Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Τρίτη 8 Απριλίου 2008

Τελικά, ήλθεν ή δεν ήλθεν ο Αντίχριστος;


Σαν επίλογος της τριλογίας περί Αντιχρίστου, δεν θα μπορούσε να παραληφθεί να γίνει και μία αναφορά στο βιβλίο, για το οποίο έγινε - και δεν ξέρω αν γίνεται ακόμα- πολύς λόγος.

Στο βιβλίο του π. Μάξιμου με τον αφοπλιστικό τίτλο " Ο Αντίχριστος ήλθεν"!

Στο ογκώδες αυτό βιβλίο, ο 47 χρονος π. Μάξιμος, κατά κόσμον Κωνσταντίνος Βαρβαρής, Ηγούμενος Ιεράς Μονής Αγίου Κοσμά Αιτωλού, Κυλλήνης Στυμφαλίας (ορεινή Κορινθία), όπως αναφέρεται, παρατίθενται πλήθος αποσπασμάτων από την Αγία Γραφή, από κείμενα Πατέρων της Εκκλησίας και άλλων εκκλησιαστικών συγγραφέων σχετικά με τα "σημεία των εσχάτων ημερών", την εμφάνιση του Αντιχρίστου, την Δευτέρα Παρουσία και την συντέλεια του κόσμου.

Μέχρι εδώ καλά.

Ο ερχομός του Αντιχρίστου, η Δευτέρα Παρουσία και το τέλος του παρόντος αιώνος, είναι αλήθεια, ότι πάντοτε απασχολούσαν τους χριστιανούς, από τα πρώτα μάλιστα χρόνια, όπως εν συντομία, αναφέραμε και στο προηγούμενο άρθρο.

Άλλωστε, το Σύμβολο της Πίστεως (το οποίο, υποτίθεται, πιστεύουν όλοι οι χριστιανοί) αναφέρει "Πάλιν ερχόμενον μετά δόξης" (για τον Χριστό) και "προσδοκώ ανάστασιν νεκρών και ζωήν του μέλλοντος αιώνος. Αμήν".

Το σημαντικό όμως είναι, ότι ο π. Μάξιμος προχωράει πιο πέρα και ισχυρίζεται ότι ΓΝΩΡΙΖΕΙ πότε γεννήθηκε ο Αντίχριστος (1983) πότε θα παρουσιασθεί(2013), και πότε θα γίνει η Δευτέρα Παρουσία (2018)!

Όπως αναφέρει και ο ίδιος στο βιβλίο του:

"Το βιβλίο αυτό
δεν είναι ένα συνηθισμένο βιβλίο... Στο βιβλίο αυτό αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ο ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΣ γεννήθηκε το 1983 και θα εμφανιστεί το 2013 για να κυβερνήσει το κόσμο για 7 περίπου χρόνια. Αμέσως μετά γύρω στο 2018 θα γίνει η Δεύτερη Παρουσία του Κυρίου μας, δηλαδή το ΤΕΛΟΣ του ΚΟΣΜΟΥ και θα ξεκινήσει η απαρχή της αιωνίου ζωής".

Βέβαια, αυτό το γύρω στο 2018, αρ
γότερα γίνεται πιο συγκεκριμένο, αφού ως ημερομηνία τελικά της Δευτέρας Παρουσίας, ορίζεται η 25η Μαρτίου 2018!

Πρόσφατα, (Νοέμβρης 2007), αρκετά καθυστερημένα (κοντά δύο χρόνια), από τότε που πρωτοκυκλοφόρησε το βιβλίο, ο Μητροπολίτης Κορίνθου Διονύσιος, προέβη στην αποπομπή
του από την Ιερά Μονή.

Οι13 λόγοι που επικαλείται ο Μητροπολίτης για την αποπομπή είναι: 1) αν και μοναχός, ζει στην Αθήνα, 2) εμφανίζεται στα κανάλια εκφέρων λόγον αντεκκλησιαστικόν, αντιδογματικόν, «προφητικόν» διό και προκλητικόν και σκανδαλίζοντα, 3) ζει βίον «αδέσποτον» περιφερόμενος εκτός μονής, 4) αρνήθηκε τρις την διενέργεια διοικητικού - οικονομικού ελέγχου 5) δεν έχει παραδώσει τα της διαχειρίσεως της μονής στο ηγουμενοσυμβούλιο, 6) αμφισβητεί τις αποφάσεις της προϊσταμένης Εκκλησιαστικής Αρχής, 7) εμήνυσε τον μητροπολίτη, 8) τον εγκαλεί για συγκεκριμένες τοποθετήσεις που έκανε σε τηλεοπτική εκπομπή, 9) προκαλεί αναταραχές και έριδες, 10) κατέστη αδύνατος η επικοινωνία μεταξύ Μητροπόλεως και του μοναχού, 11) δεν είναι εγγεγραμμένος στα μοναχολόγια της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου, 12) προκάλεσε την καυστική σάτιρα του Λάκη Λαζόπουλου, 13) «δεν χρειάζονται τοιούτου είδους “Μοναχοί” εις την Επαρχίαν ημών».

Στο από 13 Δεκεμβρίου 2007 Δελτίο Τύπου της Ιεράς Συνόδου αναφέρεται: "κατόπιν σχετικών Γνωμοδοτήσεων των Συνοδικών Επιτροπών Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων και επί των Αιρέσεων, σχετικά με το εκδοθέν βιβλίο του φερομένου ως μοναχού κ. Μαξίμου Βαρβαρή, με τον τίτλο: «Ο Αντίχριστος ήλθεν 1983-2013», ενημερώνει ότι το εν λόγω βιβλίο γέμει κακοδοξιών, δεν εκφράζει την Ορθόδοξη Θεολογία και Πίστη και συνιστά στους πιστούς να είναι προσεκτικοί σε κείμενα και λόγους που δεν στηρίζονται στην Αγία Γραφή και την Παράδοση της Εκκλησίας μας. Επί των κανονικών προβλημάτων σχετικά με την αποπομπή του ανωτέρω από την Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου, η Δ.Ι.Σ. απεφάνθη ότι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος ορθώς έπραξε.

Στο μεταξύ, ο ίδιος ο π. Μάξιμος υποστηρίζει πως πρόκειται για «συκοφαντική και παράνομη απόφαση... Ήδη έχω προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας, από το οποίο η απόφαση θα γίνει γνωστή τον Μάρτιο του 2008".

Η αλήθεια είναι ότι προβλέψεις, προγνώσεις, "αποκαλύψεις" ή απλοί υπολογισμοί (πάντοτε, βέβαια, με την "βοήθεια του Θεού") για την Δευτέρα Παρουσία και το τέλος του κόσμου, είναι κάτι που όχι μόνο δεν σπανίζει, αλλά είναι πολύ συχνό φαινόμενο στην μακρόχρονη ιστορία του χριστιανισμού, (ιδιαίτερα στον Προτεσταντικό χώρο) αλλά και έξω από αυτόν.

Στην Ελλάδα βέβαια, δεν το είχαμε συνηθίσει και μάλιστα από ορθόδοξο μοναχό.

Σχεδόν ταυτόγχρονα με το βιβλίο του π. Μάξιμου, που λέει ότι ο Αντίχριστος θα έλθει το 2013, βγήκε και άλλο βιβλίο που λέει ότι ο Χριστός θα έρθει το 2012!

Στο εξωτερικό βιβλία που προβλέπουν ή "προφητεύουν" το τέλος κάνουν κυριολεκτικά θραύση!


Μάλιστα, τελευταία, σχεδόν όλοι έχουν πάθει αμόκ με το έτος 2012!!! (όπως βλέπετε και από τα σχετικά βιβλία).

Και οι συγγραφείς δεν είναι βέβαια, μόνο χριστιανοί, αλλά και άλλοι νεοεποχίτες οραματιστές και προφήτες, "διαυλιστές" (channelling) και μέντιουμ..

Τελευταία παρουσιάστηκε σε ντοκιμαντέρ του BBC ότι και ο Νεύτωνας, (!) θεωρούσε ότι η Βίβλος περιείχε κάποιους "κρυφούς κώδικες" και αποκρυπτογραφώντας τους κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Αποκάλυψη θα έρθει το 2060!

Ο παραγωγός του ντοκιμαντέρ Μάλκολμ Ναούμ δήλωσε: «Αυτά που συμβαίνουν τα τελευταία δέκα χρόνια είναι ακριβώς αυτά που έχει προβλέψει ο Νεύτωνας. Έγραψε 4.500 σελίδες, προσπαθώντας να προβλέψει πότε θα ερχόταν το τέλος του κόσμου. Αλλά μέχρι τώρα δεν ήταν γνωστό ότι είχε καταγράψει την ακριβής ημερομηνία. Ήταν αρκετά διστακτικός στο να αποκαλύψει την ακριβή ημερομηνία.»

Τα ερωτηματικά που δημιουργούνται είναι όμως αρκετά και βασανιστικά!

Γιατί όλοι αυτοί προβλέπουν (εκτός από τον Νεύτωνα!) το τέλος του κόσμου τόσο ΚΟΝΤΑ με την δική τους εποχή;;; Για να υπάρχει πιο έντονο το στοιχείο του φόβου στις μάζες ή στους οπαδούς;
Δεν είπε κανένας, ας πούμε, ότι σε 2000 χρόνια από τώρα, θα γίνει η Συντέλεια...

Ας δούμε λίγα παραδείγματα:

Ο
Αμερικανός ιεροκήρυκας Ουϊλλιαμ Μίλλερ, (William Miller) ιδρυτής της εκκλησίας των Αντβεντιστών, ορίζει την 21η Μαρτίου 1843
, ως ημέρα αφετηρίας κοσμοϊστορικών γεγονότων που θα οδηγούσαν στην Δευτέρα Παρουσία μέχρι τις 22 Μαρτίου 1844.
Ο υπολογισμός στηρίχτηκε κυρίως στις 2.300 ημέρες του Δανιήλ 8:14 και στον υπολογισμό 6.000 ετών από τη δημιουργία του Αδάμ.


Ο
Κάρολος Τ. Ρώσσελ, ιδρυτής της οργάνωσης των «Μαρτύρων του Ιεχωβά», προσδιορίζει το 1873 ως έτος πραγματοποιήσεως της Δευτέρας Παρουσίας και της λήξεως των 6.000 ετών της δημιουργίας, καθώς και έναρξης της Χιλιετούς Βασιλείας.
Έτος δημιουργίας Αδάμ υπολόγιζε το 4.126 π.Χ.

Οι "Σπουδαστές των Γραφών" (μετέπειτα "Μάρτυρες του Ιεχωβά") από το 1876 διακηρύσσουν ότι το 1914 θα είναι το έτος λήξεως των "καιρών των εθνών", της ελεύσεως του Αρμαγεδδώνος και της εγκαθίδρυσης της Βασιλείας του Θεού στη Γη, στηριζόμενοι βέβαια, σε βιβλικά χωρία και σε "οδηγία από τον Θεό"..

Ο Ι. Ρόδερφορδ (διάδοχος του Ρώσσελ στους Μάρτυρες του Ιεχωβά) από το 1918 και μετά άρχισε να προσδιορίζει το 1925 ως έτος του Αρμαγεδδώνα μαζί με την ανάσταση του Αβραάμ, Ισαάκ, Ιακώβ και άλλων.


Στην συνέχεια οι "Μάρτυρες του Ιεχωβά" από το 1969 αρχίζουν να υποστηρίζουν ότι το 1975 λήγουν 6.000 χρόνια από τη δημιουργία του Αδάμ που έλαβε χώρα το 4026 π.Χ., και άρα θα αρχίσει η Χιλιετής Βασιλεία....

Κάπου εκεί (μετά από απανωτές αποτυχίες) σταμάτησαν.

Άλλο πρόβλημα είναι αυτή η νοοτροπία όλων αυτών που συνοψίζεται στο : "εμένα διάλεξε ο Θεός" !

Και μιλάω για τους ανήκοντες στον χριστιανισμό.

Δηλαδή δεν τους ενοχλεί καθόλου ότι η σκέψη ότι "ο Θεός παρέκαμψε τους πάντες, δεν βρήκε κανέναν ικανό, μέσα στα 2.000 χρόνια του χριστιανισμού, και -ευτυχώς-βρήκε... εμένα"!!!

Ο Μάξιμος λέει: "Τώρα γιατί επέτρεψε ο Θεός εις την ταπεινότητά μου να γράψει και να αποκαλύψει όλα αυτά τα ασύλληπτα και φοβερά γεγονότα, δεν γνωρίζω".

Ούτε φαίνεται να τους ενοχλούν τα λόγια του Χριστού : "Για την ημέρα εκείνη, όμως, και την ώρα, δεν γνωρίζει κανένας, ούτε οι άγγελοι των ουρανών, παρά ο Πατέρας μου, μόνος".
(Ματθαίος 24:36)
Σε άλλο σημείο, όταν οι μαθητές ρώτησαν τον Χριστό αν θα έρθει τώρα η Βασιλεία στον Ισραήλ (ήταν βιαστικοί βλέπετε!), Εκείνος τους είπε: "Δεν ανήκει σε σας να γνωρίζετε τα χρόνια ή τους καιρούς, που ο Πατέρας έβαλε στη δική του εξουσία" (Πράξεις 1:7)
Το αρχαίο κείμενο λέει: "...Οὐχ ὑμῶν ἐστιν γνῶναι χρόνους ἢ καιροὺς".. Δηλαδή "δεν είναι δικό σας"!!!

Ο Μάξιμος όμως, στο βιβλίο του, επιμένει: "Δεν είναι λοιπόν, όπως πιστεύουν και νομίζουν πολλοί, άγνωστοι οι χρόνοι και οι καιροί της Δευτέρας Παρουσίας... Και τον Αιώνα και τον Χρόνο και τον Μήνα και την Ημέρα γνωρίζουμε" (σελίδα 502)

Τέλος οι συνεχείς μελέτες, "αποκαλύψεις", "προφητείες", υπολογισμοί κλπ για το τάδε έτος που σίγουρα θα έρθει ο Χριστός ή ο Αντίχριστος ή η Συντέλεια του κόσμου, και οι συνεχείς μετέπειτα ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ, εκτός από απογοήτευση στους ακόλουθους, δημιουργούν κύματα ειρωνείας στους "μη ακόλουθους" ή "σκεπτικιστές" ή "άθεους" ή "αρνητές του μεταφυσικού" ή όπως τους ονομάζει ο Απ. Πέτρος "εμπαίκτες".
"Γνωρίζοντας πρώτα τούτο, ότι στις έσχατες ημέρες θάρθουν εμπαίκτες, που θα περπατούν σύμφωνα με τις δικές τους επιθυμίες· και θα λένε: Πού είναι η υπόσχεση της παρουσίας Του"; (Πέτρου Β' 3:3)

Θέματα που, υποτίθεται, για τους χριστιανούς είναι "ιερά" γίνονται αφορμή χλευασμού και γελοιοποιήσεως.

Παρακολουθείστε ένα βίντεο από την εκπομπή της Δρούζα , όπου μαζί με τον Μάξιμο, στο "πάνελ", είναι ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Μουλατσιώτης και ο δωδεκαθεϊστής συγγραφέας Μ. Καλόπουλος, ενώ συμμετέχει και ο θεολόγος Ν.Σωτηρόπουλος.

Προσέξτε το χαζοχαρούμενο κλίμα
που επικρατεί, μέσα στο οποίο υποτίθεται προσπαθεί να δώσει σοβαρές απαντήσεις ο Μάξιμος...



3 σχόλια:

Skinious είπε...

Συγχαρητήρια και πάλι για την καλή δουλειά. Το βιβλίο του Μαξιμου το διάβασα, αλλά φυσικά δεν πείθει. Προσωπική μου γνώμη ότι "ξεφτιλιζει" την ορθοδοξία, ακολουθώντας το προτεσταντικό πνεύμα της κονόμας από την εσχατολογία. Κάτι τέτοιοι εκθέτουν την Πατερική μας παράδοση και βέβαια τα κανάλια με τον γνωστό αποπροσανατολιστικό ρόλο τους εκμεταλεύονται δεόντως πρόσωπα και πράγματα.

Μανιτάρι του Βουνού είπε...

Πολύ καλή παρουσίαση από πλευρας στοιχείων. Προσωπικά δεν βλέπω να διαβαζω ευκολα το βιβλίο του Μαξιμου...

Μαλλον εκθετει τη Ορθοδοξη πίστη ακομη περισσότερο...

Ο Θεός ας μας ελεησει με σοφία.

Ανώνυμος είπε...

Ας Διαβάσουμε τις γραφές, και όλους τους αγίους, συμπεριλαμβανομένου και βιβλίων όπως του πατέρα μάξιμου και ας βγάλει ο καθένας τα συμπερασματά του.. ας δούμε τις προφητείες των ντογκών και των μάγια, και των αρχαιοελληνικων κειμένων, ας δούμε και το σήμερα, και όποιος εχει νού ΒΛΕΠΕΙ!