Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

«Να καείτε ζωντανοί, ρε!». Στυγνοί δολοφόνοι που εκκολάφθηκαν μέσα σε μία αρρωστημένη νοοτροπία…


Ακουμπάς τα δάχτυλα πάνω στο πληκτρολόγιο και δεν ξέρεις πώς να ξεκινήσεις να γράφεις, πώς να βάλεις τις σκέψεις σου σε τάξη, πώς να εξιστορήσεις πράγματα που θέλεις να ξεχάσεις, να αφορίσεις, να κρύψεις. Γεγονότα που τρομάζουν, που αδικούν το ανθρώπινο γένος, που εξιστορούν τη ντροπή, την αδικία. Καταστάσεις που τώρα στην ασφάλεια του σπιτιού σου, φαίνονται μακρινές.

Ο πόνος ανήκει σε άλλους και όχι σε σένα.

Σήμερα κλείσανε άλλα σπίτια...

Άλλοι πατεράδες, μανάδες, αδέρφια, σύζυγοι, παιδιά δε θα ξαναδούν τους δικούς τους ανθρώπους...

Εσύ πάντως είσαι ασφαλής…

Κι όμως με τη σιωπή, νομιμοποιείς τους δολοφόνους και αύριο, μπορεί να είναι το δικό σου παιδί και να κλείσει το δικό σου σπίτι…

Σου φαίνεται δίκαιο να καίγονται τα κτίρια, αλλά έλα που σήμερα κάηκαν άνθρωποι…


Συνέχεια με συγκλονιστική περιγραφή της Χριστίνας Σιδέρη, αυτόπτη μάρτυρα της τραγωδίας της Marfin στο άρθρο της Ποταπά σκουλήκια εχθές, άνανδροι δολοφόνοι σήμερα


Προσέξτε τι γράφει με σπρέι η σπασμένη τζαμαρία της Τράπεζας στην οποία βρήκαν τον θάνατο τρεις νέοι ΑΘΩΟΙ άνθρωποι.. "ΚΑΨΤΕ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΣΑΣ". Προφανώς μαζί με τους υπαλλήλους... Έτσι, το "Απόψε πεθαίνει ο φασισμός (;)" θα γίνει "Απόψε θα πεθάνετε από τους φασίστες - δολοφόνους με τις μολότωφ".....



Περιγραφή – Άρθρο από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


2.03 μ.μ. οδός Σταδίου. Νεαροί σπάνε τη βιτρίνα της τράπεζας και πετούν στο εσωτερικό της μολότοφ. Προκαλείται φωτιά. Στην αρχή κανείς δεν εκτιμά τον κίνδυνο. Τα μπλοκ των διαδηλωτών αγνοούν τη φλεγόμενη βιτρίνα και συνεχίζουν να περνούν μπροστά από το νεοκλασικό κτίριο της Σταδίου φωνάζοντας συνθήματα. Οι υπάλληλοι της τράπεζας, κάποιοι από τα παράθυρα, άλλοι από το μπαλκόνι του β΄ ορόφου κοιτούν το πλήθος περισσότερο με περιέργεια παρά με φόβο. Νεαροί διαδηλωτές, στη θέα των καλοντυμένων τραπεζοϋπάλληλων απαντούν με χειρονομίες φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στο κεφάλαιο και τις τράπεζες.


Εκείνη την ώρα, στην πλατεία Συντάγματος εκρήγνυνταν χειροβομβίδες κρότου - λάμψης, ενώ διαδηλωτές με πανό συνέχιζαν να ανεβαίνουν τη Σταδίου. Ένα λεπτό αργότερα, το τοπίο άλλαξε. Η φωτιά στο ισόγειο του κτιρίου φούντωσε και από τα ανοιχτά παράθυρα του β΄ ορόφου άρχισε να βγαίνει πυκνός καπνός. Στο μικρό μπαλκόνι στην πρόσοψη του νεοκλασικού στριμώχθηκαν τέσσερις ή πέντε εργαζόμενοι προσπαθώντας να αναπνεύσουν, ενώ άλλοι που δεν χώρεσαν εκεί άνοιξαν διάπλατα τις μπαλκονόπορτες. Οι αντιδράσεις των διαδηλωτών κλιμακώθηκαν. Εκείνοι που νωρίτερα έκαναν χειρονομίες, τώρα χλεύαζαν τους υπαλλήλους φωνάζοντας «να καείτε ζωντανοί, ρε!», ενώ άλλοι τους καλούσαν ειρωνικά να πηδήσουν στο κενό. Ορισμένοι πιο νηφάλιοι τους έκαναν νόημα να κατέβουν από το κτίριο. Όσοι διαδηλωτές από τα οργανωμένα μπλοκ σάστισαν και κοντοστέκονταν στη θέα των εγκλωβισμένων υπαλλήλων επανέρχονταν στην... τάξη από τους επικεφαλής, οι οποίοι τους φώναζαν «προχωράμε σύντροφοι, προχωράμε». Καθώς τα δευτερόλεπτα κυλούσαν, το μαύρο σύννεφο καπνού από τα παράθυρα του α΄ και β΄ ορόφου έγινε τόσο πυκνό που έκρυψε την πρόσοψη του κτιρίου και τους πανικόβλητους υπαλλήλους που από ένστικτο έσκυβαν για να αναπνεύσουν. Ο ένας από αυτούς έβγαλε το σακάκι του, πέρασε πάνω από το κάγκελο της μπαλκονόπορτας του β΄ ορόφου, πάτησε στη μαρκίζα και πήδησε σε μια πρόχειρη κατασκευή από ελενίτ στην ταράτσα του διπλανού κτιρίου. Αυτή δεν άντεξε το βάρος, και ο νεαρός βρέθηκε στο κενό. Προσγειώθηκε μερικά μέτρα πιο χαμηλά στο πρεβάζι του κινηματογράφου «Απόλλων». Στην άλλη άκρη του κτιρίου της Marfin, άλλος εργαζόμενος, ισορροπώντας πάνω στο κάγκελο και στη μαρκίζα του β΄ ορόφου, κατάφερε να φθάσει στο μπαλκόνι του διπλανού κτίσματος. Στη συνέχεια φάνηκε να προσπαθεί να τραβήξει συναδέλφους του που είχαν μείνει πίσω. Στο μπαλκόνι παρέμεναν δύο γυναίκες κουνώντας ένα χαρτόνι με το οποίο μάταια προσπαθούσαν να απομακρύνουν τον καπνό. Η Πυροσβεστική έφτασε πέντε λεπτά αργότερα. Παρευρισκόμενοι φώναζαν συνθήματα και πετούσαν αντικείμενα εναντίον τους.


Η πληροφορία για νεκρούς στο κτίριο της Marfin, μεταδόθηκε πρώτα από το BBC, επιβεβαιώθηκε από την Πυροσβεστική και σύντομα κυκλοφόρησε μεταξύ των διαδηλωτών. Η πορεία των απεργών ουσιαστικά διεκόπη. Κάποιοι επέστρεψαν στο κτίριο της Marfin, όπου (υπό τα βλέμματα πλέον δεκάδων δημοσιογράφων και φωτογράφων από ελληνικά και ξένα δίκτυα) γράφτηκε ο επίλογος της τραγωδίας. Όσο οι πυροσβέστες καθυστερούσαν να απομακρύνουν τις σορούς, κάποιοι διέσπειραν τη φήμη ότι δεν υπάρχουν νεκροί και ότι πρόκειται για κρατική προπαγάνδα. Οι συγκεντρωθέντες απάντησαν πετώντας πάλι αντικείμενα εναντίον αστυνομικών και πυροσβεστών και φωνάζοντας συνθήματα εναντίον των δημοσιογράφων που «αναπαρήγαν το ψέμα». Εθισμένοι θαρρείς στη βία, στάθηκαν εκεί περιμένοντας να δουν τα πτώματα και να βεβαιωθούν για ό,τι είχε συμβεί. Στο μεταξύ, στο καμένο κτίριο έφθασε, συνοδεία αστυνομικών, ο πρόεδρος της Marfin, κ. Ανδρέας Βγενόπουλος, που αποδοκιμάστηκε έντονα από τους παρευρισκομένους.


Στο εσωτερικό του κτιρίου, οι πυροσβέστες εντόπισαν τον 36χρονο Επαμεινώνδα Τσάκαλη στις σκάλες μεταξύ α΄ και β΄ ορόφου. Την 35χρονη Παρασκευή Ζούλια στο γραφείο της στον β΄ όροφο. Η 32χρονη Αγγελική Παπαθανασοπούλου εντοπίστηκε λίγα εκατοστά από την μπαλκονόπορτα όπου προσπάθησε να φτάσει. Ο θάνατος και των τριών οφείλεται σε ασφυξία από καπνό. Οι φλόγες δεν επεκτάθηκαν άλλωστε στους πάνω ορόφους. Από το κτίριο απεγκλωβίστηκαν σώοι τέσσερις γυναίκες και ένας άνδρας.


ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ: Η 32χρονη Αγγελική εργαζόταν ως credit officer στο τμήμα συναλλαγών επιχειρήσεων, το οποίο στεγαζόταν στον 3ο όροφο του υποκαταστήματος της Marfin στην οδό Σταδίου. Ηταν παντρεμένη και η μοίρα τα έφερε να είναι και έγκυος τεσσάρων μηνών - στο πρώτο τους παιδί.

Βρέθηκε νεκρή από ασφυξία - προερχόμενη προφανώς από τις αναθυμιάσεις των τοξικών ουσιών που καίγονταν επί ώρα δίπλα της. Βρέθηκε πλάι στο γραφείο της. Δεν είχε προλάβει να φτάσει στην σκάλα που οδηγούσε στην ταράτσα του κτιρίου. Να σωθεί.

Η Αγγελική Παπαθανασοπούλου καταγόταν από το Αίγιο της Αχαΐας και ήταν πτυχιούχος της Μαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στη συνέχεια, είχε προχωρήσει σε μεταπτυχιακές σπουδές τόσο στην Αθήνα στη λογιστική, όσο και στο City University στο Λονδίνο.


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΖΟΥΛΙΑ: Η 34χρονη Παρασκευή Ζούλια είχε διανύσει μεγάλη διαδρομή από το χωριό της, το Πέρα Τριοβάσαλο της Μήλου, έως το γραφείο της στην τράπεζα, τη θέση που της άξιζε και την είχε κερδίσει με χρόνια κοπιαστικών σπουδών.

Πτυχιούχος του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, είχε πάρει το μεταπτυχιακό της από το University of Greenwich της Βρετανίας στα Διεθνή Τραπεζικά και Χρηματοοικονομικά. Στη Μarfin Egnatia εργαζόταν στο τμήμα συναλλαγών επιχειρήσεων και η θέση της ήταν αυτή της Senior Credit Officer.

Η Παρασκευή βρέθηκε νεκρή -επίσης από ασφυξία, που προκλήθηκε από αναθυμιάσεις τοξικών ουσιών- δίπλα στον συνάδελφό της Επαμεινώνδα Τσάκαλη, στη σκάλα που οδηγούσε στην ταράτσα του κτιρίου. Είχε έναν αδελφό και ήταν ανύπαντρη.


ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ ΤΣΑΚΑΛΗΣ: Εργαζόταν στον τρίτο όροφο του υποκαταστήματος της Marfin Egnatia στην οδό Σταδίου στο τμήμα συναλλαγών επιχειρήσεων ως Credit Manager. Χθες, ο όροφος γέμισε πυκνό μαύρο καπνό ταχύτατα, δεν κατάφερε να διαφύγει, γέμισαν τα πνευμόνια του.

O 36χρονος Επαμεινώνδας είχε λάβει το πτυχίο του από το Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου της Αθήνας, ενώ είχε και Master of Science από το πανεπιστήμιο του Stirling.

Βρέθηκε νεκρός δίπλα στη συνάδελφό του Παρασκευή Ζούλια στη σκάλα που οδηγούσε στην ταράτσα του κτιρίου. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Αθηνών κ. Φίλιππο Κουτσαύτη, και οι δύο είχαν επιχειρήσει να διαφύγουν από τον τρίτο όροφο. Ο Επαμεινώνδας ήταν ανύπαντρος. Καταγόταν από την Πάλαιρο της Αιτωλοακαρνανίας.


"Σπαστά" Ελληνικά μιλούσαν οι φονιάδες.!


Αίσθηση προκαλεί και η μαρτυρία του Β. Χατζηιακώβου, διευθυντή του βιβλιοπωλείου "Ιανός", το οποίο βρίσκεται σχεδόν απέναντι από την τράπεζα.

Ο κ. Χατζηιακώβου δήλωσε στο MEGA πως στόχος έγινε και ο Ιανός.

"...Έπεσαν τρεις μολότοφ μέσα στο βιβλιοπωλείο, το οποίο ήταν κλειστό. Πετάξαν μολότοφ και πάνω μας. Κάποιος κουκουλοφόρος μου είπε "θα σε κάψω" με σπαστά ελληνικά και μου έδειξε ένα πλαστικό μπουκάλι.

Αμέσως μετά, πέταξαν δύο μολότοφ στην τράπεζα που έγινε αμέσως παρανάλωμα πυρός. Έτρεξα με πυροσβεστήρα..." είπε.

Επιχειρώντας να περιγράψει τους δράστες, ο κ. Χατζηιακώβου ανέφερε:

"...Ήταν κουκουλοφόροι, δεν μπορούσες να δεις ηλικίες, φορούσαν και κουκούλες και γάντια, ήταν επαγγελματίες. Οι κουκουλοφόροι κινούνταν στα πεζοδρόμια, στον Ιανό επιτέθηκαν 5-6 άτομα, απέναντι ίσως να ήταν 10..."


2 σχόλια:

Τουλκίδης Δήμος είπε...

απο χθες το μυαλο μου δε μπορει να ησυχάσει... μιλαω με φιλους γράφω στο facebook αρθρογραφω μονολογω... Ας γράψουμε ολοι κατι όπου μπορουμε, οτιδηποτε, όποτε. κατι να γινει. να ξυπνήσουμε και τους διπλα μας και να σηκωθουμε απο τον καναπε!

δε μπορει να βριζουμε την αστυνομία που δεν επεμβαίνει και μετά να την ξαναβριζουμε όταν επεμβαίνει.

Τελικα θελουμε μια εννομη κοινωνία ή θελουμε ασυδοτους δολοφόνους με μολότωφ ελευθερους σε καθε κοινωνική διαδήλωση;

kostas είπε...

http://thebest.gr/news/index/viewStory/15589

απο γνωστη μας οικογένεια...στεναχωρηθηκαμε ολοι στο σπίτι...αυριο το κλίμα στη γειτονιά,στην κηδεία, σίγουρα θα ειναι βαρύ και ασήκωτο...τι να πω...ο Θεος να δίνει δύναμη στην οικογένεια.
Υ.Γ. Σιγά μην τηρήσουν διακριτική σταση τα ΜΜΕ...εδω δεν δισταζαν να την δειξουν νεκρη στο μπαλκόνι...