Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Ρατσισμός στο Ισραήλ: Επίθεση με μολότοφ σε καταυλισμό Αφρικανών προσφύγων

Σύμφωνα με την εφημερίδα Jerusalem Post: Άγνωστοι πέταξαν την Παρασκευή, βόμβες μολότοφ σε τέσσερα σπίτια και ένα νηπιαγωγείο που συνδέονται με μια κοινότητα Αφρικανών αιτούντων άσυλο στην περιοχή Shapira του Τελ Αβίβ.

Κανείς δεν τραυματίστηκε, αλλά υπήρχαν υλικές ζημιές, και οι γείτονες πιστεύουν ότι η επίθεση οργανώθηκε ειδικά εναντίον των προσφύγων. Η αστυνομία έφτασε στη γειτονιά για να ερευνήσει την υπόθεση μετά το συμβάν.

Η αστυνομία δεν έκανε κάποιο σχόλιο σχετικά με αυτό που αναφέρθηκε ως «απόπειρα εμπρησμού». Συγκεκριμένα, αρνήθηκε να σχολιάσει αν το έγκλημα είχε ρατσιστικά κίνητρα και για το γεγονός ότι και άλλες βόμβες μολότοφ βρέθηκαν στην γύρω περιοχή.

Η αστυνομία παραδέχθηκε στην Jerusalem Post ότι δεν είχε έκαναν καμία ανακοίνωση προς τον Τύπο σχετικά με το περιστατικό. Όταν ρωτήθηκαν από την εφημερίδα γιατί δεν ακολούθησαν το τυπικό πρωτόκολλο του να στείλουν μια ανακοίνωση Τύπου, η αστυνομία είπε ότι συνήθως τέτοιες ανακοινώσεις γίνονται μόνο για "σοβαρά" συμβάντα και όχι για «κάθε μικρό περιστατικό». Η αστυνομία δεν εξήγησε γιατί η ρίψη πολλών μολότοφ δεν θεωρήθηκε κάτι «σοβαρό».

Οι δράστες έριξαν μία από τις μολότοφ κοντά σε μια αυλή, όπου πέντε Ερυθραίοι κοιμόντουσαν. Οι Ερυθραίοι ξύπνησαν από τις πυρκαγιές και τις έσβησαν, αλλά δεν είδαν ποιος έριξε τα μπουκάλια.

Ζητώντας να παραμείνει ανώνυμος, ένας γείτονας ισχυρίστηκε ότι ο μόνος λόγος για την επίθεση ήταν η προσπάθεια να φοβίσουν τους πρόσφυγες. Ο γείτονας πρόσθεσε ότι από τις μολότοφ είχε καεί σχεδόν το αυτοκίνητό του και ρίχτηκε σε ένα σπίτι όπου ζούσε ένα κοριτσάκι.
Λίγο αργότερα, δύο βόμβες μολότοφ πετάχτηκαν σε άλλα δύο σπίτια αιτούντων άσυλο. Ένας κάτοικος ξύπνησε από τη φωτιά δίπλα στο κρεβάτι του.

Πολλοί αναρωτήθηκαν ποιος θα μπορούσε να είχε κάνει κάτι τέτοιο, χωρίς να έχουν κάποια απάντηση από την αστυνομία.

Ενώ οι αιτούντες άσυλο προσπαθούσαν να καταλάβουν για το αν αυτού του είδους τα περιστατικά είχαν ρατσιστικά κίνητρα, οι Ισραηλινοί κάτοικοι ήταν πιο ειλικρινείς για το θέμα.

Κάποιοι ακτιβιστές στη γειτονιά σχεδιάζουν να απαντήσουν στο περιστατικό με διαμαρτυρία την Παρασκευή το απόγευμα. «Υπάρχει ρατσιστικό υπόβαθρο που ξεκινάει από την κυβέρνηση, περνάει από διάφορα μέλη του συμβουλίου της πόλης, και επηρεάζει την κατάσταση στους δρόμους», δήλωσε ο Nir Nader. "Οι άνθρωποι που υποκινούν το ρατσισμό πρέπει να πάνε στη φυλακή, και αν το κράτος δεν τους σταματήσει, θα τους σταματήσουμε με το σώμα μας."
Όπως αναφέρει ο Haggai Matar, οι Ισραηλινοί στη γειτονιά των μεταναστών που δέχτηκαν τις επιθέσεις, υποστηρίζουν τους επιτιθέμενους, αν όχι και τις μεθόδους τους.

«Κάποιος προσπαθεί να ξεφορτωθεί αυτούς τους καταραμένους Σουδανούς», δήλωσε ένας Ισραηλινός κάτοικος της γειτονιάς Shapira στο νότιο Τελ Αβίβ σήμερα το πρωί. Ο όρος "Σουδανός" χρησιμοποιείται συνήθως από τους Ισραηλινούς για να περιγράψουν όλους τους Αφρικανούς που ζητούν άσυλο. Το σπίτι δίπλα στο σπίτι αυτού του Ισραηλινού χτυπήθηκε γύρω στις 1:30 π.μ. από τρεις βόμβες μολότοφ: δύο πέταξαν από το παράθυρο, και μία στην αίθουσα εισόδου. Κανείς δεν τραυματίστηκε, καθώς οι κάτοικοι και οι γείτονες ξύπνησαν γρήγορα και έσβησαν τη φωτιά. Μια άλλη βόμβα ρίχτηκε σε μια γειτονική αυλή, όπου πέντε μετανάστες κοιμόντουσαν έξω. Τα έπιπλα κάηκαν, αλλά κανένας από τους κατοίκους δεν τραυματίστηκε. Όλα τα περιστατικά είναι πιθανόν να συνδέονται, λέει ο Mya.

"Όποιος το έκανε αυτό είναι σωστό, αλλά το κάνει με το λάθος τρόπο», λέει ο γείτονας. "Αυτή η πυρκαγιά έκαψε σχεδόν το αυτοκίνητό μου, και επίσης - υπάρχει ένα μικρό κορίτσι σε εκείνο το σπίτι. Θα έπρεπε να περιμένουν να μην είναι κάποιος στο σπίτι, και στη συνέχεια να ανατίναζαν όλο το μέρος για να τους στείλουν ένα μήνυμα ".

Η αφρικανική κοινότητα στο Ισραήλ έχει γίνει ο στόχος πολλών πράξεων βίας κατά το παρελθόν. Τον Ιανουάριο του 2011, για παράδειγμα, ένα καμένο ελαστικό ρίχτηκε σε διαμέρισμα πέντε προσφύγων από το Σουδάν πέντε στο Ashdod. Οι άνδρες είχαν αναπνευστικά προβλήματα και δύο εισήχθησαν στο νοσοκομείο.

Επίσης, τον Ιανουάριο του 2011, τρεις έφηβες – γεννημένες στο Ισραήλ από γονείς Αφρικανούς - χτυπήθηκαν από μια ομάδα Εβραίων εφήβων. Οι επιτιθέμενοι, ένας από τους οποίους ήταν οπλισμένος με ένα μαχαίρι, τις αποκάλεσαν “dirty niggers.” («βρώμικες αραπίνες»). Ένα από τα κορίτσια χρειάστηκε ιατρική περίθαλψη για τους τραυματισμούς της.
Σχετικά με το περιστατικό η Poriya Gal, εκπρόσωπος της Γραμμής για τους Εργαζόμενους Μετανάστες είπε, "Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κορίτσια είχαν ήδη βιώσει αυτή τη βία στη γειτονιά. Αλλά επέλεξαν να μην το αναφέρουν στην αστυνομία από τον φόβο ότι θα τους επιτεθούν ξανά. "

Σχετικό βίντεο του Αλ Τζαζίρα



Το 2007 οι Ισραηλινοί είχαν υποστεί σοκ, από την είδηση ​​ότι η αστυνομία συνέλαβε μια συμμορία νεαρών νεοναζί στο Petah Tikva, κοντά στο Τελ Αβίβ. Οι οκτώ, όλοι μετανάστες από την πρώην Σοβιετική Ένωση, είχαν βγάλει φωτογραφίες και βίντεο με τους ίδιους να χαιρετάνε ναζιστικά και να χτυπάνε αλλοδαπούς, τοξικομανείς και θρησκευόμενους Ιουδαίους και είχαν ανταλλάξει αντισημιτικά e-mail.

Ως δικαιολογία θεωρήθηκε ότι, εξαιτίας του «Νόμου της Επιστροφής», το Ισραήλ επιτρέπει όχι μόνο στους Εβραίους αλλά και στους συντρόφους τους, τα παιδιά και τα εγγόνια τους, τα οποία μπορεί να μην είναι ‘τεχνικά’ Εβραίοι, να διεκδικήσουν την ισραηλινή υπηκοότητα. Έτσι, μετανάστες από την πρώην Σοβιετική Ένωση, έρχονται στο Ισραήλ για μια καλύτερη ζωή.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: