Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018

Ο Πόλεμος κατά των Χριστουγέννων από Πουριτανούς και νέο-πουριτανούς


ΚΟ (για την κατανόηση του κειμένου): Οι Πουριτανοί που γέμισαν τη βορειοανατολική περιοχή των Ηνωμένων Πολιτειών, γνωστή ως Νέα Αγγλία (Κοννέκτικατ, Μέιν, Μασσαχουσέττη κλπ), αποτελούν τους πρόδρομους των Γιάνκηδων (Βόρειων), οι οποίοι θέλοντας να καλύψουν ηθικά και «χριστιανικά» τον κατακτητικό τους πόλεμο κατά του Νότου (που έγινε για το χρήμα και την εξουσία) θυμήθηκαν τους «καημένους τους μαύρους» και άρχισαν να διεξάγουν «σταυροφορίες» για τα δικαιώματά τους, ενώ κατά βάθος τους απεχθάνονταν. Οι Πουριτανοί συνδύαζαν έναν θρησκευτικό φανατισμό, (αυτοί έκαψαν τις μάγισσες του Σάλεμ) και μια μισαλλοδοξία, τον αυταρχισμό και την επιβολή ενός καταπιεστικού περιβάλλοντος, σωρεία απαγορεύσεων για να μείνουν "καθαροί", μια αίσθηση ότι ήταν οι καλύτεροι άνθρωποι και τα ξέρουν όλα, μαζί με μια επιχειρηματική ικανότητα και κατεργαριά. Ήταν υποκριτές. Οι Νότιοι ήταν πιο ανεξάρτητα και ελεύθερα πνεύματα. Οι νέο-πουριτανοί είναι οι σημερινοί φανατικοί liberals «προοδευτικοί» που πιστεύουν ότι είναι «ανώτεροι άνθρωποι» και ενώ φαντασιώνονται τους εαυτούς τους «υπερασπιστές των αδυνάτων» και δηλώνουν υπερασπιστές της «ανεκτικότητας» δεν κρύβουν την αγάπη τους για τον αυταρχισμό και κυνηγούν και «ρίχνουν στην πυρά» όσους δεν συμφωνούν μαζί τους. Την ίδια ώρα κάνουν σαν τρελοί για το χρήμα.

Πουριτανισμός: Ο φρικτός φόβος ότι κάποιος, κάπου, μπορεί να είναι ευτυχισμένος" - H. L. Mencken

"Για την πρόληψη των διαταραχών που ανακύπτουν σε διάφορα μέρη της δικαιοδοσίας αυτής, λόγω της παρατήρησης ορισμένων τέτοιων εορτών που κρατήθηκαν με προληπτικά μέτρα σε άλλες χώρες, για την μεγάλη ατιμία του Θεού και στην παράβαση άλλων, διατάσσεται από το Δικαστήριο και την εξουσία του , ότι οποιοσδήποτε θα βρεθεί να συμμετέχει σε οποιαδήποτε τέτοια μέρα όπως τα Χριστούγεννα ή κάτι παρόμοιο, είτε με αποφυγή εργασίας, εορτάζοντας ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, κάθε άτομο που προσβάλλει έτσι θα πληρώνει για κάθε τέτοια παράβαση πέντε σελίνια ως πρόστιμο στην  κομητεία".

Ναι, το διαβάστε σωστά. Το 1659 η κυβέρνηση Πουριτανών της Αποικίας του Κόλπου της Μασαχουσέτης απαγόρευσε τα Χριστούγεννα. Πώς προέκυψε λοιπόν μια από τις μεγαλύτερες χριστιανικές εορτές να διώκεται στις πρώτες ημέρες της Νέας Αγγλίας;
Τα Χριστούγεννα στην Αγγλία του 17ου αιώνα στην πραγματικότητα δεν ήταν τόσο διαφορετικά από τις εορτές που γιορτάζουμε σήμερα. Ήταν μια από τις μεγαλύτερες θρησκευτικές παραδόσεις, γεμάτη έθιμα, μέρες γιορτής, γλεντιού και πολιτιστικής σημασία. Αλλά οι Πουριτανοί, μια ευσεβής θρησκευτική μειονότητα – σέκτα (οι οποίοι, είχαν μεταναστεύσει από την Αγγλία λόγω των διώξεων της αγγλικανικής πλειοψηφίας), θεώρησαν ότι τέτοιες εορταστικές εκδηλώσεις ήταν περιττές και, κυρίως, μακριά από κάθε θρησκευτική πειθαρχία. Ένιωσαν επίσης ότι λόγω των χαλαρών ειδωλολατρικών προελεύσεων της εορτής, η γιορτή των Χριστουγέννων συνιστούσε ειδωλολατρία. Ένα κοινό συναίσθημα μεταξύ των πουριτανών ηγετών της εποχής ήταν ότι τέτοιες μέρες εορτασμού απείχαν από τις βασικές τους πεποιθήσεις: «Εκείνοι για τους οποίους όλες οι μέρες είναι άγιες δεν μπορούν να έχουν εορτές».

Αυτό σήμαινε ότι τα Χριστούγεννα δεν ήταν η μοναδική αργία. Το Πάσχα και η Whitsunday (η Πεντηκοστή), άλλες σημαντικές ιστορικές εορτές, απαγορεύτηκαν επίσης. Απαγορεύσεις όπως αυτές θα συνεχιστούν μέχρι τον 18ο και 19ο αιώνα (η Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων συγκλήθηκε ακόμα και τα Χριστούγεννα το 1802). Καθώς ο Πουριτανισμός άρχισε να χάνει την δύναμή του, τα Χριστούγεννα έγιναν σχεδόν καθολικά αποδεκτά σε όλες τις ΗΠΑ μέχρι το 1840, και τελικά αναγνωρίστηκαν ως Εθνική Εορτή το 1870.

Κατά τους Σκοτεινούς Αιώνες της Αγγλίας, 1649-1660, οι Πουριτανοί είχαν κηρύξει πόλεμο στην διασκέδαση. Όχι θέατρα, όχι τούρτες από σοκολάτα, όχι αυτό, όχι εκείνο, και σίγουρα όχι Χριστούγεννα. Ο πουριτανός θεωρούσε τον εορτασμό της γέννησης του Σωτήρα μας εκ των πραγμάτων αμαρτωλό. Κατά την παλιά εποχή, οι Πουριτανοί ισχυρίζoνταν ότι οι εορτές ενθάρρυναν τις χειρότερες ορέξεις και παρορμήσεις του "κατώτερου είδους", και ήταν μια ειδωλολατρική, αλλά και συνάμα παπική πλεκτάνη. Ο σημερινός Νέο-Πουριτανός τάσσεται υπέρ των ορέξεων και των παρορμήσεων κάθε είδους, αλλά είναι πολύ πρόθυμος να «ευαγγελίσει» τις μάζες με το δικό του ειδικό «ευαγγέλιο» της μη ανεκτικής ανεκτικότητας. Που δείχνει ότι αυτό που έλεγε ένας κληρικός της εκκλησίας της Αγγλίας ήταν σωστό, όταν περιέγραφε τους Πουριτανούς ως Γνωστικούς. Ο αιδ. Hooker πέρασε αναρίθμητες ώρες προσπαθώντας να εμπλέξει τους Πουριτανούς της εποχής του στη συζήτηση και την αντιπαράθεση, αλλά όλα κατάληξαν στο μηδέν. Οι Πουριτανοί δεν χρειάζονταν συζήτηση και σίγουρα όχι διδασκαλία από τον Hooker. Όχι, τα ήξεραν όλα! Και μόλις κατάλαβαν ότι γνωρίζουν καλύτερα από όλους τον Θεό, ήταν περισσότερο από ευτυχείς να επαναπροσδιορίσουν τη φυσική και θεϊκή τάξη των πραγμάτων ώστε να ταιριάζουν στις διαρκώς μεταβαλλόμενες πειθαρχίες και γεύσεις τους.

Οι Νέο-Πουριτανοί θεωρούν τους εαυτούς τους ως μεγάλους κοινωνικούς και πολιτιστικούς απολυμαντές, έχοντας τώρα γνωματεύσει ότι το "Καλά Χριστούγεννα" είναι προσβλητικό, έχουν μετατρέψει την Αγία Οικογένεια σε «Άγιους Μετανάστες», έχουν ορίσει τον όρο "Λευκά Χριστούγεννα" ρατσιστικό και ο κατάλογος συνεχίζεται και συνεχίζεται. Και με ποια εξουσία κάνουν αυτά τα πράγματα; Όντας γνωστικοί, υποθέτω ότι είναι οι μόνοι που ξέρουν.

Γιατί οι Νεο-Πουριτανοί μισούν τα Χριστούγεννα; Μισούν τα Χριστούγεννα για πολλούς από τους ίδιους λόγους που μισούν τον Νότο. Στην ουσία, τα Χριστούγεννα είναι ο εορτασμός της ανάγκης της ανθρωπότητας για έναν σωτήρα και τη γενναιόδωρη ανταπόκριση του Θεού να στείλει τον Μονογενή Του Υιό να πάρει την δική μας φύση και να μας εξαγοράσει μέσω της θυσίας Του στο Σταυρό. Τα Χριστούγεννα, η μεγάλη γιορτή είναι λίγο περισσότερο από τα γενέθλια του Ιησού, αν και οι Νεο-Πουριτανοί θα εξακολουθούσαν να μισούν τα Χριστούγεννα αν ήταν ακριβώς αυτό. Η γιορτή των Χριστουγέννων υπογραμμίζει τον ανθρώπινο περιορισμό και την αμαρτωλότητα και τη γενναιόδωρη ανταπόκριση του Θεού σε αυτήν την ανθρώπινη πραγματικότητα. Οι νεο-Πουριτανοί περιφρονούν τον λόγο περί αμαρτίας, τα ανθρώπινα όρια, την θεία αποκάλυψη και την λύτρωση.

Οι Νότιοι, γενικά, είχαν πάντα μια σαφέστερη κατανόηση αυτής της πραγματικότητας. Ο Νότιος δεν προσπάθησε να οικοδομήσει ουτοπίες, ούτε μια μέρα λατρεύει τον Θεό και την άλλη τον Μαμμωνά και την επόμενη μέρα το τρανσεξουαλισμό. Όπως και ο Αδάμ παλιά, ο παραδοσιακός Νότος γνώριζε τα όρια, το δύσκολο έργο του να προσπαθείς να γίνεις καλύτερος και την ανικανότητα του ανθρώπου να αντιτίθεται στο κακό χωρίς τη Χάρη του Θεού. Ούτε κατέβηκε σε σατανικά βάθη, ισχυριζόμενος ότι γνώριζε καλύτερα από τον Θεό όταν ήρθε σε ζητήματα καλού και κακού. 

Και κατάλαβε τις πραγματικές συνέπειες της αμαρτίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι νότιοι βλέπουν τη χώρα τους ως κήπο και όχι με μια αφηρημένη προγραμματισμένη, απαγορευμένη κοινότητα που ονομάζεται Η Πόλη επάνω στον Λόφο. Ο κήπος δεν ήταν πάντα καλά διατηρημένος. Έτσι κάποιος βγαίνει και τραβάει τα ζιζάνια, αλλά κανείς δεν παίζει το ανόητο παιχνίδι να ονομάζει τα ζιζάνια βαμβάκι και το βαμβάκι ζιζάνια.

Έτσι, τα παραδοσιακά Χριστούγεννα είναι πολύ περισσότερο από μια "ευτυχισμένη γιορτή", είναι μια χαρούμενη γιορτή που παρά τις αμαρτίες και τους περιορισμούς μας, ο Θεός μας αγάπησε τόσο πολύ, έστειλε τον μοναδικό του Υιό. Αυτή η χαρά είναι παρούσα στις εορταστικές λειτουργίες, στις οικογενειακές συγκεντρώσεις, στην ανταλλαγή των δώρων, στα γλυκά και στα κάλαντα. Δεν είναι ούτε "χειμερινές διακοπές", ούτε Λευκά Χριστούγεννα, αλλά όπως τα χαρακτήρισε ο σπουδαίος συγγραφέας από τη Νότια Καρολίνα William Gilmore Simms είναι Χρυσά Χριστούγεννα. Καλά Χριστούγεννα ελπίδας και χαράς κάτω από τον μπλε ουρανό, το απαλό αεράκι και τον ζεστό ήλιο του Νότου. Μια ισχυρή επίπληξη σε όλους τους ζοφερούς και αυτοδικαιωμένους Πουριτάνους, παρελθόντες και παρόντες.

ΚΟ / από εδώ (κι εδώ)

7 σχόλια:

hellenictech είπε...

Ουσιαστικά Πουριτανοί σημαίνει "καθαροί". Καθόλου τυχαίο αφού αποτελούν μακρυνούς -όχι και τόσο- απογόνους των Γνωστικών Καθαρών του μεσαίωνα. Ο Λούθηρος πήρε το κύρηγμα της εκκλησίας των Καθαρών και το έκανε κύρηγμα της δικής του μεταρυθμισμένης εκκλησίας. Έλεγαν οι Καθαροί: "εμείς έιμαστε η πραγματικη εκκλησία του θεού , η πραγματική εκκλησία του Θεού διώκεται , δεν διώκει". Ακριβώς τα ίδια έλεγε και ο Λούθηρος. Θέλοντας να επιστρέψει στην αγνότητα της αποστολικής εποχής, δε γύρισε στα κυρήγματα της Ορθοδόξου Εκκλησίας αλλά στις Γνωστικές σέχτες του μεσαίωνα. Δεν είναι τυχαία η -μεταξύ άλλων- εικονομαχία που διέπει τους πουριτανούς. Ο Γνωστικισμός είναι ένα ανατολίτικο θρησκευτικό ρεύμα και η απεικόνηση του Θείου απαγορεύεται στους ανατολίτες Μουσουλμάνους και εβραίους. Για αυτό και οι πουριτανοί ως ιδεολογικοί απόγονοι των Γνωστικών αρνούνται τις εικόνες. Αντιθέτως στους Καθολικούς έχουμε απεικόνηση του Θείου σε 3 διαστάσεις ενώ στους Ορθοδόξους σε 2 διαστάσεις.

Ανώνυμος είπε...

Ό,τι και να λέτε και ό,τι και να γράφετε και απο που τα ξετρυπώνετε, ένα είναι το σίγουρο και ιστορικά τεκμηριωμένο :Οτι μια χριστιανική οργάνωση γυναικών της Βοστόνης έστειλε με δικά τους χρήματα, 2 ιεραπόστολους να ευαγγελισουν τους Μικρασιάτες υπόδουλους Έλληνες ,περίπου στα τέλη του 1798 και παράλληλα να φτιάξουν 2 τυπογραφεία μέσα απο τα οποία τυποναν γραφές και φυλλάδια προκειμένου τους αφυπνίσει. Παράλληλα έφτιαξαν με τα λεφτά των Πουριτανών της Μασαχουσέτης, σχολεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία και ορφανοτροφεία για να μορφώσουν τους Μικρασιάτες. Παράλληλα ο Αδαμάντιος Κοραής επικοινωνούσε με τον Jefferson και συνεργάστηκε και με τον απεσταλμένο του τον Everet για την χριστιανική αφύπνιση και ελευθέρωση του ελληνικού γένους.Δεν χρειάζεται πολύ λοιπόν να σκεφτείτε οτι την χριστιανική αλλά και φυλετική ελευθερία μας την χρωστάμε στους Πουριτανούς. Αν ασχοληθείτε λιγάκι διαβάζοντας ιστορία τότε ίσως το ανακαλύψετε. Ποτέ δεν είναι αργά.... Καληνύχτα.

Ανώνυμος είπε...

Εντάξει, και από την Αϊτή μας είχαν στείλει βοήθεια στην επανάσταση. Μήπως πρέπει να θαυμάζουμε σήμερα τον "πολιτισμό" της Αϊτής;Έχουμε κάτι κοινό;Δεν είναι όλα άσπρο-μαύρο.

Ανώνυμος είπε...

Ο Gavin Mcinnes θυμάμαι είχε κάνει ένα video όταν ακόμη ήταν στο rebel media με αυτό ακριβώς το θέμα.

Στέλιος είπε...

Αγαπητέ ανώνυμε - 23 Δεκεμβρίου 2018 - 1:22 π.μ. - έστω και με καθυστέρηση, καληνύχτα.

Ανώνυμος είπε...

Καλά Χριστούγεννα και χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες!

Ανώνυμος είπε...

Μπουρδολογιες. Μια παραχριστιανική οργάνωση εστειλε ιεραποστολους όχι για να μεταλαμπαδευσει την ιδέα της εθνικής επανάστασης, αλλά για να προσηλυτίσει κακομοιρους στις αιρετικες πλανες των ψευτιχριστιανων. Τελος παντων. Μετα εντάσσεις τον Κοραή στο πάνθεον των λογιων της επαναστασης. Αν είναι να ενταχθεί το λαμόγιο, το κάθαρμα με τους ήρωες που προετοιμασαν την επανάσταση τότε δεν εχουμε μέλλον. Άλλο τα λαμογια και οι ρουφιάνοι και άλλο οι πατριωτες..Χιλια χρόνια μνημόνια αμερικανόδουλε!!!