Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

‘Ύμνοι’ για τον δολοφόνο του ‘βλάσφημου’ Πακιστανού κυβερνήτη. Κληρικοί αρνήθηκαν να τελέσουν την κηδεία του


Ο κυβερνήτης της επαρχίας του Πουντζάμπ στο Πακιστάν, Σαλμάν Τασίρ, (Salmaan Taseer), δολοφονήθηκε στο Ισλαμαμπάντ, στις 4 Ιανουαρίου. Ο 66χρονος Τασίρ έπεσε θύμα σύμφωνα με τις αρχές, της αντίθεσής του στο "νόμο για τη βλασφημία".

Η οργάνωση Τζαμάατ-ε-Αλ-ε-Σουνάτ του Πακιστάν προειδοποιεί ότι θα έχει την ίδια τύχη οποιοσδήποτε μουσουλμάνος εκφράσει θλίψη για τη δολοφονία του φιλελεύθερου πακιστανού πολιτικού και πολέμιου του νόμου περί βλασφημίας.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι πολιτική αυτή δολοφονία, η οποία δείχνει , σύμφωνα με τους αναλυτές, τη διάβρωση της πακιστανικής κοινωνίας από την ισλαμιστική ιδεολογία, κλιμακώνει την πολιτική κρίση που διέρχεται η χώρα και ενισχύει την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση είναι ανίκανη να σταθεροποιήσει τη χώρα του 170 εκατομμυρίων κατοίκων που θεωρείται προπύργιο της εξτρεμιστικής ισλαμικής ιδεολογίας.

Ο 66χρονος Σαλμάν Ταζίρ, πολιτικός σύμμαχος του προέδρου Ασίφ Αλί Ζαρντάρι και πολιτική προσωπικότητα του κυβερνώντος Κόμματος του Πακιστανικού Λαού , δολοφονήθηκε την Δευτέρα από άνδρα της φρουράς του, ο οποίος τον «γάζωσε» με αυτόματο όπλο του έξω από εμπορικό κέντρο του Ισλαμαμπάντ.

Ο δράστης παραδόθηκε αμέσως δηλώνοντας ότι «ο Σαλμάν Ταζίρ είναι ένας βλάσφημος και ότι αυτή είναι η τιμωρία που αρμόζει σε έναν βλάσφημο».

Η οργάνωση Τζαμάατ-ε-Αλ-ε-Σουνάτ εκπροσωπεί μεγάλο αριθμό κορανικών σπουδαστών του σουνιτικού κινήματος Μπαρελβί, τηρεί επικριτική στάση απέναντι στους ταλιμπάν, υπερασπίζεται τις παραδοσιακές ισλαμικές πεποιθήσεις και πρακτικές και έχει ηγηθεί των δημόσιων εκδηλώσεων υπέρ του νόμου περί βλασφημίας.

Η ομάδα συμβουλεύει τους μουσουλμάνους να μην συμμετάσχουν στις προσευχές για τον Σαλμάν Ταζίρ και να μην εκφράσουν λύπη ή συμπάθεια για τον θάνατο του κυβερνήτη του Πουντζάμπ, αφού όποιος υποστηρίζει τη βλασφημία του Προφήτη, είναι και ο ίδιος βλάσφημος.

Η Τζαμάατ-ε-Αλ-ε-Σουνάτ επαινεί το «θάρρος» και την θρησκευτικό ζήλο του δολοφόνου του Ταζίρ και δηλώνει ότι η πράξη του έκανε υπερήφανους τους μουσουλμάνους σε ολόκληρο τον κόσμο.

Φιλελεύθεροι και συντηρητικοί στο Πακιστάν συγκρούονται για τον νόμο περί βλασφημίας, ο οποίος ήλθε στο προσκήνιο τον περασμένο Νοέμβριο μετά την καταδίκη από δικαστήριο χριστιανής μητέρας τεσσάρων παιδιών, της Αζια Μπίμπι, σε θάνατο για βλασφημία.

"Ο Ταζίρ ήταν ένας από τους λίγους πολιτικούς που ήταν έτοιμοι να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους παίρνοντας θέση κατά των διακρίσεων και των καταχρήσεων", δηλώνει ο Αλί Νταγιάν Χάσαν, του Human Rights Watch στην περιοχή.

Η δολοφονία του και οι απειλές εναντίον άλλων φιλελεύθερων πολιτικών τονίζει, σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, τη διάβρωση της πακιστανικής κοινωνίας από τον θρησκευτικό εξτρεμισμό, λίγες ημέρες μετά τη γενική απεργία που οργάνωσαν οι συντηρητικοί κατά οποιασδήποτε τροποποίησης του νόμου περί βλασφημίας.

Ο θάνατος του Σαλμάν Ταζίρ ήλθε την ώρα που η κυβέρνηση, η οποία μειοψηφεί στο κοινοβούλιο μετά την αποχώρηση ενός από τους σημαντικότερους εταίρους του κυβερνώντος συνασπισμού, βρίσκεται πλέον στο έλεος της αντιπολίτευσης, που μπορεί να την ανατρέψει εάν καταθέσει κοινή πρόταση μομφής.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ναουάζ Σαρίφ έδωσε τριήμερη προθεσμία, μετά το τέλος του πένθους, στον πρωθυπουργό Γιουσούφ Ραζά Γκιλάνι για να ανακοινώσει μεταρρυθμίσεις.

«Ήρωας» ο δολοφόνος

Στο μεταξύ περισσότεροι από 2.000 χρήστες του Facebook εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη δολοφονία του κυβερνήτη Σαλμάν Ταζίρ και για το πλήγμα που υπέστη το στρατόπεδο των φιλελεύθερων πολιτικών του Πακιστάν που καταγγέλλουν τον ισλαμικό εξτρεμισμό στη χώρα.

Το βράδυ της Τρίτης, λίγες ώρες μετά τη δολοφονία, περί τους 2.000 χρήστες του Facebook συγκρότησαν ομάδα που τιμούσε τον δράστη Μαλίκ Μουμτάζ Κάντρι, μέλος της προσωπικής φρουράς του Σαλμάμ Ταζίρ, που άδειασε τον αυτόματο όπλο του επάνω του.

Οι σελίδες αυτές είχαν αποσυρθεί την Τετάρτη από το δικτυακό τόπο.

Αντιδράσεις για την κηδεία

Η κηδεία στο σπίτι του κυβερνήτη, που είχε προγραμματιστεί για τις 13:00 τοπική ώρα, καθυστέρησε κατά μία περίπου ώρα και αρκετοί κληρικοί αρνήθηκαν να τελέσουν την λειτουργία της κηδείας, μετά από πρόσκληση από ένα ισχυρό ισλαμικό οργανισμό προς τους κληρικούς να μην τελέσουν την τελετή. Τελικά ο Afzal Chishti, ένας ηγέτης των ulema (κληρικών) της πτέρυγας του κυβερνώντος κόμματος PPP, οδήγησε την προσευχή της κηδείας την «namaz-e-janaza».

Στην κάτω φωτογραφία: Πακιστανοί δικηγόροι τραγουδάνε συνθήματα υπέρ του Μουμτάζ Qadri, του δολοφόνου του Taseer, κατά τη διάρκεια της εμφάνισής του σε δικαστήριο στο Ισλαμαμπάντ, την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου.

500 τουλάχιστον Πακιστανοί μουσουλμάνοι κληρικοί και λόγιοι θεωρούν τον δολοφόνο «μαχητή του Ισλάμ».

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αν και οι σκεψεις και οι νοοτροπιες των παθοντων δεν ειναι συγκρισιμες...οι δικοι μας οι... Συριζαιοι καθαριζουν με απλα αυγουλακια.Εκει με σφαιρες.
Ο Θεος να βαλει το χερι του γιατι το Πακισταν εχει πυρηνικα κι ασταθεις κυβερνησεις.Δεν ειναι προς το καλο της ανθρωποτητας να επικρατησουν τετοια στοιχεια εκει περα.