Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Δολοφονήθηκε ο μοναδικός χριστιανός υπουργός του Πακιστάν


Δολοφονήθηκε ο μοναδικός χριστιανός υπουργός του Πακιστάν, πιθανότατα από οπλοφόρους που έστειλαν η Αλ Κάιντα και οι Ταλιμπάν για να γαζώσουν το αυτοκίνητό του με σφαίρες. Αυτή είναι η δεύτερη δολοφονία σε διάστημα δύο μηνών πολιτικού που αντιτίθεται στη νομοθεσία περί βλασφημίας, η οποία προβλέπει ποινή θανάτου για την προσβολή του Iσλάμ.

Η δολοφονία του Σαμπάζ Μπάτι, Καθολικού στο θρήσκευμα, υπονομεύει ακόμη περισσότερο την εικόνα του Πακιστάν ως μετριοπαθούς ισλαμικού κράτους. Τον δολοφόνησαν έξω από το σπίτι των γονιών του στο Ισλαμαμπάντ και στα φυλλάδια που σκόρπισαν, η Αλ Κάιντα και οι Ταλιμπάν του Πακιστάν αναφέρουν ότι τον έβαλαν στο στόχαστρο λόγω της πίστης του, αλλά και επειδή ανήκε σε μια επιτροπή για την αναθεώρηση της νομοθεσίας περί βλασφημίας.

Μόλις το αυτοκίνητο του Μπάτι έφθασε στο σπίτι των γονιών του, τρεις άντρες που περίμεναν απ' έξω άνοιξαν πυρ εναντίον του. Δύο από αυτούς άνοιξαν την πόρτα του αυτοκινήτου και προσπάθησαν να τον τραβήξουν έξω, ενώ ο τρίτος συνέχισε να πυροβολεί με το Καλάσνικοφ. Υστερα οι τρεις άντρες το έσκασαν με ένα λευκό Suzuki.

Ο Μπάτι είχε εκπνεύσει προτού φθάσει στο νοσοκομείο, ενώ ο οδηγός του τη γλίτωσε ανέπαφος. Δεν έχει γίνει σαφές αν και μια γυναίκα επέβαινε μαζί τους στο αυτοκίνητο.

Τον Ιανουάριο, είχε δηλώσει στο BBC ότι θα αψηφήσει τις απειλές θανάτου που είχε δεχθεί από φανατικούς ισλαμιστές εξαιτίας των προσπάθειών του για τη μεταρρύθμιση του νόμου περί βλασφημίας της χώρας.

Ο νόμος περί βλασφημίας ορίζει την ποινή του θανάτου για όποιον προσβάλλει το Ισλάμ, αλλά ο κ. Bhatti είχε πει ότι είχε χρησιμοποιηθεί κυρίως για τη δίωξη των θρησκειών των μειονοτήτων.

"Μου είπαν ότι αν συνέχιζα την εκστρατεία κατά του νόμου περί βλασφημίας, θα με δολοφονούσαν. Θα με αποκεφάλιζαν. Αλλά οι δυνάμεις της βίας, οι δυνάμεις του εξτρεμισμού δεν μπορούν να με διώξουν, δεν μπορούν να με απειλήσουν», είπε.

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο με τις δηλώσεις του, όπου μιλάει για την αντίθεσή του στο φανατισμό, το νόμο της Σαρία, τον νόμο περί βλασφημίας και τις δυνάμεις της βίας. Μιλάει επίσης με θάρρος για την πίστη του στον Χριστό και ότι γνωρίζει ότι ακολουθεί τον δρόμο του Σταυρού και ότι είναι έτοιμος να πεθάνει για τις αρχές του...

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι καταδίκασαν την δολοφονία, όμως δεν έκαναν καμία αναφορά στη νομοθεσία για τη βλασφημία. «Πρόκειται για οργανωμένη εκστρατεία να σφαγιαστεί κάθε φιλελεύθερη, προοδευτική και ανθρωπιστική φωνή στο Πακιστάν», δήλωσε ο Φαρανάζ Ισπαχάνι από το γραφείο του προέδρου Ασίφ Αλί Ζαρντάρι. «Εφθασε ο καιρός να υψώσει την φωνή της η κυβέρνηση και να τηρήσει μια σκληρή στάση εναντίον αυτών των δολοφόνων για να σωθεί η ίδια η ουσία του Πακιστάν».

Τον Ιανουάριο, ο κυβερνήτης της επαρχίας του Πουντζάμπ Σαλμάν Τασίρ δολοφονήθηκε από ένα σωματοφύλακά του που δήλωσε οργισμένος, επειδή ο πολιτικός ήταν αντίθετος προς τους νόμους για τη βλασφημία. Προς μεγάλη φρίκη των φιλελεύθερων Πακιστανών, πολλοί απλοί συμπολίτες τους επαίνεσαν τον δολοφόνο _ ένδειξη ότι οι σκληροπυρηνικοί ισλαμιστές κερδίζουν έδαφος στη χώρα (βλέπε άρθρο ΕΔΩ).

Οι χριστιανοί είναι η μεγαλύτερη θρησκευτική μειονότητα στο Πακιστάν, όπου μόλις το 5% των 180 εκατ. κατοίκων δεν είναι μουσουλμάνοι. Εχουν ελάχιστη πολιτική εξουσία _ ο Μπάτι ήταν ο κορυφαίος εκπρόσωπός τους _ και κάνουν συνήθως χαμηλού κύρους επαγγέλματα, όπως οδοκαθαριστές.

Οι νόμοι για τη βλασφημία αποτελούν ευαίσθητο θέμα στο Πακιστάν. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων προειδοποιούν ότι είναι ασαφώς διατυπωμένοι και γίνονται συχνά αντικείμενο κατάχρησης από ανθρώπους που απλώς θέλουν να πλήξουν κάποιον ανταγωνιστή τους ή μια θρησκευτική μειονότητα. Κανείς όμως δεν έχει καταδικαστεί σε θάνατο για βλασφημία μέχρι στιγμής στο Πακιστάν διότι τα δικαστήρια είτε απορρίπτουν τις διάφορες υποθέσεις ή μετατρέπουν την ποινή σε φυλάκιση. Ωστόσο, μερικοί απ' όσους απελευθερώνονται δολοφονούνται από εξτρεμιστές ή αναγκάζονται να ζουν κρυμμένοι.

Πηγές: ΤΟ ΒΗΜΑ & Cacofonix


Σαν επιδόρπιο....


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μωαμεθουγεννα 2011 στην πλατεια Συνταγματος!!!Απι-στευ-το!!!Τι εγινε ρε παιδια;;;Μυρωδια δεν πηραμε!!!Αντε να γινοταν αυτο στο Πακισταν αλλα απο Χριστιανους για τα Χριστουγεννα.Σα πολλοι να εχουν μαζευτει.Μου φαινεται ηρθε η ωρα να αρχισει το αραιωμα τους.Με οποιοδηποτε τροπο.