Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Άρθρο της ισραηλίτικης Haaretz για την Χρυσή Αυγή. «Δεν υπάρχει. κανένας λόγος για ανησυχία» λέει ο Δαυίδ Σαλτιέλ


Του Yair Ettinger (Haaretz) / ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

Η μέρα μετά τις εκλογές, βρίσκει την εβραϊκή κοινότητα στην Ελλάδα να προσπαθεί να κατανοήσει τα αποτελέσματα και τα νέα δεδομένα, και είναι προσεκτική όσον αφορά την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τα εκπληκτικά εκλογικά κέρδη του στρατιωτικής υφής, υπερεθνικιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή, που επιδιώκει να αποκαταστήσει την εθνική υπερηφάνεια στην Ελλάδα και να διώξει τους ξένους.

Η Εβραϊκή κοινότητα στην Ελλάδα τη Δευτέρα, την επομένη των εκλογών, απέστειλε στα μέλη της ένα λακωνικό, πραγματικά e-mail για την είσοδο της Χρυσής Αυγής στο κοινοβούλιο που με ένα ποσοστό 7 τοις εκατό των ψήφων κερδίζει 21 έδρες στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Ερωτηθείς σχετικά με το πρώτο, μετεκλογικό βήμα που πρέπει να ληφθεί από το κόμμα του, ο Νικόλαος Μιχαλολιάκος - ο ιδρυτής και πρόεδρος της Χρυσής Αυγής - απάντησε: "Όλη αυτή η παράνομη μετανάστευση θα πρέπει να σταματήσει. Οι ξένοι θα πρέπει να φύγουν - πρέπει να φύγουν».

Η έκρηξη οργής μετά τις εκλογές έχει αφήσει τα μέλη της εβραϊκής κοινότητας στην Ελλάδα - και πολλοί άλλους – μέσα σε σύγχυση. Δεν είναι δύσκολο να διαβάσει κανείς τα σημάδια της ανησυχίας για την άνοδο του εξτρεμισμού στη χώρα. Αν και τα φασιστικά κόμματα δεν είναι κάτι νέο στο πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα, η τρέχουσα οικονομική κρίση της χώρας έχει προκαλέσει έναν άνευ προηγουμένου αριθμό αγανακτισμένων πολιτών που στρέφονται σε εξτρεμιστικές πολιτικές.

Περίπου 750.000 ψηφοφόροι (σχ. ΚΟ: 440.894 είναι στην πραγματικότητα, οι ψήφοι της Χ.Α.) στην Ελλάδα ψήφισαν για ένα κόμμα που εκφράζει ρητά νεοναζιστικά συναισθήματα, και που τραγουδάει δημόσια ναζιστικά τραγούδια και μιλάει ανοιχτά για ναζιστικά σύμβολα. 

Ο Δαυίδ Σαλτιέλ, πρόεδρος του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου στην Ελλάδα των Εβραϊκών Κοινοτήτων, εξέδωσε μια προσεκτική δήλωση μετά τις εκλογές, λέγοντας ότι "η εβραϊκή κοινότητα εξετάζει την κατάσταση."
(Σχ. ΚΟ: Ο Θεσσαλονικιός επιχειρηματίας Δαυίδ Σαλτιέλ είναι ξάδελφος εξ αγχιστειας του πρώην Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί).

Μιλώντας από τη Θεσσαλονίκη σε τηλεφωνική συνομιλία, ο Σαλτιέλ πρόσθεσε ότι έμεινε έκπληκτος από τον αριθμό των ψήφων που έλαβε η Χρυσή Αυγή. "Στις τελευταίες εθνικές εκλογές, δεν πέρασαν το όριο, αλλά σε αυτές τις εκλογές, οι ψηφοφόροι ενώθηκαν σε μια ένδειξη διαμαρτυρίας για τα δύο μεγάλα κόμματα της χώρας, και βοήθησαν τα μικρά κόμματα."

Στον απόηχο των εκλογών, θα είναι δύσκολο για οποιοδήποτε από τα κόμματα να συνδυάσουν έναν συνασπισμό, και έτσι ένας δεύτερος γύρος εκλογών είναι πιθανός. Ο Σαλτιέλ δεν βρίσκει το σενάριο τρομακτικό. "Πρέπει να υπάρχει μια άλλη ψηφοφορία, ελπίζουμε ότι οι Έλληνες θα το σκεφτούν και ότι το επίπεδο της στήριξης για την Χρυσή Αυγή θα μειωθεί. Εν πάση περιπτώσει, νομίζω ότι το κοινοβούλιο θα απομονώσει την άκρα δεξιά. Εξετάζουμε την κατάσταση.. Οι Έλληνες δεν φοβούνται, και η δημοκρατία θα συνεχιστεί. "

Ο Σαλτιέλ πρόσθεσε: «Αυτή τη στιγμή, η Χρυσή Αυγή δεν βγαίνει εναντίον των Εβραίων. Αντ 'αυτού, επιτίθεται σε μετανάστες. Βέβαια, είναι ακροδεξιοί, και θα πρέπει να αξιολογήσουμε την κατάσταση και να δούμε πώς η δημοκρατία στην Ελλάδα θα ασχοληθεί με αυτό. Δεν υπάρχει. κανένας λόγος για ανησυχία. "
(Σχ. ΚΟ: Σημειώνεται ότι το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο είχε εκφράσει "την ανησυχία του" για την προσχώρηση των Α. Γεωργιάδη- Μ. Βορίδη στη Νέα Δημοκρατία, "οι οποίοι", κατά την δήλωση,  "στο παρελθόν είχαν εκφράσει ή ταυτιστεί με προσβλητικές για τους Εβραίους απόψεις". Βλ. απάντηση Σαμαρά και απάντηση Βορίδη στην ιστοσελίδα του Ζαν Κοέν).

Η εβραϊκή κοινότητα στην Ελλάδα αποτελείται από 5.000 άτομα. Οι περισσότεροι είναι κοσμικοί ή παραδοσιακοί και μόνο λίγοι κυκλοφορούν δημόσια με εμφανή εβραϊκά σύμβολα. Ένας από αυτούς είναι ο απεσταλμένος της Χαμπάντ στη Θεσσαλονίκη, ο Yoel Kaplan. "Ως κάποιος που φοράει Χασιδικά ρούχα στο δρόμο έχω συναντήσει κάποιες δυσάρεστες λέξεις, αλλά όχι πράξεις», λέει ο Kaplan.
(Σχ. ΚΟ: Ο Αρχιραβίνος Yoel Kaplan -δεξιά στην φωτογραφία-  έχει έδρα την Θεσσαλονίκη και φέρεται ως ραβίνος της Αλβανίας και του Μαυροβουνίου. Πέρσι, κατά την αναγνώριση του Ιουδαϊσμού ως επίσημη θρησκεία στην Αλβανία, ο Kaplan, φέρεται να δήλωσε στην εφημερίδα Gazeta Shqiptare πως κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου «οι Σέρβοι ήταν αυτοί που σκότωσαν τους Εβραίους ενώ οι Αλβανοί τους προστάτεψαν».

 Λεκτική βία

Μετά τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης την Κυριακή, λέει, "οπαδοί της Χρυσής Αυγής στη Θεσσαλονίκη βγήκαν στους δρόμους, και έγινε χαμός. Δεν εγκαταλείπω τους δρόμους -. Όταν πρέπει να πάω έξω, βγαίνω έξω. Κυρίως, η απειλή είναι μέσω λεκτικής βίας. Αυτό δεν έχει καμία σημασία, για μένα ".

Ο Kaplan επιμένει ότι η παρουσία της Χρυσής Αυγής έχει περιοριστεί πρόσφατα σε πορείες στους δρόμους, αν και αναγνωρίζει ότι τα τελευταία δύο χρόνια, έχουν υπάρξει περιστατικά εμπρησμού εναντίον συναγωγών στην Κέρκυρα και αλλού.

"Τώρα, τα μέλη της Χρυσής Αυγής αισθάνονται ενδυναμωμένα», λέει, "και δεν μπορείτε να αγνοήσετε τη νεο-ναζιστική ατμόσφαιρα που θερμαίνεται εδώ. Σε μια από τις πορείες δρόμου, κάποιος μου είπε κάτι σαν, "Εσείς οι Εβραίοι ελέγχετε τα πάντα εδώ". Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, ως κύρια ατζέντα τους είναι οι επιθέσεις σε μετανάστες που έρχονται στην Ελλάδα από χώρες της Αφρικής και τα βαλκανικά κράτη, και αυτό συμβαίνει επειδή τα σύνορα είναι ανοιχτά. Δεν φαίνεται να υπάρχει ρεύμα μνησικακίας εναντίον των Εβραίων".

Η Νέλλη Καπόν, γνωστή μορφή στην εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης, πιστεύει η άνοδος της άκρας δεξιάς προέρχεται από την οργή που ένιωσαν πολλοί πολίτες στην Ελλάδα κατά των παρανόμων μεταναστών. Πάντως, είναι δύσπιστη όσον αφορά τις προθέσεις της Χρυσής Αυγής σχετικά με τον εβραϊκό πληθυσμό της χώρας. "Το κόμμα δεν είναι εναντίον των Εβραίων τώρα, αλλά αυτό είναι ένα ναζιστικό κόμμα, και δεν προσπαθούν να κρύψουν", λέει.

Συζητώντας για παλαιότερες δραστηριότητες και ατζέντες άλλων δεξιών κομμάτων στην Ελλάδα, η Καπόν σημειώνει ότι η Χρυσή Αυγή έχει μια πολύ πιο ακραία, βίαιη λεκτικά πλατφόρμα. «Η Χρυσή Αυγή είναι πολύ πιο εξτρεμιστική και τώρα έχει κερδίσει 21 έδρες στο κοινοβούλιο», λέει.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

7 σχόλια:

manigr.blogspot.com είπε...

ΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΣΤΟΝ ΔΥΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΤΟΝ ΠΕΡΪΕΧΕΙ Η ΕΒΡΑΪΚΗ ΚΟΙΝΩΝΝΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΚΓΧΈΕΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ.

Ανώνυμος είπε...

Κρίμα για το blog σας που μας λέει τι λένε οι Εβραίοι για την Χρυσή Αυγή...

Σας διάβαζα συνεχώς τον τελευταίο χρόνο.Δεν πρόκειται να το κάνω ποτέ ξανά!

Άντε και ανταποκριτές της ΗΑΑΡΕΤΖ....

Ανώνυμος είπε...

Εάν τα καθάρματα αυτά δεν είχουν καμμία ενοχή για όσσα έχουν διαπράξει εις βάρος όλων των λαών της γής, πρός τι ο φόβος των ακροδεξιών κομμάτων; Και έπειτα ποιός τους είπε ότι θα παίρνουμε την γνώμη τους για το ποιό κόμμα θα επιλέξουμε; Μιά Ελληνική παροιμία λέει: "Όταν το πρόβατο θέλει να φάει ξύλο,ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνη". Για μαζευτείτε λίγο γιατί εκείνα που ξέρατε,με τα δυό προδοτικά κόμματα, πέρασαν ανεπιστρπτί.

Ανώνυμος είπε...

Δεν καταλαβαίνω γιατί ενοχλήθηκε ο ανώνυμος με το παραπάνω άρθρο. Γιατί είναι κακό να ξέρουμε τις αντιδράσεις και της θέσεις των Εβραίων στο φαινόμενο της Χρυσής Αυγής. Ακόμα και αντισημίτης να υποθέσουμε ότι είναι κάποιος (πράγμα φυσικά λάθος), πάλι δεν έχει λόγο να οργίζεται με το μπλοκ, καθώς αυτό, το μόνο που έκανε, ήταν ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΘΕΣΗ ΥΠΕΡ (ή κατά) να μεταφέρει τις απόψεις τους, όπως δημοσιεύθηκαν. Ωραιότατο και χρήσιμο ρεπορτάζ! Μπράβο για άλλη μια φορά στον Κόκκινο Ουρανό για τις κατατοπιστικες και αξιόλογες αναρτήσεις του!

Παλαιομνήμων Πολυχρονίου

Ανώνυμος είπε...

9 Μαΐου 2012 3:24 μ.μ.

Γιατί ρε φίλε μου απαγορεύεται?Δεν είναι και αυτό μία ενδιαφέρουσα και εξαιρετικά σημαντική είδηση?Τι πρόβλημα έχεις εσύ?Φοβάσαι την αλήθεια?

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικό και πολύ διαφωτιστικό το άρθρο αυτό.

Είναι σημαντικό να μαθαίνουμε για το πως ενεργούν οι εβραίοι.

Οι ίδιοι για αιώνες τώρα επιδιώκουν να μην φαίνονται τα έργα τους, και τα πιστεύω τους (Ταλμούδ- Προτόκολλα Σιών κλπ).

Έτσι πρέπει, να τους ξεσκεπάζουμε...

Ανώνυμος είπε...

Κάποιος να ενημερώσει τον κύριο που επιθυμεί να κυκλοφορεί με τα χασιδικά ρούχα στη Θεσ/νίκη, ότι τους Ελληνες παπάδες στα Ιεροσόλυμα, κάποιοι ντυμένοι όπως και ο ίδιος, όποτε τους δουν στο δρόμο, τους φτύνουν!
Από θρησκευτικό φανατισμό και μόνον.
Κι επίσης, ας αναγνώσει στις Γραφές το 'Όψονται εις ον εξεκέντησαν'.