"Μεγάλος Αδελφός" στην Σουηδία
Ο «Μεγάλος Αδελφός» θα παρακολουθεί τους Σουηδούς πολίτες, ύστερα από την ψήφιση νόμου από το Κοινοβούλιο της χώρας, που λύνει τα χέρια των μυστικών υπηρεσιών για την παρακολούθηση όλων των τηλεπικοινωνιών με το εξωτερικό.
Η κεντροδεξιά κυβέρνηση πέρασε νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο, όπως τονίζουν οι επικριτές του, είναι το ίδιο σκληρός με τον «Πατριωτικό Νόμο» (Patriot Act) που είχε περάσει η κυβέρνηση Μπους, ύστερα από την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Η σουηδική υπηρεσία πληροφοριών Saepo θα μπορεί να παρακολουθεί (χωρίς δικαστική εντολή) όλα τα τηλεφωνήματα, φαξ και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που θα φέρνουν σε επαφή κάποιο άτομο μέσα στα σύνορα της χώρας με άλλο άτομο έξω από αυτά.
Το νομοσχέδιο -το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2009-ονομάζεται «En anpassad försvarsunderrättelseverksamhet», που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει : «Bελτιωμένη συλλογή στρατιωτικών πληροφοριών» και πέρασε με οριακή πλειοψηφία.
Κατά την ψηφοφορία επικρατού σε ένταση μέσα και έξω από το κτίριο της Βουλής, όπου εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί. Χαρακτηριστικό ήταν ότι οι συγκεντρωμένοι μοίραζαν αντίτυπα του... προφητικού μυθιστορήματος του Τζορτζ Οργουελ «1984» για το κράτος του «Μεγάλου Αδελφού».
Πέρα από τους διαδηλωτές και οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών Swedish Telecom, Telia sonera ΑΒ και Google Inc χαρακτήρισαν το νέο νομοσχέδιο ως ένα υπερβολικά «σκληρό πρόγραμμα παρακολούθησης».
Συγκεκριμένα, η Google Inc. αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι «εισάγοντας τα νέα αυτά μέτρα, η σουηδική κυβέρνηση ακολουθεί το παράδειγμα τωνκυβερνήσεων της Κίνας, της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΠΑ».
Από την πλευρά της, πάντως, η σουηδική κεντροδεξιά κυβέρνηση επιμένει ότι τα νέα μέτρα είναι αναγκαία για να διαφυλαχθεί η εθνική ασφάλεια και για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η οποία χρησιμοποιεί ηλεκτρονικά μέσα για να σχεδιάζει τις επιθέσεις της.
Παράλληλα, προσπαθεί να αποτινάξει την κατηγορία ότι ο νέος νόμος τής δίνει απεριόριστη εξουσία για την παρακολούθηση των πολιτών της, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα ότι τα μέτρα δεν αφορούν τις εγχώριες τηλεπικοινωνίες.
Όπως όμως τονίζουν μερικοί ειδικοί, η διάκριση μεταξύ εγχώριας και διεθνούς επικοινωνίας, όσον αφορά την παρακολούθηση, είναι εξαιρετικά δύσκολη.
Μάλιστα, όπως δήλωσε ο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Σουηδίας, Αντερς Ερικσον, «ο νόμος πρέπει να αναθεωρηθεί, καθώς δεν εγγυάται τα ατομικά δικαιώματα και είναι προβληματικός από μόνος του».
Στο μεταξύ ο Μεγάλος Αδελφός προελαύνει στην Ευρώπη…
Για τον Μεγάλο Αδελφό στην Βρετανία, όπου βρίσκεται σε λειτουργία ένα από τα πλέον ικανά συστήματα παρακολούθησης, είχαμε γράψει σε παλιότερο άρθρο.
Στην Γαλλία αίσθηση είχε προκαλέσει την περασμένη χρονιά, η απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών να τριπλασιαστούν μέχρι το 2009 οι κάμερες παρακολούθησης στους δρόμους των γαλλικών πόλεων για αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της τρομοκρατίας.
Αλλά και την Ιταλία έχει βάλει στο μάτι ο Μεγάλος Αδελφός αφού, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Max Planck, στη γείτονα χώρα αντιστοιχούν κάθε χρόνο 76 υποκλοπές ανά 100 χιλιάδες πολίτες, κάτι που αποτελεί πραγματικό ρεκόρ.
Η Ελλάδα ανακάλυψε την «Αμερική» των παρακολουθήσεων με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, όταν 350 κάμερεςεγκαταστάθηκαν στην Αθήνα για την προστασία αθλητών και θεατών. Η Αρχή Προστα σίας Προσωπικών Δεδομένων θεωρείται τουλάχιστον από ξένους παρατηρητές ότι διατηρεί σημαντικές ισορροπίες, αν και η αποκάλυψη στο παρελθόν σκανδάλων υποκλοπών δείχνει ότι δεν υπάρχει παράδεισος «ασφαλούς επικοινωνίας».
Ο «Κινέζος Μεγάλος Αδελφός», μπορεί να μην προξενεί μεγάλη εντύπωση αλλά το υποστηριζόμενο από την Δύση, πρόγραμμα «Χρυσή Ασπίδα» είναι μία υπερσύγχρονη ηλεκτρονική φυλακή ασφαλείας χωρίς προσχήματα.
Στην πόλη Σεντζέν της Κίνας, ο Μεγάλος Αδελφός ονομάζεται «Χρυσή Ασπίδα»
Πριν από 30 χρόνια, πόλη Σεντζέν δεν υπήρχε. Την εποχή εκείνη, έβλεπες εκεί μόνο ψαροχώρια και ορυζώνες συλλογικής καλλιέργειας.
Στη συνέχεια όμως το Κομμουνιστικό Κόμμα επέλεξε την περιοχή- λόγω της εγγύτητάς της στο λιμάνι του Χονγκ-Κονγκ ώστε να γίνει η πρώτη «ειδική οικονομική ζώνη» της Κίνας, η μία από τις μόλις τέσσερις ζώνες όπου θα επιτρεπόταν, δοκιμαστικά, ο καπιταλισμός.
Το αποτέλεσμα, ήταν μια απόλυτα εμπορική πόλη.
Η Σεντζέν έχει σήμερα 12,4 εκατομμύρια κατοίκους και, όπως επισημαίνει η γνωστή Καναδή δημοσιογράφος, συγγραφέας και ακτιβίστρια Ναόμι Κλάιν στην «Guardian», τουλάχιστον τα μισά από τα υπάρχοντα του μέσου Δυτικού έχουν κατά πάσα πιθανότητα φτιαχτεί εκεί: iΡods, φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, αθλητικά παπούτσια, τηλεοράσεις με επίπεδη οθόνη, κινητά τηλέφωνα, τζιν...
Με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων η Σεντζέν έχει γεμίσει χιλιάδες κάμερες παρακολούθησης. Μόλις τα τελευταία δύο χρόνια, περίπου 200.000 κάμερες παρακολούθησης κλειστού κυκλώματος έχουν εγκατασταθεί στην πόλη.
Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, εκτιμάται ότι θα έχουν εγκατασταθεί στη Σεντζέν έως και δύο εκατομμύρια κάμερες!!! Αριθμός-ρεκόρ!!!
Το Λονδίνο, η πιο «αδιάκριτη» πόλη του κόσμου σήμερα, έχει μόλις μισό εκατομμύριο κάμερες.
Αλλά οι κάμερες είναι μέρος μόνο ενός ευρύτερου προγράμματος παρακολούθησης και λογοκρισίας που είναι γνωστό στην Κίνα ως «Χρυσή Ασπίδα».
Οι πολίτες θα παρακολουθούνται 24 ώρες το 24ωρο. Οι τηλεφωνικές συνδιαλέξεις τους θα υποκλέπτονται, μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας αναγνώρισης φωνής.
Η πρόσβασή τους στο Ίντερνετ θα ελέγχεται χάρη στο διαβόητο «Μεγάλο Τείχος Προστασίας» ως Great Firewall of China και jīndùn gōngchéng στα κινέζικα, κόστους 800 εκατομμυρίων δολαρίων.
Αρκετές δυτικές επιχειρήσεις όπως η Yahoo!, η AOL, η Google και η Skype έχουν δεχθεί τη χρήση λογοκριμένων εκδόσεων των συστημάτων τους. Κάποιές άλλες παρέχουν στην Κίνα υλικά που επιτρέπουν την υλοποίηση του συστήματος λογοκρισίας.
Οι κινήσεις των πολιτών θα παρακολουθούνται μέσω ταυτοτήτων με ηλεκτρονικά τσιπ και φωτογραφίες που θα «φορτώνονται» απευθείας στις βάσεις δεδομένων της Αστυνομίας. Είναι και το πιο σημαντικό στοιχείο: η σύνδεση όλων αυτών των εργαλείων σε μία γιγαντιαία βάση ονομάτων, φωτογραφιών, βιομετρικών δεδομένων και άλλων πληροφοριών. Όταν ολοκληρωθεί η «Χρυσή Ασπίδα», θα υπάρχει σε αυτήν τη βάση δεδομένων μία φωτογραφία για κάθε πολίτη της Κίνας: 1,3 δισ. πρόσωπα.
Η μετατροπή ολόκληρου του κόσμου σε μία ΦΥΛΑΚΗ τύπου “Panopticon” ολοκληρώνεται..
Η συνέχεια στο επόμενο, με το τι ακριβώς είναι το “Panopticon”…
2 σχόλια:
καλησπέρα
όταν έστηνες το blog αυτό, δεν απόρησες με πόση ευκολία φορτ'ωθηκαν οι δικές σου εικόνες απο τον δικό σου υπολογιστή τόσο εύκολα?
δεν σκέφτηκες ποιός διαβάζει όσα γράφεις?
για σκέψου λίγο και πες μου αν αυτό δεν είναι thought police τότε τί είναι?
Σε χαιρετώ και εγώ.
Δεν πολυκατάλαβα τι θέλεις να πεις. Το κάνεις πιο λιανά;
Δημοσίευση σχολίου