"Και βγήκε ένα άλλο άλογο, κόκκινο· και σ' αυτόν που καθόταν επάνω σ' αυτό δόθηκε να σηκώσει την ειρήνη από τη γη, και να σφάξουν ο ένας τον άλλον, και του δόθηκε μια μεγάλη μάχαιρα".
(Αποκάλυψη 6:4)
Ένα ευρώ για να δεις τον θάνατο!
Η ηλεκτρική καρέκλα που λειτουργεί με κέρματα είναι η μεγαλύτερη ατραξιόν του λούνα-παρκ του Ιντροσκάλο, στο Ανατολικό Μιλάνο. Με κάθε νόμισμα, με κάθε τίναγμα, το ίδιο σχόλιο: «Μοιάζει αληθινό». Τη φράση επαναλαμβάνουν κάθε βράδυ με τον ίδιο ενθουσιασμό εκατοντάδες άνθρωποι: παιδιά που συνοδεύονται από τον μπαμπά τους, γυναίκες που προσποιούνται φόβο και σφίγγονται γελώντας στο μπράτσο του συνοδού τους, έφηβοι που σχολιάζουν ενθουσιασμένοι: «Κοίτα πώς τηγανίζεται»...
«Διασκεδαστική εξομοίωση εκτέλεσης ανθρώπου στην ηλεκτρική καρέκλα» λέει ο ο «Σίλβιο 60», που ανέβασε σχετικό βίντεο στο ΥouΤube.Τα ουρλιαχτά του κατάδικου, που ακούγονται από δύο ενισχυτές ηλεκτρικής κιθάρας, καλύπτονται από τα γέλια του κοινού...
ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ αντιστέκονται στον πειρασμό να παρακολουθήσουν τη φρίκη.
Πολλές μητέρες, όταν το παιδί τους κλείνει τα μάτια, το λένε «φοβητσιάρικο».
Πατέρες παροτρύνουν τους μικρούς: «Είναι αστείο, κοίτα».
Πάντως, εκείνος που έχει εκπλαγεί περισσότερο από τον ενθουσιασμό που έχει προκαλέσει το μηχάνημα είναι ο ίδιος ο διευθυντής του λούνα-παρκ. «Στην αρχή φοβόμουν ότι θα υπήρχαν διαμαρτυρίες, πως οι μητέρες θα διαμαρτύρονταν. Όμως κανείς δεν διαμαρτύρεται, είναι όλοι ξετρελαμένοι... Κάθε βράδυ βγάζω από το μηχάνημα αυτό 50 ευρώ και την Κυριακή 150».(Η είδηση από "ΤΑ ΝΕΑ").
Είναι τελικά, σημείο των καιρών. Η εξοικείωση των μαζών στην βία και μάλιστα στην πιο ακραία μορφή της.
Και είναι παράξενο όσο και χαρακτηριστικό της εποχής μας...
Την ίδια ώρα που ακούγονται στερεότυπα μηνύματα και φωνές περί "ειρήνης" και "αδελφοσύνης των λαών" και λοιπά σλόγκαν (όπως πρόσφατα στην Τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων) ο κόσμος μοιάζει όχι μόνο να μην αντιδράει στον καταιγισμό της βίας που αντιμετωπίζει σε καθημερινή βάση, αλλά μοιάζει να εθίζεται κιόλας και να ζητάει και άλλο..
ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ...
Το απίστευτο περιστατικό στην Σαντορίνη προκάλεσε ρίγη ανατριχίλας.
Τα ίδια και χειρότερα όμως έγιναν στον Καναδά, μάλιστα τρεις μόλις ημέρες πριν από το δικό μας φρικτό έγκλημα, όταν ασιατικής καταγωγής Vince Weiguang Li, 40 ετών, κατέσφαξε το διπλανό του επιβάτη, τον 22χρονο Tim McLean, με περίπου 50 έως 60 μαχαιριές και τελικά τον αποκεφάλησε μπροστα στα έκπληκτα μάτια των 37 συνεπιβατών του, χωρίς κανέναν απολύτως λόγο!
Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, δεν προηγήθηκε καμία συζήτηση ή διαφωνία μεταξύ των δύο ανδρών, αλλά το πρώτο που ακούστηκε ήταν η κραυγή του νεαρού Tim, απ΄την πρώτη μαχαιριά την οποία δέχτηκε ενώ κοιμόταν φορώντας τα ακουστικά του.
Ο Li , τον οποίον περιέθαλψε μία Εκκλησία Edmonton, που βοηθάει τους μετανάστες να βρουν δουλειά και να ενσωματωθούν στην κοινωνία, και ο οποίος δεν είχε προηγούμενο εγκληματικό μητρώο, ενώ και κατά τον προϊστάμενό του, ήταν φιλήσυχος άνθρωπος προσπάθησε αρχικά να διαφύγει με το ίδιο το λεωφορείο, και όταν είδε ότι ήταν εγκλωβισμένος, άρχισε να κόβει βόλτες στο διάδρομο του λεωφορείου, επιδεικνύοντας στους επιβάτες το κομένο κεφάλι του θύματος, κάτι το οποίο έκανε και αφού κατέφθασαν οι αστυνομικοί, τους οποίους χλεύαζε δείχνοντάς τους το κεφάλι.
Η βία προωθείται. Η βία διαφημίζεται. Η βία είναι «της μόδας» (!).
Η ειρωνεία είναι ότι Απογευματινή Εφημερίδα που στο πρώτο φύλλο της έγραφε για το «φρικτό έγκλημα από μανιακό στην Σαντορίνη», έδινε δώρο στους αναγνώστες την ίδια ημέρα, ταινία θρίλερ “Cry Wolf”, με "πρωταγωνιστή" μανιακό δολοφόνο με πριονωτό μαχαίρι!!!
Και βέβαια, αυτό δεν είναι τίποτα μπροστά στις απίστευτες φωτογραφίες (με κομμένα χέρια, κομμένα κεφάλια, βγαλμένα μάτια και χίλιες δύο άλλες φρικαλεότητες που συναγωνίζονται στο ποια θα σοκάρει περισσότερο) που υπάρχουν στα εξώφυλλα ταινιών "θρίλερ" που κυκλοφορούν, χωρίς κανένα πρόβλημα, στα διάφορα βίντεο - DVD clubs.
Μπορείς να δει και τις αφίσες αυτών των "εποικοδομητικών" ταινιών φρίκης να κοσμούν το κατάστημα και να βρίσκονται σε κοινή θέα. Μεγάλος, μικρός, νορμάλ, ή μη νορμάλ, "φιλήσυχος" ή "ανήσυχος", ΟΛΟΙ μπορούν να δουν την εικόνα και να λάβουν - έστω και υποσυνείδητα- το μήνυμα. Τα άλλα τα φέρνει η "κακιά στιγμή" ή η έξαψη του καλοκαιριού...
Δείγμα και αυτό του "πολιτισμού" μας...
Και όμως, όπως είναι γνωστό, οι αρχαίοι Έλληνες στα θεατρικά έργα τους ποτέ δεν αναπαριστούσαν σκηνές βίας, σήμερα οι «πολιτισμένοι» λαοί (μη εξαιρουμένων των νεοελλήνων -) απολαμβάνουν κάθε μορφή βίας, καθώς κάθονται αναπαυτικά στον καναπέ τους, ενώ ο μέσος "σύγχρονος" άνθρωπος μοιάζει να «διψάει" για περισσότερο "αίμα»...!
Η εκδίκηση των βαρβάρων...
Όπως ο όχλος ούρλιαζε στο Κολοσσαίο, την ώρα που οι μονομάχοι (δούλοι που γινόντουσαν επαγγελματίες για την «ψυχαγωγία» της ρωμαϊκής πλέμπας αφού πρώτα αναφωνούσαν το «Χαίρε αυτοκράτορα, οι μελλοθάνατοι σε χαιρετούν», αγωνιζόντουσαν μεταξύ τους μέχρι θανάτου.
Ή όταν τα πεινασμένα θηρία ξεσκίζανε τις σάρκες χιλιάδων χριστιανών κάθε ηλικίας. Όταν βέβαια, δεν τα βάζανε να αλληλοφαγωθούν... Γιατί το «πρόγραμμα» είχε ποικιλία. Ώστε κανείς να μην μείνει παραπονεμένος από το «θέαμα»...
Άλλωστε σε αυτούς απευθυνόταν το ειρωνικό σχόλιο: «Δεν χρειάζονται παρά άρτο και θεάματα». Για να κάθονται ήσυχοι και αποχαυνωμένοι.
Ο σκηνοθέτης Δήμος Αβδελιώδης δήλωσε: «Ο κυνισμός και η βία δεν είναι τέχνη αλλά ρωμαϊκό θέαμα».
Αυτήν την ωραία «κληρονομιά» αποδέχτηκε πρόθυμα ο σημερινός «πολιτισμένος» άνθρωπος και με την βοήθεια της τεχνολογίας την αναβάθμισε…!
Αναμφίβολα, η σύγχρονη κοινωνία έχει πλέον μεταμορφωθεί (ή μάλλον έχει μεταλλαχθεί) σε κοινωνία βίας.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ένας άνθρωπος αυτοκτονεί κάθε 40 δευτερόλεπτα, ένας άνθρωπος δολοφονείται κάθε 60 δευτερόλεπτα και ένας άνθρωπος πεθαίνει σε ένοπλη συμπλοκή κάθε 100 δευτερόλεπτα.
Το φρικτό όμως είναι ότι ο μέσος άνθρωπος έχει συνηθίσει στην βία.
Βία στην τηλεόραση. Βία στα video games. Βία παντού. Σκληρή. Ακατανόητη. Αποκρουστική. Αλλά και τρομερά επικερδής…
Η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία (ΑΨΕ) έχει υιοθετήσει ένα ψήφισμα για να μειωθεί η βία στα διαδραστικά ηλεκτρονικά παιχνίδια των παιδιών. Η πρότασή της καταλήγει πως τα βίαια τηλεοπτικά παιχνίδια μπορούν βραχυπρόθεσμα να καταστήσουν επιθετικά τα παιδιά. Τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα είναι ακόμα άγνωστα.
Στις 29 Απριλίου κυκλοφόρησε το «Grand Theft Auto IV» ένα ιδιαίτερα βίαιο, σκληρό και σεξιστικό βιντεοπαιχνίδι. Ωθεί τους παίκτες σε αιματηρές δολοφονίες και άγρια κυνηγητά με την Αστυνομία και τον υπόκοσμο. Βέβαια στα δέκα χρόνια που κυκλοφορεί η συγκεκριμένη σειρά βιντεοπαιχνιδιών έχει πουλήσει περισσότερους από 70 εκατομμύρια τίτλους, ενώ πασίγνωστοι ηθοποιοί του Χόλιγουντ, όπως ο Ντένις Χόπερ και ο Ρέι Λιότα, έχουν σπεύσει να της χαρίσουν τις φωνές τους...
Η εφημερίδα Independent είχε γράψει : «Το παιχνίδι αναδεικνύει την αβασάνιστη βία, τη σεξουαλική σαφήνεια, την πορνεία, την κακή γλώσσα και εξυμνεί την εγκληματική δραστηριότητα (…)
Η Χίλαρι Κλίντον είπε ότι “το περιεχόμενο του Grand Theft Auto και άλλων παιχνιδιών σαν αυτό “κλέβουν” την αθωότητα των παιδιών μας”.
Το «Manhunt» είναι ένα από τα πιο βίαια παιχνίδια που έχουν κυκλοφορήσει ποτέ. Οι διεστραμμένοι τρόποι με τους οποίους δολοφονεί τους εχθρούς του ο παίκτης είναι παροιμιώδεις.
Τον Φεβρουάριο του 2004 ο Warren Leblanc παρέσυρε το φίλο του σε πάρκο με σκοπό να τον ληστέψει. Όταν μετά από λίγες ώρες έφθασε η αστυνομία βρέθηκε μπροστά σε ένα αποτροπιαστικό θέαμα. Ο Stefan είχε χτυπηθεί βάναυσα με σφυρί, ενώ το σώμα του έφερε αλλεπάλληλες μαχαιριές. Οι γονείς του άτυχου παιδιού υποστήριξαν ότι η δολοφονία ήταν «εμπνευσμένη» από το Manhunt, ένα εξαιρετικά βίαιο video game, που συνήθιζε να παίζει ο Leblanc.
H μητέρα του Stefan, Giselle Pakeera είπε: «Ο Leblanc έδρασε σαν τους παρανοϊκούς δολοφόνους του παιχνιδιού. Το περιεχόμενο του είναι επικίνδυνο και πρέπει να απαγορευτεί. Θα καταβάλω κάθε προσπάθεια για να αποσυρθεί από τα ράφια των καταστημάτων»,
Παρόλες τις διαμαρτυρίες το «Manhunt 2» που κυκλοφόρησε αποδείχτηκε ακόμη πιο βίαιο, ακόμη πιο σαδομαζοχιστικό.
Τον Απρίλιο του 2002 0 19χρονος Robert Steinhaeuser αυτοκτόνησε στο σχολείο του Johannes Gutenberg, αφού προηγουμένως είχε δολοφονήσει 13 καθηγητές και 2 συμμαθητές του. Σύμφωνα με μαρτυρίες ο θύτης ήταν φανατικός παίκτης του Counterstrike. Ένα από τα πρωτοσέλιδα της επόμενης μέρας έγραφε: « Ο δολοφόνος είχε εκπαιδευτεί από ένα video game».
Εντωμεταξύ με τις νέες συσκευές videogames οι «παίκτες» δεν παρακολουθούν μόνο τον «ήρωα» να τεμαχίζει ένα πτώμα, αλλά το κάνουν τα ίδια με κίνηση ρεαλιστική!
Το λεγόμενο «Wii», η νέα παιχνιδομηχανή της Nintendo, δίνει την δυνατότητα στον παίκτη όχι μόνο να παρακολουθεί τον «ήρωα» να τεμαχίζει ένα πτώμα, αλλά να το κάνει ο ίδιος!!
Σικάγο: Εκτός ελέγχου η βία. Αστυνομικοί συνοδεύουν πλέον τα παιδιά στο σχολείο!
Δραματική είναι η αύξηση της εγκληματικότητας, ιδιαίτερα μεταξύ των εφήβων και των νέων, στο Σικάγο των ΗΠΑ. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα, 20 μαθητές δημοσίων σχολείων έχουν σκοτωθεί, οι 18 εξ αυτών από πυρά όπλων. Την προηγούμενη σχολική χρονιά, 30 μαθητές τραυματίστηκαν θανάσιμα.
Η Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Σικάγο περιγράφει την κατάσταση ως «εκτός ελέγχου».
Ο δήμος και η αστυνομία έχουν λάβει δραστικά μέτρα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της νεανικής βίας. Οι μαθητές συνοδεύονται από τη στάση του σχολικού λεωφορείου και μέχρι να μπουν στις αίθουσες από εκπροσώπους των συλλόγων γονέων, καθηγητές, δημοτικούς συμβούλους, αλλά και από έναν αστυνομικό.
Πολλοί κοινωνικοί λειτουργοί επισημαίνουν ότι διαφορές που κάποτε λύνονταν με έναν απλό καβγά, τώρα καταλήγουν σε ανταλλαγή πυροβολισμών...
Βρετανία: 34 έφηβοι έχουν μαχαιρωθεί μέχρι θανάτου από συνομηλίκους τους μέσα στο 2008!
Στην Μ. Βρετανία ο κόσμος είναι θορυβημένος από τη νέα «μόδα» τα μαχαιρώματα χωρίς ιδιαίτερο λόγο στο Λονδίνο!
Ο 26χρονος Κωνσταντίνος Τσολάκης ζει και εργάζεται στη βρετανική πρωτεύουσα λέει: «ΠΡΙΝ ΑΠΟ λίγους μήνες περπατούσα στην Όξφορντ Στριτ, στο κέντρο του Λονδίνου. Είδα κόσμο μαζεμένο γύρω από το πτώμα ενός εφήβου, ο οποίος μαχαιρώθηκε από συνομηλίκους του επειδή κατά λάθος έριξε πάνω τους λίγο από το αναψυκτικό που κρατούσε». «Το εντυπωσιακό είναι η ηλικία των θυμάτων αλλά και των θυτών: είναι έφηβοι 16-17 ετών. Πολλές φορές δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, κάποιες νεανικές συμμορίες βάζουν στόχο ένα περαστικό παιδί και το σκοτώνουν».
Σύμφωνα με στοιχεία τις Αμερικανικής ψυχιατρικής εταιρίας τα παιδιά μέχρι την ενηλικίωση τους θα παρακολουθήσουν μέσα από τα βιντεοπαιχνιδια, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο πάνω από 200.000 σκηνές βιας και 400.000 δολοφονίες!
Τα Μ.Μ.Ε προβάλλουν εκτενώς κάθε μορφή βίας και ειδικότερα τα νυχτερινά δελτία οπου προς τέρψιν της τηλεθέασης δείχνουν εικόνες τόσο σκληρές που επηρεάζουν τον ψυχισμό ενός ενήλικα προκαλώντας του αποτροπιασμό, ποσο μάλλον στα παιδία.
Είναι ξεκάθαρο ότι η συχνή παρακολούθηση τηλεοπτικής βίας μπορεί να εθίσει τους τηλεθεατές, έτσι ώστε να είναι λιγότερο ανήσυχοι και ευαίσθητοι ως προς το φαινόμενο της βίας.
Κάποιος που γίνεται αναίσθητος σε φαινόμενα βίας, είναι πιο πιθανό να συμμετάσχει σε βίαιες πράξεις. Έρευνα έδειξε ότι πρόσωπα, που βλέπουν ταινίες με περιεχόμενο βίαιων και επιθετικών μορφών συμπεριφοράς, είναι λιγότερο επηρεασμένα από τη βία αργότερα. Επιπλέον, θεατές της τηλεοπτικής βίας τείνουν να αντιδράσουν λιγότερο συναισθηματικά στη βία από άλλους θεατές.
Έτσι φτάσαμε στην κοινωνία της απάθειας. Στην αποθέωση της σκληρότητας και της απανθρωπιάς. Στον πλήρη ξεπεσμό και κανιβαλισμό του σύγχρονου ανθρώπου.
«Τους βλέπαμε να κάνουν πικ-νικ δίπλα στα πτώματα»...
Η ιταλική «Ρεπούμπλικα» αναφέρει πως τέσσερις νεαρές Τσιγγάνες που βρέθηκαν στην πλαζ για να πουλήσουν μικροπράγματα, έκαναν μια βουτιά με τα ρούχα, ενώ είχαν φάει και χωρίς να ξέρουν κολύμπι, με αποτέλεσμα δύο από τα τέσσερα κορίτσια, η Βιολέτα και η Κριστίνα Εμπράμοβιτς, 11 και 12 ετών, να πνιγούν.
Οι ναυαγοσώστες εναπόθεσαν τα άψυχα κορμιά τους στην άμμο και τα κάλυψαν με πετσέτες μπάνιου.
«Τα άψυχα σώματα κείτονταν στην άμμο και, σε απόσταση μερικών μέτρων, οι παραθεριστές συνέχιζαν το πικ-νικ και την ηλιοθεραπεία τους...», δήλωσε στη «Ρεπούμπλικα» ένας ναυαγοσώστης.
«Ανασύραμε τα πτώματα μέσα στη γενική αδιαφορία».
Ο Έντσο Εσπόζιτο της Οpera Νomadi, μιας από τις μεγαλύτερες οργανώσεις των Ρομά στην Ιταλία, είπε στον «Ιντιπέντεντ»: «Το άλλο φρικτό σ΄ αυτή την ιστορία, εκτός από τον πνιγμό των κοριτσιών, είναι η ομαλότητα... Είναι ο τρόπος που οι άνθρωποι συνεχίζουν να κάνουν ηλιοθεραπεία επί τρεις ώρες σε απόσταση λίγων μέτρων από τα πτώματα. Θα μπορούσαν να πάνε σε μιαν άλλη πλαζ...».
Ο απ. Παύλος μιλώντας στο «πνευματικό του παιδί», τον Τιμόθεο, για το πως θα είναι οι άνθρωποι τις Τελευταίες Ημέρες είπε:
“ΓΝΩΡΙΖΕ, μάλιστα, τούτο, ότι στις έσχατες ημέρες θάρθουν κακοί καιροί επειδή, οι άνθρωποι θα είναι φίλαυτοι … άσπλαχνοι… ακρατείς, άγριοι, αφιλάγαθοι..” (Β’ Τιμοθ. 3:2)
1 σχόλιο:
Έχει λίγο καιρό που κάποιος φίλος μου, μου συνέστησε την σελίδα σας. Γι' αυτό σχολιάζω αυτήν την ανάρτηση με καθυστέρηση 10 ετων.
Δεν θυμάμαι την ακριβή έκφραση, αλλά κάπου διάβασα κάτι ιδιαίτερα εύστοχο: «Μπορείς να κρίνεις την ποιότητα ενός ανθρώπου, από τον λόγο για τον οποίο γελάει.» Στην αρχή του παρόντος κειμένου γίνεται αναφορά για τις αντιδράσεις του κόσμου σε εικονική εκτέλεση σε ηλεκτρική καρέκλα. Αυτόματα ήρθε στο νου μου το εξής: Επειδή μου αρέσει να γελάω, πολύ συχνά ψάχνω στο διαδίκτιο για αστεία βιντεο. Ποτέ μου δεν κατάλαβα και ποτέ μου δεν θεώρησα αστεία 1) Το να χτυπάει άσχημα ένας φίλος σου και να χτυπιέσαι στα γέλια αμέσως, χωρίς να διαπιστώσεις πριν αν ο φίλος σου δεν χτύπησε σοβαρά, γιατί σίγουρα πόνεσε(επίσης σημαντικό για μένα είναι και ο τρόπος που γελάς. Συνήθως το γέλιο είναι αποκρουστικό), 2) Το να τρομάζεις κάποιον άνθρωπο (δηλαδή να πάιζεις με τον φόβο του), και κατ' επέκτασιν οι φάρσες. 3) Το να τρομάζεις ένα μικρό παιδί (πόσο μάλλον το δικό σου παιδί)
Είναι πολύ πιθανό οι ίδιοι άνθρωποι να νοιώθουν έντονη αποστροφή έως αναγούλα αν τρως τη σούπασου ρουφώντας. Δεν μιλάμε το να πιάσεις το κοτόπουλο ή την μπριζόλα με τα χέρια, θα σε κακοχαρακτηρίσουν ασκαρδαμυκτί.
Δημοσίευση σχολίου