Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Καταυλισμός τσιγγάνων στο λιμάνι του Ναυπλίου, γίνεται ατραξιόν για επισκέπτες


Από την εφημερίδα ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ


Ούτε μια, ούτε δύο, ούτε τρεις… Σε λίγο θα μετράμε χίλιες δεκατρείς οικογένειες τσιγγάνων, που διανυχτερεύουν στην Ανατολική προβλήτα του λιμανιού του Ναυπλίου, στρωματσάδα, αποτελώντας πλέον ατραξιόν της πρώτης Ελληνικής Πρωτεύουσας.


Σχολιάσαμε πριν από μερικές ημέρες στην στήλη «ιχνηλασίες», την αδιαφορία του λιμεναρχείου Ναυπλίου για δυό οικογένειες τσιγγάνων που όλο το καλοκαίρι διανυχτερεύουν στο λιμάνι και ανάμεσά τους περνούν περιπατητές. Συμπληρώνουμε την περιγραφή σήμερα, αφού είχαμε την ευκαιρία να γίνουμε πιο παρατηρητικοί και να δούμε όσα δεν βλέπει το περιπολικό του λιμεναρχείου, που περνά από εκεί ανά μία τουλάχιστον ώρα, κάθε βράδυ:


Πρώτον. Οι οικογένειες των τουριστών τσιγγάνων πολλαπλασιάστηκαν. Συγκεντρώνονται εκεί από νωρίς κάθε απόγευμα, ανοίγουν στην διαπασών τα μαγνητόφωνα και αρχίζουν το γλέντι, με χορούς και τραγούδια. Μερικές φορές συγκεντρώνουν τα βλέμματα των επισκεπτών της πόλης (Ελλήνων και ξένων), που πιθανόν να θεωρούν ότι προσφέρεται δωρεάν φολκλόρ θέαμα, από τον δήμο.


Δεύτερον. Νωρίς το πρωί τσιγγάνοι και τσιγγάνες ουρούνε στο λιμάνι. Οι άντρες στραμμένοι προς το Μπούρτζι ή προς τη νομαρχία «δροσίζουν» την θάλασσα, οι δε γυναίκες μισοκρυμμένες πίσω από τις σάπιες εγκαταλελειμμένες πλατφόρμες «ποτίζουν» την άσφαλτο.


Τρίτον. Τα σκουπίδια από τους πρωινούς καφέδες, τα χαρτιά από τις τυρόπιτες, αλλά και τα χαρτιά υγείας (ναι μεταχειρισμένα!) ανεμίζουν με το πρώτο αεράκι και γεμίζουν όλη την προβλήτα από την θάλασσα μέχρι το τρένο, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο αν φυσήξει λίγο παραπάνω, να φτάσουν και στην οδό Μπουμπουλίνας.


Τέταρτον. Ο πληθυσμός όλο και μεγαλώνει μέρα με την ημέρα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας ιδιόμορφος καταυλισμός μέσα στην καρδιά του τουριστικού Ναυπλίου.


Πέμπτον. Οι διαμαρτυρίες των ντόπιων μπαίνουν από το ένα αυτί της τηλεφωνήτριας του λιμεναρχείου και βγαίνουν από το άλλο.


Έκτον. Πρωί – πρωί της επομένης ημέρας τσιγγάνες πλένουν την μπουγάδα τους, είτε στην βρύση του σταθμού του τρένου, είτε στο γκαζόν της πλατείας Αγίου Αναστασίου, με νερό που παίρνουν από την τεχνητή βροχή (στην προκειμένη περίπτωση η αδιαφορία δεν βαραίνει το λιμεναρχείο, αλλά την δημοτική αστυνομία).


Είναι μόλις μερικές από τις παρατηρήσεις που μπορέσαμε να καταγράψουμε παρατηρώντας τον καταυλισμό να εξελίσσεται ραγδαίως τα τελευταία 24ωρα.


Και η απορία είναι η εξής: τι διάολο συμβαίνει και απολαμβάνουν οι συγκεκριμένοι τουρίστες – τσιγγάνοι αυτή την ιδιόμορφη ασυλία μέσα στο Ναύπλιο; Ποιος δεν νοιάζεται καθόλου γι΄ αυτή την πόλη, ή ποιος νοιάζεται για να μην ενοχλούνται από τις αρχές;


Δεν υπάρχουν σχόλια: