Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ (ΚΟ) ξημεροβραδιάζεται για να βρει, να μεταφράσει και να παρουσιάσει ειδήσεις και άρθρα συμβατά με την θεματολογία του, χωρίς απαραίτητα να ταυτίζεται μαζί τους. Το ίδιο ισχύει και για τα παρατιθέμενα links. Σχόλια και παρεμβάσεις του ΚΟ είναι σε χρώμα ερυθρό. Αν ψάχνεις για mainstream ειδησεογραφία και άποψη, ήρθες στο λάθος μέρος.

got democracy?

got democracy?
"Μη με παραδώσης εις την επιθυμίαν των εχθρών μου· διότι ηγέρθησαν κατ' εμού μάρτυρες ψευδείς και πνέοντες αδικίαν.."

kolokotronis

kolokotronis

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

"Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους"


«Καθόμουν και έκλαιγα για την Ελλάδα. Παναγιά μου βοήθα κι αυτή τη φορά τους Έλληνες» (Θόδωρος Κολοκοτρώνης)

Στις αρχές του 1827 η Πελοπόννησος εξακολουθούσε να υφίσταται λεηλασίες και καταστροφές απο τα στρατεύματα του Ιμπραήμ.

Πολλές φορές οι Αιγύπτιοι επέστρεφαν για δεύτερη φορά στο σημείο από το οποίο είχαν περάσει λίγες ημέρες νωρίτερα, ολοκληρώνοντας την καταστροφή.

Οι περισσότερες εστίες αντίστασης είχαν εξουδετερωθεί.

Παρ’ όλα αυτά, οι Αιγύπτιοι δέχονταν συνεχείς επιθέσεις ελληνικών τμημάτων στρατιωτών και χωρικών, οι οποίοι, καθώς δεν μπορούσαν να δώσουν μετωπική μάχη, πλευροκοπούσαν τις εχθρικές φάλαγγες ή τις κτυπούσαν από τα νώτα προκαλώντας σε αυτές μεγάλες απώλειες.

Οι Πελοποννήσιοι συνέχιζαν την συγκινητική τους αντίσταση εξαντλημένοι, πεινασμένοι και άοπλοι οι περισσότεροι, παρ όλο που ο Ιμπραήμ εφάρμοσε την μέθοδο του προσκυνήματος σε μεγάλη κλίμακα, ιδιαίτερα μετά την επιστροφή του από το Μεσολόγγι.

Προσκύνημα ονομαζόταν στα χρόνια της Τουρκοκρατίας η δήλωση υποταγής μεμονωμένων ατόμων ή ολόκληρων ομάδων ή και περιοχών προς τον κατακτητή, εναντίον του οποίου είχαν εξεγερθεί.

Η αποδοχή της υποταγής εκφραζόταν έμπρακτα από τους Τούρκους με χορήγηση στους προοκυνημένους ειδικού πιστοποιητικού, γνωστού ως «ράι μπουγιουρντί» ή «προσκυνοχάρτι».

Με αυτό τον τρόπο οι επαναστατημένοι επανέρχονταν στην κατάσταση του νομιμόφρονα υπηκόου.

Ο Κολοκοτρώνης ανέφερε στα απομνημονεύματά του ότι όσοι οπλαρχηγοί προσκυνούσαν, κυρίως λόγω των υψηλών χρηματικών αμοιβών που τους υποσχέθηκε ο Ιμπραήμ, ήταν πρώην μισθοφόροι στην υπηρεσία των προκρίτων του Μοριά.

Πάντως, οι περισσότεροι άλλαζαν στρατόπεδο υπό τον φόβο των αιγυπτιακών επιδρομών.

Έτσι, οι βίαια και από φόβο προσκυνημένοι πολλαπλασίαζαν το κακό και έδιναν μια θλιβερή εικόνα προδοσίας που εκτεινόταν από την Ηλεία έως την Πάτρα, τη Βοστίτσα και τα Καλάβρυτα.

Τότε ο Κολοκοτρώνης προσέφερε την τελευταία μεγάλη υπηρεσία στην πατρίδα.

Υπό αυτές τις αντίξοες συνθήκες, ο Γέρος στην κυριολεξία "ξαναζωντάνεψε" την ετοιμοθάνατη Επανάσταση.

Με το σύνθημα «φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους» απάντησε με μια χωρίς προηγούμενο τρομοκρατία στην τρομοκρατία του Ιμπραήμ.

Μεταχειριζόμενος σκληρά μέτρα, απέτρεψε τον λαό της Πελοποννήσου από το να επανέλθει κάτω από την οθωμανική κυριαρχία και διατήρησε την φλόγα του πολέμου άσβεστη μέχρις ότου έγινε η Ναυμαχία του Ναυαρίνου και οι Μεγάλες Δυνάμεις συμφώνησαν για την ελευθερία της Ελλάδας.

Όσα χωριά αρνούντο να επανέλθουν στο ελληνικό στρατόπεδο, δέχονταν αιφνιδιαστικές επιθέσεις από τους άνδρες του Γέρου.

Σε όλο τον Μοριά οι πρωτεργάτες του προσκυνήματος συλλαμβάνονταν και εκτελούνταν. Στις πλατείες των χωριών οι απαγχονισμένοι συνεργάτες του εχθρού έκαναν τους διστακτικούς κατοίκους να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τους τις απειλητικές προειδοποιήσεις του Έλληνα στρατηγού.

Μέσα στις τρομερά αντίξοες συνθήκες, που αυξάνονταν από την απροθυμία της Αντικυβερνητικής Επιτροπής να βοηθήσει τον Γέρο με χρήματα και με πολεμοφόδια, εκείνος έβλεπε ότι μόνο με τέτοιου είδους μέτρα θα μπορούσε να αποσοβήσει την μεγάλη καταστροφή. Ταυτόχρονα βέβαια προσπαθούσε με νουθεσίες να επαναφέρει τους προσκυνημένους στο πατριωτικό τους χρέος.


Απόσπασμα από το άρθρο «Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους» του Ιστορικού Νίκου Γιαννόπουλου, όπως δημοσιεύθηκε στο εξαιρετικό αφιέρωμα στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, από την εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» (Σάββατο, 21 Μαρτίου 2009)

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟ. ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ, ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ ΩΣ "ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ", ΤΗΣ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ ΣΕ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΜΟΡΦΩΜΑ ΜΕ "ΕΙΣΒΟΛΗ" ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΕΞΑΘΛΙΩΜΕΝΩΝ ΞΕΝΩΝ, ΤΗΣ ΘΟΛΟΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ, ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΤΥΠΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤ' ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ, ΤΗΣ ΑΘΕΗΣ ΚΑΙ ΨΕΥΤΟΔΙΑΦΩΤΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΝΙΟΗΣΗΣ. ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΠΡΟΣΚΗΝΟΥΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΑΝ ΤΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ.

Ανώνυμος είπε...

Θοδωρής Κολοκοτρώνης
Στρατηγός Μακρυγιάννης
Αθανάσιος Διάκος
Οι μεγάλο ΑΥΤΟΙ προτεργάτες της Ελληνικής Επανάστασης, μια ιστορία skywatcher που τα τσιράκια της νέας τάξης πραγμάτων τόσα χρόνια απο την εποχή του Τρικούπη μέχρι σήμερα έχουν αποφασίσει να μην μας διδάξουν την επαναστατική ιστορία της Ελλάδος.

Όπως έχει πεί και η μεγάλη φυσιογνωμία της Ελλάδος Αλέξανδρος Παπαναστασίου γράφει στο κλασσικό του δοκίμιο «Ο Εθνικισμός»:
«Μετά την Γαλλική Επανάσταση, η πρώτη μεγάλη εθνικιστική πράξη η οποία επηρεάσθη εξ’ αυτής ήταν η Ελληνική Επανάσταση, η οποία είχε καθαρώς εθνικό χαρακτήρα και έδωσεν ώθηση εις την εθνικιστική ιδέα εις όλη την Ευρώπη».
Κατ’ αυτό τον τρόπο ο πατριωτισμός, η αφυπνισμένη εθνική συνείδηση και ταυτότητα, ο εθνικισμός, συνδέθηκαν με την ελευθερία.
Ταυτίστηκαν ως αξίες, με διαχρονική ισχύ και καθολικότητα. Ο 18ος αιώνας έμεινε στην ιστορία ως ο αιώνας του «φιλελεύθερου εθνικισμού», καθώς ο πολιτικός και θρησκευτικός φιλελευθερισμός συμπορεύθηκε με τον εθνικισμό, την δημιουργία των εθνικών κρατών και την πρώϊμη πολιτική αρχή της αυτοδιαθέσεως των εθνοτήτων.

Η Ελληνική επανάσταση επηρέασε παγκόσμια κινήματα και του αιώνα που πέρασε.
Οι Επαναστάτες της Λατινικής Αμερικής όπως ο Che Guevara και Ο Fidel Castro υιοθέτησαν τον οργανωμένο ανταρτόπολεμο που πρωτοξεκίνησαν οι Έλληνες επαναστάτες.

Η στρατηγική του πολέμου εναντίον της Τουρκοκρατίας, ήταν μια μεγάλη νίκη ενός μικρού λαού(που δεν είχε και τον άριστο οργανωμένο στρατό) στην πιο καλοκουρδιμένη μηχανή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η νίκη του 1821 σήμανε και το τέλος των Οθωμανών

ΥΓ
Μια μερίδα του ΣΥΝ είναι εναντίον των παρελάσεων και τις χαρακτηρίζει φασιστικές και ερωτώ εγώ ρητορικά αν δεν γιορτάσουμε την Ελληνική επανάσταση τι πρέπει να γιορτάζουμε?

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
SkyWatcher είπε...

Ανώνυμε πες αυτό που θες να πεις χωρίς βρισιές. Δεν μου αρέσουν οι βρισιές. Και ακόμη περισσότερο οι ανώνυμες. Όχι σε αυτό το μπλογκ φίλε. Γράψε νέο σχόλιο και πες την άποψή σου. Αυτό θα το σβήσω.

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς η μέχρι σήμερα πορεία μας δεν τιμά τον ηρωισμό και τις θυσίες των προγόνων μας.
Αυτοί είχαν το κουράγιο να επαναστατήσουν κι εμείς δεν έχουμε το κουράγιο να κρατήσουμε όρθιο το ανάστημά μας είτε απέναντι στις Τουρκικές αξιώσεις και παραβιάσεις είτε απέναντι στην διεθνή οικονομική τρομοκρατία.