Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2009

Η νέα τεχνολογία RFID σε μαρκάρει χωρίς να το καταλάβεις


Έπειτα από πρόσκληση, επισκέφτηκα πρόσφατα κάποιες εγκαταστάσεις στη Βόρεια Βιρτζίνια για να δω μια επίδειξη του NOX - ένα νέο ευφυές σύστημα περιφερειακής άμυνας που υλοποιήθηκε από το FBI, και το οποίο χρησιμοποιεί συγκαλυμμένα την τεχνολογία ταυτοποίησης μέσω ραδιοσυχνότητας (RFID) για τον εντοπισμό και παρακολούθηση περιουσιακών στοιχείων και ανθρώπων χωρίς να το γνωρίζουν.
--- Σ.Σ. Το άρθρο αυτό είναι μετάφραση από τα αγγλικά του "New RFID Technology Allows You to be Tracked WITHOUT Your Knowledge" του Louis Sirico. ----

Αυτό το σύστημα είναι ακριβώς αυτό που φοβόντουσαν από καιρό οι υπερασπιστές του απόρρητου της ιδιωτικής ζωής:
Ο Μεγάλος Αδερφός που μας παρακολουθεί με τα κατασκοπικά τσιπ.
Ίσως ηχεί ‘Οργουελικό’, όμως είναι αναμφισβήτητο ότι αυτό το σύστημα πιάνει τους κλέφτες και κοστίζει μόλις ένα ελάχιστο του κόστους των παραδοσιακών λύσεων ασφάλειας.
Το NOX συνδυάζει τις, υψηλής ευκρίνειας, τηλεοπτικές εικόνες και το RFID για τον εντοπισμό, την επισήμανση, την παρακολούθηση –και την παρουσίαση όλων αυτών σε ένα χάρτη, σε πραγματικό χρόνο- ώστε να φαίνεται η θέση και η κίνηση των ανθρώπων και πραγμάτων.
Το σύστημα επιτρέπει στους υπεύθυνους ασφαλείας να βλέπουν την κλοπή τη στιγμή που συμβαίνει, ακόμα κι αν το κλεμμένο αντικείμενο είναι μέσα σε έναν χαρτοφύλακα, κάτω από ένα σακάκι, ή χωμένο μέσα σε μια κάλτσα.
Αυτό που κάνει το σύστημα NOX που είδα, και που είναι διαφορετικό από τα παραδοσιακά συστήματα ασφαλείας, είναι ότι χρησιμοποιεί το RFID για τη μυστική επιτήρηση: Οι "αναγνώστες RFID" είναι κρυμμένοι μέσα στους τοίχους, τα πατώματα, και τις οροφές.
Οι ετικέτες RFID τοποθετούνται πολύ διακριτικά και μόνο το προσωπικό ασφαλείας ξέρει ότι το σύστημα είναι σε ισχύ - έως ότου ο κλέφτης πιάνεται. Τότε ο κλέφτης το μόνο που ξέρει είναι ότι πιάστηκε επάνω στην πράξη και καταγράφτηκε στο βίντεο.
(Σ.Σ. Οι ετικέτες αναγνώρισης ραδιοσυχνοτήτων (Radio Frequency Identification - RFID) είναι ένα σύστημα το οπoίο έχει στόχο να μεταδίδει την ταυτότητα και την θέση ενός αντικειμένου ή ακόμα ενός ζωντανού οργανισμού μέσω ραδιοκυμάτων).

Υπάρχει ισχυρό κίνητρο πίσω από την ανάπτυξη του NOX τόσο για κυβέρνηση όσο και για τον ιδιωτικό τομέα. Η πραγματικότητα είναι ότι τα παραδοσιακά συστήματα ασφαλείας απλά δεν φαίνονται να είναι αποτελεσματικά ενάντια στους κακοποιούς. Πέραν από τα προφανή προβλήματα εσωτερικής ασφάλειας της χώρας, η ομάδα NOX δίνει μεγάλη έμφαση στον αντίκτυπο στην εθνική οικονομία.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Διοίκησης, 95 % όλων των επιχειρήσεων καθίστανται θύματα κλοπών από υπαλλήλους. Οι υπάλληλοι κλέβουν πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια εβδομαδιαίως από τους εργοδότες τους και χρειάζονται 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις κάθε εβδομάδα για να καλυφθούν αυτές οι απώλειες. Αυτός είναι ένας ετήσιος οικονομικός αντίκτυπος της τάξης του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων.
Ακόμα, οι περισσότερες επιχειρήσεις έρχονται σε αμηχανία όταν πρόκειται να συζητήσουν δημόσια για το πόσο σοβαρό είναι πραγματικά αυτό το ζήτημα. Προσπαθούν να το αντιμετωπίσουν αθόρυβα με το να δαπανούν χρήματα στα παραδοσιακά συστήματα ασφαλείας.
Η πιο συγκλονιστική στατιστική είναι ότι, ακόμη και με όλα τα χρήματα που ξοδεύουν οι επιχειρήσεις στην ασφάλεια, ένα 80 τοις εκατό των υπαλλήλων θα μπει στον πειρασμό να κλέψει εάν του δοθεί η ευκαιρία, σύμφωνα με το FBI.
Αυτό επιθέτει ένα τεράστιο φορτίο στο δικαστικό σύστημα. Το έγκλημα κατά της δημόσιας τάξης αυξάνεται γρηγορότερα από οποιοδήποτε είδος, όπως φαίνεται και στο σχετικό γράφημα (βλ.φώτο με το γράφημα).
Οι υπερασπιστές του απόρρητου της ιδιωτικής ζωής θα έχουν ένα εξαιρετικά δύσκολο ρόλο απέναντι σε τέτοιους ‘αριθμούς’ που παρακινούν την κυβέρνηση και τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Ο επικεφαλής της ομάδας NOX σχολίασε, "Η αποστολή μας δεν είναι να εισβάλουμε στην ιδιωτική ζωή, αλλά απλώς να ‘προστατεύσουμε τους αθώους’".
Το RFID είναι απλά ένα εργαλείο στο σύστημά μας. Εάν το RFID δεν ήταν διαθέσιμο, θα προσαρτούσαμε ‘ετικέτες’ με άλλους τρόπους, όπως αρώματα, χημικές ουσίες, ή οι χρωστικές ουσίες -και, στην πραγματικότητα το κάνουμε ήδη.
Το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή είναι σημαντικό αλλά η μυστικότητα και η ανωνυμία είναι διαφορετικές.
Το μόνο που κάνει το RFID είναι ότι βοηθάει να αποδειχτεί αυτό που έκανες."
Η ομάδα NOX έχει τελειοποιήσει δεκάδες τρόπους ‘προσάρτησης ετικετών’ στους ανθρώπους, χωρίς να το ξέρουν!
Μια από τις πιο συγκαλυμμένες τεχνολογίες που χρησιμοποιούν είναι ‘Ταυτότητα-σκόνη’ (ID-Dust), συνεχή σωματίδια σκόνης που μπορούν να λειτουργούν όπως μια ετικέτα RFID.
Η ομάδα NOX μπορεί να "ντύσει" ένα πρόσωπο ή ένα αντικείμενο με τη σκόνη αυτή ώστε να παρακολουθεί την κίνησή του.
Η ...‘Ταυτοτητό-σκονη’, μπορεί να παρουσιάσει εάν ένα αντικείμενο μετακινήθηκε ή ακόμη και αν σκορπίστηκε στο πάτωμα..
Οι άνθρωποι, ανυποψίαστοι, προσλαμβάνουν ακούσια την Ταυτοτητό-σκονη στα παπούτσια τους καθώς περνούν μέσα από μια σκονισμένη περιοχή. Το λογισμικό συνδυάζει την τηλεοπτική επιτήρηση και τις πληροφορίες RFID για να δημιουργήσει ένα σύνδεσμο μεταξύ της Ταυτοτητό-σκονης και ενός προσώπου.
Η Ταυτοτητό-σκονη επιτρέπει την παρακολούθηση της κίνησης ενός προσώπου γύρω από ένα αντικείμενο, χωρίς το πρόσωπο να γνωρίζει ότι παρακολουθείται συνέχεια. Ενώ ένας εγκληματίας μπορεί εύκολα να νικήσει τους αισθητήρες κίνησης, η Ταυτοτητό-σκονη παρέχει τη συγκαλυμμένη ασφάλεια με στιγμιαία μηνύματα επιφυλακής όταν εισέρχεται κάποιος σε μια περιοχή, συν ένα πλήρες ιστορικό με το πού ακριβώς κινήθηκε κάθε πρόσωπο και πότε.
Συνδυάζοντας το RFID με Υψηλής Ευκρίνειας Κάμερες Παρακολούθησης
Το σύστημα χρησιμοποιεί κάμερες παρακολούθησης που τοποθετούνται σε προφανείς θέσεις και άλλες που είναι κρυμμένες. Εξεπλάγην όταν έμαθα ότι το προσωπικό ασφαλείας δεν χρειάζεται πλέον να κάθεται και να παρακολουθεί τις εικόνες που μεταδίδουν οι κάμερες στις οθόνες. Οι ετικέτες RFID παρέχουν μακράν ανώτερα μέσα επιφυλακής. Μια ετικέτα που διαβάζεται σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία προκαλεί αυτόματα την τηλεοπτική καταγραφή και στέλνει μια στιγμιαία ειδοποίηση επιφυλακής στις κινητές συσκευές του προσωπικού ασφάλειας. Στην επίδειξη που μου έγινε, ένα iPhone έλαβε μια εικόνα υψηλής ευκρίνειας από μια εν εξελίξει κλοπή.
Στάθηκα πολύ τυχερός που μου πήρα μια εικόνα που τραβήχτηκε από το Κέντρο Επιχειρήσεων του NOX (βλέπε φώτο).
Οι περιοχές που ελέγχονται περιλαμβάνουν τις περιμετρικές πόρτες, τις σκάλες, τους χώρους εκφόρτωσης, τους χώρους αποθήκευσης και ακόμη και στις τουαλέτες. Αυτές οι θέσεις προσδιορίστηκαν ως πρωταρχικές θέσεις στην εμφάνιση φαινόμενων κλοπής από τους υπαλλήλους. Το NOX εκδίδει μια ειδοποίηση επιφυλακής ασφάλειας όταν εισάγεται ή εξάγεται ένα αντικείμενο από αυτές τις περιοχές. Φυσικά, δεν χρησιμοποιείται σε όλες τις περιοχές το βίντεο. Το λουτρό είναι ένα τέλειο παράδειγμα. Το σύστημα NOX ‘σαρώνει’ τις τουαλέτες με το RF για να καθορίσει τι μπήκε μέσα και βγήκε. Το βίντεο χρησιμοποιείται για να καταγράφει τους ανθρώπους όταν βγαίνουν από τις τουαλέτες.
Οι ετικέτες RFID είναι αναπόσπαστο κομμάτι στο σύστημα NOX. Το μόνο που έχω δικαίωμα να γράψω είναι ότι οι ετικέτες των αντικειμένων είναι μικρές, ‘σιωπηλές’ μέχρι να ενεργοποιηθούν (είτε μέσω της κίνησης είτε από εξωτερικές συνθήκες), και ασφαλείς - δηλαδή χρησιμοποιούν κρυπτογραφημένες ραδιοσυχνότητες RF και δεν μπορούν να αναπαραχθούν. Ορισμένες εγκαταστάσεις δεν περιορίζονται από τους κανονισμούς της FCC, γεγονός το οποίο επιτρέπει στο NOX να ξεπερνά μερικούς από τους περιορισμούς που αντιμετωπίζουν οι παραδοσιακές ετικέτες και ο εξοπλισμός RFID.
Δικαιολογημένα, η ομάδα NOX προτίμησε να μην απαντήσει στην πλειοψηφία των τεχνικών ερωτήσεών μου. Απλά δήλωσε ότι δεν θέλει να ξέρουν οι άνθρωποι πώς γίνεται αυτό, παρά μόνο να ξέρουν ότι γίνεται και ποιο είναι το κίνητρο πίσω από αυτό.
Το NOX διατίθεται αυτήν την περίοδο στις κυβερνητικές υπηρεσίες και επιλεγμένες εμπορικές επιχειρήσεις.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ - Με λίγα λόγια:
1) το RFID ως σύστημα λειτουργεί με
(α) το να «κολλάει ετικέτες» (tags) («ταυτότητες» - ID) επάνω στα προϊόντα. Π.χ. στα εμπορικά καταστήματα (σε κάποια), στις ταμπέλλες των προϊόντων, υπάρχει (χωρίς να φαίνεται με την πρώτη ματιά) ένα μικρό ταμπελλάκι (συνήθως με ομόκεντρους κύκλους στο μεγαλύτερο μέρος του, και από πάνω μπορεί να έχει ένα άλλο χαρτί κολλημένο ώστε να μην σου περάσει από το μυαλό ότι υπάρχει κάτι από κάτω) το οποίο είναι η ταυτότητα του προϊόντος.
(β) το να χρησιμοποιεί αισθητήρες (αναγνώστες) ραδιοσυχνοτήτων (Radio Frequency) με τους οποίους, μπορούν να αναγνωρίζονται οι ταυτότητες των προϊόντων από τις ταμπέλες τους, μέσα, βέβαια, στο βεληνεκές των αισθητήρων. Έτσι π.χ. με τον τρόπο αυτό, σε ένα ολόκληρο μαγαζί μπορούν να γνωρίζουν πόσα παντελόνια Levis XL υπάρχουν, πόσα ξυραφάκια Gillette (αυτό δεν είναι τυχαίο παράδειγμα, μου το είχει πει γνωστός μου που εργάζεται στην συγκεκριμένη εταιρία στην Γερμανία και υπήρχε ως πρακτική εδώ και 8 χρόνια!!!.) κλπ.
Έτσι μπορούν να ξέρουν αν «μπήκαν» ή «βγήκαν» κάποια ξυραφάκια, και πόσα.
Μέχρι εδώ λοιπόν, είναι ο παραδοσιακός τρόπος χρήσης του RFID (Radio Frequency IDentification).
2) Το ΝΟΧ, αυτό που λέει ότι κάνει είναι ότι [έχοντας ασφαλώς ολοκληρώσει την υλοποίηση του βήματος 1(βλ. προηγ.)], προχωράει στο άλλο μεγάλο «στοίχημα», να κολλήσει «ετικέτες – ταυτότητες» (tags) στους πελάτες και του εργαζόμενους εν αγνοία τους!
Αυτό το επιτυγχάνει με τη χρήση αυτής της σκόνης (και αυτή είναι μόνο μία από τις πολλές μεθόδους που έχει αναπτύξει η εταιρία, όπως ισχυρίζεται). Και εδώ είναι όλο το «ζουμί» και η εφεύρεση…
Έτσι κατά το άρθρο, μια από τις πιο συγκαλυμμένες τεχνολογίες που χρησιμοποιούν είναι (η) 'Ταυτότητα-σκόνη' (ID-Dust), συνεχή σωματίδια σκόνης που μπορούν να λειτουργούν όπως μια ετικέτα RFID. Η ομάδα NOX μπορεί να ντύσει ένα πρόσωπο ή ένα αντικείμενο με τη σκόνη αυτή (αγγλικά: «serialized dust particles») ώστε να παρακολουθεί την κίνησή του.
Μετά τοποθετεί κάποιους ‘φανερούς’ RFID αισθητήρες/αναγνώστες και, ΚΥΡΙΩΣ, ΠΟΛΛΟΥΣ ΚΡΥΦΟΥΣ (πάνω από την οροφή, κάτω από τα πατώματα, μέσα στους τοίχους)
3) Τα υπόλοιπα είναι εύκολα... Έχεις μια κινούμενη ταμπέλα-ταυτότητα (πελάτης ή εργαζόμενος) που κινείται, πχ., γύρω από μια ακίνητη ταμπέλα-ταυτότητα (προϊόν). Το σύστημα εκδίδει μια σειρά από προειδοποιητικά μηνύματα επιφυλακής.
Στην συνέχεια, αρχίζουν να κινούνται και οι 2 ταμπέλες-ταυτότητες προς το μπάνιο, όπου και εισέρχονται.
Όταν βγουν, ενεργοποιείται η κάμερα που μαγνητοσκοπεί την κινούμενη ταμπέλα-ταυτότητα (πελάτης ή εργαζόμενος), ο οποίος μάλλον και έκλεψε το προϊόν. Η φωτογραφία του πελάτη αποστέλλεται σε πραγματικό χρόνο στα iphones του προσωπικού ασφαλείας.
Επαναλαμβάνω ότι το μεγαλύτερο «κόλπο» είναι το πώς θα σημάνεις τους πελάτες, εν αγνοία τους. Π.χ., αν όλοι οι πελάτες και εργαζόμενοι ήταν υποχρεωμένοι να φορούν ένα ταμπελλάκι με τη δική τους συναίνεση, το οποίο δεν μπορεί να αφαιρεθεί, παρά μόνο από το κατάστημα, κατά την έξοδό τους, τότε τα πράγματα θα ήταν πιο απλά.

(Ευχαριστώ τον συνεργάτη του Κ.Κ....)

Δεν υπάρχουν σχόλια: