Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Ισραήλ: Κύμα εθνοτικών διακρίσεων προκαλεί έντονες ανησυχίες


ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ (AFP) - Ένα κύμα διαμαρτυριών και διακρίσεων από Εβραίους Ισραηλίτες κατά Παλαιστινίων και Αφρικανών έχει προκαλέσει ανησυχία σε υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έχει οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου έκκληση για ηρεμία από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ.

Πριν μερικές εβδομάδες έλαβε χώρα μία σειρά από παθιασμένες διαμαρτυρίες που είχαν ως στόχο τις σχέσεις μεταξύ Παλαιστινίων ανδρών και Εβραίων γυναικών καθώς και την αύξηση του αριθμού των Αφρικανών μεταναστών.

Πιο πρόσφατα, η Ισραηλινή αστυνομία δήλωσε ότι συνέλαβε μια συμμορία νεαρών Εβραίων που κατηγορούνται για πολλαπλές επιθέσεις εγκλημάτων μίσους σε βάρος κατοίκων της Ιερουσαλήμ, λίγο μετά τη δημοσίευση επιστολής που υπέγραψαν δεκάδες ισραηλινοί ραβίνοι, πολλοί από τους οποίους είναι κρατικοί υπαλλήλοι, ζητώντας από τους Εβραίους να μη νοικιάζουν ή να μην πωλούν την περιουσία τους σε μη Εβραίους.

Πριν λίγες ημέρες, περίπου 10.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Ιερουσαλήμ για να διαμαρτυρηθούν εναντίον οποιουδήποτε «παγώματος» για την ανέγερση οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και για να στηρίξουν τους ραβίνους.

Μεταξύ των ως επί το πλείστον υπερ-ορθόδοξων Εβραίων και νεαρών εποίκων, πολλοί
ήταν αυτοί που φώναξαν «όχι σε εκείνους που θα εκποιήσουν το Eretz (κράτος) Ισραήλ», μια αναφορά στα βιβλικά σύνορα του Ισραήλ.

Τα έβαλαν, επίσης, με τον πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος έχει μιλήσει για τη δυνατότητα απόσυρσης των εποίκων από τη Δυτική Όχθη ενόψει της δημιουργίας ενός παλαιστινιακού κράτους.

"Bibi [Νετανιάχου], κάτω τα χέρια σου από το Eretz Ισραήλ", φώναζαν οι διαδηλωτές.

Χωριστά, μια ομάδα ραβίνων του εκτός νόμου και ρατσιστικού κινήματος Kach διαδήλωσαν υπέρ των άλλων κληρικών που έκαναν την έκκληση για ‘πάγωμα’ των πωλήσεων ή της ενοικίασης σπιτιών σε μη-Εβραίους.

Ο Νετανιάχου έλαβε το ασυνήθιστο μέτρο της αντιμετώπισης των περιστατικών σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα στο YouTube του και στο Facebook.

«Είμαστε μία χώρα που έχουμε νόμους που μας διέπουν, σεβόμαστε όλους τους ανθρώπους, όποιοι και αν είναι», είπε.

"Επιμένω ότι οι πολίτες του Ισραήλ δεν
παίρνουν το νόμο στα χέρια τους, ούτε με τη βία ούτε με προτροπή."

Νωρίτερα αυτό το μήνα,
ο γενικός εισαγγελέας του Ισραήλ άρχισε να ερευνά κατά πόσον με το έγγραφό τους αυτό οι ραβίνοι παραβίασαν τον νόμο κατά της υποκίνησης σε ρατσισμό.

Η Ronit Sela του Συλλόγου Πολιτικών Δικαιωμάτων στο Ισραήλ είπε ότι υπάρχει ένα αυξανόμενο κλίμα που προωθεί τις διακρίσεις, και το οποίο έχει γαλουχηθεί από το σχηματισμό, σχεδόν δύο χρόνια πριν, του κυβερνητικού συνασπισμού που περιλάμβανε το κόμμα του εθνικιστική Yisrael Beitenu μέρος και το υπερ-Ορθόδοξο Shas.

"
Βλέπουμε ξεκάθαρα μια σχέση μεταξύ αυτών των διαφορετικών περιπτώσεων, οι περισσότερες από τις οποίες στοχεύουν είτε άραβες πολίτες ή μη Εβραίους που ζουν στο Ισραήλ," είπε στο Agence France-Presse.

Είπε η αποφυγή καταδίκης από όσους βρίσκονται στην εξουσία, σε συνδυασμό με τις "ρατσιστικές και ξενοφοβικές" δηλώσεις από τους ισραηλινούς νομοθέτες και την προώθησή της νομοθεσίας περί διακρίσεων, ενθαρρύνει το μίσος.

Τον Οκτώβριο,
το ACRI έγραψε στον Νετανιάχου και τον πρόεδρο του κοινοβουλείου Reuven Rivlin, προειδοποιώντας ότι η νομοθεσία που περιλαμβάνει νομοσχέδιο που αναγκάζει τους μη Εβραίους πολίτες να ορκιστούν πίστη στο Ισραήλ, θα μπορούσε να βλάψει την ισραηλινή δημοκρατία.

Και την Πέμπτη,
ο Παλαιστίνιος – Ισραηλινός βουλευτής Ahmed Tibi είπε ότι το σημερινό κοινοβούλιο είναι «το πιο ρατσιστικό από ποτέ», υποστηρίζοντας η επιτροπή για τις οικίες, είχε μπλοκάρει εδώ και μήνες ένα νομοσχέδιο ισότιμων ευκαιριών, δήλωσε στη ισραηλινή ιστοσελίδα Ynet news.

Στο προάστιο του Τελ Αβίβ, Bat Yam, αναφέρθηκε ότι οι διαδηλωτές σε μία διαμαρτυρία με σύνθημα «διατηρήστε το Bat Yam εβραϊκό», ζήτησαν οι Εβραίες γυναίκες που συναναστρέφονται με Άραβες να θανατώνονται.

Και
η Ynet ανέφερε την Πέμπτη ότι πέντε ισραηλο-παλαιστίνιοι άνδρες δήλωσαν ότι είχαν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα νοικιασμένα σπίτια τους στο Τελ Αβίβ επίπεδη, αφού υπέστησαν βανδαλισμούς και απειλήθηκαν με βία.

Το Ισραήλ έχει 1,3 εκατομμύρια
αποκαλούμενους Αραβο-ισραηλινούς πολίτες δηλ. Παλαιστίνιους που παρέμειναν στο Ισραήλ μετά τη δημιουργία του εβραϊκού κράτους το 1948 και οι απόγονοί τους.

Υπάρχουν επίσης περίπου 200.000 κατοίκο
ι της Ιερουσαλήμ, της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, την οποία το Ισραήλ κατέλαβε το 1967 στον Πόλεμο των Έξι Ημερών και αργότερα μονομερώς την προσάρτησαν.

Την Τρίτη, εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν
στις γειτονιές του Τελ Αβίβ, ζητώντας την απέλαση των παράνομων μεταναστών από την Αφρική.

Δείτε το βίντεο

«[Avigdor] Lieberman, πού είσαι όταν σε χρειαζόμαστε;» έγραφαν μερικά πανό, αναφερόμενα στον Υπουργό Εξωτερικών και επικεφαλής του Yisrael Beitenu, ενώ άλλα έγραφαν: "Eli Yishai είμαστε μαζί σου", αναφερόμενα στον επικεφαλής πολιτικό του υπερ-ορθόδοξου κόμματος Shas».

Περίπου 35.000 οικονομικοί μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο, πολλοί από το Σουδάν και την Ερυθραία, έχουν εισέλθει παράνομα στο Ισραήλ μέσω των βραχωδών συνόρων με την Αίγυπτο από το 2006, και πολλοί έχουν μαζευτεί στις υποβαθμισμένες γειτονιές του νότιου Τελ Αβίβ.

Οι παλιοί κάτοικοι λένε ότι οι νεοφερμένοι υπερφορτώνουν τις κοινωνικές υπηρεσίες και αυξάνουν τα επίπεδα της εγκληματικότητας, αν και η αστυνομία αμφισβητεί αυτόν τον ισχυρισμό.

Η φιλελεύθερη καθημερινή εφημερίδα Χααρέτζ, την Πέμπτη είχε πολλά άρθρα σχετικά με την ανοχή και ένα σημείωμα του εκδότη που ζητούσε από τον πρόεδρο Σιμόν Πέρες να παρέμβει.


ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: