιάσουν τον Σταλινισμο περίπου ως φιλοθρησκο κινημα και σχεδόν φιλλεληνικο δίνουν εν γνώσει τους στους νεώτερους κυρίως που μόνη πηγή γνωσεων είναι το Ιντερνετ ελλειπή στοιχεία και ξέρουμε ότι η μισή αλήθεια είναι χειρότερη από το ψέμμα .ΑΜ