Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?

kolokotronis

kolokotronis

Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2013

ΗΠΑ: Εβραίοι εναντίον «αντισημιτικού» ασανσέρΤο ασανσέρ της πολυκατοικία στη συνοικία West Side στο Μανχάταν, δεν ανέβαινε  αυτόματα για χάρη του περιούσιου λαού για το Σσαμπάτ (Σάββατο), οδηγώντας σε καταγγελίες από τους Εβραίους που θεωρούν το ασανσέρ ότι είναι «αντισημιτικό».

Κατόπιν πιέσεων από τους Εβραίους, το Touro College προγραμμάτισε να μετατρέψει έναν από τους δύο ανελκυστήρες στο διαμέρισμα του κτιρίου του στην Upper West Side, σε ένα  "Σσαμπάτ ασανσέρ", που θα σταματά αυτόματα σε κάθε όροφο του εξαώροφου κτιρίου από το ηλιοβασίλεμα της Παρασκευής μέχρι την δύση του ηλίου το Σάββατο, ως μια λύση για να παρακαμφθεί ο ιουδαϊκός νόμος που εμποδίζει τους πιστούς του Ιουδαϊσμού να ανάψουν ηλεκτρικούς διακόπτες το Σάββατο.

Το Κολέγιο Touro προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Μανχάταν ζητώντας την ανατροπή μιας απόφαση από την υπηρεσία Στέγασης και Αστικού Σχεδιασμού Κοινότητας που αρνήθηκε την αίτησή του. Το κολέγιο είπε ότι οι Εβραίοι φοιτητές του καταλαμβάνουν 43 από τα 82 δωμάτια του κτιρίου.

Σε δικαστικά έγγραφα, το Touro κατηγόρησε την ένωση ενοικιαστών ότι ότι οι ισχυρισμοί τους είχαν ένα «μεροληπτικό και αντι-σημιτικό τόνο», όταν πρότειναν ότι οι φοιτητές είναι νέοι και θα πρέπει να είναι σε θέση να ανεβαίνουν τις σκάλες το Σαμπάτ.

Σχ. ΚΟ: Πολλοί Εβραίοι που τηρούν αυστηρά την αργία του Σαββάτου (Σσαμπάτ), ιδίως οι Ορθόδοξοι Ιουδαίοι, απέχουν από το να ανάβουν ή να κλείνουν ηλεκτρικούς διακόπτες.

Έτσι, ένας «Σσαμπάτ ανελκυστήρας» είναι ένα ασανσέρ που λειτουργεί αυτόματα, ως ένας τρόπος για να μην χρειάζεται οι πιστοί να πατούν κουμπιά το Σαμπάτ. Ο «Σσαμπάτ ανελκυστήρας» φέρει την ένδειξη ότι είναι ειδικά διαμορφωμένος για την τήρηση του Σσαμπάτ.

«Σσαμπάτ ανελκυστήρες» υπάρχουν σε περιοχές με μεγάλο εβραϊκό πληθυσμό όχι μόνο στο Ισραήλ, αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες, στον Καναδά, στην Ουκρανία και στην Αργεντινή.

Η Κνεσέτ, η ισραηλινή Βουλή, ψήφισε τον «ειδικό νόμο του Σσαμπάτ ανελκυστήρα» το 2001, διατάσσοντας το σχεδιασμό και την κατασκευή όλων των κτιρίων των κατοικιών και των δημόσιων κτιρίων που έχουν περισσότερα από ένα ασανσέρ, ώστε να εγκαταστήσουν ένα μηχανισμό ελέγχου για το Σάββατο, σε έναν από τους ανελκυστήρες τους.

Ως εναλλακτική λύση, ένας μη – Εβραίος, γνωστός ως “Shabbos goy”, μπορεί να πατάει τα κουμπιά και να κρατάει την πόρτα ανοιχτή για τους Εβραίους, σε κτίρια που δεν έχουν «Σσαμπάτ ανελκυστήρες».

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έλεος όμως;....
Τι χαζός Θεός είναι αυτός που δεν επιτρέπει να πατήσεις το κουμπί του ανελκυστήρα;

Τάσος είπε...

Κάτι ανάλογο έχουμε κι εμείς εδώ στην Ελλάδα!!! Για να ανοίξουμε την πόρτα χωρίς να κουραστούμε φωνάζουμε..."ΒΑΓΓΕΛΗ"...και η πόρτα ανοίγει!!! Ας βρουν κι αυτοί με ποιό πρόσταγμα θα πηγαίνει ο ανελκυστήρας στον επιθυμητό όροφο!
Τι άλλο θα διαβάσουμε πια!

Filopatria είπε...

Και μετά σκέφτομαι οτι αυτός ο λαός έχει καταφέρει να κουμαντάρει τις τύχες οικονομικές και πολιτικές του κόσμου...

ΜΑ ΠΟΣΟ ΗΛΙΘΙΟΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΛΕΩ ΕΓΩ;

Panagiotis Mantalos είπε...

- ακριβώς γι'αυτό κουμαντάρει, όπως λες τις τύχες του κόσμου. Γιατί διατηρεί με ευλάβεια τις παραδόσεις του και κρατάει ενωμένη την οικογένεια του !
Ενώ "άλλοι", έτρεξαν με περισσή ευκολία, .... να αλλάξουν, μέσα σε 30 χρόνια, την αρχαιότερη (4000 χρόνων) και μητέρα όλων των γλωσσων, με μονοτονικά, δημοτικές, νεολογισμούς, κλπ, καθώς επίσης, να βιοπορίζονται και οι δύο γονείς και να αφήνουν έτσι την εκπαίδευση των παιδιών στην "δημόσια πουλημένη παιδεία" και στην αλλοδαπή τροφό ! Έτσι .... γιά χάρη, ... περισσότερης ευκολίας και κατανάλωσης !!!!
Μπορεί έτσι, να υπάρχει εθνική συνέχεια ... ;